آغاز موج تازه اختلاف میان عربستان و امارات از دروازه اوپک پلاس

آغاز موج تازه اختلاف میان عربستان و امارات از دروازه اوپک پلاس

بروز تنش‌های اخیر میان امارات و عربستان در زمینه تولید نفت اختلافات میان دو طرف را به اوج رسانده است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از الخلیج الجدید، روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» شکاف‌های عمومی میان عربستان سعودی و امارات متحده عربی را برجسته می‌کند و این درحالی‌است که این دو کشور سال‌ها در برخی پرونده‌ها مانند جنگ یمن و تحریم قطر با یکدیگر مشارکت داشته‌اند.

طی چند روز گذشته اختلافات مجددی میان ریاض و ابوظبی در خصوص تعدادی از مسائل مانند تولید نفت، عادی‌سازی روابط با اسرائیل، مقابله با ویروس کرونا به وجود آمده است.

توافق اولیه روز جمعه سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) و متحدانش موسوم به اوپک پلاس با مخالفت رسمی امارات عربی متحده مواجه شد تا وزرای نفت تولید کنندگان بزرگ جهان بار دیگر روز دوشنبه گردهم آیند تا شاید گره افزایش عرضه نفت در ماه‌های آتی باز شود. پس از آن که صد و هشتاد و یکمین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و هجدهمین نشست اوپک پلاس بدون نتیجه پایان یافت، وزرای تمامی کشورهای عضو به جز امارات عربی متحده در نشست روز جمعه در مورد بالا بردن ارسال نفت به بازارهای جهانی از ماه اوت و تمدید توافق آوریل 2020 مبنی بر کاهش 5.7 میلیون بشکه‌ای تولید به جای آوریل تا دسامبر سال 2022 به اجماع رسیدند.

با این حال، دولت امارات عربی متحده، روز یکشنبه با صدور اطلاعیه‌ای توافق روز جمعه وزرای نفت اوپک پلاس را «ناعادلانه» توصیف کرد.

«سهیل مزروعی» وزیر انرژی امارات نیز اعلام کرد که کشورش خواستار افزایش پایه سهمیه تولید کشورش از 3.17 میلیون بشکه کنونی به 3.8 میلیون بشکه در روز است.

«عبدالعزیز بن سلمان» وزیر انرژی عربستان سعودی از امارات متحده عربی به دلیل مواضع مخالف آن با توافقی که روسیه و عربستان برای افزایش تولید نفت از اوت تا دسامبر مطرح کردند به شدت انتقاد کرد.

در همین حال منابع از تشدید اختلافات میان عربستان و امارات در سطوح مختلف خبر دادند که اخیراً با مخالفت ابوظبی با توافق عربستان و روسیه در زمینه تولید نفت این اختلافات به اوج رسیده است.

«کارن یانگ» از انستیتوی خاورمیانه اعلام کرد: افزایش رقابت در کشورهای خلیج فارس با تعدادی از موضوعات سیاست اقتصادی مرتبط است.

وی افزود که مشخص است در حالی که امارات متحده عربی برای تأمین اهداف سود خود در بازار تلاش می‌کند، عربستان سعودی فشارها را افزایش داده است. کشورهای تولید کننده نفت با تکیه بر درآمد صادرات نفت در حال آماده سازی برای ده سال آینده هستند تا اقتصاد خود را حفظ کنند.

افزایش اختلافات میان ریاض و ابوظبی با عزم امارات متحده عربی برای گسترش ظرفیت تولید خود برای حمایت از برنامه‌های متنوع سازی نفت همراه بود. جنگ قدرت در بین اعضای اوپک پلاس اکنون توانایی سازمان را برای اتحاد طولانی مدت و ایجاد ثبات در قیمت‌های نفت تهدید می‌کند.

وزیر انرژی امارات متحده عربی در یک مصاحبه تلویزیونی اعلام کرد که خواسته امارات متحده عربی فقط در توافق نامه جدید پس از آوریل عادلانه است و این حق حاکمیت ماست.

موضع گیری سخت ابوظبی در اوپک در حالی صورت می‌گیرد که منافع میان دو قدرت بزرگ خلیج فارس، عربستان سعودی و امارات متحده عربی گسترده‌تر شده است.

در همین راستا «مروان البلوشی» یک محقق اماراتی نامزد دکترای دانشگاه ادینبورگ اعلام کرد: در حالی که دهه گذشته شاهد توافق استراتژیک بین امارات و عربستان سعودی بود، اما امروز رقابت اقتصادی بین کشورهای حوزه خلیج فارس افزایش یافته است.

امارات متحده عربی در سال 2019 ، بیشتر نیروهای نظامی خود را از یمن خارج کرد و عربستان را در مقابله با نیروهای انصارالله تنها گذاشت و عربستان چندین بار در برابر با انصارالله شکست خورد. همچنین نیروهای شورای انتقالی جنوب وابسته به امارات متحده عربی با نیروهای دولت مستعفی یمن تحت حمایت عربستان درگیر شدند.علاوه بر آن در حالی که امارات متحده عربی تلاش‌های سعودی را برای پایان دادن به تحریم قطر پذیرفته است ؛ اما ابوظبی نگران آشتی با دوحه است.

برخورد متفاوت عربستان با شیوع اپیدمی کرونا نیز باعث ناامیدی هر دو کشور شد. از روز یکشنبه ریاض کلیه سفرها را به امارات و همچنین از امارات به عربستان ممنوع کرد. علاوه بر این ، عربستان سعودی واکسن چینی را که امارات متحده عربی برای رسیدن به واکسیناسیون جهانی به شدت به آن اعتماد می‌کند، قبول ندارد.

عربستان تلاش خود را برای تحکیم موقعیتی که می‌خواهد در خاورمیانه در اوایل سال جاری به دست آورد، آغاز کرد و در فوریه سال جاری اعلام کرد که تا سال 2024 تجارت خود را با شرکت‌های بین‌المللی که دفتر مرکزی آنها در این کشور نیست، متوقف خواهد کرد که این اقدام عربستان برای به چالش کشیدن آشکار امارات و همچنین رقابت با دبی است.

این روزنامه انگلیسی با بیان اینکه سعودی‌ها تنش‌های موجود را دست‌کم می‌گیرند تاکید کرد که اختلافات اوپک، اختلاف تجارتی است و محدودیت‌های اعمال شده برای مقابله با ویروس کرونا بیشتر بحث ایمنی است تا بحث سیاسی.

اما از سوی دیگر «عبدالخالق عبدالله» استاد علوم سیاسی در دبی اعلام کرد که طی چهار سال گذشته، امارات متحده عربی از عربستان سعودی پیروی و تصمیمات اوپک را دنبال می‌کرد ، اما اخیراً ابوظبی اصرار بیشتری به گرفتن سهم عادلانه خود دارد.

« آمریتا سین» تحلیلگر امور نفت در «انرژی اسپکتس» نیز به نوبه خود گفت: افزایش اختلاف‌ها در سیاست‌های خارجی ، اقتصادی و امنیتی بین ریاض و ابوظبی و همچنین در مورد خود سیاست نفت، آینده اپک پلاس را پیچیده و تهدید خواهد کرد.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت