جولان اشغالی؛ موضوع اختلاف آمریکا و اسرائیل؛ عرصهای که رنگ عوض میکند
با تغییر دولت در رژیم صهیونیستی، رویکرد دولت بایدن در قبال بلندیهای جولان تغییر کرد. به نظر می رسد جولان یک عرصه اختلافی بین دو طرف است که به عرصه امتیاز گیری دو طرف تبدیل شده است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، طی هفته گذشته در محافل ایالات متحده، خبری در خصوص حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندیهای جولان دست به دست شد که صهیونیستها و دولت بایدن را مجبور به موضع گیریهای جدید کرد؛ موضعگیریهایی که تا حدی به امتیاز گیری و امتیاز دهی شباهت داشت.
جولان و اختلاف با ایالات متحده
بلندیهای جولان یکی از بخشهایی است که سال 1967 طی جنگ رمضان تحت اشغال رژیم صهیونیستی قرار گرفت. این منطقه به دلیل جایگاه جغرافیایی و منابع آبی و کشاورزی که در خود دارد از اهمیت بالایی در منطقه برخوردار است. پس از اشغال جولان توسط رژیم صهیونیستی سازمان ملل این منطقه را منطقه اشغال شده نامید که باید هرچه زودتر به کشور سوریه باز گردد. اما صهیونیستها هیچ گاه به این قطعنامه سازمان ملل تمکین نکرده، سال 1981 این منطقه را رسماً به سرزمین های 1948 الحاق کردند.
اما جولان یکی از معدود مناطفی بود که حتی غربیها هم حاضر نشدند حاکمیت رژیم صهیونیستی بر آن را به رسمیت بشناسند. دولتهای ایالات متحده تا زمان دونالد ترامپ هیچ کدام حاکمیت رژیم صهیونیستی بر جولان را به رسمیت نشناختند. تا زمانی که ترامپ در مجموعه اقداماتی که برای صهیونیستها انجام داد در مارس 2019 (اسفند 1397) حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندیهای جولان را به رسمیت شناخت. این اقدام ترامپ هم از سوی اتحادیه اروپا و حزب دموکرات محکوم شد.
در جریان انتخابات سال 2020 ایالات متحده، یکی از اقداماتی که «جوبایدن» در مقابل ترامپ روی آن مانور می داد این بود که ترامپ در به رسمیت شناختن حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندیهای جولان، تخلف قانونی کرده و برخلاف قوانین بینالمللی و روش رؤسای جمهور گذشته ایالات متحده عمل کرده است. لذا اعلام کرد در صورتی که به قدرت برسد حاکمیت رژیم صهیونیستی را به رسمیت نخواهد شناخت.
موضع گیری مقامات رژیم صهیونیستی
روز پنج شنبه گذشته، مجله واشنگتن فری بیکن، در مقالهای اعلام کرد دولت بایدن حاکمیت رژیم صهیونیستی را بر جولان به رسمیت نخواهد شناخت. در همین زمان مقامات رژیم صهیونیستی اعلام کردند حتی اگر ایالات متحده هم حاکمیت اسرائیل را بر جولان به رسمیت نشناسد، این رژیم دست از این منطقه بر نخواهد داشت. مهمترین موضع گیری از آن «یائیر لاپید» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی بود که به شدت بر این موضع تأکید کرد.
موضع گیری جدید دولت بایدن
بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در فوریه 2021 اعلام کرد دولت بایدن قصد ندارد اقدام دولت ترامپ در به رسمیت شناختن حاکمیت رژیم صهیونیستی بر جولان را تأیید کند. اما پس انتشار مقاله واشنگتن فری بیکن، وزارت امور خارجه ایالات متحده طی بیانیهای با رد رویکردی که این سایت منتشر کرده بود اعلام کرد دولت بایدن حاکمیت رژیم صهیونیستی بر جولان را رد نمیکند.
تحلیل تغییر رویکرد دولت بایدن
تغییر رویکرد دولت بایدن تحلیلهای مختلفی رابه همراه داشت. یک مقام مسئول در وزارت امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد این تغییر رویکرد به دلیل وضعیت کنونی منطقه است. به این معنی که به دلیل انکه در حال حاضر در سوریه دولت بشار اسد قدرت را در دست دارد و ایران نیز در سوریه حضوری پر رنگ دارد دولت بایدن رویکرد خود را تغییر داده است و در صورتی که وضعیت منطقه تغییر کند رویکرد آنها نیز تغییر خواهد کرد.
در همین زمینه یک مقام رژیم صهیونیستی اعلام کرد حتی اگر روزی بشار اسد در سوریه قدرت را در اختیار نداشته باشد هم باز از دست دادن جولان امنیت رژیم صهیونیستی را به خطر خواهد انداخت.
تحلیل دیگری که در رسانههای آمریکایی در خصوص تغییر رویکرد دولت بایدن مطرح است این است که رد اقدامی که توسط ترامپ انجام شده موجب خشم جمهوری خواهان و درگیری بین دو حزب خواهد شد، لذا بایدن برای دوری از این درگیری دست به این اقدام زده است.
تحلیل سوم از این قرار است که با کنار رفتن نتانیاهو و روی کار آمدن مخالفان وی، دولت بایدن قصد ندارد با کسانی که مایل است به جای نتانیاهو در قدرت حضور داشته باشند مخالفتی کند که ممکن است آنها را تضعیف کند. لذا رویکرد خود را تغییر داده است.
با توجه به مطالبی که گفته شد آنچه مشخص است این است که مسئله جولان با اقدامی که ترامپ انجام داد یکی از مسائل اختلافی بین ایالات متحده و رژیم صهیونیستی بوده و هست و در آینده نیز مشکلاتی را برای دو طرف به همراه خواهد داشت. به نظر می رسد با تغییر رد عرصه سیاسی در طرف این مسئله به عنوان یک متغییر رنگ و شکل عوض خواهد کرد.
انتهای پیام/