ممنوعیت تردد در سیستان و بلوچستان/ اولین موج جدی کرونا زاهدان را به شهر ارواح تبدیل کرد+ تصاویر
گروه استانها - خبرنگار تسنیم در این گزارش به روایت میدانی از حال و روز کوچه و خیابانها و مردم زاهدان در اوج بحران کرونا پرداخته است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم اززاهدان، استرسهای شدید توأم با نگرانی و انتقاد از ستاد مقابله با کرونا سیستان و بلوچستان، محور اصلی گفتوگوهای این روزهای شهروندان زاهدانی است؛ هر یک به نحوی ترس و دلهره و نقد و گلایههایشان را مطرح میکنند. برخی از مردم زاهدان گلایهمندند و برخی دیگر نقدهای جدی به ستاد مدیریت بحران و ستاد مقابله با کرونا سیستان و بلوچستان دارند.
گلایه کسبه از زیان شدید مالی
رضا کیخا یکی از این کاسبان قدیمی زاهدان که حدود 25 سال در بازار زاهدان مشغول به فعالیت است، به خبرنگار تسنیم میگوید: تا قبل از ظهور کرونا این بازار هیچ وقت تعطیل نشده بود اما مدتی است که این ویروس منحوس ضربات جبرانناپذیری به کسبه زاهدان زده و طی دو روز اخیر و بر اساس تصویب ستاد استانی مقابله با کرونا به ناچار مجبور به تعطیلی کامل بازار شدهایم.
وی افزود: ما میدانیم که تعطیلی بازار برای حفظ سلامت خودمان است اما دولت متاسفانه تنها برای تعطیلی برنامه دارد و هیچ تدبیری برای جبران خسارت کسبه ندارد و من متعجب هستم که مگر در ستاد کرونا ما هیچ نمایندهای نداریم که این حرفهای ابتدایی را بزند! و یا شاید هم اشتغال مردم برای مسئولان امر ارزشی ندارد!
جدال مرگ و زندگی
براهویی یکی دیگر از شهروندان زاهدانی که به گفته خودش خرج زندگی را به صورت روزانه تامین میکند، به خبرنگار تسنیم می گوید: تعطیلی کامل شهر برای ما کارگران روزمزد یعنی یک شب گرسنگی، بدبختی و بیچارگی چرا که ما خود به خود در ایام کرونا عملاً کم کار شدهایم که تعطیلی شهر یعنی بیکاری کامل کارگران و مفهوم آن این است که من و خانوادهام آن شب را باید سر گرسنه بر زمین بگذاریم.
وی ادامه داد: مسئولان استان کوچکترین نگاهی به این قشر زحمتکش ندارند. آنها خودشان سرکار بروند یا نروند پابان ماه حقوق ثابت و مزایا به حسابشان واریز میشود اما هیچگاه به این فکر نکردند که من و امثال من چه باید بکنیم که یک روز کامل زیر گرما منتظر کار هستیم و پایان شب با دست خالی و روی شرمنده به منزل باز میگردیم.
این کارگر تاکید کرد: صاحب خانه من را جواب کرده و در این سختی و بیکاری مجبورم به دنبال منزل دیگری بگردم و مصوباتی که ابلاغ میشود صاحب خانهها اجازه افزایش مبلغ کرایه و تخلیه منازل مستاجران را ندارند هم فقط کارکرد رسانهای دارد و در عمل اجرا نمیشود.
شهر در غرق خودروهای سنگین!
مشاهدات میدانی خبرنگار ما حاکی از آن است که پس از تعطیلی چند روزه کامل زاهدان، اکثر خیابانهای اصلی شهر و به ویژه ورودیهای اصلی و بازارها و پاساژها نیز به طور کامل بسته شده و برای محکم کاری و جلوگیری از تردد مردم، انواع خودروهای سنگین مانند لودر و اتوبوس را سر چهارراه و معابر شهری اصلی قرار دادهاند که حتی یک خودروی سبک امکان تردد نداشته باشد.
محدودیتهای صورت گرفته در مرکزیت شهر و بازارها در روزهای اخیر زاهدان را به شهر ارواح تبدیل کرده و عملاً اکثر گروههای شغلی به مشاغل خدماتی و درمانی و نظامی خانهنشین شدهاند اما متاسفانه این کار تنها در شریانهای مرکزی شهر صورت گرفته و شمال زاهدان رنگ و بویی از تعطیلی ندارد. شهروندان و کسبه زاهدانی نیز نسبت به این موارد گلایه دارند که چرا ظاهراً اصناف برخی خیابانها شامل این طرح نشدهاند و فقط واحدهای صنفی مرکز شهر مجبور به تعطیلی شدهاند و اگر باز هم شود در اسرع وقت با پلمپ چند روزه نقره داغ میشوند!
یکی دیگر از نقدهای جدی شهروندان به برپایی نمازهای جمعه و جماعات بود که مشاهدات عینی خبرنگار تسنیم گواه این بود که نمازهای اهل تشع به طور کامل تعطیل شده اما از میان 20 نماز جمعه اهل سنت زاهدان که هر هفته برگزار میشد تنها یک مسجد با جمعیت محدودتر هنوز زیر بار تعطیلی کامل نرفته است. برخی دیگر از شهروندان نیز بدون توجه به هشدارهای بهداشتی باز هم طبق روال سابق در شهر تردد میکنند و حتی از زدن ماسک خودداری میکنند.
کادر درمان: دیگر خسته شدهایم!
یکی از پرستاران جوان که در قلب کرونای زاهدان یعنی بیمارستان "بوعلی" این شهر که مرکز اصلی نگهداری بیماران عفونی و مبتلا به کروناست خدمت میکند اما از زاویه دیگری به کرونا نگاه میکند؛ او به خبرنگار تسنیم میگوید: ما تمام وقت و بیشتر از توان خودمان در بیمارستان کار میکنیم و انتظار داریم که مردم نیز رعایت کنند اما متاسفانه به محض اینکه یک مقدار کم شرایط عادی میشود بلافاصله همه شیوهنامههای بهداشتی فراموش میشود و بیتوجهی شهروندان تنها نمک بر زخم ماست و همه تلاشهای کادر درمان را هدر میدهند.
وی ادامه داد: کادر درمان دیگر خسته شدهاند و سختتر از همه اینجاست که برخی مواقع که قصد داریم با تاکسیهای درون شهری به منزل بازگردیم عدهای از رانندگان به محض اطلاع از شغل و محل خدمتمان من و همکارانم را از خودرو پیاده میکنند و میگویند همه شما ناقل ویروس هستید.
سرحدی تصریح کرد: ما برای زنده ماندن شهروندان با کرونا دست و پنجه نرم میکنیم اما برخی رفتارها و واکنشهای شهروندان قابل تحمل نیست که اینها هم برای ما مهم نیست ولی از همه آنها میخواهیم حداقل برای حفظ سلامت خود و خانوادههایشان از ماسک استفاده کنند و از برگزاری مراسمهای عمومی خودداری کنند تا ما هم قدری استراحت کنیم.
تنها 48 درصد مردم ماسک میزنند!
گلایههای این پرستار 33 ساله زاهدانی را معاون کل وزیر بهداشت در سفر به زاهدان تائید کرد و گفت: متاسفانه در سیستان و بلوچستان تنها 48 درصد مردم شیوهنامههای بهداشتی را رعایت میکنند در حالی که این شاخص در کشور حدود 75 درصد است و برخی استانها تا 85 درصد بر زدن ماسک تاکید دارند.
ایرج حریرچی این را هم گفت که قطعاً این بیتوجهی در رعایت شیوه نامههای بهداشتی یک جا صدایش درخواهد آمد و نتیجه آن افزایش بیسابقه و یکباره آمار مبتلایان به کرونا است.
پرسه کرونا در مراکز بهداشتی!
برای بررسی بیشتر موضوع به یکی از مراکز بهداشتی سطح شهر رفتیم. اینجا مرکز "سیدالشهداء" یکی از 6 مرکز تست غربالگری 16 ساعته کرونا در کلانشهر زاهدان است. مرکزی که در "تقاطع خیابانهای شهید میرحسینی و شهید رجایی" شهر واقع شده و جمع زیادی از مردم برای تست کرونا به این مرکز بهداشتی مراجعه میکنند.
