روایت تسنیم از سیلی که خانوارهای زیادی را از هستی ساقط کرد؛ زخم عمیق سیل بر پیکره قشر محروم جامعه


روایت تسنیم از سیلی که خانوارهای زیادی را از هستی ساقط کرد؛ زخم عمیق سیل بر پیکره قشر محروم جامعه

گروه استان‌ها -بارش باران چند روز گذشته در استان کرمان ابتدا شادی آور بود اما این شادی‌ها اندکی بیشتر به طول نکشید و با جاری شدن سیل شرایط فرق کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان ، سیل که می‌آید نمی‌پرسد وضع زندگی‌ات چطور است؟ می‌شوید و می‌برد، خانوارهای زیادی را از هستی ساقط می‌کند و هر چه ضعیف‌تر باشی سخت‌تر می‌گیرد.

بارش باران چند روز گذشته در استان کرمان ابتدا شادی آور بود آن هم در گرم‌ترین فصل سال در اقلیم کویری و گرم و خشک کرمان اما این شادی‌ها اندکی بیشتر به طول نکشید و با جاری شدن سیل شرایط فرق کرد و با هجوم سیلاب به زندگی مردم بارش باران را به کام همه تلخ کرد.

سیل اخیر خسارات زیادی در استان کرمان به بار آورد و بیشترین این خسارات به منطقه کیسکان بافت وارد شد و با وجودی که از چند روز قبل اخطارهای هواشناسی و مدیریت بحران خبر از احتمال وقوع سیل و جاری شدن سیلاب می‌داد و همه به نوعی آماده بودند اما گویی کاری از دست کسی بر نمی‌آمد چرا که سال‌ها است بر خلاف رویه طبیعت به مسیل رودخانه‌ها تعرض کردیم و مدیریت حوزه‌های آبخیز را به فراموشی سپردیم و فراموش کردیم که با دستکاری‌های ما در طبیعت فقط جان و مال خود و همنوعان خودمان را به مخاطره می‌اندازیم.

واقعیت این روزهای استان کرمان تراژدی تلخ و غمباری است و مردم این استان مجبورند یا با خشکسالی دست و پنجه نرم کنند و یا به انتظار سیل  بنشینند و البته اقشار آسیب‌پذیر در این میان خسارت بیشتری می‌بینند و فقیر که باشد، خسارت سیل چند برابر ‌می‌شود و عزیزی چه زیبا نوشته بود که "سیل که می‌آید، نمی‌پرسد وضع زندگی‌ات چطور است؟ می‌شوید و می‌برد! معرفت ندارد هر چه ضعیف‌تر باشی سخت‌تر می‌گیرد. سیل حتی قادر است چین‌های صورت یک پیرمرد عشایرنشین را عمیق‌تر کند ..."

واقعیت این است که فقر و محرومیت که باشد خسارت رخدادهای طبیعی چند برابر می‌شود؛ طبیعی هم هست، خانواده‌ای فقیر در یک منطقه روستایی دورافتاده و یا یک خانواده عشایری با حداقل‌های زندگی چگونه ‌می‌تواند دغدغه‌ ضریب ایمنی را داشته باشد.

تراژدی‌ سیل در استان کرمان ادامه دارد و واقعیت این است که این داستان تلخ به همین جا ختم نمی‌شود چرا که رخدادهای طبیعی را به‌خوبی مدیریت نمی‌کنیم به حریم و بستر رودخانه‌ها تعرض‌ می‌کنیم، لایروبی نمی‌کنیم، ذخیره سدها را به‌خوبی مدیریت نمی‌کنیم و بعد از آمار صدها میلیاردی سیل می‌گوییم.

تصرف غیرقانونی حریم رودخانه خسارات سیل را افزایش داد

علی زینی‌وند استاندار کرمان در حاشیه بازدید از مناطق سیل زده استان اظهار داشت: واقعیتی است که در کشور و استان کرمان وجود دارد این است که مردم بدون توجه به مسیل رودخانه‌ها اقدام به تصرف غیرقانونی حریم رودخانه کرده‌اند لذا به بهانه سیل اخیر مطالعاتی دقیق در این زمینه انجام می شود.

وی تصریح کرد: در گذشته بارندگی در این حجم داشتیم اما سیل اینگونه مخرب نبوده که به علت دستکاری انسان در حریم رودخانه‌ها و طبیعت این خسارات رخ می دهد اما باز هم این امر رفع مسئولیت از دولت نمی کند و جاهایی که مردم به هشدارها توجه نمی‌کنند باید اعمال قانون شود.

استاندار کرمان ادامه داد: در این راستا پل های غیرقانونی مسیر رودخانه لاله زار را تخریب کردیم و با هماهنگی دستگاه قضایی مسیل‌ها را باز می کنیم و از مردم می خواهیم که به ما کمک کنند لذا با کوتاهی ها برخورد می‌شود زیرا اصل مردم اند.

زینی‌وند یادآور شد: شهرستان بافت به عنوان پایلوت (نمونه) مطالعات دقیق در این زمینه انتخاب می‌شود و به گونه ای پیش بینی و فعالیت کنیم که خسارت ها در آینده کاهش یابد.

خسارت 400 میلیاردی سیل و طوفان در استان کرمان

سیدمصطفی آیت اللهی موسوی معاون امورعمرانی استانداری کرمان با اشاره به اینکه در هفته گذشته در استان هم سیل و هم طوفان را داشتیم اظهار داشت: برآورد اولیه ما 140 میلیارد تومان خسارات ناشی از سیل بود که از این میزان 35 میلیارد تومان خسارات در حوزه زیربنایی و 105 میلیارد تومان در بخش کشاورزی بوده است.

معاون امورعمرانی استانداری کرمان با بیان اینکه در سیل اخیر به منازل مسکونی نیز آسیب وارد شده است عنوان کرد: 200 خانه نیازمند تعمیرات بوده و 100 خانه نیازمند بازسازی است که حدود 100 میلیارد تومان طبق اعدادی که رویه دولت بوده برآورد شده است.

وی با اشاره به اینکه 160 میلیارد تومان برآورد خسارات طوفان در استان بوده که تا امروز به‌دست ما رسیده است عنوان کرد: از این میزان 48 میلیارد تومان آن در بخش زیربنایی و 112 میلیارد تومان آن در بخش کشاورزی بوده است.

وی با اشاره به اینکه هواشناسی قبل از وقوع بحران هشدارهای لازم را داده بود گفت: هشت پیام هشدار به ستادهای بحران شهرستان‌ها داده و پنج پیامک هشدار به دستگاه‌ها ارسال شده بود تا آمادگی لازم را داشته باشند.

آیت اللهی موسوی با عنوان اینکه 12 هزار کیلومتر رودخانه در استان کرمان داریم که از این میزان هشت هزار کیلومتر آن در مناطق مسکونی است تصریح کرد: متأسفانه ساخت و سازهای غیرمجاز را در حریم رودخانه‌ها شاهد هستیم و واقعیت این است که طبیعت متوقف نمی‌شود و کار خود را انجام می‌دهد.

وی با بیان اینکه سال‌ها در استان بارش نداشتیم و عده‌ای تصور کردند که هر جایی را می‌توان تصرف کرده و ساخت و ساز انجام دهند ادامه داد: متأسفانه شاهدیم که در حریم رودخانه‌ها ویلاسازی شده و درخت کاشته شده است.

معاون امورعمرانی استانداری کرمان با بیان اینکه 140 کیلومتر رودخانه استان با کمک دستگاه‌ها و تجهیزاتی که از صنایع و معادن استان گرفتیم لایروبی شدند گفت: تصرفات حریم رودخانه باعث می‌شود که حجم زیاد آب نتواند از مسیرهای باریک عبور کرده و وارد خانه‌های مردم شود.

اقدامات آبخیزداری مناسبی در منطقه بافت انجام نشده است

صمدالله محمدی نماینده مردم بافت، رابر و ارزوییه در مجلس شورای اسلامی نیز بر حضور میدانی مسئولان و بازدید از مناطق سیل زده تأکید کرد و اظهار داشت: تا زمانی که از نزدیک خسارات وارد شده دیده نشود حجم خسارات باور کردنی نیست.

وی با بیان اینکه در سیل اخیر در شهرستان بافت قنوات زیادی آسیب دیده و حتی برخی از قنوات ناپدید شدند ادامه داد: لوله‌گذاری‌های آب که در گذشته انجام شده بود و کانال کشی‌ها در منطقه تخریب شدند.

نماینده مردم بافت، رابر و ارزوییه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به خسارات وارد شده به منازل مسکونی و اماکن دامی و آسیب دیدن بسیاری از دام‌ها بیان کرد: حتی علوفه‌ای که مردم منطقه برای دام‌های خود انبار کرده بودند از بین رفته است.

وی با بیان اینکه بالادست شهر بافت سیل‌بند مناسبی وجود ندارد و اقدامات مربوط به آبخیزداری به طور مناسب انجام نشده است تصریح کرد: اگر ساماندهی رودخانه‌های بالادست و ملاحظات فنی در ابنیه ارتباطی به خوبی اتفاق می‌افتاد، خسارت‌های سیل اخیر تا این اندازه بالا نبود.

محمدی ادامه داد: نکته مهم دیگر نخاله‌های معدن کوهشا در بافت است که مسیر جریان سیلاب را به سمت روستاهای اطراف هدایت کرده و در این مدت هیچکس نه کاری کرده و نه برخوردی داشته است.

52 گروه جهادی برای امداد رسانی به روستاهای سیل زده اعزام شد

جواد جلالی مسئول بسیج سازندگی استان کرمان نیز در ارتباط با اقدامات گروه‌های جهادی در رابطه با سیل اخیر در شهرستان‌های بافت، زرند و بخش‌هایی از روستاهای شهرستان بردسیر اظهار داشت: در پی سیلی که در برخی شهرستان اتفاق افتاد، سازمان بسیج سازندگی با همکاری گروه‌های جهادی بسیج توانست 52 گروه جهادی را برای کمک رسانی و امداد رسانی به روستاهای سیل زده این سه شهرستان اعزام کند.

وی ادامه داد: در کنار اعزام گروه‌های جهادی اقداماتی از جمله لایروبی، شستشوی وسایل منزل و منازل روستاییان سیل زده، در روستای داهوئیه پاک سازی محوطه و ساختمان امام زاده این روستا از گل و لای و باز کردن راه آب شرب قنات روستاها، امداد رسانی به مردم و باغات و مزارع کشاورزی انجام شد.

مسئول بسیج سازندگی استان کرمان بیان کرد: در سیل اخیر قریب به 12 قنات به صورت صد در صد در روستاهای مختلف شهرستان بافت دچار آسیب شدند، آسیب به قنوات 7 روستا نیز به صورت 50 درصدی رخ داده است از این رو لایروبی و باز کردن مسیر آب این قنوات در دستور کار قرار گرفته است.

وی افزود: در ارتباط با ماشین آلات مهندسی دچار کمبودهایی در جهت امداد رسانی هستیم که امیدواریم با کمک ادارات و دستگاه‌ها سریع‌تر لایروبی و احیای قنوات را در دستور کار قرار دهیم تا مشکل آب شرب روستائیان در کمترین زمان ممکن برطرف شود.

جلالی توضیح داد: لایروبی و احیای قنوات روستاهای سیل زده به عنوان اولویت اول در دستور کارمان قرار دارد و باید هر چه سریع‌تر با کمک ماشین آلات مهندسی احیا و مسیر آب بازگشایی می‌شود تا مشکل آب شرب مردم و مزارع کشاورزی روستاها حل شود.

بازسازی واحدهای خسارت دیده در سیل استان کرمان آغاز شد

علی‌اکبر سلطانی‌نژاد مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان کرمان نیز با اشاره به خسارات سیل اخیر در نقاط مختلف استان کرمان اظهار داشت: بیشترین خسارات سیل در منطقه کیسکان بود و با این وجود سیل به بخش مرکزی و نقاط متعدد شهرستان بافت، بخش راین و منطقه حراران بردسیر نیز خسارت وارد کرده است.

وی با بیان اینکه تمرکز این حادثه در منطقه کیسکان بود اما در نقاط دیگر نیز آسیب‌هایی را وارد کرده عنوان کرد: در مناطق سیل زده 200 واحد تعمیری و 100 واحد احداثی را در برنامه داریم که دهستان کیسکان با 100 واحد مسکونی آسیب دیده بیشترین میزان خسارات را به خود اختصاص داده است.

با عنوان اینکه منابع اولیه تعمیر و بازسازی تأمین شده گفت: پرداخت علی‌الحساب کمک هزینه تعمیرات واحدهای مسکونی و کار اجرایی را در مناطق سیل زده استان را از امروز آغاز می‌کنیم.

وی با بیان اینکه منابع احداث واحدها، در واحدهای تاسیسی و احداثی آسیب دیده در سیل آماده است و احداث این واحدهای مسکونی را امروز آغاز می‌شود افزود: واریز کمک بلاعوض برای واحدهای مسکونی تعمیری نیز از امروز آغاز شده و به محض گرفتن مصوبه هیئت وزیران تعمیرات را تکمیل می‌کنیم.

سلطانی‌نژاد با اشاره به کمک‌های بلاعوض دولتی و اعطای تسهیلات قرض الحسنه ارزان قیمت به سیل زدگان استان کرمان گفت: سرپرستان خانوارهای آسیب‌دیده از سیل که حساب شبای آنها دریافت شده از امروز 5 میلیون تومان به حساب این سرپرستان واریز می‌شود.

حضور 83 نفر از نیروهای هلال احمر در مناطق سیل زده استان کرمان

رضا فلاح مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کرمان نیز با بیان اینکه عصر جمعه 25 تیرماه با وقوع سیل در استان مواجه شدیم اظهار داشت: سیل شهرستان بافت همزمان بود با سیل و طوفان در 13 شهرستان، شهر، بخش و بیش از 60 روستا در استان کرمان.

وی به جانباختن 5 نفر در سیل اخیر در منطقه بافت کرمان خبر داد و افزود: کار جست‌وجوی مفقودین سیل بلافاصله آغاز شد و ساعت 5:30 صبح روز بعد نخستین جسد پیدا شد و فاصله کیسکان تا سد بافت را که20 کیلومتر است سه مرتبه جست‌وجونجات انجام شد و در روز سوم جسد سوم و روز پنجم دو جسد دیگر پیدا شدند.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کرمان با عنوان اینکه 83 نفر نیرو، پرسنل و نجاتگر در قالب 14 تیم در منطقه حاضر بودند گفت: روز گذشته هفتمین روزی بود که در روستاهی سیل زده حضور داشتیم و این امدادرسانی در روزهای آینده نیز ادامه دارد.

60 رشته قنات در شهرستان بافت دچار آسیب شدند

مجید زند اقطاعی فرماندار شهرستان بافت نیز با بیان اینکه حجم خسارات در سیل اخیر بسیار بالا است اظهار داشت: بیشترین آسیب در حوزه کشاورزی و قنوات است که حدود 60 رشته قنات دچار آسیب شده و از این تعداد 12 رشته کاملا تخریب شده است.

وی با اشاره به اینکه در سیل اخیر حدود 40 روستا در گیر سیل بودند و حدود هزار کیلومتر از راه‌های روستایی و معابر شهری ما درگیر سیل شدند گفت: از ابتدا مسئولان پای کار بودند و در حال حاضر تمام محورهای مواصلاتی ما با همت و تلاش همه مسئولان و نهادها باز است.

فرماندار شهرستان بافت با بیان اینکه به خطوط انتقال آب شرب، گاز و برق هم دچار مشکل بود عنوان کرد: 32 کیلومتر خطوط انتقال آب و هزار متر خطوط انتقال گاز و برق مشکل داشتند که با مدیریت انجام شده در حوزه زیرساختی مشکل خاصی در شهرستان بافت نداریم.

وی با اشاره به اینکه بیشترین آسیب در دهستان کیسکان بود ادامه داد: 12 روستا در حوزه کیسکان دچار آسیب شدند و بیشترین آسیب هم در حوزه قنوات است و از آنجا که معیشت مردم وابسته به قنوات است باید هر چه سریع‌تر در این رابطه اقدام شود هر چند کارهای اورژانسی انجام شده اما نیاز است اعتباراتی در این رابطه تزریق شود تا در اسرع وقت قنوات ساماندهی شوند.

حال این سوال مطرح است که چرا نباید این مخاطرات طبیعی پیش از اینها مدیریت می‌شد تا از وقوع آن پیشگیری کرده و امروز شاهد وقوع این خسارات میلیاردی نباشیم، این همه خانواده از هستی ساقط و آواره و دربه‌در نشده و محتاج کمک های دیگران نباشند.

انتهای پیام/511/ ع

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران