اتیوپی از پایان دومین مرحله آبگیری سد النهضه خبر داد/ تنش آبی در راه است؟
دولت اتیوپی بیتوجه به هشدارهای مقامات مصری و سودانی، دومین مرحله از آبگیری سد جنجالی و بزرگ النهضه بر روی رودخانه نیل را به پایان رساند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، وزیر «آبیاری» اتیوپی گفت که دومین مرحله از آبگیری سد النهضه این کشور امروز به پایان رسید.
شبکه الجزیره قطر امروز دوشنبه به نقل از این وزیر گزارش داد که گفته است: «آبگیری دوم به معنای دستیابی به مقدار آب لازم جهت راه اندازی توربینهای سد است».
همزمان با اعلام این خبر، اداره نظارت بر این سد گفت که تخلیه تدریجی آب این سد نیز آغاز شده تا سد آماده ذخیره آبهای حاصل از بارشها در بالا دست باشد.
مدیر نظارت بر سد النهضه به شبکه الجزیره گفته که درباره جریان فرآیند آبگیری این سد اطلاعات کافی نداشته و همین نداشتن اطلاعات درباره آبگیری دوم اداره را بر آن داشته که اقدامات لازم را اتخاذ کند.
او گفت: «خیلی مهم است که درباره فرآیند آبگیری و راه اندازی این سد تبادل اطلاعات صورت گیرد».
هنوز مشخص نیست این اظهارات و تخلیه تدریجی آب پشت سد مربوط به واقعیت بارشها و پر شدن سد است یا اینکه متأثر از نگرانی روزافزون مصر و سودان از ادامه آبگیری این سد است.
تنش آب بین مصر به عنوان کشوری که در پایین دست نیل قرار گرفته و تمدنهای برآمده در این کشور قدیمی وابسته به آب این رودخانه است، به همراه سودان بر سر سد النهضه اتیوپی روز به روز بیشتر میشود و دو دور مذاکرات برای رسیدن به مکانیزم حقوقی جهت تعیین حقآبه و آبگیری سد نتیجهای نداشته است.
دعوا و اختلاف بر سر سد النهضه زمانی آغاز شد که دولت اتیوپی از سال 2011 پروژه احداث سد النهضه بر روی سرشاخه رود نیل و کار آبگیری برای این سد را آغاز کرد. آب نیل بعد از عبور از کشور سودان وارد خاک مصر شده و بعد از طی مسافتی طولانی به دریای مدیترانه میریزد و در توسعه این کشورها به ویژه مصر نقش بسیاری مهمی ایفا میکند.
بر اساس توافق سال 1959 حقآبه مصر و سودان از نیل به ترتیب، سالانه 55.5 و 18.5 میلیارد متر مکعب است ولی هماکنون مصر برای آبیاری اراضی و مصارف خود به 80 میلیارد متر مکعب از آب نیل نیاز دارد که عمده این مصارف، به کاشت و تولید برنج تعلق دارد و مصر سالانه 4.5 ملیون تن برنج تولید میکند.
اختلاف بر سر حقآبه نیل زمانی آغاز شد که شش کشور از کشورهای مستقر در سرشاخههای نیز خواهان افزایش حقآبه خود از نیل در سال 2010 شدند که به توافق عنتیبی معروف شد. ولی مصر و سودان با این توافق مخالفت کردند.
یک سال بعد از اعلام این توافق اولیه، اتیوپی اعلام کرد که کار احداث سد النهضه را برای تولید برق آغاز کرده است که سال گذشته اعلام کرد تقریبا 70 درصد آن را به پایان رسانیده و قصد دارد آبگیری آن را طی ماههای آینده از سر بگیرد.
اتیوپی اصرار دارد که این سد بزرگ را در سال سال پر کند، که در صورت عملی شدن آن، مصر 27 میلیارد متر مکتب از سهم سالانه خود را از دست خواهد داد که نصف کل سهم خود از آب نیل است.
درصورتی که اتیوپی بخواهد این سد را در سه سال پر کند، مصر 67 درصد از اراضی زراعی قابل کشت خود را از دست خواهد داد و این مسئله خود منجر به از دست دادن 21 درصد از نیروی کار مصر خواهد شد. مصر پیشنهاد داده است که سد النهضه در بازه زمانی 21 ساله پر شود که در صورت اجرای آن، مصر سالانه سه میلیارد متر مکعب کاهش حقابه خواهد داشت.
انتهای پیام/