واکاوی کثرت پرونده‌های قضایی در دادگستری‌ها /‌ چگونه بسترهای فسادزا را باید از جامعه جمع کنیم؟

واکاوی کثرت پرونده‌های قضایی در دادگستری‌ها /‌ چگونه بسترهای فسادزا را باید از جامعه جمع کنیم؟

گروه استان‌ها- معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه در راستای کاهش جرائم و ورودی پرونده‌ها به این دستگاه به دنبال رفع بسترهای فسادزا و افزایش مشارکت مردمی در این حوزه است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، جامعه ما دچار بیماری مزمن کثرت جرایم و تخلفات شده است که حاصل آن افزایش سال به سال و حتی روز به روز پرونده‌ها در دستگاه قضایی و وارد آمدن فشار بیش از حد به قوه قضائیه است. وجود میلیونی پرونده‌ها و شکل گیری جرایم و تخلفات متعدد از بیماری سیستم حقوقی و جزایی و ضعف دستگاه‌های اجرایی حکایت دارد و امروزه اهمیت پیشگیری از جرم در جامعه، بیش از پیش مشخص شده است.

در کشور ما طبق بند پنجم اصل 156 قانون اساسی، وظیفه پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمان به عهده قوه قضاییه نهاده شد و نا گفته پیداست که این قوه به تنهایی و بدون یاری و همکاری قوای دیگر قادر به انجام این وظیفه مهم نیست و بر این اساس در سال 94 قانون پیشگیری از وقوع جرم در مجلس شورای اسلامی تصویب شده و دستگاه‌های اجرایی را مکلف به همکاری با دستگاه‌ها قضایی در این حوزه کرده است.

واقعیت این است که پیشگیری از وقوع جرم، نیاز به هماهنگی میان قوا و طراحی کیفیت ارتباط و پیش‌بینی راه حل‌ها و سازوکارهای مناسب و مفید در این زمینه دارد و در حقیقت یک امر فرا قوه‌ای است که در کنار همراهی و هماهنگی قوا، نیازمند همکاری مردم، مسئولان و همچنین استفاده از ظرفیت‌های سازمان‌های مردم نهاد است.

سیدمهدی قویدل معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان با بیان اینکه برابر اصل 156 قانون اساسی یکی از وظایف مهم دستگاه قضائی پیشگیری از وقوع جرم است اظهار داشت: بر این اساس در سال 94 قانون پیشگیری از وقوع جرم در مجلس شورای اسلامی تصویب شده و دستگاه‌های اجرایی را مکلف به همکاری با دستگاه‌ها قضایی در این حوزه کرده است.

وی با اشاره به اینکه مدیریت پیشگیری از وقوع جرم به عهده دستگاه قضایی بوده و همه دستگاه‌ها مکلفند در این حوزه همکاری داشته باشند گفت: اصل پیشگیری، اصل پذیرفته شده علمی و یک اصل عقلایی است که اگر در حوزه پیشگیری برنامه‌ریزی و اهتمام داشته باشیم خیلی از هزینه‌ها کاهش پیدا می‌کند.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان با بیان اینکه براساس سند تحول دستگاه قضائی موضوع پیشگیری یکی از ماموریت‌های این سند است افزود: در این راستا چالش‌ها شناسایی و راهبردها و راهکارها بیان شده است.

وی با عنوان اینکه 44 برنامه از برنامه‌های معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه منطبق با سند تحول است بیان کرد: 12 مأموریت مستقیم و 24 مأموریت غیرمستقیم در فرایند تحول قضایی به این معاونت محول شده است.

قویدل با بیان اینکه در این سند تحول تأکید شده که به‌ جای رسیدگی به پرونده‌ها، به دنبال رفع بسترهای فسادزا و تعامل سازنده با سایر قوا برای شناسایی بسترهای وقوع جرم باشیم افزود: از سوی دیگر مدیریت مشارکت جو و جلب افزایش مشارکت‌های مردمی در دستورکار است.

