۵۷۰ لیتر در ثانیه کمبود آب در شیراز؛ جیره‌بندی در دستور کار نیست


570 لیتر در ثانیه کمبود آب در شیراز؛ جیره‌بندی در دستور کار نیست

گروه استان‌ها- با وجود تلاش‌های صورت گرفته هنوز ۵۷۰ لیتر در ثانیه کمبود آب در سطح شیراز وجود دارد که با مدیریت مصرف قابل جبران است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز ، این روز‌ها که کمبود آب و بحث تنش آبی در هر استان و شهری مطرح می‌شود. خطر کم آبی و خشکسالی کشورمان را تهدید می‌کند و موثرترین راه مدیریت مصرف و صرفه‌جویی آب توسط همه مردم است.

جلوگیری از هدررفت آب از جمله مواردی است که به صورت یک احساس مشترک در همه انسان‌ها وجود دارد اما اغلب خود را درگیر این مسئله نمی‌کنند و حاضر نیستند تغییری در زندگی روزمره خود ایجاد کنند. خانه یکی از محل‌های صرفه‌جویی آب است.

صرفه‌جویی آب در منازل در وهله نخست ممکن است بی‌اهمیت به نظر برسد، ولی کسانی که با دشواری‌های کمبود آب آشنا هستند، می‌دانند که اگر هر مشترک بتواند نقشی هر چند اندک در صرفه‌جویی آب ایفا کند، با توجه به تعداد زیاد مشترکان، در نهایت مقدار زیادی آب صرفه‌جویی خواهد شد.

هر چند شیوع ویروس کرونا و درگیری همه استان‌ها با بیماری کووید-19 و سفارش پزشکان مبنی بر رعایت بیشتر بهداشت فردی و شستشوی مداوم دست‌ها، زنگ خطر کاهش جدی اندوخته‌های آبی را به صدا در آورده است لذا مصرف بهینه آب را باید به طور جدی به یاد داشته باشیم و در فعالیت‌های روزمره لحاظ کنیم.

بهمن بهروزی رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شیراز در نشست خبری که به‌مناسبت هفته صرفه‌جویی در مصرف آب برگزار شد اظهار داشت: پارسال در حوزه فاضلاب پروژه‌های مهمی شامل دو ایستگاه بزرگ تصفیه به بهره‌برداری رسید و امسال نیز تلاش داریم عملیات احداث 2 تصفیه خانه دیگر در شیراز و صدرا آغاز شود.

وی از اصحاب رسانه به عنوان زبان گویای مردم یاد کرد که ایده‌های آنان منتج برای اجرای پروژه‌های جدید می‌شود و افزود: در زمینه مصرف آب به فرهنگسازی برای مصرف بهینه احتیاج مبرمی داریم و برای اجرایی شدن این مهم از راهکار‌های مختلفی نظیر آموزش‌های همگانی و مقابله با مشترکان پرمصرف استفاده می‌کنیم.

این مقام مسئول با بیان این که وضعیت آب‌های سطحی ارتباط مستقیمی با بارندگی دارد اظهار داشت: امسال با کاهش شدید بارندگی روبه‌رو بودیم. بارش‌های امسال نسبت به میانگین سال گذشته 66 درصد و نسبت به میانگین بارندگی بلند مدت 46 درصد کاهش داشته است. با توجه به این آمار و ارقام در می‌یابیم که با وضعیت قرمزی در زمینه تامین آب روبه‌رو هستیم.

رئیس هئیت مدیره و مدیرعامل آبفا شیراز با اشاره به این که کلانشهر شیراز 75 درصد آب مورد نیاز خود را از منابع آب‌های زیرزمینی و 25 درصد را از آب‌های سطحی تامین می‌کند، بیان کرد: با تلاش‌های همکاران ما در شرکت آب فاضلاب شیراز امروزه با قطعی آب در هیچ نقطه‌ای از کلانشهر شیراز روبه‌رو نیستیم و این امر با مدیریت توزیع بهینه مقدور شده است.

بهروزی با اشاره به قرار گرفتن ایران در اقلیم خشک قاره کهن اظهار داشت: 280 شهر در سطح کشور در وضعیت تنش آبی قرار دارند و تعدادی نیز در وضعیت بحرانی به‌سر می‌برند. شهر شیراز نیز در وضعیت تنش آبی شدید قرار دارد. بدین معنا که میزان تولید و مصرف مساوی است و به همین دلیل از مردم و رسانه‌ها تقاضا داریم ما را در ارتقای فرهنگ عمومی بازی داده و در استفاده بهینه از آب تلاش و جدیت بیشتری به خرج دهند.

این کارشناس ارشد حوزه انرژی در ادامه گفت: با برنامه‌ریزی‌های انجام شده شیراز از وضعیت بحران آبی خارج شده و با کاهش و مدیدیریت مصرف به مقدار 15 درصد می‌توان از شرایط دشوار عبور کنیم. اما در صورت ازدیاد مصرف بخشی از مشترکان با کمبود این نعمت خدادادی روبه‌رو خواهند شد.

وی با بیان این که با اقدامات انجام گرفته در جنوب شیراز با کمبود آب و افت فشار روبه‌رو نیستیم خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته محله‌هایی نظیر چهاراه تجویلی و بنی‌هاشمی مشکلات زیادی در این زمینه داشتند که امروزه این مشکلات به حداقل رسیده اما با توجه به تلاش‌های صورت گرفته 570 لیتر در ثانیه هنوز کمبود آب در سطح شیراز داریم که با مدیریت مصرف قابل جبران است.

رئیس هئیت مدیره و مدیرعامل آبفا شیراز افزود: جیره‌بندی در دستور کار نیست و از شهروندان تقاضای مدیریت مصرف داریم. نشتی آب در کولر‌ها و شیر‌های آب و استفاده بهینه در مراکز تجاری از این نعمت خدادادی نقش زیادی در مصرف بهینه دارد. البته شیوع کرونا و الزام رعایت بهداشت فردی باعث افزایش مصرف آب شده و رعایت موارد بهداشتی بیش از 10 تا 13 مصرف آب را به خود اختصاص می‌دهد.

بهروزی در ادامه به راهکار‌هایی برای مدیریت آب در بستر کلانشهر شیراز اشاره کرد و افزود: برای مدیریت این مسئله از محل اعتبارات خشکسالی پروژه‌های موثری تعریف شد که در قالب افزایش ظرفیت مخازن، ایجاد شبکه‌های توزیع مناسب در سطح شهر و افزایش ظرفیت خطوط انتقال عملی شد.

این مقام مسئول با اشاره به این که شرکت آب و فاضلاب شیراز به دنبال یکپارچه‌سازی شرکت‌های آبفای شهری و روستایی بود اظهار داشت: از ابتدای سال 99 این شرکت یکپارچه مشتمل بر شهر شیراز و 157 روستا انجام شد و خدمات ما به حوزه‌های روستایی هم در بخش‌های توزیع و تامین آب منتقل شد. با این راهکار تلاش داریم خدمات مطلوب و مستمر را به تمامی اقشار جامعه ارائه دهیم.

وی با ارائه آمار و ارقامی در زمینه ایجاد زیرساخت‌ها برای بهبود سرانه سلامت شهر و شهروندان گفت: در شهر شیراز 3400 کیلومتر شبکه فاضلاب طراحی شده که با توجه به افزایش قلمرو شهر که با الحاق روستا‌ها به وقوع می‌پیوندد، این کلانشهر به 4 هزار کیلومتر شبکه فاضلاب نیازمند است و تا به امروز بیش از 2500 کیلومتر شبکه فاضلاب ایجاد شده است.

مدیرعامل آبفا شیراز ایجاد تصفیه‌خانه و شبکه فاضلاب شهری را لازم و ملزوم هم ارزیابی کرد که باید به موازات یکدیگر اجرا شود و اظهار داشت: تصفیه خانه و گسترش شبکه فاضلاب نیازمند تامین اعتبار از سوی دولت و مشارکت شهروندان است و امیدواریم تا 5 تا 6 سال آینده کل شبکه فاضلاب شیراز در احداث شود.

بهمنی افزود: وزارت نیرو الگوی مصرفی را تعیین کرده که بر اساس آن میزان مصرف در شهر شیراز 15 متر مکعب بر اساس هر شهروند است. طبق آمار‌های موجود بیش از 90 درصد مشترکان ما خانگی هستند و مابقی را مشترکان تجاری و صنعتی و سایر حوزه‌ها تشکیل می‌دهند. برای مشترکان پرمصرف در ابتدا اخطاریه صادر می‌شود و پس از آن قطع انشعاب در دستور کار قرار خواهد گرفت.

این کارشناس ارشد حوزه انرژی با بیان این که شهروندان فهیم شیراز نسبت به بسیاری از کلانشهر‌ها این الگو را به خوبی رعایت کرده‌اند اظهار داشت: برای مقابله با فرهنگ نادرست مصرف از ظرفیت‌هایی نظیر پلیس آب و بسیج استفاده می‌شود و در حوزه‌های آموزش و اخطار و ارشاد‌ها برنامه‌ریزی شده است همچنین از ظرفیت‌های مدیوم‌های ارتباطی برای اطلاع رسانی استفاده می‌کنیم.

وی از تعامل آبفای شیراز و مدیریت شهری خبر داد و افزود: شهرداری شیراز از شبکه آب شهری استفاده نمی‌کند و منابع آب خود را برای آبیاری فضای سبز در اختیار دارد. طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده در زمان شب برای آبیاری فضای سبز اقدام می‌کنند تا از این نعمت ارزشمند خدادادی به بهینه‌ای استفاده شود.

رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل آبفا شیراز تصریح کرد: مبلغ کل طلب آبفا از مردم و ادارات نزدیک به 80 تا 90 میلیارد تومان می‌شود. همچنین بدهی این دستگاه به پیمانکارن هم بیش از 110 میلیارد تومان است که مطابق برنامه‌ریزی‌های انجام شده به صورت ماهیانه پرداخت خواهد شد. اگر مردم در این زمینه همکاری داشته باشند با مشکلات کمتری روبه‌رو خواهیم بود.

وی گفت: در نظر داشته باشیم که قیمت آب نسبت به کالای دیگر به مراتب کمتر است و این در حالی است که تامین آب بسیار پرهزینه است. حفر یک لیتر آب در ثانیه برای ما بیشتر از 10 میلیون تومان هزینه دارد. البته دولت طرحی رایگانی برای مشترکان کم مصرف با عنوان آب و برق امید برنامه‌ریزی کرده و مشترکانی که کمتر از 5 متر مکعب استفاده کنند به شرط این که ملک مورد نظر تخلیه نباشد شامل این طرح می‌شوند.

بهروزی در پایان افزود: مطابق قانون کارخانه‌هایی که فاضلاب آن‌ها از حجم آلایندگی زیادی برخوردار است باید از سیستم پیش تصفیه استفاده کنند و به طور مرتب هم مورد پایش کارشناسان ما قرار می‌گیرد. تصفیه‌خانه‌های ما برای فاضلاب‌های انسانی طراحی شده و با ورود پساب‌های صنعتی تصفیه‌خانه از مدار خارج می‌شود. برخی از بیمارستان‌های شیراز سیستم پیش تصفیه دارند و برخی دیگر هنوز به شبکه فاضلاب متصل نشده‌اند که در آینده نزدیک به این سیستم شهری متصل خواهند شد.

انتهای پیام/424/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon