اهداف پشت پرده حمله آمریکا علیه مواضع حشد شعبی/ پیامد‌های تجاوز واشنگتن چه خواهد بود؟

اهداف پشت پرده حمله آمریکا علیه مواضع حشد شعبی/ پیامد‌های تجاوز واشنگتن چه خواهد بود؟

حمله موشکی اخیرا آمریکا ضد مواضع حشدشعبی عوامل و پیامدهای ناگفته‌ای دارد که آن را از یک حادثه داخلی در عراق فراتر می‌برد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، پس از شکل‌گیری حشد شعبی در عراق بنا به درخواست مرجعیت دینی این کشور و قدرت گرفتن این جریان مردمی بعد از شکست داعش و نقش اساسی که این جریان بر خلاف ائتلاف بین‌المللی ضد داعش در روند شکست داعش داشت، آمریکا در راستای تضعیف این جریان مردمی به دنبال ایجاد جدایی میان دولت، پارلمان و حشد شعبی برآمد تا به مرور زمان این نیروها را به عنوان یکی از بخش‌های نیروهای مسلح در نیروهای نظامی دیگر ادغام کند و موجودیت و استقلال جریان حشد شعبی در عین مشروعیت را از بین ببرد.

حملات آمریکایی‌ها در شرایطی صورت گرفت که نیروهای حشد شعبی نیروهای شبه نظامی مستقل و متناقض از دولت عراق نیستند، بلکه نیرویی رسمی و تعریف شده از سوی حاکمیت عراق و در تعامل مثبت با ارتش، دولت و جریان‌های مردمی این کشور هستند که با استقرار در مرزهای عراق و سوریه تلاش دارند مانع از نفوذ عناصر گروه‌های تروریستی به ویژه داعش به داخل خاک عراق شده و امنیت حداکثری مردم این کشور را تامین کنند. لذا تجاوز آمریکا به این گروه را می‌توان تجاوز ضد حاکمیت و تمامیت ارضی عراق دانست.

اهداف داخلی و بین‌المللی حملات آمریکا ضد حشد شعبی

تمام فشارهای نظامی و دیپلماتیک آمریکا طی سالهای اخیر با این نیت دنبال شده که دولت عراق را از حشد جدا کرده و آن را ناچار کند که در تقابل با این جریان مردمی قرار بگیرد. خوشبختانه آمریکا در تحقق این هدف تاکنون ناموفق بوده و مهمترین دلیل بر این مدعا شرکت مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر عراق در مانور گسترده جریان مردمی الحشد الشعبی بود که دو روز پیش به مناسبت ششمین سالگرد تاسیس این جریان در استان دیاله برگزار شد. این برای اولین بار بود که مراسم سالیانه تاسیس الحشد با حضور نخست‌وزیر عراق و فرمانده کل نیروهای مسلح این کشور برگزار می‌شد. طبعا پیام قوی این اتفاق مهم سیاسی برای آمریکایی‌ها این بود که امکان جدایی انداختن میان حشد شعبی و ملت، پارلمان و دولت عراق وجود ندارد و فشارهای آمریکا بر دولت عراق در این زمینه با شکست مواجه شده است.

به نظر می رسد موشک باران مواضع الحشد الشعبی در مرزهای سوریه که تنها یک روز بعد از شرکت نخست‌وزیر عراق در مانور نظامی الحشد انجام شد، حامل این پیام برای دولت عراق دانست که اگر روند همگرایی دولت با الحشد دنبال شود، آمریکا فشار بر دولت عراق و حشد را افزایش خواهد داد.

برخی کارشناسان مسایل منطقه‌ای حمله هوایی آمریکا به مواضع حشد شعبی را در نتیجه تقابل این جریان با نقش کارکردی داعش برای آمریکا مرتبط می‌دانند، چرا که اگر حشد شعبی در مرز عراق و سوریه نبود و چهار گذرگاه مهم ورود داعش را نمی‌بست، داعشی‌ها با ایجاد کشتارهای خونین در عراق می توانستند زمینه مناسب‌تری برای ابقای نیروهای آمریکایی در این کشور فراهم کنند. لذا به نظر می رسد استقرار نیروهای حشد شعبی مانع بزرگی در برابر داعش است و این دولت آمریکا را اذیت می‌کند و اجازه تحقق طرح‌های واشنگتن را در خاورمیانه نمی‌دهد.

نکته مهم دیگر در عرصه منطقه‌ای، همزمانی این حملات هوایی با اجلاس سه جانبه رهبران مصر، اردن و عراق در بغداد بود که نشان می‌دهد آمریکا تلاش دارد این پیام را به کشورهای عربی مخابره کند که هر نوع تعامل این کشورها با بغداد در درجه اول باید با در نظر گرفتن منافع و اهداف راهبردی آمریکا در این کشور صورت گیرد و از سوی دیگر باید با رعایت خطوط قرمز آمریکا در دوری جستن از جریان مردمی الحشد الشعبی همراه باشد. لذا می‌توان حملات اخیر را بیش از اینکه حملاتی امنیتی و نظامی قلمداد کرد، یک پیام سیاسی دانست که از سوی آمریکا به برخی طرف‌های بین‌المللی و داخلی مخابره شده است.

نگاهی فرا منطقه‌ای به تحرکات نظامی آمریکا در منطقه و همزمانی حملات موشکی به مواضع حشد شعبی در مرز سوریه و عراق با حملات هوایی صورت گرفته در خاک سوریه از سوی جنگنده‌های آمریکایی نشان می‌دهد که در سایه تناقضی که در راهبرد و سیاست‌های اعلامی و اعمالی دولت جدید آمریکا و برخی سیاست‌های راهبردی رژیم صهیونیستی در مواضع کلان منطقه‌ای از جمله احیای مذاکرات هسته‌ای با ایران در چارچوب توافق برجام به وجود آمده، حملات اخیر به مناطق مختلف در خاورمیانه برای کاهش فشار لابی‌های صهیونیستی در واشنگتن دنبال می‌شود. لذا دولت بایدن به دنبال آن است تا بیش از پیش خود را حامی رژیم صهیونیستی نشان دهد تا آزادی عمل بیشتری در مذاکرات با ایران در وین و تحرکات خود در منطقه داشته باشد.

 

پیامدهای سیاسی حملات آمریکا ضد حشد شعبی

البته پرواضح است که دولت عراق در شرایط کنونی گرچه از تجاوز‌های آمریکا ضد تمامیت ارضی عراق ناراضی است، اما امکانات و پتانسیل‌های لازم برای مقابله مستقیم و جدی با این حملات را ندارد. لذا دولت عراق نتوانست واکنش جدی و قابل توجهی اتخاذ کرده و بدون ذکر نام آمریکا تنها به محکوم کردن لفظی این حملات بسنده کرد. با این وجود اما تهدیدات بی‌سابقه‌ای از سوی گروه‌های مقاومت و جریان‌های وابسته به الحشد الشعبی و شخصیت‌های سیاسی مستقل مطرح شد و این نیروها اعلام کردند پاسخ مناسبی به اقدامات تجاوزطلبانه آمریکا خواهند داد. در بیانیه رسمی الحشد الشعبی نیز به این موضوع اشاره شد که این حمله در واکنش به مانور نظامی گسترده جریان الحشد الشعبی در حضور نخست‌وزیر صورت گرفت.

 

این حمله البته پیامدهای ناخواسته‌ای نیز برای آمریکا خواهد داشت و دولت و پارلمان را مصمم‌تر خواهد کرد تا در کنار حشدشعبی قرار گرفته و موضوع مصوبه پارلمان برای خروج اشغالگران خارجی از این کشور را با جدیت بیشتر دنبال کنند. این حمله مظلومیت جریان مردمی مدافع عراق را در پیشگاه ملت این کشور نشان داد و همبستگی افکار عمومی عراق با حشد شعبی را بیش از پیش خواهد کرد. لذا گرچه ما اعتقاد داریم حمله موشکی آمریکا فاقد اهداف نظامی بوده و با اهداف صرفاً سیاسی و دیپلماتیک دنبال می‌شود اما مولفه‌های مطرح شده نشان می‌دهد که آمریکا به این اهداف سیاسی نیز نخواهد رسید و گامی دیگر به خروج نیروهای نظامی خود از عراق نزدیک می‌شود.

بررسی موشکافانه رفتارهای آمریکا نشان می‌دهد دولت جدید آمریکا در لفافه برخی پوشش‌ها و ادعاهای عوام‌فریبانه همان سیاست دولت بایدن در حمایت حداکثری از رژیم صهیونیستی در منطقه را دنبال کرده و به دنبال تأمین منافع این رژیم از طریق تضعیف توان نظامی و دیپلماتیک و وزنه راهبردی جریان‌های متخاصم با اسرائیل در کل منطقه است.

با این وجود گروه‌های مقاومت در سایه مولفه‌هایی که برخی از آنها در نتیجه همین حملات به دست آمد، توفیق بیشتری در دستور کار قرار دادن موضوع خروج نظامیان آمریکایی از عراق خواهند داشت و افکار عمومی نیز در شرایط کنونی فشار بیشتری بر دولت وارد خواهند کرد تا آمریکا را به عنوان نیروی متجاوز و اشغالگر به خروج از این کشور دعوت کند. علاوه بر اینها حملات اخیر و تأثیر آن بر افکار عمومی به احتمال فراوان تاثیرات خود را در انتخابات احتمالی پارلمانی در عراق خواهد داشت و جریان‌هایی که خواستار خروج اشغالگران از عراق هستند، در سایه این شرایط شانس بیشتری برای ورود به پارلمان پیدا خواهند کرد.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon