رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور: میزان تولید بذور گواهیشده برنج تنها پاسخگوی ۱۸ درصد از نیاز شالیکاران است
گروه استانها- رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور با بیان اینکه میزان تولید بذور گواهیشده برنج تنها پاسخگوی ۱۸ درصد از نیاز شالیکاران است گفت: طبق برنامه وزارت جهاد کشاورزی مقرر است این میزان به ۵۰ درصد برسد.
مریم حسینی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در رشت ، با بیان اینکه بذر مهمترین نهاده در زراعت برنج است اظهار داشت: به شالیکاران توصیه میشود از بذور گواهی شده استفاده کنند؛ در حال حاضر اغلب کشاورزان از بذور خودمصرف استفاده میکنند.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور افزود: بذور خودمصرفی به بذوری گفته میشود که کشاورزان پس از برداشت محصول از مزارع خود برای سال بعد نگه میدارند و اغلب این بذور بین کشاورزان مجاور مبادله میشود.
حسینی خاطرنشان کرد: بذور گواهی شده، بذور استاندارد و تایید شدهای است که تحت شرایط کنترل شده و تحت نظارت، تولید، بوجاری، بستهبندی و در انبارهای دارای تهویه نگهداری میشود.
وی گفت: استفاده از بذور خودمصرفی که فاقد خصوصیات استاندارد است موجب اختلاط فیزیکی بین بذور ارقام مختلف شده و خلوص برنج سفید را پایین میآورد و پایین بودن خلوص برنج سفید موجب کاهش قیمت نهایی آن میشود.
حسینی افزود: از طرفی بذور خودمصرفی، علاوه بر ناخالصی، دارای بذور علفهای هرز و دانههای پوک و نارس است و بهدلیل اینکه بوجاری نشده و در شرایط نامناسبی نگهداری میشود، اغلب آلوده به انواع قارچها بوده و در خزانه مشکلات فراوانی دارد.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور با بیان اینکه در این شرایط میزان مصرف بذر نیز افزایش مییابد ابراز داشت: از طرفی هنگام برداشت مکانیزه نیز امکان مخلوط شدن بذور مزارع مختلف با یکدیگر وجود دارد.
حسینی خاطرنشان کرد: از این رو توصیه میشود کشاورزان از بذور گواهیشده که تحت نظارت مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال تولید میشود و دارای برچسب تأیید است استفاده کنند.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور عنوان کرد: از مهمترین خصوصیات این بذور، خلوص بالای 98 درصد، قوه نامیه 80 درصد و رطوبت حدود 13 درصد است همچنین بذور گواهیشده عاری از بذر علف هرز و عوامل بیماریزا است.
وی ابراز داشت: علاوه بر پایش مزارع در مراحل مختلف، خلوص، قوه نامیه و سایر موارد الزامی در آزمایشگاه مورد بررسی قرار میگیرد و در صورت تایید، بذور برچسب تأیید را دریافت میکند و به عنوان بذر گواهی شده در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
حسینی گفت: البته دگر گردهافشانی نیز با درصد کمتری سبب پایین آمدن خلوص بذر میشود لذا حفظ خلوص بذر، پروسهای به نام تولید طبقات مختلف بذری در برنج دنبال میشود؛ مزارع بذری ارقام مختلف ایزوله بوده و با یکدیگر فاصله دارند.
وی با بیان اینکه طبقات بذری در برنج به ترتیب، سوپر الیت، الیت، مادری و گواهی شده نام دارند افزود: هر طبقه، پیش نیاز تولید طبقه بعدی است و هر چه از طبقات پیشپایه نظیر سوپر الیت به سمت طبقه نهایی یعنی بذور گواهیشده میرویم میزان تولید افزایش مییابد.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور تصریح کرد: بذور طبقات پیشپایه نظیر سوپر الیت و الیت توسط موسسه تحقیقات برنج کشور تولید و در اختیار بخش خصوصی قرار میگیرد.
حسینی گفت: طبقات مادری و گواهیشده توسط شرکت خدمات حمایتی، اتحادیههای تعاونی تولید و بخشهای خصوصی تولید میشود و نظارت بر مراحل تولید، بوجاری و بستهبندی توسط موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال انجام میشود.
وی افزود: در سال زراعی 1400 بذور گواهیشده ارقام محلی و اصلاح شده برنج در استانهای گیلان و مازندران در اختیار شالیکاران قرار گرفت که نتیجه تلاش تیمی متشکل از معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی، سازمانهای جهاد کشاورزی، موسسات پژوهشی، شرکتهای زیر مجموعه وزارت جهاد کشاورزی، بخش خصوصی و کشاورزان بود.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور با اشاره به تدوین برنامه برای میزان تولید برنج تصریح کرد: برنامهریزی برای میزان تولید توسط معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی انجام میشود و در این مورد برنامه تولید بذر 10 ساله وجود دارد.
وی با بیان اینکه سازمانهای جهاد کشاورزی استانهای گیلان و مازندران، مسئول اجرای برنامه بذری برنج و هدایت کمیته بذر استانها هستند و پیمانکاران تولید بذر بر اساس آموزشهای عملی، تئوری و تجربه انتخاب میشوند گفت: هر سال دورههای آموزشی برای تولیدکنندگان بذور برگزار میشود، تا در جریان آخرین دستورالعملهای تولید بذر قرار بگیرند.
حسینی تصریح کرد: در حال حاضر میزان تولید بذور گواهی شده برنج در کشور حدود 18 درصد از نیاز شالیکاران را پاسخگو است و طبق برنامه وزارت جهاد کشاورزی، مقرر است این میزان به 50 درصد برسد.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور بیان کرد: موسسه تحقیقات برنج کشور طی سه سال اخیر، میزان تولید بذور پیش پایه را به 4 برابر افزایش داده تا امکان توسعه تولید بذور مادری و گواهی شده فراهم شود.
حسینی گفت: شایان ذکر است دسترسی آسان و سریع کشاورزان به بذور و ترغیب آنها به استفاده از بذرهای گواهی شده نه تنها موجب صرفهجویی در مصرف بذر، افزایش عملکرد، بالا بردن خلوص برنج سفید و افزایش درآمد کشاورزان میشود بلکه در افزایش کیفیت برنج داخلی نیز نقش مؤثری دارد.
وی ابراز داشت: با برنامهریزی انجام شده، در چند سال آینده حداقل نیمی از شالیکاران امکان دسترسی به بذور گواهی شده را خواهند داشت و این گامی به سوی حفظ امنیت غذایی در حوزه برنج است.
انتهای پیام/416/ح