آلودگی هوای شهر اراک دست بردار نیست / ثبت ۵۴ روز ناسالم در مرکز استان

آلودگی هوای شهر اراک دست بردار نیست / ثبت 54 روز ناسالم در مرکز استان

گروه استان‌ها- درحالی آلودگی هوا در استان مرکزی و شهر اراک تداوم دارد که براساس اعلام مسئولان محیط زیست تا به امروز ۵۴ روز آلوده به ثبت رسیده است.

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک ، آلودگی هوا با توجه به پیامدهای زیانبار آن به یکی از مهم‌ترین معضلات زیست‌محیطی کلانشهر اراک و تعدادی از استان‌های کشور تبدیل شده‌ و مردم کلانشهر اراک سال‌ها است که با این آلودگی زندگی می‌کنند.

اراک یکی از 8 کلانشهر آلوده کشور است که با وجود اقدامات مختلف اما همچنان شاهد آلودگی هوای این کلانشهر هستیم به طوری که در سال 86 طرح جامع کاهش آلودگی هوای این شهر به تصویب هیئت وزیران رسید اما در اجرای آن موفق نبودیم و این طرح نیازمند بازنگری است.

بر اساس اعلام محیط زیست امسال تا 21 تیرماه تعداد روزهای آلاینده برای همه گروه‌های حساس 4 روز بود در حالیکه در طول سال99 فقط یک روز آلاینده داشتیم در نتیجه این شرایط نشاندهنده وضعیت اضطراری در کشور و استان است.

امروز کارگروه کاهش آلودگی هوا به ریاست استاندار مرکزی با حضور اعضا در راستای بررسی وضعیت آلودگی شهر اراک و طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک برگزار شد.

ثبت 54 روز ناسالم در استان مرکزی

رضا میرزایی «مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان مرکزی» در کارگروه کاهش آلودگی هوای استان مرکزی با اشاره به وضعیت آلودگی هوای استان در سال 99 گفت: در مجموع 47 روز هوای پاک، 264 روز هوای قابل قبول، 54 روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس و یک روز هوای ناسالم برای همه گروه‌ها داشتیم.

وی افزود: تعداد روزهای آلوده هوای استان سیل نزولی قابل قبولی داشته به طوری که در انتهای سال98 و99 شاهد استفاده نیروگاه حرارتی شازند از مازوت بودیم و در سال99 تنها پارامتر شاخص ذرات کمتر از2/5 میکرون بود اما زمانی که نیروگاه از مازوت استفاده می‌کرد دی اکسید گوگرد هم از دیگر پارامترهای آلودگی هوا قرار گرفت.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: در مقایسه وضعیت آلودگی هوای اراک از سال95 تا1400 در سال95 تعداد 105 روز هوای ناسالم، سال96 تعداد 63 روز، سال97 تعداد 47 روز، سال98 تعداد53 روز و سال99 تعداد 55 روز هوای ناسالم داشتیم.

میرزایی تصریح کرد: وضعیت استان نسبت به سایر کلانشهرها بهتر بود به طوری که روند نزولی داشتیم و در سال گذشته 11روز ناسالم ثبت شد، زمانی که جریان باد از کویر مرکزی کشور برعکس شده 16 استان درگیر آلودگی شدند که شهرهای سالم هم درگیر کرده است.

وی با اشاره به اینکه قانون هوای پاک، قانون تالاب‌ها، ماده 11هوای پاک و انتقال صنایع آلاینده‌ قانون‌های جامعی بودند و 150 پرونده در ماده11 مطرح شد، گفت: بر اساس طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک شاخص‌ها مشخص است به طوری که در شعاع 30 کیلومتری استقرار صنایع ممنوع است و یک مورد هم نبوده که خارج از قانون استقرار داشته باشیم که 112 پرونده موافقت و  11 پرونده از دستورکار خارج و 27 پرونده مخالفت شد.

توسعه شهرک صنعتی خیرآباد از دستورکار خارج شد

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان مرکزی عنوان کرد: قانون تالاب‌ها یکی از قانون‌های جامعی است که در زمینه توسعه شرکت معدنی املاح تاکنون هیچ موافقتی در استان نشده و در زمینه مدیریت پسماند و مطالعات دانشگاه‌ها در قالب نیازمندی‌های محیط زیست استان بررسی شده است.

میرزایی ادامه داد: توسعه شهرک صنعتی خیرآباد به سبب عدم رعایت شعاع 30 کیلومتری اراک از دستورکار خارج شد و مصوب شد که از اراضی پشت شهرک استفاده شود و پیشنهاد سازمان محیط زیست هم این بود که به سمت تالاب نیاید.

وی با اشاره به کیفیت هوا از ابتدای سال  1400 تا 22 تیرماه گفت: در فروردین ماه 6 روز و اردیبهشت ماه یک روز و در مجموع تاکنون  7 روز پاک، 69 روز قابل قبول، 34 روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس،4 روز هوای ناسالم برای همه گروه‌ها داشتیم که در مقایسه با کلانشهرها اصفهان و تهران وضعیت بدتری نسبت به استان مرکزی داشتند و اراک هم در رده سوم بود.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان مرکزی با اشاره به اینکه در تاریخ16 و17 تیرماه امسال بین ساعت13 تا 17 میزان غلظت آلاینده ازن در ایستگاه شریعتی به بالاتر از استاندارد رسید، گفت: اراک در مدت مشابه سال گذشته تنها 9 روز ناسالم و آلوده را تجربه کرد که امسال به 38 روز رسید که به سبب خشکسالی‌ها بارندگی‌ها مطلوب نبود و خاک‌ورزی مزارع اطراف اراک انجام شد که با خشک بودن تالاب باکمترین وزش باد ذرات معلق به سمت کلانشهر می‌آیند و وضعیت آلودگی هوا را تشدید می‌کنند.

میرزایی عنوان کرد: در سال83 تا99 از مجموع6 ایستگاه فعال در استان28 آنالایزر نسبت به اندازه‌گیری6 آلاینده در سطح استان انجام می‌شده در حالی که امسال70 آنالایزر محیطی در سطح استان فعال است،  تامین قطعات ایستگاه سنجش آلودگی هوای استان مشکل است که باید برای این موضوع تدبیری اندیشیده شود که اگر بتوانیم4 دستگاه دیگر خریداری کنیم می‌توانیم وضعیت هوا را بهتر رصد کنیم.

وی ادامه داد: در 2 سال اخیر 7 دستگاه سنجش با تکنولوژی جدید در دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه اراک مستقر شده و در ساوه2 ایستگاه سنجش آلودگی هوا و تعدادی در روستای کزار، دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه اراک، شهرک صنعتی فراهان، اداره محیط زیست ساوه و شهرصنعتی کاوه وجود دارد و در یک ماه گذشته 80 دستگاه سنجش آلودگی توسط علوم پزشکی در کشور خریداری شد که اجازه انتشار دیتا نداشتند و باید در اختیار محیط زیست قرار گیرد.

بازنگری طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک

«مهدی زندیه وکیلی» معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی هم در این کارگروه با اشاره به بازنگری طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک گفت: در ابتدای دهه 80 توسط دانشگاه صنعتی اصفهان طرح مطالعاتی به عنوان طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک سفارش دادیم و در سال 83 خروجی این مطالعات به عنوان طرح جامع مصوب شد و باید براساس آن اقداماتی در راستای برطرف کردن آلودگی، رسیدن به نقطه مطلوب و اجرا شدن مطالعات انجام می‌شد.

وی افزود: امروز حدود 70 درصد اقدامات انجام شده و در راستای تحقق اهداف موردنظر گام برمی‌داریم اما با توجه به گذر زمان باید بازنگری طرح انجام شود زیرا حدود دو دهه از زمان مطالعات گذشته بنابراین در سال 96 با تامین منابع مالی قراردادی منعقد شد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی ادامه داد: در حوزه صنعت اجرای طرح با موفقیت بیشتری همراه بود و کارشناسان معتقد بودند که شاید منابع آلاینده با تغییر شرایط اقلیمی تغییر کرده باشد و نیاز به بازنگری دارد که همزمان با اجرای طرح، بازنگری آن در دستور کار قرار گرفت.

زندیه وکیلی تصریح کرد: همزمان با این مطالعات، سازمان محیط زیست هم طرحی را به عنوان طرح سیاهه انتشار در دستور کار قرار داد که اگر این طرح مورد تایید قرار گیرد باید اطلاعات موجود در این بازنگری مدنظر قرار گیرد و راهکارهای اجرایی ارائه کنند و خروجی مطالعه باید با اقدامات گام به گام همانند طرح قبلی باشد.

وی با اشاره به اینکه مباحث زیست محیطی مستمر و پایدار است، گفت: در گزارش ارائه شده در زمینه طرح سیاهه انتشار باید بخش حمل و نقل و ترافیک، میزان آلایندگی منابع متحرک و خودروها به شکل عددی و کمی مطرح می‌شد که گزارش بر این موضوع تاکید داشت که بیشترین آلودگی مربوط به خودروهای سواری است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی با اشاره به اینکه کارگروه اضطرار آلودگی هوا زمانی که شرایط اضطراری شود تشکیل می‌شود، گفت: عمده آلودگی‌ها منشا خارج از استان دارد به طوری که پدیده گرد و خاک تاثیرگذار است و باید با ایجاد فضای سبز با این عوامل خارجی هم مقابله کنیم.

یکی از دلایل آلودگی هوای شهر اراک وضعیت آرام هوا است

«رضا مرادی» مسئول واحد پیش‌بینی هواشناسی استان مرکزی هم در این کارگروه با اشاره به وضعیت هوای استان گفت: با توجه به اینکه حدود 70 درصد بادها آرام است یکی از دلایل آلودگی هوای شهر اراک وضعیت آرام هوا است که عمده این آلودگی‌ها در زمستان هم مشاهده می‌شود.

وی افزود: امسال با افزایش پدیده گرد و خاک نسبت به سال های گذشته مواجه هستیم که یکی از دلایل آن خشکی زمین و کویر مرکزی ایران است و نمی‌توانیم شدت آن را پیش بینی کنیم زیرا پدیده جدیدی است و برای انعکاس هشدارها هم امکان مناسبی نداریم.

مسئول واحد پیش‌بینی هواشناسی استان مرکزی ادامه داد: امسال با گرد و خاک فرامنطقه‌ای مواجه هستیم و در سه ماهه بهار، 2 تا 2 ونیم درجه نسبت به نرمال افزایش دما داشتیم که در خردادماه این وضعیت خود را به خوبی نشان داد.

مرادی تصریح کرد: در تیرماه این وضعیت متعادل‌تر شده و دما حدود 1/2 درجه بیشتر از نرمال است و براساس اطلاعات موجود، پاییزی کم بارش‌تر داریم و یا بارش‌ها دیرتر از موعد مقرر شروع می‌شوند.

انتهای پیام/713/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon