تابستان گرم و خشک فرصتی برای خودنمایی آتش در جنگل‌های زاگرس؛ ۵۰۴ هکتار از مراتع کردستان در آتش سوخت

تابستان گرم و خشک فرصتی برای خودنمایی آتش در جنگل‌های زاگرس؛ 504 هکتار از مراتع کردستان در آتش سوخت

گروه استان‌ها- حفظ مراتع و جنگل‌های استان برای کمک به اکوسیستم و جلوگیری از نابودی گونه‌های گیاهی و جانوری با رعایت‌های ساده می‌تواند کمک شایانی به طبیعت کردستان داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  سنندج ، مراتع و جنگل‌ها یکی از مهمترین منابع طبیعی در جهان بوده که هم برای طبیعت و هم برای زندگی انسانی بسیار مفید هستند.

در سراسر جهان دولت‌ها همواره در پی افزایش منابع طبیعی با جنگل‌زایی و حفظ گونه‌های مختلف گیاهی و جانوری هستند تا بتوانند با این ترتیب به اکو سیستم کمک کنند و جان دوباره‌ای به طبیعت ببخشند.

ایران کشوری در جنوب غربی آسیا با آب و هوایی چهار فصل و مملو از انواع و اقسام گونه‌های گیاهی و جانوری و درختان است. دو رشته کوه البرز و زاگرس یکی از نعمت‌هایی است که باعث شده کشور از لحاظ تنوع زیستی در زمره کشور‌های غنی تنوع زیستی در جهان قرار گیرد.

طبق تحقیقات انجام شده در کشور بیش از 2100 گونه گیاهی وجود دارد که باید در حفظ و حراست از این گونه‌ها تدابیر لازم اندیشیده شود. بر اساس آمار سال گذشته، در ایران حدود 2 میلیون هکتار اراضی جنگلی و 15.7 میلیون هکتار جنگل داریم. مقایسه این آمار با اطلاعات سال 1383 نشان می‌دهد که در 16 سال اخیر سطح جنگل‌های ایران زیاد تغییر نکرده است ولی کیفیت جنگل‌ها آسیب دیده است؛ به‌طوری‌که حدود یک میلیون و 645 هزار هکتار از وسعت جنگل‌های نیمه انبوه ایران (با تراکم پوشش 25 تا 50 درصد) کاسته شده است.

استان کردستان با قرار گرفتن در شمال رشته کوه زاگرس و به دلیل برخورداری از آب و هوای معتدل کوهستانی مکان مناسبی برای رشد و نمو گونه‌های گیاهی و جانوری خاص است اما متأسفانه در چند سال اخیر با کاهش بارندگی‌ها و افزایش دما و البته عدم رعایت برخی افراد این گونه‌های گیاهی و جانوری به شیوه‌های مختلف مورد تهدید قرار گرفته‌اند و این خود می‌تواند زنگ خطری برای محیط زیست استان باشد.

شرایط به گونه‌ای شده است که تابستان‌های کردستان دیگر آن خنکی گذشته را ندارد و شدت تابش نور خورشید در فصل گرما گاهی مشکلاتی را با خود به همراه دارد.

متاسفانه هر سال شاهد آتش‌سوزی‌های وسیعی در جنگل‌های بلوط شمال غرب و دشت و کوه‌های استان هستیم و این خود بیشترین آسیب را به محیط زیست کردستان وارد می‌کند چرا که آتش‌سوزی مراتع تنوع گیاهی و هم تنوع جانوری را از بین می‌برد.

آتش‌سوزی‌های اتفاق افتاده در چند سال اخیر بیشتر جنبه انسانی داشته است چرا که متأسفانه برخی افراد با عدم رعایت در برخی از مناطق جنگلی و پرپوشش گیاهی، مبادرت به روشن کردن آتش کرده و همین می‌تواند عاملی برای آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتعی باشد که هزاران جاندار زنده در آنها زندگی می‌کنند.

جدا از اینها بارها مشاهده شده است که زباله‌های براق و شیشه‌ای که از انسان‌ها به جای می‌ماند با انعکاس نور خورشید باعث آتش‌سوزی شده است بنابراین آموزش‌های لازم باید به مردم داده شود تا بعد از گذران وقت در طبیعت زباله‌ای از خود بر جای نگذارند که باعث آتش سوزی شود.

اگر مرتعی دچار آتش‌سوزی شود و یا اگر درختی به وسیله آتش از بین برود سالیان سال طول خواهد کشید تا آن درخت و آن مرتع سرزندگی خود را به دست بیاورد به همین دلیل مردم باید در حفظ محیط زیست و طبیعت کوشا باشند و از آن با دل و جان مراقبت کنند.

در همین باره سعدی نقشبندی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان اظهار داشت: از ابتدای سال جاری 69 فقره آتش سوزی در عرصه‌های طبیعی استان رخ داده که متأسفانه بر اثر آن 504 هکتار جنگل و مرتع کردستان در آتش سوخت.

وی افزود: امسال به دلیل شرایط آب و هوایی و گرم‌ شدن زودتر از موعد هوا شاهد شروع زودهنگام آتش‌سوزی در عرصه های مرتعی و جنگلی استان بودیم به طوری‌که اولین آتش سوزی در پنجم اردیبهشت رخ داد و این در حالی است که سال گذشته اولین آتش سوزی‌ در نهم خردادماه رخ داد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان خاطرنشان کرد: از آتش سوزی‌های سال جاری 51 فقره در سطح 310 هکتار عرصه جنگلی، 16فقره در سطح 185 هکتار مرتع و 2 فقره شامل 9 هکتار در مراتع مشجر بوده است.

وی تصریح کرد: کاهش بارندگی و خشک بودن خاک، تغییرات اقلیمی و افزایش نامتعارف دما و کاهش بارندگی که 41درصد در 2 ماه نخست امسال نسبت به سال گذشته کاهش داشته، از جمله عواملی است که در شروع زودهنگام آتش‌سوزی‌ها نقش داشته است.

نقشبندی از برنامه‌ریزی برای مقابله با آتش‌سوزی‌ در استان خبر داد و گفت: تیم‌بندی گروه‌های اطفاء حریق در 10 شهرستان کردستان انجام و کارکنان ادارات منابع طبیعی نیز به امکانات لازم در راستای مهار آتش مجهز شده‌اند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان به همکاری مطلوب انجمن‌های مردم نهاد و همیاران طبیعت در مناطق جنگلی برای اطفای حریق اشاره کرد و بیان داشت: جلب همکاری دهیاران، فرهنگ‌سازی با استفاده از چهره‌های فرهنگی و تأثیرگذار استان و برگزاری دوره‌های ترویجی و آموزشی از جمله برنامه‌های اداره کل منابع‌طبیعی در این راستا بوده است.

وی یادآور شد: اجرای طرح‌های منابع طبیعی علاوه بر کارکردهای زیست محیطی، برای منابع آبی استان هم مهم است و در صورت خدشه به این عرصه‌ها باید منتظر صدمه‌های شدید به منابع آبی هم باشیم.

نقشبندی ضمن دعوت از مردم و دوستداران و همیاران طبیعت به مشارکت فعال در امر حفاظت از منابع طبیعی جنگل‌ها و مراتع استان، از شهروندان خواست هرگونه تخریب و تصرف، قطع چوب غیرمجاز، آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع را به شماره تلفن 1504 و سامانه 139 به صورت شبانه‌روزی اطلاع‌رسانی کرده در صورت مشاهده آتش سوزی ضمن اعلام سریع محل به سامانه تلفنی 1504 تا رسیدن نیروهای ویژه اطفای حریق به محل با توجه به طی مسیر با رعایت کامل نکات ایمنی از گسترش آتش جلوگیری کنند.

انتهای پیام/487/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon