پروژه بزرگ قرآنی" آوای معرفت" در اصفهان رونمایی شد
گروه استانها- آیین رونمایی از پروژه بزرگ قرآنی آوای معرفت مشتمل بر ترتیلخوانی کل قرآن کریم به شکل تندخوانی همراه با ملودی و آواهای ایرانی-فارسی برای نخستین بار در کشور به همت موسسه معرفت و مرکز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، آیین رونمایی از پروژه بزرگ قرآنی آوای معرفت مشتمل بر ترتیلخوانی کل قرآن کریم به شکل تندخوانی همراه با ملودی و آواهای ایرانی-فارسی برای نخستین بار در کشور به همت موسسه معرفت و مرکز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان برگزار شد. این برنامه با حضور علمای حوزه علمیه، قاریان برجسته، برخی نمایندگان مجلس و اعضای منتخب ششمین دوره شورای اسلامی، قرآن دوستان و خادمان قرآن برگزار شد.
رئیس مرکز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان در آیین رونمایی "آوای معرفت" مشتمل بر ترتیل قرآن کریم به شکل تندخوانی اظهار داشت: جای مسرت است که همزمان با دهه ولایت و امامت افتخار داریم یک اثر فاخر قرآنی را از پایتخت فرهنگ و تمدن اسلامی رونمایی کنیم.
حجت الاسلام احمد سجادی با بیان آنکه پس از تولید نرمافزار زیبای طنین وحی در مرکز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان شاهد تولید نمایشی قرآن کریم بودیم، بیان کرد: طی بررسیها متوجه شدیم که شایسته و بایسته است یک سری ترتیل کامل قرآنی مبتنی بر نمادهای ایرانی و فارسی دراصفهان تولید شود.
وی تاکید کرد: در مرکزتحقیقات رایانهای حوزه علمیه تصمیم برآن شد که در جهت تولید ترتیل قرآن کریم بر خلاف شیوهها و سبکهای پیشین خاص الحان عربی گام برداریم.
رئیس مرکز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان با بیان آنکه این نوع از ترتیل قرآن کریم با ملودیها و نماهای ایرانی و فارسی همراه است، افزود: کاملا در گام بالا خوانده شده که توجه به معنی در هنگام خوانده شدن آیات قرن کریم از دیگر شاخصههای این اثر فاخر است چرا که توجه به معنی از مطالبات رهبری در جمع قاریان ایرانی بوده است.
وی با اشاره به دیگر شاخصههای این اثر فاخر عنوان کرد: نفس خاص استاد و قاری برجسته کشوری محمدرضا حقشناس و تمرکز بر آواهای ابتکاری ایران در بستر و دستگاهها و الحان فارسی از دیگر شاخصههای این اثر قرآنی است.
حجت الاسلام سجادی افزود: اتفاقی که اکنون در حال رقم خوردن در جهان است، قرائتهای قرآن توسط قاریان سعودی با الحان عربی به سبک گام بالا است و بنابراین این آثار مورد نظر و توجه قاریان جهان برای استکاع تمرین قرار میگیرد.
وی اظهار داشت: توجه به وقفها و مسائل تجویدی کامل مبتنی بر نظر مکتب شیعه که تفاوتهایی با اهل سنت دارد، از شاخصههای دیگر این اثر فاخر است.
رئیس مرکز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان ادامه داد: شهر اصفهان امروز مفتخر است که چنین ترتیلی در ایران اسلامی و شهر شهیدان اصفهان رونمایی میشود و به بهانه عید الله اکبر عید غدیر خم به صورت رایگان و به عنوان هدیه در اختیار عامه مردم قرار خواهد گرفت.
وی در پایان ضمن خواهش از علاقهمندان به قرآن خاطر نشان کرد: این نخستین گام برای تولید آثار فاخر قرآنی بود ولی از قرآن دوستان و خادمان قرآن استدعا دارم که با همت و تلاش خود نگذارند آخرین گام باشد.
سرعت تلاوت و گام خواندن را در تولید این اثر فاخر مقداری بالا بردیم
محمدرضا حق شناس، قاری پروژه بزرگ قرآنی "آوای معرفت" مشتمل بر ترتیل خوانی کل قرآن کریم به شکل تندخوانی با اشاره به روند تولید این اثر قرآنی اظهار داشت: شروع این کار با تشکیل یک کارگروه و بررسی دلایل دوری مخاطب عام از استماع آیات الهی با وجود ترتیلهای زیبا بود، که در این بررسی به چند نکته دست پیدا کردیم.
وی افزود: مخاطبان خاص یک درصد محدودی از جمعیت کشور را تشکیل میدهند و درصد بالاتر، مردم و مخاطب عام هستند بنابراین به این نتیجه رسیدیم که سرعت تلاوت ترتیل و فاصله بین آیات و قفلهها و ملودیها و نغمههایی که استفاده شده، انگیزه و ترغیب لازم را برای مخاطب عام ایجاد نمیکند.
قاری پروژه قرآنی "آوای معرفت" با بیان لزوم ترغیب و تشویق مخاطبین عام برای استماع بیشتر آیات الهی، بهرهگیری از نغمههای فارسی و شرقی در تولید این اثر قرآنی را بر این اساس عنوان کرد و گفت: سرعت تلاوت و گام خواندن را در تولید این اثر فاخر مقداری بالا بردیم و سپس یک قطعه ضبط شد و بین مردم عام وبرخی اساتید توزیع شد که در میان اکثریت مردم مورد پسند واقع شد.
وی خاطرنشان کرد: اکنون کل قرآن کریم به این شیوه در استودیوی مرکز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان ضبط شده، البته هرگز ادعای عدم وجود اشکال در این اثر را نداریم، به ویژه در بحثهای تجوید و فصاحت، اشکالاتی وجود داشته و مردم نیز به این نکته اشاره کردند ولی این کار و شیوه ضمن آنکه جدید است از از الحان و نغمات خاصی بهره گرفته.
حق شناس با اشاره به سرعت مناسب تلاوت در این اثر فاخر قرآنی برای شنونده، بیان کرد: در استماع این نوع تلاوت، حوصله شنونده سر نمیرود چرا که منجر به حواسپرتی کمتری در افراد میشود و شنونده مشتاق به ادامه گوش دادن به آیات است.
وی افزود: این کار در قالب ترتیل خوانده شده، اما چون سرعت آن نسبت به ترتیل عادی زیاد و کمتر از تحدیر است، نام آن را ترتیل تند قرار دادیم و از آنجایی که چند سالی است که شخصاً در نظر داشتم ترتیلی خوانده شود که نماد ایرانی داشته باشد که این ترتیل بدین صورت تولید شده است.
قاری پروژه قرآنی "آوای معرفت" تاکید کرد: سعی کردیم کاری تولید کنیم که هر جای دنیا شنیده شود آن را مختص ایران بدانند لذا این اثر قرآنی با ملودی های ایرانی و فارسی شکل گرفت.
وی افزود: هدف کلی تولید این اثر برای شرکت در مسابقات نیست، بلکه این ترتیل برای استماع عموم خوانده شده تا جذب حداکثری مخاطب استماع کننده قرآن را داشته باشیم.
حق شناس با اشاره به زمان تولید این اثر قرآنی، در ایام فاطیمه سال 99 و خاتمه آن در سالروز شهادت امیرمومنان(ع)؛ ضمن به فال نیک گرفتن این اتفاق خاطرنشان کرد: مراحل تولید این کار نزدیک به 440 ساعت ضبط استودیویی با میانگین2 تا 4 ساعت در روز به صورت ایستاده و تماماً با وضو بدون وقفه انجام شده است چرا که توکل و تمسک از اهل بیت در تحقق این هدف را لازم میدانستیم.
وی گفت: موسسه معرفت و مرکز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان در نظر دارد که این کار اهدایی باشد و هیچ گونه هزینهای از مردم گرفته نشود، چرا که نیتی پشت آن بوده است. کار به نام حضرت زهرا(س) شروع و با نام حضرت علی(ع) به پایان رسید و سعی شده ارتباط قلبی و روحی با آیات برقرار کنیم و معنا محور و گوش نواز خوانده شود.
قرآن کریم کتابی «ریب فیه» است
استاد حوزه علمیه قم در این برنامه با بیان «ریب فیه بودن» قرآن اظهار داشت: امروزه در دنیایی زندگی میکنیم که از گذشته تا آینده آن کتابهایی نگاشته شده است اما این در حالی است که ما تمسک زیادی به قرآن داریم. قرآن کریم کتابی «ریب فیه» است، چرا که کتابهای صحیح و غلطی در عالم وجود دارد اما ما تنها باید به سوی قرآن اقبال کنیم چرا که هیچگونه باطل و غلطی در آن وجود ندارد.
آیتالله علی نظری منفرد افزود: قرآن از سوی خداوند به معصوم و از سوی معصوم به ما نازل شده است، این در حالی بوده که دایره صحت برخی از کتابها همچون ریاضی، آمار و غیره تنها مختص دنیا بوده اما دایره صحت قرآن مختتص 2 دنیا است.
وی پیرامون روایتی از پیامبر اسلام(ص) در توصیف قرآن کریم تصریح کرد: پیامبر گرامی اسلام(ص) میفرمایند: " قرآن کریم چراغ فروزانی است که هیچگاه خاموش نمیشود و دریایی است که کسی به پایان و عمقش نمیرسد" و همچنین در روایات قرآن کریم همچون خورشید و ماه توصیف شده است. بنابراین با توجه به اینکه قرآن کریم کتاب هدایت بشر بوده و این هدایت شامل هر 2 دنیا میشود، بر ما لازم است که به قرآن کریم مراجعه کنیم.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: امروزه در دنیا عدهای شعار "کتاب الله حسبنا" میدهند در حالی که خداوند در سوره مبارک نحل آیه 44 میفرماید: ما این ذکر را نازل کردیم اما این ذکر (قران کریم) بیان کننده میخواهد، که رسول گرامی اسلام در طول حیات خود این رسالت خطیر را انجام دادند. لازم به ذکر است که پیامبر اکرم(ص) این ذکر را برای عموم مردم بیان نکردند و در این راستا جانشینی برای خود تعیین کردند.
وی خاطرنشان کرد: هیچ حمایتی بالاتر از ولایتی که به ما سپرده شده نیست، بنابراین لازم است که نعمت ولایت را قدر بدانیم و این نعمت را به فرزندان خود انتقال دهیم تا آنها نیز اهل شوند.
انتهای پیام/167/ش