در بدو ورود ابتدا جمعیت انبوهی که در سالن تردد میکردند نظرمان را جلب کرد. اکثراً ماسک زده بودند اما صدای سرفههای خشک کرونایی هر لحظه فضای سالن را متشنج میکرد. با هر سرفه همه نگاهها به سمت آن بیمار معطوف میشد اما این کار هر لحظه در یک گوشه از سالن اتفاق میافتاد به نحوی که دیگر طبیعی شده بود.
در گوشهای از سالن دو جوان حدودا 25 ساله مشغول خنده بودند و وقتی علت را جویا شدیم گفتند اینها همه کرونا مثبت هستند و خودشان هم میدانند اما تنها برای گرفتن گواهی مرخصی استعلاجی اداره خود به اینجا آمدهاند.
یکی از جوانان گفت: "اگر باور نداری به اتاق پذیرش برو تا خودت به چشم ببینی". باورش برایمام سخت بود که پسر با دست به شلوغترین محل سالن اشاره کرد که ظاهراً اتاق پذیرش در آنجا مستقر شده بود. پنجرهای کوچک که حدود 20 نفر بدون رعایت فاصله اجتماعی به یکدیگر چسبیده بودند تا جواب آزمایششان را بگیرند.
برای آن جمعیت زیاد تنها یک نفر پاسخگو بود و همه چسبیده به هم بودند و مرد هر چند لحظه صدا میزد آقا یا خانم فلانی؛ مثبت. از میان جمعیت موجود تقریباً 85 درصد مراجعهکنندگان کرونا مثبت داشتند که در کنار یکدیگر بودند.
یک نفر هم در اتاق تریاژ بیماران را قبل از ورود به اتاق دکتر معاینه میکرد. همه مراجعه کنندگان انگشتشان را روی یک دستگاه میگذاشتند و تست اکسیژن خون میدادند و این احتمال وجود داشت که اگر قبل از شما یک بیمار کرونایی انگشتش را زده باشد شما هم مبتلا شوید!
جلوی درب اتاق پزشک شلوغتر از همه جا بود. مردم خودشان فاصله اجتماعی را رعایت نمیکردند و هیچکس هم نبود که تذکرات لازم را به آنها بدهد. زن و مرد در کنار هم سرفه میکردند و پس از ویزیت دکتر و تست کرونا باید در انتظار جواب پیامکی میماندند.
شهرکی شهروند زاهدانی که دو روز قبل تست داده بود، به خبرنگار تسنیم گفت: متاسفانه به بنده اعلام کردند که جواب تست 48 ساعت برایم پیامک میشود اما پیامی به من نرسیده و من به ناچار با تاکسی خودم را مجدد به اینجا رساندم و اعلام کردند جواب تست کرونای من مثبت شده است. اگر طبق روال برایم پیامک ارسال میشد مجبور نبودم از منزل خارج شوم تا جان دیگران را هم به خطر بیندازم.
البته این گلایه چند نفر دیگر هم بود. تعداد زیادی از عدم ارسال پیامک شکایت داشتند که برای گرفتن جواب، حضوری مراجعه کرده بودند و همین امر خودش فرد سالم را بیمار و آدم مبتلا را به یک ناقل تبدیل میکرد و این چرخه خطرناک جزو روزمرگیهای مردم زاهدان شده که باید اصلاح شود و تلختر از همه اینها بیمار کرونا مثبتی بود که گفت: "برای خرید دو عدد مرغ یارانهای مجبورم ساعتها در صفوف شلوغ و طولانی بایستم تا برای خانواده مرغ تهیه کنم و اگر این کار را نکنم دیگر چیزی برای خوردن نداریم".
این مرد خودش هم از این کارش شرمنده بودو میدانست که امکان دارد چندین نفر دیگر را مبتلا کند اما با خجالت و شرمندگی میگوید: "چه کنم؟ من از خانه بیرون نروم دولت خرج و نان زندگی روزمره مرا میدهد؟!" اینگونه است که زاهدان در اولین موج جدی شیوع کرونا دچار بحران شده و آمار مبتلایان و متوفیان کرونا رکورد شکنی میکند!
انتهای پیام/392/ ت