اعتراف عجیب اروپاییها درباره تحریم ایران
نکته جالبی که در حین خواندن کتاب «امواج ارادهها» خیلی به چشم میخورد، اطمینان کردن به جوانان و سپردن امور به دست آنها است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، کتاب «امواج ارادهها»، مجموعه روایات و خاطراتی است از پیشرفتها و دستاوردهای کشورمان در در بخشهایی مانند «صنایع نظامی»، «صنعت هستهای»، «علوم پزشکی»، «دیپلماسی و مدیریت» و «فناوری و صنعت» که توسط انتشارات راه یار منتشر شده است.
الهام اشرفی، کارشناس حوزه کتاب، در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار داده، به این کتاب که محور شانزدهمین پویش مطالعاتی روشنا هم قرار گرفته است، پرداخته که در ادامه میخوانید:
«... شما ما را تحریم میکنید و ما به توانمندیهایمان بیشتر پی میبریم، خودمان را بیشتر باور میکنیم و توانمندیهایمان ارتقا پیدا میکند.» (صفحه 181)
بیشک دو خط بالا چکیده این کتاب است. انقلاب اسلامی ایران هنوز جان نگرفته بود که عراق به پشتوانه دیگر قدرتمندان دنیا به ایران حمله نظامی کرد؛ حملهای که منجر به تصاحب خرمشهر و جنگی هشت ساله شد. پس از شور و شوقهای اولیه ناشی از انقلاب، جنگ و متعاقبش، تحریمهای کشورهای غربی به بهانههای مختلف، جان و نفس کشورمان را برای مدتی گرفت. هیچ کشوری به ایران سلاح و تجهیزات نظامی نمیفروخت. جوانانمان با کمترین تجهیزات، بیشترین مقاومتها را میکردند. هرچه زمان میگذشت، تحریمها هر بار بنا به دلایلی بیشتر و بیشتر میشدند، هر بار به بهانهای. همانطور که همه میدانیم دامنه آن تحریمها حتی تا به امروز هم ادامه پیدا کرده است و امروز که چهل و چند سال از انقلاب ایران گذشته است، تحریمها نهتنها کمتر نشدهاند، بلکه بیشتر و شدیدتر هم شدهاند. اوایل جنگ، تحریمها شامل تجهیزات نظامی بود، ولی به مرور دامنه تحریمها بیشتر شد و شامل تجهیزات پزشکی، فضایی، الکترونیک، هستهای و... شد. تا به امروز.
کتاب «امواج ارادهها»، شرح و روایت خاطرات افراد مختلف در زمینههای مختلف است در چگونگی مقاومت کردن و تبدیل کردن این تحریمها به فرصتها. کتاب، خاطرات و روایات کسانی است که این نبودها را طاقت نیاوردند و با دست خالی و تنها با تکیه بر اراده و هوششان وارد عمل شدند و ابداع کردند و ساختند و ساختند و ساختند.
کتاب به بخشهای مختلفی در روایت خاطرات پرداخته است که چطور در هر صنعتی و چه کسانی، چه کارهایی انجام دادند تا سرانجام، امروزه کشورمان در بیشتر امور از بهترین و اولین الگوهای رشته خودشان در سطح جهانی است.
گردآورندگان این خاطرات و روایات، کتاب را خیلی هوشمندانه به بخشهای صنایع نظامی(صنعت موشکی، نیروی هوایی، نیروی دریایی، جنگ الکترونیک)، صنعت هستهای، علوم پزشکی، دیپلماسی و مدیریت، فناوری و صنعت تقسیم کردهاند و در هر بخش خاطرات و روایات مربوط به آن بخش را گرد آوردهاند.
نکته جالبی که در حین خواندن این کتاب خیلی به چشم میخورد، اطمینان کردن به جوانان و سپردن امور به دست جوانان کشورمان است. اولاً که در جای جای خاطرات، این خودِ جوانها بودند که داوطلب میشدند برای حل امور و راهحل ارائه میدادند، بیهیچ چشمداشت مالیای، ثانیاً، مسئولان هم به جوانان اعتماد میکردند و به آنان فرصت رشد و نمو میدادند: «مسئولان موشکی کره شمالی برای بازدید خط تولید 107 به ایران آمدند. آن روز نگاهی به بچههای خودمان انداختیم و نگاهی به کرهایها. میانگین سنی آنها حدود 60 سال بود و میانگین سنی ما حدود بیست و چند سال.» (صفحه 43)
چندین بار در یادداشتهایم نوشتهام که این دست کتابها را بهتر است مسئولان بخوانند تا در فراهم کردن شرایط برای جوانان تلاش کنند و با دادن فرصت و سرمایه به جوانان کناری بنشینند و ماحصل ارزشمند کار آنها را ببینند.
خواندن این کتاب برای خودم به شخصه تجربه هیجانانگیزی بود تا بدانم که همیشه هم مشکلات با فرمولهای پیچیده و عجیب و غریب حل نمیشوند، گاهی فقط باید کمی فکر کرد و موضوع را از جهات دیگری بررسی کرد.
بهعنوان مثال؛ در صفحه 72 کتاب، به خاطرهای اشاره شده است از نقصی که در پهپادهای ساخت جوانان ایرانی به وجود آمده بود و همه از درک آن عاجز شده بودند، اما در نهایت مشکل با تفکر و با چند متر کِش ساده حل شد! و آن پهپادها توانسند اولین عکسها را از خاکریزهای نیروهای عراقی بگیرند. عکسهایی که با نشان دادن موقعیت و تجهیزات عراقیها کمک بزرگی به نوع عملیاتهای ایرانیها کرد:
«...عکسهایی که تمام امکانات عراقیها را نشان میداد. از سنگرها و دوشکاها و خمپارههای 60 گرفته تا سرباز عراقی که آفتابه به دست هواپیما را نگاه میکرد.» (صفحه 76)
نکته برجسته دیگر کتاب این است که به مسائل امروزی کشور هم پرداخته شده است. مثلاً به مسئله مؤسسه رویان و یا چگونگی شکل گرفتن جراحیهای پیوند اعضای بدن و یا تهیه و درست کردن داروهایی که وارد کردنشان هزینههای میلیون دلاری بر مخارج کشور اضافه میکرد.
همیشه دوروبرمان دیدهایم زوجهایی که بچهدار نمیشدند، اما با مراجعه به مؤسسه رویان به آرزوی چندین سالهشان میرسند. یا اینکه اغلبمان یادمان میآید زمانی نام دکتر ماندگار، با عمل جراحی پیوند قلب گره خورده بود.
در این کتاب چگونگی شکل گرفتن مؤسسه رویان و نیز روند چگونگی اولین عملهای جراحی پیوند قلب و بعد اعضای دیگر گرد آورده شده است که خواندنشان برای خواننده بسیار جذاب خواهد بود. خواندن بعضی از سطور این کتاب، گاهی اشک شوق و حس افتخاری به خواننده القا میکند:
گاهی هم (اروپاییها) میگفتند: «اگر فشاری که به شما وارد میشود، به دولت ما وارد میشد، شش ماه هم نمیتوانستیم دوام بیاوریم. شما سالهاست که هم مقاومت میکنید و هم پیشرفت.» (صفحه 186)
«کشوری که زمان جنگ نمیتوانست نارنجک بسازد، شده بود نهمین کشور دارای پرتابگر ماهواره به فضا.» (صفحه 268)
البته شرح همه این روایات و چگونگی دستیابی مسئولین و جوانان به این موفقیتها در کتاب آمده است که مسلماً خواندن جزئیاتشان بسیار جذابتر است.
بخشهایی از کتاب علاوه بر خوشحالی، بار احساسی غمگینی هم دارد؛ بهعنوان مثال بخشهایی که از افراد و دانشمندانی نام برده شده است که نقش بسیار مهمی داشته و یا از هوش سرشاری در حل مسائل فنی و فرمولی برخوردار بودهاند، ولی کنار اسمشان عنوان «شهید» آورده شده است. جوانانی که بهخاطر هوش سرشارشان از سالها پیش تحت نظر بدخواهان بودهاند، تا اینکه با ترور آنها به مقصد شومشان برسند.
نکته برجسته دیگر این کتاب این است که همه کسانی که اغلبمان میشناسیم در این کتاب خاطرهای ازشان وجود دارد؛ از آیتالله خامنهای و آقای رفسنجانی تا عزتالله ضرغامی و شهید علی چمران و علیاکبر صالحی و البرادعی و رضا امیرخانی و شهید حسن تهرانیمقدم و دکتر ماندگار و... .
همه هستند، همه کسانی که بارهاوبارها اسمشان را در اخبار شنیدهایم، اما شاید بدون فکر کردن بهشان از اسمشان و کارهایی که انجام دادهاند، گذشتیم؛ ولی در این کتاب شرح کارها و تلاشها و اعتماد کردنهایشان به جوانان آمده است که خواندنشان بسیار لذتبخش خواهد بود.
تاریخ را باید خواند، آنچه را بر ملتها در طول تاریخ میگذرد، باید خواند، تا آگاه شد و آینده را بر اساس دانستههایمان از گذشته بسازیم.
علاقهمندان جهت تهیه کتاب «امواج ارادهها»، علاوه بر کتابفروشیها، میتوانند از طریق صفحات مجازی ناشر @raheyarpub و سایت vaketab.ir نسبت به سفارش کتاب اقدام کنند.
انتهای پیام/