سمنان مقنی ندارد/ قنات؛ میراث ۲۰۰۰ ساله‌ای که باید احیا شود

سمنان مقنی ندارد/ قنات؛ میراث 2000 ساله‌ای که باید احیا شود

گروه استان‌ها- قنات یکی از شاهکاری نیاکان ما است و یک سازه آبی سنتی است که برای بهره‌برداری از آب‌های زیرزمینی احداث می‌شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان، قنات دارای سیستم مهندسی بسیار مناسبی برای بهره‌برداری از منابع آب زیرزمینی در گذشته بوده و امروزه نیز در برخی نقاط کشور همچنان بهترین روش است.

قنات این میراث گرانبهایی گذشتگان حدود 800 سال قبل از میلاد مسیح در فلات ایران ایجاد شد و پس از آن به سایر کشورهای جهان منتقل شد و امروز در بسیاری از کشورها قنات کاربرد دارد اما در ایران بیشتر از همه جا از این سازه سنتی استفاده می‌شود.

مهم‌ترین قنوات در استان‌های کویری قرار دارند و در کویر از این سازه‌های آبی سنتی برای تأمین آب استفاده می‌شود و سمنان نیز یکی از استان‌های کویری است که عمر برخی قنوات آن به 2 هزار سال می‌رسد.

با وجود خشکسالی‌های پی‌درپی و کمبود منابع آبی در استان سمنان احیای قنوات بسیاری ضروری است که باید به‌صورت جدی به آن توجه شود اما به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی سمنان با کمبود مشکل مقنی مواجه است.

مقنی‌گری هم یکی از شغل‌هایی که در گذشته و رونق خاصی داشته و وجود قنات‌ها به همت این افراد بوده است. مقنی‌گری میراثی که امروز شاید کم‌کم همراه با قنوات دارد به خاطره‌ها می‌پیوندد و دیگر کسی برای این حرفه رغبت و انگیزه‌ای ندارد.

اینکه چرا دیگر افرادی اندک در حرفه مقنی‌گری مشغول کارند سؤالی است که شاید پاسخ‌های مختلفی داشته باشد، شاید سختی و مشقت این شغل، حوادث حین کار و شاید هم نبود امنیت شغلی دارد کم‌کم این حرفه را به قهقرا می‌برد اما هر چه که هست باید قنوات احیا شوند و باید به داد قنوات رسید و این میراث را زنده نگه داشت.

به دنبال احیای قنوات هستیم

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان درباره قنوات و ضروری احیای آن در این استان کویری گفت: به دنبال احیای قنوات هستیم اما با مشکل نبود مقنی مواجه هستیم.

سید حسن میرعماد در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در سمنان اظهار داشت: قنات یکی از سازه‌های آبی مهم برای تأمین آب است و از این‌ رو در این سازمان احیای قنوات به‌صورت جدی پیگیری می‌شود و 5 میلیارد تومان برای احیای قنوات هزینه شد.

وی با بیان اینکه احیای قنوات نقش مهمی در مهاجرت معکوس روستائیان دارد تصریح کرد: کم‌آبی سبب ایجاد مشکلاتی برای روستائیان می‌شود.

مدیر آب‌ و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان نیز درباره ضرورت احیای قنوات گفت: در استان کم‌آبی مانند سمنان احیای قنوات بسیار ضروری است.

حسین شاهینی افزود: در حال حاضر اقدامات متعددی برای حفظ قنات در استان سمنان انجام‌ شده است.

دولت برای احیای قنوات به میدان بیاید

نماینده ولی‌فقیه در استان سمنان با اشاره به اهمیت قنات در بخش کشاورزی گفت: دولت برای حمایت از کشاورز به موضوع احیای قنوات ورود جدی داشته باشد.

آیت‌الله سید محمد شاهچراغی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در سمنان اظهار داشت: بسیاری از قنات‌ها با صرف هزینه بسیار کم راه‌اندازی می‌شود.

وی با بیان اینکه احیای قنوات بسیار ثمربخش است گفت: اگر قنات باشد باغ نمی‌خشکد.

از یزد مقنی بیاورید

نماینده ولی‌فقیه در استان سمنان با بیان اینکه این استان کویری است و وجود قنات برای آن بسیاری با صرفه است افزود: اگر سمنان مقنی ندارد از یزد مقنی بیاورید چون در این استان مقنی فراوان است.

شاهچراغی با تأکید بر اینکه باید قنوات راه‌اندازی شوند تا روستاها زنده شوند گفت: چاه برق نیاز دارد در حالی‌ که قنات مرتب آب در آن جریان دارد.

وی با بیان اینکه خشکی قنات سبب شده که چاه حفر شود اضافه کرد: عمر چاه بین 6 تا هفت سال و اگر بیشتر از این استفاده شود آب آن کم می‌شود و به ناچار باید چاه دوم را حفر کرد اما در مورد قنات این‌ گونه نیست.

قنواتی که عمرشان به 2000 سال بازمی‌گردد و در گذشته با همت بالای گذشتگانمان ایجاد شدند تا آبادی آباد بماند اما امروز دارد این میراث می‌میرد و باید برای زنده ماندنش آستین همت بالا زد.

انتهای پیام/363/ح

 
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon