برنامه‌ای متفاوت در هفته مبارزه با مواد مخدر؛ فریاد سوختگان در شیراز شنیده شد + فیلم


برنامه‌ای متفاوت در هفته مبارزه با مواد مخدر؛ فریاد سوختگان در شیراز شنیده شد + فیلم

گروه استان‌ها - فریاد سوختگان عنوان برنامه‌ای است که به همت معاونت اجتماعی سپاه فجر استان فارس برای شنیدن صدای کسانی که از نزدیک درد اعتیاد را چشیده‌اند و با آن زندگی کردند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  شیراز ، به همت معاونت اجتماعی سپاه فجر یک عصر متفاوت تابستانی برای خبرنگاران و عکاسان رقم خورد و آن رفتن به یک محله که هر چند صبغه تاریخی دارد و امامزاده‌ای که مامن و پناهگاه مردم است اما به واسطه وجود معتادان و ریشه کردن اعتیاد در این محله نه دیگر صحن امامزاده رونقی دارد و نه مردم این محله آسایش روانی. 

واقعیت عریان محله درب شازده شیراز را باید در این جمع دید، جمعی که برای نخستین بار به همت معاونت اجتماعی سپاه فجر گرد هم آمدند تا بگویند که چه شد معتاد شدند؟ چگونه ترک کردند؟ یا روزگار خود را با اعتیاد چگونه می‌گذرانند؟ 

واقعیت عریان شیراز را باید در برخی محله‌ها مانند سنگ سیاه، درب شازده، دروازه سعدی و اصفهان دید. باید از کوچه‌های رنگ و لعاب دار شده توسط شهرداری گذشت و به جایی رفت که مردم درد اعتیاد را حس می‌کنند. 

از زیرگذر زند که بگذری، از کوچه‌های رنگ و لعاب دار شده توسط شهرداری که رد شوی محلاتی می‌بینی که شیراز قدیم را با زیبایی‌های بی حد و حصر تاریخی و طبیعی در حافظه دارند اما به واسطه وجود معتادان دیگر جایی برای زندگی نیستند و کمتر مسئولی نیز به این محلات رفته و پای درد و دل مردم نشسته است.

معاونت اجتماعی سپاه فجر فارس برای نخستین بار به مناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر نشستی با حضور معتادین متجاهر، بهبودیافتگان و فعالان این عرصه برگزار کرد تا این افراد صدای خود را از طریق این نشست خبری به مسئولان برسانند. 

نشست خبری «فریاد سوختگان»، بهانه‌ای برای رسیدن صدای بهبودیافتگان و معتادان، اهالی محلات بافت تاریخی، و فعالان اجتماعی در این عرصه بود که چندساعتی طول کشید تا همه بتوانند حرفها و دغدغه‌های خود را بیان کنند. 

سرهنگ محمدجعفر دوستدر، معاون اجتماعی سپاه فجر فارس در حاشیه این نشست در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: از آنجا که جلسات در پشت درهای بسته و زیر اسپیلت عموما بدون خروجی بود، لذا بر آن شدیم که در وسط معرکه سوزان اعتیاد و در جمع سوختگان از این مصیبت خانمان‌سوز جمع شویم و آنچه را که شاید تا کنون ندیده و نشنیده‌ایم، تجربه کنیم.

وی توجه و تمرکز بر رفع آسیب‌های اجتماعی را وظیفه عمده رسانه‌ها دانست که اگر به مثابه آیینه انعکاس واقعیت‌های زیر پوست شهر، اسیر تیتر بازی و بازی با کلمات برخی مدیران نباشند، قطعا توجه به این مسائل هم از سوی مردم و مسئولان که نیز بیشتر می‌شود.

دوستدار با یادآوری اینکه 70 درصد از زندانیان با مواد مخدر به نوعی در ارتباطند، تصریح کرد: سایر جرم‌ها نظیر همسر آزاری، قتل، نزاع، و خشونت از 20 تا 60 درصد مرتبط با مواد مخدر است؛ لذا اعتیاد و مواد مخدر، سهم عمده‌ای در بین آسیب‌های اجتماعی دارد و از یک طرف جزء 5 اولویت اول کشور به شمار می‌رود.

معاون اجتماعی سپاه فجر فارس قدم اول در راه مبارزه با این بلای خانمان‌سوز را فرهنگ سازی مناسب دانست و ادامه داد: در گام دوم باید زمینه نقش‌آفرینی مردم در این امر فراهم شود‌.

دوستدار با اشاره به کاستی‌های موجود در مقابله با اعتیاد، گفت: «ضعف در پیگیری کارها» یکی از عوامل و مشکلاتی است که مقام معظم رهبری نیز در جلسه مقابله با آسیب‌های اجتماعی مطرح می‌کنند؛ در پیگری امورات ضعف بزرگی وجود دارد؛ لذا گاها جلسات برگزار و صورت جلسه نوشته می‌شود، اما پیگیری چندانی رخ نمی‌دهد؛ تورم صورت جلسه شکل گرفته، اما در میدان عمل و اجرا، کاری انجام نمی‌شود.

اما این نشست خبری، از اجرا تا نتیجه‌گیری، همه را بهبودیافتگان و معتادین متجاهر اداره کردند. مجری این برنامه با بیان اینکه من در یک خانواده متدین و فرهنگی متولد شدم، یک معتاد بهبود یافته هستم و هجده سال است مددکار و فعال در این حوزه هستم، با تصریح بر اینکه یک معتاد از لوتی‌ترین و با غیرت‌ترین اعضای یک خانواده است، گفت: هدف این برنامه، این است که مسیری را که ما رفتیم و خراب کردیم، نوردیدگان جوان ما دیگر این مسیر را نروند.

در ادامه، محسن، معتاد بهبود یافته‌ای است که پشت تریبون قرار گرفت و با بیان اینکه شانزده سال معتاد بودم، شانزده سال است در مسیر بهبودیم و ده سال است که فعال این حوزه هستم، گفت: یکی از مشوق‌های من در اعتیاد، روابط خانوادگی بود. خانواده ما متدین خشک بودند و من، متفاوت از دیگر اعضا بودم. شیطنت داشتم و همیشه در مدرسه مرا تنبیه می‌کردند و والدینم را می‌خواستند، در صورتی که نمراتم عالی بود. 

وی گفت: روابط خشکی بین اعضا و والدین برقرار بود و به شدت روابط خانوادگیمان سرد بود. من آهسته آهسته از خانواده متواری شدم و به گروه‌های همسالان که مرا تشویق می‌کردند جذب شدم و آلودگی من شروع شد. 

آقای صفا، کارشناس این برنامه در مورد صحبت‌های محسن گفت: یکی از مسائلی که باید مورد توجه باشد، این است که خانواده‌ها کمی دیر متوجه بیماری اعتیاد می‌شوند. و نیاز است در خانواده، فضایی فراهم شود که خلاقیت، نوآوری و ابتکار را در پی داشته باشد. 

به گفته وی یکی از کارهایی که نیاز به گوشزد به خانواده‌هاست، این است که بتوانند از شرایط و فرایند اعتیاد آگاه باشند و در کنار پرورش خوب، آموزش مناسب هم وجود داشته باشد. 

آقای آیت، یکی دیگر از معتادین بهبود یافته حاضر در این نشست، با اشاره به نقش آموزش و پرورش تصریح کرد: تا کسی درد اعتیاد را نکشد، نمی‌تواند درک کند، وظیفه آموزش و پرورش است که از دوران ابتدایی مرتب هم به خانواده‌ها و هم دانش‌آموزان خطرات را گوشزد کنند. 

وی با اشاره به مشکلات معتادین در حین ترک، با بیان اینکه من با چهار بچه چطور می‌توانم 90روز کار نکنم؟ گفت: حتی بیرون از در مراکز ترک اعتیاد، هیچکس ما را حمایت نمی‌کند. پس خواسته من معتاد ترک کرده‌ به جامعه برگشته، حمایت از طرف جامعه است تا این سلامت ادامه داشته باشد. 

آیت ادامه داد: من خیلی در این مسیر آسیب دیدم و مهمترین آسیب، ازهم پاشیدگی خانواده‌ام است. وی ادامه داد: ما را به عنوان یک بیمار، با چشم حمایت نگاه کنید نه حقارت. 

امین، از دیگر معتادین بهبودیافته، با اشاره به اینکه بالغ بر 10سال است که پاک است، گفت: امروز به عنوان یک درمانگر اینجا هستم، اما دوست دارم اینجا داد بزنم که هیچ مسئولی تاکنون صدای ما رانشنیده است.

وی با بیان اینکه بسترسازی مهمتر از ساخت و سازهایی است که زمینه ندارد، با اشاره به اینکه فرهنگسرا ساخته می‌شود، اما کار فرهنگی که باید انحام نمی‌شود، مسجد ساخته می‌شود اما تربیت مذهبی مناسب ندارد، با بیان اینکه من جوان، معتاد سابقه دار هستم، کار، مسکن و خانواده ندارم، ادامه داد: امروز شنیدم 30 هزار شهید در راه مبارزه با مواد مخدر داریم، این شهدا، خونبهای ما شدند، من از کلیه مسئولین مربوطه، مخصوصا دستگاه‌های قضایی می‌خواهم به طور جدی و عملی در این عرصه ورود کنند.

امین تاکید کرد: بحران مالی و بیکاری، دو بحران اساسی معتادان است.

علی درودی، از معتادین بهبود یافته و فعال در عرصه مبارزه با مواد مخدر در ارتباط با درمان اعتیاد اظهار داشت: با توجه به اینکه قریب به 10سال است که در راستای کمک به اشتغال و درمان معتادین فعالیت دارم، اما من هم قربانی این آسیب اجتماعی هستم.

درودی ادامه داد: آموزش و پرورش نقش عمده‌ای در پیشگیری و درمان دارد، مهارت‌های زندگی به درمان خیلی کمک می‌کند، اما مشکلی که وجود دارد، این است خانواده‌ها آگاهی حمایت صحیح از معتادین، و نیز پس از بهبودی را ندارند و این، یک مشکل عمده است.

وی با اشاره به اینکه امروز کارتن‌خوابهای تحصیلکرده هم داریم تصریح کرد: از سال 91تاکنون، یک هزار و 64نفر را مشغول به کار کردم، 16خواستگاری برای برگرداندن بهبودیافتگان به خانواده رفتم، اما در این 10سال موفق نشدم حتی یک وام یک میلیونی با معرفی این دوستان به بانک بگیرم.

درودی تاکید کرد: خانواده‌ها برای پس از ترخیص بهبودیافته بیشترین کمک را می‌توانند داشته باشند. 

وی از مسئولین تفاضا کرد که یک فرهنگسرا را در اختیارش بگذارند تا مهارت زندگی را به معتادین، بهبودیافته و جوانان در معرض خطر این بیماری آموزش دهد. 

خانم غلامی، یک بهبود یافته حاضر در این نشست با اشاره به اینکه همه جای شیراز کارتن خوابی کرده‌ام تاکید کرد: مراکز ترک اعتیاد گاها خود باعث برگشت مجدد به اعتیاد می‌شود، پس نیاز است که مدیران این مراکز، خود مشاوران توانمند باشند.

یکی از فعالین مبارزه با مواد مخدر و اعتیاد با اعتراض شدید به مسئولین در راستای عدم حمایت از بهبودیافتگان و عدم تامین امنیت اشتغال، اقتصادی، روحی و روانی و خانوادگی، تاکید کرد: مسئولین باید پاسخگوی این امر باشند، چرا که این بیماری به زودی گریبانگیر خانواده خودشان هم خواهد شد.

وی گفت: ما فعالیت می‌کنیم و در راه سلامت و پاکی معتادین کار می‌کنیم، اما بی‌مسئولیتی مسئولان، معتادین دوباره راحت‌ترین راه را انتخاب کرده و به دام اعتیاد بازمی‌گردند. 

این فعال مبارزه با اعتیاد تاکید کرد: متاسفانه خانواده‌ها کمترین اطلاعاتی از مواد مخدر مختلف، نحوه مصرف و طرز برخورد مناسب با مصرف کننده نوجوان و جوانش را ندارد، معلمین هم کمترین آشنایی با این موارد ندارند. 

وی گفت: ایمان دارم هر مسئولی که از توانائیش استفاده نکند و گامی در این راه بردارد، بی شک به زودی خودش به این عرصه مبتلا می‌شود. 

نعمتی، معتمد محل دروازه اصفهان شیراز هم در این نشست با اشاره به اینکه این محل، سالهاست که محل زندگی و کسب و کارم بوده، گفت: چیزی که مردم این منطقه را ناراحت و معذب می‌کند، اول امنیت و آرامش است. 

وی گفت: اگر بتوان هماهنگی میان ادارات و دستگاه‌های مختلف ایجاد شود، خودبه خود امنیت و آرامش هم وارد می‌شود. 

وی با بیان اینکه این کوچه، بیشترین تعداد معتاد و مصرف کننده را در شیراز دارد، عمل نکردن مسئولین را مشکل اصلی جامعه، و بخصوص این محلات دانست و گفت: شهردار آمد و گفت ما این کوچه را آباد کردیم، باید به این شهردار گفت عکس‌های این محله را بفرست ببینیم حداقل نمره 12را به تو می‌دهند؟ زمانی کار ارزشمند است که هرکسی دید، بگوید خدا پدر مسئولین را بیامرزد که چقدر تحول ایجاد کرده است. این معتمد محل، مردم این محله را مظلوم در همه عرصه‌ها دانست.

هاشمی، متولی امامزاده سید ذوالفقار هم در این نشست گفت: هیچ مسئولی در این سالهای متمادی برای این محل قدمی برنداشته‌اند، اما امروز که این کوچه توریستی شده و عکس و فیلم از این محل تهیه می‌شود، نیاز است که اقدامات جدی برای پاکسازی و سلامت محل انجام شود.

و پایان این عصر متفاوت شنیدن فریاد سوختگانی است که جوانی‌شان با اعتیاد دود شده و به هوا رفته، فریادی از جنس تنهایی پس از ترک، عدم حمایت و نبود تکیه‌گاهی که پس از ترک به آن تکیه کنند تا دوباره به دام اعتیاد بازنگردند. 

اما این پایان ماجرا نیست؛ کسانی که خود زمانی در دام اعتیاد بودند و اکنون خود را از باتلاق اعتیاد نجات دادند دست یاری دراز کرده و همدلانه به ترک آنان که بخواهند کمک می‌کنند. دستگیری‌ای که نجات یک زندگی ختم خواهد شد.

انتهای پیام/424/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon