محقق امریکن اینترپرایز: آمریکا در پی حفظ "برتری جمعیتی" نسبت به سایر قدرتهاست
محقق انستیتو "امریکن اینترپرایز" نوشت: گزارش دفتر نفوس آمریکا نشان میدهد که رشد جمعیت این کشور از ۱۹۹۰ تاکنون بهطور مداوم کاهش یافته است با این حال آمریکا در پی این است که برتری جمعیتیاش را نسبت به سایر قدرتهای بزرگ حفظ کند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ فارن افرز "Foreign Affairs" یک نشریه دوهفتگی جامع علمی آمریکایی است که تخصص آن علوم سیاسی و روابط بینالملل است و معتبرترین نشریه در زمینه سیاستها و روابط خارجه آمریکا محسوب میشود.
پروفسور "نیکولاس اِبِرشتات" (Nicholas Eberstadt) از محققان برجسته انستیتو امریکن اینترپرایز در مورد نقش جمعیت در برتری جهانی آمریکا در 24 مه 2021 در "فارین افرز" نوشت:
1. برتری جهانی آمریکا تا حد زیادی مدیون جمعیت این کشور است؛ پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، آمریکا بعد از چین و هند سومین کشور پرجمعیت جهان است؛ سطح باروری و مهاجرت در ایالات متحده، در مقایسه با سایر کشورهای پیشرفته و رقبایی مانند چین و روسیه، بسیار بالاست.
2. از زمان پایان جنگ سرد تاکنون، جمعیت کل آمریکا و شمار افراد در سن کار این کشور (20 تا 64 سال) بیشتر و سریعتر از سایر کشورهای در حال توسعه رشد یافته است؛ رشد جمعیت در سن کار باعث افزایش بهرهوری ملی در اقتصادهایی میشود که دولت مدیریتشان را بهعهده دارد و میتواند منابع انسانی را توسعه دهد و از این منابع بهرهبرداری کند؛ برای دولتهای مدرن کند شدن روند پیری جمعیت میتواند از بارهای مالی تحمیلشده به این دولتها بکاهد.
3. اما تغییرات بزرگی در راه است؛ نتایج اولیه سرشماری سال 2020 در آمریکا و گزارشها از نرخ کلی زاد و ولد در سال گذشته حاکی از اخبار هشداردهنده است: با کاهش نرخ رشد جمعیت و کاهش مداوم نرخ باروری ملی، بهنظر میرسد که مسیر جمعیتشناختی آمریکا اکنون وضعیت نویدبخشی ندارد و میتواند در آینده به کاهش جمعیت برسد.
4. تصمیم آمریکاییها برای کاهش تعداد فرزندانشان میتواند برتری جمعیتی آمریکا را از بین ببرد؛ کاهش رشد جمعیت همچنین میتواند پیامدهایی بلندمدتتر را هم برای سیاستهای مختلف واشنگتن، از جمله برنامههای رفاه اجتماعیاش بههمراه داشته باشد.
5. گزارش دفتر نفوس آمریکا در سال 2020 نشان میدهد که رشد جمعیت این کشور از 1990 تاکنون بهطور مداوم کاهش یافته است و اکنون در پایینترین سطح تاریخ آن قرار دارد؛ نرخ رشد جمعیت آمریکا بین سالهای 2010 تا 2020 میلادی 7.4 درصد برآورد شد که در مقایسه با دهه پیش از آن (اندکی کمتر از 10 درصد) افت چشمگیری را نشان میدهد.
6. دگرشهای مهاجرتی در کاهش جمعیت آمریکا نقشی ندارد بلکه تغییرات در زادوولد و مرگومیر از عوامل اصلی این کاهش هستند؛ نرخ «افزایش طبیعی جمعیت» (شمار کلی زادوولد منهای مرگومیر) در آمریکا در دهه 2000 تا 2009 سالانه 1.7 میلیون نفر بود که این رقم در دهه 2010 تا 2019 به 1.2 میلیون نفر کاهش یافت؛ نرخ کلی زادوولد در سال 2019 به نیم میلیون نفر کاهش یافت که در مقایسه با نرخ 4.3 میلیون نفری در سال 2007 افت چشمگیری است.
7. برای دو دهه، میانگین نرخ کلی باروری برای هر زن در ایالات متحده بیش از دو فرزند بود؛ اما بین سالهای 2007 تا 2019 میلادی، نرخ باروری از بیش از 2.1 فرزند (بالاتر از سطح جایگزینی بلندمدت جمعیت) به 1.7 زادوولد و پایینتر از سطح جایگزینی رسید؛ نرخ زادوولد در سال 2020 نیز با کاهشی 4درصدی به 3.6 میلیون رسید که نرخ کلی باروری ملی در این سال را به 1.64 کاهش داد، یعنی بیش از 20 درصد پایینتر از سطح جایگزینی.
8. با این حال هنوز خطری فوری جایگاه بینالمللی آمریکا را تهدید نمیکند؛ بهرغم تمام مسائل موجود، رشد جمعیت کلی آمریکا و جمعیت در سن کار این کشور، دستکم برای یک نسل آینده، ادامه خواهد داشت؛ طبق پیشبینیها جمعیت آمریکا در سال 2047 به 350 میلیون نفر میرسد و تا سال 2050 این رقم حفظ خواهد شد؛ پیشبینی میشود جمعیت در سن کار این کشور در 2050 حدود 5 درصد بالاتر از نرخ این شاخص در سال 2020 باشد.
9. در نتیجه، ایالات متحده احتمالاً برتری جمعیتیاش نسبت به سایر قدرتهای بزرگ را حفظ خواهد کرد؛ چین، ژاپن، روسیه و کشورهای اتحادیه اروپا همگی، در مقایسه با آمریکا، برای بازه زمانی طولانیتری نرخ باروری زیرجایگزینی داشتهاند.
10. سطح باروری کنونی در تمام این کشورها پایینتر از نرخ باروری در ایالات متحده است؛ همچنین جمعیت این کشورها پیرتر از جمعیت امروزی آمریکا است (میان تمام این کشورها، چین جوانترین جمعیت را دارد اما میانگین سن جمعیت این کشور در زمان حاضر بالاتر از میانگین سن جمعیت ایالات متحده است).
انتهای پیام/+