وعده‌های ۸ ساله دولت تدبیر در لرستان| ۶ کارخانه بزرگ خرم‌آباد احیاء نشد/ ۵۰۰۰ شغل از دست رفت+ اینفوگرافیک


وعده‌های 8 ساله دولت تدبیر در لرستان| 6 کارخانه بزرگ خرم‌آباد احیاء نشد/ 5000 شغل از دست رفت+ اینفوگرافیک

گروه استان‌ها- ۶ کارخانه بزرگ شهرستان خرم‌آباد با ظرفیت ۵۰۰۰ شغل در سال‌های گذشته تعطیل و وعده‌های مکرر و ۸ ساله دولت روحانی برای احیاء آن‌ها عملی نشد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم‌آباد، لرستان در سال‌های گذشته همواره جز استان‌های صدرنشین کشور در بیکاری، تورم، گرانی، فلاکت، مهاجرت و دیگر شاخص‌های منفی اقتصادی بوده است که یکی از اصلی ترین دلایل این وضعیت تعطیلی بیشتر کارخانه‌ها و واحدهای تولیدی، صنعتی است. 

به گفته مسئولان استان، بیش از 2000 پروژه نیمه کاره در لرستان وجود دارد که اگر حتی 10 پروژه بزرگ نیمه کاره یا تعطیل شده، تکمیل و یا احیا شود بخش عمده‌ای از مشکل بیکاری استان را حل می‌کند اما متاسفانه این پروژه‌ها در میان وعده‌های دولت‌های مختلف مانده‌اند و تعدادی نیز در حال تبدیل شدن به اثری تاریخی هستند. 

در دولت یازدهم و دوازدهم، استانداران لرستان وعده دادند که به جای کلنگ زنی‌های پرشمار، تکراری و بی فایده، کارخانه‌های بزرگ تعطیل شده استان را احیا کنند و پروژه‌های نیمه تمام با پیشرفت فیزیکی بالا را تکمیل کنند تا مشکل اصلی استان که بیکاری است را حل کنند. 

اما با بررسی وضعیت کارخانه‌های استان و پروژه‌های نیمه تمام و افزایش روز افزون تعداد جوانان بیکار لرستان، این نتیجه حاصل می‌شود که دولت دکتر روحانی نه تنها نتوانست گره‌ای از مشکلات استان لرستان باز کند بلکه وضعیت بدتر از قبل هم شد. 

"خبرگزاری تسنیم" در نظر دارد در قالب یک پرونده به بررسی وضعیت کارخانه‌ها و پروژه‌های تعطیل شده و نیمه تمام در استان لرستان بپردازد. 

در این گزارش به بررسی وضعیت برخی از کارخانه‌های بزرگ مرکز استان لرستان که بعضا قدمتی حدود نیم قرن دارند می‌پردازیم. کارخانه‌هایی که در طی سال‌های اخیر وعده‌های زیادی برای احیا و راه‌اندازی مجدد آنها به مردم داده شد اما  این وعده‌ها تاکنون خالی و بدون سرانجام بوده‌اند.

🔹کارخانه پارسیلون 

کارخانه پارسیلون خرم‌آباد در سال 1353 تاسیس و در سال 1363 با ظرفیت تولید سالانه 14 هزار تن انواع نخ نایلون خام و استرچ و هزار تن گرانول پلی آمید 6 در کیلومتر هشت جاده خرم‌آباد افتتاح شد و تا قبل از واگذاری به بخش خصوصی، 2 هزار کارگر به صورت مستقیم داشت و حدود 15 هزار نفر به صورت غیرمستقیم برای این کارخانه کار می‌کردند.

کارخانه پارسیلون  به دلایل مختلفی همچون  عدم بروزرسانی و تطبیق با شرایط جدید، در سال 84 به بخش خصوصی واگذارشد و کمتر از چهار سال پس از واگذاری به بخش خصوصی دچار افت محسوس تولید و درآمد شد و در نهایت مقابل این تغییرات دوام نیاورد و سال 94 تیرخلاص به موتور محرکه پارسیلون زده شد وبا  اعلام تعطیلی و ورشکستگی این واحد تولیدی پارسیلون  نیز در فهرست قربانیان بخش خصوصی و  کارخانه‌های راکد قرار گرفت.

خادمی استاندار لرستان 13 ام اسفند 96 با اشاره به تعیین تکلیف کارخانه پارسیلون گفت: کنسرسیوم در راستای احیای مجدد کارخانه پارسیلون تشکیل‌شده و مطالبات کارگران این کارخانه پرداخت می‌شود.

وی افزود: با توجه به رایزنی‌هایی که با بانک‌های استان در راستای سرمایه‌گذاری صورت می‌گیرد امیدواریم هر چه سریع‌تر این کارخانه احیا شود. این وعده استاندار هیچ وقت عملی نشد  تا اینکه پس از سفر فروردین ماه امسال  آیت الله رئیسی رئیس سابق قوه قضائیه به لرستان  بنا شد این کارخانه طی مدت سه ماه تعیین تکلیف شود.

 پانزدهم اردیبهشت ماه امسال  بالاخره شرکت پارسیلون خرم‌آباد دوباره خبرساز شد،سید موسی خادمی استاندار لرستان   گفت: مجوز نهایی تاسیس منطقه ویژه اقتصادی خرم‌آباد پس از بررسی در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام صادر و شرکت پارسیلون  به محلی برای ایجاد منطقه ویژه اقتصادی مرکز لرستان تبدیل خواهد شد.

در تازه ترین خبرها رئیس کل دادگستری لرستان 24ام تیرماه امسال  با اشاره به دیون  260میلیارد تومانی شرکت پارسیلون، بیان کرد: عمده دیون این شرکت متعلق به بانک‌های سپه، ملی و صنعت و معدن و همچنین شرکت آتیه دماوند است که مطالبات آن‌ها تبدیل به سهام شده و در حال حاضر این کنسرسیوم چهارگانه مالک شرکت پارسیلون محسوب می‌شوند.

وی افزود: مقرر شد که از یک شرکت حسابرسی رسمی دعوت شود تا پیرامون  اموال، موجودی و ارزش تجهیزات و دستگاه‌های فروخته شده و باقی‌مانده شفاف‌سازی همچنین طرح مطالعاتی جهت جایگزین کردن شرکتی متناسب با زیرساخت‌های پارسیلون بررسی شود.

🔹شرکت ماشین‌سازی

ماشین سازی لرستان که با قدمتی بیش از 40 سال، ساخت پل‌های شناور دوران دفاع مقدس با اشتغال بیش از 350 نفر   را در کارنامه خود دارد که  سال 1387 براساس اصل 44 قانون اساسی از زیر مجموعه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به گروه امیر منصور آریا واگذار شد این کارخانه با ظرفیت تولید سالانه 56000 تن اسکلت فلزی و 35000 هزارتن مخازن نفت،گازو پتروشیمی بیش از 13 سال است که تعطیل شده است.

به هر حال وضعیت نا مشخص کارخانه ماشین سازی با گذشت 13 سال سبب شد آیت الله رئیسی رئیس سابق  قوه قضائیه در جریان سفر یک روزه خود در تاریخ دهم فروردین ماه امسال  به استان لرستان از کارخانه ماشین سازی لرستان بازدید و در جریان این بازدید به سازمان بازرسی و دادستانی کل کشور دستور داد ضمن نظارت و پیگیری جهت تسریع در روند واگذاری این کارخانه به مالک جدید و رفع مانع از تصرف وی بر کارخانه، مالک جدید حداکثر ظرف 9 ماه آینده کارخانه ماشین سازی لرستان را به خط تولید برگرداند.

اسد عبدالهی معاون اقتصادی استانداری لرستان 23ام تیرماه  امسال در جلسه بررسی مشکلات واحدهای اقتصادی گفت: به منظور رفع مشکلات شرکت ماشین سازی مقرر شد هفته آینده جلسه‌ای با معاون وزیر صمت، با هدف تشریح و رفع مشکلات این شرکت به عنوان یکی از طرح‌های اولویت دار استان برای دریافت تسهیلات، برگزار شود.

 و اما رزم رئیس کل دادگستری لرستان 24ام تیرماه امسال در رابطه با آخرین وضعیت  کارخانه ماشین سازی گفت: در حال حاضر هلدینگ خزر برنده مزایده است و انجام مقدمات انتقال سهام و مالکیت به نام این هلدینگ در حال فراهم شدن می باشد وسه دستگاه مکانیکی خریداری شده نیز در گمرک موجود است که به محض ترخیص در کارخانه ماشین‌سازی مستقر و راه‌اندازی می شود.

🔹صدر فولاد خرم‌آباد

کارخانه صدر فولاد خرم‌آباد به‌ مساحت 35 هکتار سال 81 فعالیت خود  با ظرفیت تولید  سالانه 600 هزار تن فولاد کار خود  را آغاز کرد  و  قرار بود این میزان تولید دو و نیم برابر شود اما نه‌ تنها این امر محقق نشد بلکه به گفته مسئولان به دلیل عدم سرمایه در گردش و ضعف در مدیریت مهر ماه سال  96 این کارخانه  تعطیل شد.

صدرفولاد با ظرفیت اشتغالزایی بیش از  1500نفر نیز از جمله کارخانه هایی است  در سفر دهم فروردین ماه  امسال رئیس قوه قضائیه سابق به استان لرستان  به طور ویژه در دستور کار قرار گرفت و مقرر شد طی سه ماه تعیین تکلیف شود. 

سید موسی خادمی 19 ام اردیبهشت ماه امسال  در جلسه بررسی مسائل و مشکلات شرکت صدر فولاد لرستان گفت: سرمایه‌گذار جدیدی به استان مراجعه کرده و قرار است با همکاری مدیر قبلی به طور شراکتی پروژه را راه‌اندازی کنند و بر اساس قراری که امروز با این عوامل تنظیم شده است، مقرر شد که از اول خرداد آورهال و تعمیرات کارخانه شروع شود و ان‌شاءالله با برنامه‌ریزی ظرف 3 ماه کارخانه صدر فولاد خرم‌آباد راه‌اندازی می‌شود.

 و اما  رئیس کل دادگستری لرستان 24 ام تیرماه امسال  در رابطه با تعیین تکلیف و راه‌اندازی این کارخانه به عنوان یکی از مصوبات سفر دهم  فروردین ماه  رئیس سابقه قوه قضائیه به لرستان گفت: دو سرمایه‌گذار جدید معاملاتی با مدیر اولیه داشته‌ و تعهد کردند که طی 10 روز آینده کار را شروع کنند، و همچنین دو دستگاه توربین نیروگاهی از خارج کشور برای این شرکت خریداری شده  که با ترخیص از گمرک و استقرار در کارخانه، بخش ذوب آهن صدر فولاد نیز فعال می شود. 

🔹ژنراتور سازی خرم‌آباد

ژنراتورسازی خرم‌آباد متعلق به بخش خصوصی است که طی سال‌های 81تا 85 تسهیلاتی حدود چهار میلیارد تومان در بخش سرمایه ثابت و سرمایه در گردش دریافت وبا ظرفیت تولید سالانه 1800 دستگاه ژنراتور تجاری و اشتغالزایی 230 نفر افتتاح شد.

ولی علی‌رغم دریافت کامل تسهیلات شرکت قادر به تولید تجاری ژنراتور نگردید و سال 1387 تعطیل شد، با توجه به معوق شدن تسهیلات شرکت مذکور، سال 1396 بانک اقدام به تملیک محل اجرای طرح کرد اما پس از تملیک شرکت توسط بانک تاکنون هیچ گونه اقدامی جهت جذب  سرمایه گذار از طرف مسئولان  انجام نشده است.

در رابطه با ژنراتور سازی هوشنگ بازوند استاندارسابق  لرستان  دی ماه 94 بر احیای این ظرفیت در استان تاکید کرد و گفت: ژنراتور سازی ظرف 45 روز آینده از سوی سرمایه گذار باید تعیین تکلیف شوددر غیر این صورت بانک نسبت به تملک این واحد تولیدی راکد اقدام خواهد کرد.

اسد عبدالهی معاون اقتصادی استانداری لرستان  نیز آذر ماه سال گذشته در این رابطه گفت: علی‌رغم تملیک توسط بانک و ارزش واقعی کارخانه که  در حدود 50 میلیارد تومان است بانک با اقاله کارخانه توسط مدیران شرکت و عودت مجدد صرفا در قبال واریز 25 میلیارد تومان بدهی‌های بانک موافقت کرده و مزایده شرکت را متوقف نموده است.

 عبدالهی افزود: منتظر فعال شدن شرکت هستیم و بحث های همچون فروش برای تغییر کاربری بی پایه و اساس است چرا که کاربری آن صنعتی است.

🔹کارخانه چرم و پوست

کارخانه چرم و پوست لرستان در سال 54 توسط  بنیاد مستضعفان به عنوان یکی از کارخانه های موفق در کشور ساخته شد که پس از مدتی بهره برداری از این کارخانه  از سال 77با رکود و تعطیلی مواجه شد،کارخانه‌ای که از بدو تاسیس سه بار تعطیل شد  سال 80 پس از واگذاری به  سرمایه گذار خصوصی  به طور کامل تعطیل شد.

این کارخانه هم اکنون  با  ظرفیت تولید 8 هزار جلد پوست و اشتغال  بیش از 300نفر  تنها هشت نفر در بخش نگهبانی مشغول به کار هستند ما بقی کارگران بیکار شدند و تاکنون هیچ گونه عزمی در مسئولان و سرمایه گذار جهت راه‌اندازی این کارخانه دیده نشده است.

در آخرین خبرهای مربوط به چرم و پوست  علی هادی چگنی رئیس سازمان برنامه‌ریزی و بودجه سابق استان لرستان خرداد ماه 91گفت:کارخانه چرم و پوست خرم آباد توسط یک شرکت جدید که همه سهامداران آن نیز خرم‌آبادی هستند خریداری شده است و در آینده نزدیک در این شهر فعال می‌شود و اما پس از گذشت سال ها تعطیلی این کارخانه و وعده‌های سر خرمن مسئولان ظاهرا  هیچ گونه امیدی به احیا چرم و پوست نیست.

🔹سیمان خرم‌آباد

کارخانه سیمان خرم‌آباد یکی از پروژه‌هایی است که مجوز آن سال 81در دور اول سفر هیئت دولت  نهم (سید محمد خاتمی ) صادر و پس از چهار سال در سال 84 عملیات اجرایی آن شروع و مقرر شد که تا پایان سال 94 با ظرفیت تولید  3300 تن در روز و اشتغال 370 نفر به بهره‌برداری برسد، اما  با گذشت 16 سال به  علت اختلاف مجری طرح و بانک عامل (بانک سپه) در بلاتکلیفی به سرمی‌برد و سرمایه‌گذاری 46 هزار سهامدار آن در هاله‌ای از ابهام است.

سید موسی خادمی استاندار لرستان دی ماه سال گذشته در رابطه با کارخانه سیمان خرم‌آباد  گفت: این طرح، پروژه‌ای با مجموعه‌ای مشکلات بود که خیلی هم تلاش شد که آن را از این وضعیت نجات بدهیم که متأسفانه نشد.

استاندار لرستان از احتمال جابجایی کارخانه سیمان خرم‌آباد به دلیل مشکلات زیست‌محیطی و جانمایی نامناسب خبر داد و گفت:  با کمک بانک سپه (بانک عامل ) بتوانیم از تجهیزاتی که وجود دارد یا در همین نقطه و یا در نقطه مناسبی این کارخانه سیمان را ایجاد کنیم.

در سفر اخیر  آیت الله رئیسی رئیس به لرستان  تعین تکلیف این کارخانه در دستور کار قرار گرفت  خوشبختانه این بار حل مشکل کارخانه سیمان خرم‌آباد  از مرجع بالاتری دنبال می شود که به نتیجه برسد.

به هرحال احیا و فعال کردن دوباره بنگاه‌ها و واحدهای بحرانی و مشکل دار و رفع مشکلات آنهابه طور یقین  بر بازار اشتغال بیکارترین استان کشور اثرگذار است بر همین اساس یکی از یکی از اقدامات موثر در ایجاد اشتغال در استان لرستا احیای کارخانه های راکد و تعطیل شده توسط دولت سیزدهم  است، مردم استان لرستان   انتظار دارند یکی از اقدامات آیت الله رئیسی به عنوان رئیس جمهور دولت سیزدهم بازگرداندن کارگران به کارخانه های راکد و تعطیل شده باشد.

 دولت سیزدهم می‌تواند با احیا و فعالیت دوباره کارخانه‌های لرستان  کارگران بیکار شده را به کارخانه‌ها برگرداند و در سالی که به نام تولید، پشتیبانی‌ها و مانع زدایی‌ها نامگذاری شده، امید را به دل کارگران و خانوارهای کارگری برگرداند و بازار اشتغال لرستان  را به تحرک درآورد.

انتهای پیام/645/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon