نوجوانان برای عدم گرفتاری در دام اعتیاد نیازمند آموزش مهارتهای زندگی و نه گفتن هستند
گروه استانها- آموزش راه نخست پیشگیری است، نوجوانان نیاز به آموزش مهارتهای زندگی، مهارتهای ارتباطی، نه گفتن، مشارکت مدنی و تصمیمگیری دارند تا در دام اعتیاد نیفتند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مازندران، امروزه جوامع مختلف با معضلات متعددی روبهرو هستند و سعی بر این است که سیاستهای خرد و کلان در جهت رفع معضلات برنامهریزی شود.
مصرف و خرید و فروش مواد مخدر یکی از مهمترین دغدغههای اجتماعی محسوب میشود. بلایی خانمانسوز که با وجود تلاشها در جهت مبارزه با آن، همچنان بر پیکره و بنیان اساسیترین رکن جامعه یعنی خانواده، ضربه زده و میتازد. اگر چه طبق آمارها وضعیت استان مازندران نسبت به سایر نقاط کشور از لحاظ شیوع اعتیاد بهتر است اما شاهد روند افزایشی هستیم، روندی که کاهش سن اعتیاد را نیز رقم زده است. پدیده اعتیاد در سنین مختلف رسوخ پیدا کرده و حتی درصدی از جامعه زنان را آلوده ساخته است. همچنین میزان رشد آن در جوامع سنتی نیز در حال افزایش است.
هر چند در سالیان اخیر تلاش شده با شعار "اعتیاد جرم نیست بلکه بیماری است"، تغییر دیدگاه نسبت به مصرفکنندگان موادمخدر نهادینه شود اما دسترسی آسان به انواع مخدرهای صنعتی و سنتی، قاچاق موادمخدر در زیر لایههای پنهان تحت برخی قدرتها، رویارویی بین بیمار و تولیدکننده و توزیعکننده موادمخدر، موفقیتهای درمان این بیماری را با تناقضات و مشکلاتی روبهرو کرده است.
فشار روانی حاصل از مشکلات متعدد، برخی بیماریها، تفریحات ناسالم، کنجکاوی، برخی شکستها، فقر از جمله عوامل پناه بردن افراد به دامان پر فریب اعتیاد است. پناهی اشتباه که از روی ناآگاهی و فقر آموزش، رقم زده میشود. برخی جوامع سنتی همچون سوادکوه از این معضل در امان نمانده و کاهش سن اعتیاد، زنگ خطری بوده که مدتها است به صدا درآمده است.
عاطفه مرادیان عضو بنیاد نخبگان و دانشپژوهان استان مازندران در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در مورد پدیده اعتیاد اظهار داشت: وقتی صحبت از آسیبها میشود، بسیاری از عوامل از سیاستگذاری کلان گرفته تا سطوح پایین که خدمات پیشگیری است، در آن دخیل هستند. آسیبهایی که نشات گرفته از نبود آموزش صحیح متولیان برای نهادینه کردن مسئولیت، تفکر، نشاط، سواد و سلامت اجتماعی هستند.
این دکترای علوم تربیتی درمورد تاثیر پذیری جوامع سنتی از آسیبهای جوامع مدرن، افزود: استانها و شهرستانهای سنتی آسیبهای سنتی و جوامع مدرن آسیبهای مدرن دارند، جوامع در حال گذار مانند سوادکوه که یک پا در سنت و یک پا در مدرنیته دارد هم دچار آسیبهای سنتی و هم آسیبهای مدرن میشود که اعتیاد یکی از آن دسته آسیبها است. در کشور 3 هزار سازمان مردم نهاد(سمن) در امر پیشگیری، درمان و کاهش آسیب داریم که در سوادکوه یک سمن تحت نظارت بهزیستی وجود دارد.
عضو مدرسان انجمن ازدواج و خانواده کشور با برشمردن عوامل گرایش به موادمخدر تصریح کرد: میزان خسارت و هزینههای مستقیم و غیرمستقیم ناشی از موادمخدر در سال در کشور، 167 هزار میلیارد تومان و سن شروع اعتیاد در ایران 16 تا 22 سالگی است. تفریح و تفنن، جلب توجه، کنار آمدن با مشکلات زندگی و تجربه کردن، ازجمله عوامل گرایش به مواد مخدر است.
مرادیان ادامه داد: نقش دوستان و همسالان هم بسیار مهم است. متاسفانه سن اعتیاد در سوادکوه هم کاهش یافته است. شماره 09628 خط ملی اعتیاد است که مرکز معتبری برای مشاوره و پاسخگویی است.
عضو بنیاد نخبگان و دانشپژوهان استان مازندران استمرار آموزش را گام نخست پیشگیری از گرایش به موادمخدر برشمرد و اظهار داشت: آموزش و استمرار آن راه نخست پیشگیری است. فرزندان نیاز به آموزش مهارتهای زندگی، مهارتهای ارتباطی، نه گفتن، مشارکت مدنی و تصمیمگیری دارند. گام دوم جایگزینها است یعنی برنامهریزی برای اوقات فراغت نوجوانان، برنامههای فرهنگی و شاد اجتماعی است.
وی استمرار آموزش را با توجه به قرار داشتن کشور در مسیر ترانزیتی مخدرهای صنعتی و سنتی مهم برشمرد و تصریح کرد: کشورمان محل ترانزیت مخدر سنتی از شرق به غرب و مخدر صنعتی از غرب به شرق است. بخشی عبور اما بخشی در کشور رسوب میکند. بنابراین استمرار آموزش به جهت کاهش تقاضا امری ضروری است.
مرادیان نقش دین در جلوگیری از آسیبهای اجتماعی را موثر ارزیابی کرد و گفت: رفیعپور در کتاب آناتومی جامعه، دین را سیمان اجتماعی میداند که عناصر و اتمهای جامعه را به هم پیوند داده و از همپاشیدگی آن نجات میدهد. بتوانیم ارزشها و اخلاقیات را در فرزندان نهادینه کنیم، تا گامی موثر برای کاهش آسیبهای اجتماعی، مخصوصا اعتیاد برداریم.
حجتالاسلام مهدی صداقتی رئیس اداره تبلیغات اسلامی سوادکوه و سوادکوه شمالی، در مورد معضل اجتماعی اعتیاد اظهار داشت: آثار زیانبار و تاثیر موادمخدر در از بین بردن باورهای دینی، فرهنگی و ضربه زدن به سبک زندگی اسلامی، بر کسی پوشیده نیست. برای عدهای در دنیا پخش مواد مخدر سود کلانی دارد و قطعا برنامهریزیهایی برای در اختیار گذاشتن انواع مخدرها به جامعه دارند. بزرگترین آسیبها را نیز جوانان میبینند.
وی نبود آگاهی را یکی از دلایل گرایش جوانان به مواد مخدر برشمرد و افزود: بسیاری کمترین مطالعه در حوزه موادمخدر، سبک زندگی اسلامی، فرهنگی و آگاهی در مورد جامعه ندارند و همین نبود آگاهی گامی برای گرایش میشود، از سویی آگاهیدهندگان نیز در پیشگیری کوتاهیهایی دارند. نبود آگاهی منجر به این میشود که هیجان کاذب مواد مخدر برای جوانان جاذبه ایجاد کند.
این مبلغ مذهبی معتقد است در کشور اقتدار لازم برای مقابله با موادمخدر وجود دارد اما ضعف در آموزش و آگاهی بخشی را آسیب بزرگی دانسته و تصریح کرد: قطعا توزیع کنندگان موادمخدر قدرت زیادی در مقابل اقتدار نیروی انتظامی و مبارزه با موادمخدر ندارند. از طرفی هم مرز بودن با کشوری همچون افغانستان، اثراتی بر کشور ما دارد با این حال نیروی انتظامی با اقتداری سنگین در مقابلشان میایستد اما آسیبهایی وجود دارد که شخص به دنبال مواد مخدر میرود.
رئیس تبلیغات اسلامی سوادکوه و سوادکوهشمالی همه نهادها را متولی پیشگیری از گرایش به موادمخدر دانسته و تصریح کرد: شبکههای عظیم مافیا، ماهواره و تبلیغات دشمن را نباید دست کم گرفت. تنها یک دستگاه متولی مقابله نیست. وقتی معضل اعتیاد وجود دارد باید یک انسجام بین دستگاههای فرهنگی و آموزشی و اراده و حمایت دولت برای تهیه امکانات و رفع دغدغههای جوانان وجود داشته باشد.
این مسئول ادامه داد: تبلیغات اسلامی در جایگاه خود در سه حوزه آموزش، تبلیغ و اطلاعرسانی و حوزه علمی و پژوهشی، اقداماتی در پیشگیری از اعتیاد ارائه میدهد.
صداقتی با بیان اینکه باید برای هیجان کاذب موادمخدر، هیجانی سالم جایگزین کرد، توسعه حلال صنعت گردشگری را راهکار مناسب برشمرد و اظهار داشت: اگر میخواهیم از آموزشها و تبلیغ نتیجه بگیریم باید جایگزینی برای هیجان کاذب موادمخدر ایجاد کنیم. باید نشاط حلال را به جامعه و خانوادهها برگرداند. سوادکوه از جمله شهرستانهای کمنظیر و بکر کشور محسوب میشود که میتوان صنعت گردشگری را در آن توسعه داد و در کنارش مبلغان مذهبی و مسئولان فرهنگی باشند. توسعه حلال که ریشه اعتقادات را از بین نبرد و حاشیه امنی برای خانوادهها باشد.
این مبلغ مذهبی با بیان اینکه ایجاد فضای سالم در تفرجگاهها به منظور ایجاد فضای هیجان سالم با مسائلی روبهرو است که با همکاری همه دستگاهها قابل حل خواهد بود، تصریح کرد: در تفرجگاهها بستههای رفاهی و ورزشی باید ایجاد کرد و زیرساخت لازم برای ورود حوزه تبلیغ را فراهم آورد. با همکاری همه دستگاهها میتوان بسته مفیدی شکل داد تا با ایجاد هیجان سالم و حلال، در جوان ایجاد انگیزه کرد البته درکنارش دولت وظیفه رفع دغدغههایی همچون اشتغال را دارد.
به گزارش تسنیم کاهش سن اعتیاد و افزایش شیوع آن نشاندهنده ضعف آموزشی و نبود جایگزینهای لازم برای جذب افراد مختلف است که عمدتا تحت تاثیر گروه همسالان، نبود اشتغال و مشکلات متعدد به دنبال هیجانات کاذب هستند. نبود انسجام بین دستگاههای مختلف نیز روند پیشگیری را با مشکلاتی روبهرو میکند. مازندران به عنوان دروازه ورودی و خروجی بسیاری از استانها، همواره در معرض خطر دسترسی به انواع مخدرهای صنعتی و سنتی قرار دارد از این رو شاهد افزایش شیوع اعتیاد در استان هستیم که نشان دهنده ضعف در برخورد جدی و نبود راهکارهای لازم پیشگیرانه است. این در حالی است که مافیای موادمخدر از این شرایط در جهت کسب سود کلان بهره میبرد. شهرستانهایی همچون سوادکوه که به عنوان ورودی استان محسوب میشوند، نبود اشتغال، امکانات رفاهی و تفریحی دلیلی برای گسترش بساط هیجان کاذب شده است به طوریکه شاهد کاهش سن اعتیاد در آن هستیم. امید است با انسجام همه دستگاهها، شاهد جامعهای سالم و بدون اعتیاد باشیم.
گزارش از معظمه نقیپور
انتهای پیام/686/ح