چوب حراج دلالان به دست‌رنج سیب‌زمینی‌کاران گلستانی/ ورود دیرهنگام دولت برای خرید حمایتی

چوب حراج دلالان به دست‌رنج سیب‌زمینی‌کاران گلستانی/ ورود دیرهنگام دولت برای خرید حمایتی

گروه استان‌ها - دوباره فصل برداشت سیب زمینی شد و به جای لبخند رضایت، غم چند ماه زحمت به دل کشاورزان سیب زمینی‌کار گلستانی نشست.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  گرگان ، فصل برداشت محصول می‌شود غم و غصه کشاورزان برای برداشت و فروش محصول چند برابر می‌شود. دلال‌ها این روزها بیش از هر موقع دیگری در زمین‌های کشاورزی جولان می‌دهند تا حاصل دسترنج کشاورزان را با کمترین قیمت بخرند و با بالاترین سود به دست دیگر فروشندگان برسانند.

هرسال موقع برداشت سیب زمینی که می‌شود، کشاورزان مجبور می‌شوند محصول شان را با پایین‌ترین قیمت به دلال‌ها و واسطه‌ها بفروشندف، تعاون روستایی هم موقعی وارد گود می‌شود که تقریبا بخش زیادی از محصول کشاورزان برداشت شده است.

یکی از کشاورزان گرگانی که سال‌هاست سیب زمینی می‌کارد به خبرنگار ما می‌گوید: امسال دو هکتار سیب زمینی کشت کردم به امید اینکه بتوانم خرج زندگی خانواده‌ام را در بیاورم ولی با حدود 50 میلیون تومان هزینه‌ای که کردم هیچ کسی سیب زمینی‌ها را نمی‌خرد تا اینکه امروز مجبور شدم آن هم به یک واسطه محصولم را کیلویی 800 تومان بفروشم.

آقای مقصودلو می‌گوید: همین سیب زمینی در بازار با 4، 5 هزار تومان به دست مصرف کننده می‌رسد اما سود تولید به جای اینکه به کشاورز برسد به جیب دلالان سرازیر می‌شود. تا زمانی که این روال خسارت‌بار اصلاح نشود، کشاورز نمی‌تواند قوت بگیرد و روی پایش بایستد. کار ما شده تولید و رنج و زحمت اما یک عده که پول دارند با حاشیه امنی که دارند فصل برداشت وارد بازار می‌شوند و کشاورزان را به خاک سیاه می‌نشانند.

آقای عرب یکی دیگر از سیب زمینی‌کاران هم می‌گوید: تولید هر یک کیلوگرم سیب زمینی برای کشاورز حدود 2 هزار و 500 تومان هزینه دارد ولی هیچ کس سیب زمینی ما را نمی‌خرد.

وی می‌گوید: پنج شنبه هفته قبل معاون رییس جمهور که به استان گلستان آمده بود از اختصاص 10 میلیارد تومان برای حمایت از سیب زمینی کاران خبر داد ولی چند روزی هست که خبری از خرید حمایتی سیب زمینی نیست.

با گرمتر شدن هوا نگرانی کشاورزان از فروش نرفتن محصولشان بیشتر شده و شاهد تجمع اعتراضی به بازار نابه‌سامان محصولات کشاورزی استان گلستان به خصوص سیب زمینی هستیم. بخشی از کشاورزان هم با توجه به هزینه‌های بالای کارگری و مشکلات فروش، قید برداشت محصول را زده‌اند؛ کاری که سال‌های قبل هم به علت بی تدبیری برخی مسئولان رخ داد و برخی کشاورزان مجبور شدند به علت قیمت پایین محصول زمین‌هایشان را شخم بزنند.

یکی دیگر از سیب زمینی کاران هم می‌گوید : قیمت توافقی حدود  800 تومان برای خرید سیب زمینی تعیین شده که عادلانه نیست از مسئولان می‌خواهیم  کمک کنند تا دسترنج ما هدر نرود چرا که برای تولید هر کیلوگرم  سیب زمینی حدود 2 هزار و 500 هزینه کرده‌ایم و دولت باید به این مسئله توجه داشته باشد.

چند روز قبل هم رحمت‌اله نوروزی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز در صحن مجلس تذکری به مسئولان دولتی داد و گفته بود: چندی پیش استان اردبیل دچار این مشکل بود و اکنون در استان گلستان سیب‌زمینی کاران با مشکل مواجه شده‌اند، کاشت، داشت و برداشت سیب‌زمینی برای کشاورزان کیلویی 5 هزار تومان هزینه دارد اما هنوز بر روی دستشان مانده و از آنها کیلویی هزار و 200 تومان می‌خرند، دولت باید در این مورد اقدامات لازم را انجام دهد.

این در حالی است که با گرمای هوا، امکان نگهداری سیب زمینی برای مدت بیشتر از یک هفته وجود ندارد و اگر تعاون روستایی اقدام عاجلی انجام ندهد، خسارت به کشاورزان بیشتر خواهد شد.

نورمحمد کوچکی، مدیر تعاون روستایی استان گلستان هم در پیگیری مشکلات سیب زمینی کاران استان می‌گوید: روز شنبه نامه‌ای به وزارت جهاد کشاورزی زده شده و به صورت فوری خرید حمایتی را در دستور کار خود قرار داده‌ایم. با توافق تعاون روستایی کشور امروز قردادی با سردخانه‌ای در استان امضا شد که بعد از خرید سیب زمینی‌ها به آنجا منتقل و نگهداری شود.

آن طور که مسئولان می‌گویند گویا باد موافق به سمت کشاورزان وزیدن گرفته و  بعد از پیگیری‌های فراوان و نامه نگاری بالاخره وزیر با قیمت یکهزار و 700 تومانی برای خرید حمایتی سیب زمینی موافقت کرد و نامه آن به دست مسولان استان گلستان رسید.

مدیر تعاون روستایی استان گلستان در این باره می‌گوید: بر اساس این ابلاغیه، تعاون روستایی آمادگی دارد که سیب زمینی تولیدی استان را هر کیلوگرم یکهزار و 700 تومان به صورت حمایتی خریداری کند و کشاورزان با دریافت معرفی نامه از مدیریت یا مراکز خدمات جهاد کشاورزی می‌توانند برای تحویل محصول به تعاونی روستایی شهرستان خود مراجعه کنند.

کوچکی می‌گوید علاوه بر اجرای طرح حمایتی در حال مذاکره با کارخانه‌های فرآوری برای خرید سیب زمینی‌های گلستان هستیم و در صورتی که این رایزنی‌ها نتیجه بخش باشد، بخش قابل توجهی از مشکلات کشاورزان برطرف می‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، هرساله در بیش از 5 هزار هکتار از زمین ‌ای گلستان سیب زمینی کشت شده که حدود 200 هزار تن محصول از این اراضی برداشت می‌شود. حدود 30 تا 40 درصد محصول به صورت تازه خوری مصرف شده  و بیشتر  سیب‌زمینی‌های تولیدی یا باید به استان‌های دیگر صادر یا راهی کارخانجات فرآوری شود. ضمن اینکه در صورت تأمین واگن‌های یخچال‌دار، قزاقستان هم از مشتریان سیب زمینی استان گلستان است.

تعیین قیمت پایین خرید حمایتی سیب‌زمینی و  کشت بیش از نیاز بازار و مشکلات فروش آن، همواره باعث وارد آمدن ضرر و زیان به کشاورزان سیب‌زمینی‌کار شده و این موضوع را بارها در سالیان گذشته شاهد بودیم و امسال هم این قصه دوباره تکرار شد.

تغییر زمان کشت و برداشت، تغییر بذر مورد استفاده و حمایت از کارخانه‌های فرآوری سیب زمینی، وجود انبارهای ذخیره سازی می‌تواند کمکی به کاهش مشکلات کشاورزان شود.

انتهای پیام/582/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
triboon