وی عنوان کرد: ارتقای مسئولیت اجتماعی، اصلاح مجرمین، حمایت از تولید، مانع زدایی و پشتیبانی از جمله برنامه‌ها و مأموریت‌های معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم برابر سند تحول قضایی است.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان با بیان اینکه در این معاونت 6 اداره فعال داریم ادامه داد: اداره برنامه ریزی و مطالعات اجتماعی که 10 اتهام اول و دعاوی اولویت‌دار را شناسایی کرده، سیمای جرائم و اهداف عینی ترسیم شده و به سایر ادارات و حوزه‌های قضائی در شهرستان‌ها ابلاغ می‌شود.

وی با بیان اینکه شعبه پیشگیری از وقوع جرم نیز در همین اداره برنامه ریزی و پیگیری می‌شود گفت: سال گذشته 212 شورای پیشگیری از وقوع جرم در سطح استان داشتیم که تمام دستگاه‌های اجرایی و فرهنگی عضو آن هستند که 865 مصوبه داشته و 10 تفاهمنامه با سایر دستگاه‌ها ترسیم و تدوین شده که در راستای پیشگیری از وقوع جرم است.

قویدل با اشاره به اینکه اداره دوم، مشارکت‌های مردمی و سرمایه اجتماعی است که در این راستا دستورالعمل نحوه تعامل و مشارکت‌های مردمی با دستگاه‌های قضائی ترسیم و بانک اطلاعاتی تدوین شده است ادامه داد: 300 سمن در کل استان شناسایی شده و بیش از 5 هزار و 35 نفر به عنوان مصلح و حکم قرآنی آموزش دیدند.

وی با بیان اینکه برای صلح و سازش پرونده‌های خانواده، نخبگان فعال حوزه اجتماعی در سطح جامعه شناسایی شده و بانک اطلاعاتی در این ارتباط ترسیم شده است افزود: اورژانس قضائی راه اندازی شده و پرونده‌های خانوادگی قبل از اینکه به نیروی انتظامی، دادسرا و دادگاه ارجاع شود در اختیار مصلح قرار می‌گیرد تا پرونده‌هایی که ماهیت اجتماعی دارند ماهیت قضائی پیدا نکنند.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان عنوان کرد: سامانه سجام و مشارکت‌های مردمی نیز راه‌اندازی شده در استان کرمان 8هزار و 624 نفر عضو سامانه سجام هستند.

وی به اداره فرهنگی و اجتماعی اشاره کرد و گفت: این اداره در موضوعاتی در ارتباط با زنان و خانوده و اطفال فعالیت کرده و برای مدارس، اولیا و مربیان، کودکان، مراقبت از دانش آموزان در معرض آسیب و برنامه باز اجتماعی کردن معتادان و مجرمین برنامه‌هایی را دارد.

قویدل با بیان اینکه اداره پیشگیری‌های حقوقی و قضائی این معاونت مواردی چون پیشگیری از حاشیه‌نشینی، تصرف اراضی ملی، تغییر و تثبیت کاربری اراضی و پیگیری طرح کاداستر اراضی ملی و دولتی، احکام جایگزین حبس و ... را به عهده داشته و اقدامات خوبی نیز در این حوزه‌ها انجام شده است افزود: آرای جایگزین حبس در سطح استان کرمان در سال 99 حدود 25 درصد افزایش داشته و استان کرمان هم در سال 99 و هم در سه ماهه 1400 در بخش آرای جایگزین حبس، رای برتر را در کشور گرفته است.

وی با بیان اینکه اداره پیشگیری‌های وضعی، امنیتی و انتظامی را در این معاونت داریم افزود: کارگروه‌های مختلفی چون کارگروه مبارزه با قاچاق کالا، کارگروه کاهش تصادفات و شناسایی نقاط حادثه حادثه خیز، کارگروه کاهش و پیشگیری از سرقت زیرمجموعه این اداره است.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان ادامه داد: اداره اطلاع‌رسانی و آگاهی سازی عمومی هم زیر مجموعه این معاونت فعالیت می‌کند که در بحث تولید محتوا و برنامه‌های مرتبط همکاری دارد.

انتهای پیام/511/ش

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
گوشتیران
triboon