عطوان بررسی کرد: خروج آمریکا از افغانستان؛ سرنوشت شوم اعراب مورد حمایت آمریکا

عطوان بررسی کرد: خروج آمریکا از افغانستان؛ سرنوشت شوم اعراب مورد حمایت آمریکا

یک تحلیلگر مسائل راهبردی منطقه خروج آمریکا از افغانستان در شرایط جدید را لکه ننگ و خیانتی جدید ضد متحدان این کشور دانست و نوشت که عرب‌ها باید از این موضوع نسبت به پایان شوم خود درس بگیرند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، عبدالباری عطوان تحلیلگر مسائل راهبردی منطقه در مقاله‌ای به خروج کامل نیروهای آمریکایی از پایگاه هوایی بزرگ بگرام در افغانستان بعد از 20 سال جنگ پرهزینه که بالغ بر 3500 نظامی آمریکایی را به کام مرگ کشانده و ده‌ها هزار نفر را زخمی کرد و بیش از دو تریلیون دلار هزینه بر دوش آمریکایی ها گذاشت، اشاره کرده و می‌نویسد که این عقب‌نشینی چند موضوع را اثبات می‌کند:

اول: این خروج به معنی اعتراف رسمی و عملیاتی به شکست و پایان کار نیروهای آمریکایی در کشوری است که پیش از این نیز نیروهای اتحاد جماهیر شوروی را در نتیجه فعالیت‌های نظامی مجاهدان افغان که آموزش دیده از سوی غرب بودند، از خاک خود بیرون راندند. به این ترتیب می‌توان گفت تاریخ بار دیگر تکرار شده است.

دوم: احتمال جنگ داخلی و فرقه‌ای و نژادی بین قبایل پشتون که 45 درصد از جمعیت افغانستان را شامل می‌شود و بیشتر آنها شامل نیروهای طالبان می‌شود، وجود دارد. طرف مقابل این جنگ ممکن است نژادهای دیگر نظیر تاجیک و شیعیان هزاره و نژادهای دیگر موجود در افغانستان باشد.

سوم: نکته سوم افزایش احتمال تجزیه افغانستان بر اساس مبانی طایفه‌ای و فرقه ای و تبدیل آن به کشوری شکست خورده و بی ثبات است که در همسایگی پاکستان و ایران قرار دارد.

این مقاله می‌افزاید که این خروج هیچ مراسم جشن یا عزایی را به دنبال نداشت و اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان هدیه بمب گذاری شده از متحد آمریکایی خود دریافت کرد و احتمالاً روزهای آینده را می‌شمارد تا ببیند چه زمانی حضور وی در کاخ ریاست جمهوری به پایان خواهد رسید و احتمالاً سرنوشتی بدتر از همتایان سابق خود خواهد داشت.

عطوان تاکید می کند که در شرایط جدید احتمالاً القاعده با قدرت در نسخه جدید خود یعنی دولت اسلامی داعش بازخواهد گشت و افغانستان را به جنگلی از انواع تسلیحات سبک و سنگین تبدیل خواهد کرد، روند فروپاشی ارتش افغانستان نیز از دست کم دو ماه پیش آغاز شده و رهبران این کشور از جمله غنی باید به دنبال پناهگاه امنی در آمریکا یا اروپا برای خود باشند. البته در شرایطی که بتوانند از دست نیروهای طالبان فرار کنند.

وی می‌افزاید که وعده‌های آمریکا برای ایجاد آرامش و رفاه و دموکراسی در افغانستان و تبدیل کردن این کشور به بهشت عدن مانند عراق پوشالی از آب درآمد و ثابت شد که این وعده‌ها نمایشی برای خندیدن به ریش افغان‌ها بود.

در حال حاضر طالبان پیشروی کرده و بیشتر استان‌های افغانستان را در اختیار گرفته و نیروهای آن در راه رسیدن به کابل هستند و کنترل کامل افغانستان توسط طالبان احتمالا تنها چند هفته زمان نیاز دارد.

عطوان در تحلیل اهداف این اقدام نوشت که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به این ترتیب تلاش دارد درگیری‌ها و نابسامانی‌های خاورمیانه را به محیط جغرافیایی چین انتقال دهد و از اهرم اسلام سیاسی [افراطی] به عنوان روش اجرایی قاطع خود در این عرصه استفاده کند. به این ترتیب ما باید شاهد پمپاژ میلیاردها دلار از اموال نفتی کشورهای خلیج فارس برای تامین مالی این پروژه جدید باشیم، همانطور که پیش از آن این دلارها در جنگ افغانستان و سوریه هزینه شده بود. درست به همین علت است که حمایت و نگاه ناگهانی آمریکایی‌ها به قبایل اسلامگرای ایگور در شرق چین و نزدیکی مرزهای افغانستان جلب شده است.

عطوان این عقب نشینی را لکه ننگ جدیدی در تاریخ آمریکا و خیانتی بزرگ ضد متحدان این کشور و بدعهدی جدید آمریکایی‌ها دانست و در عین حال تاکید کرد که تصور نمی‌کند متحدان عرب آمریکا از این موضوع نیز درس بگیرند و به پایان خجالت‌بار خود بیندیشند، چرا که آنها نمی‌خواهند و نمی‌توانند به این مسائل فکر کنند، چون کار از کار گذشته است و آنها تمام تخم‌مرغ های خود را در سبد آمریکا قرار داده‌اند و تنها گزینه فراروی آنها گزینه‌ای است که شاه ایران با آن مواجه شد یعنی مرگ در تبعید.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon