فضای مجازی عراق|واکنش‌های متفاوت به توافق بایدن-الکاظمی/ مقاومت: چه مستشاری، چه رزمی، اخراج اشغالگران قطعی است

فضای مجازی عراق|واکنش‌های متفاوت به توافق بایدن-الکاظمی/ مقاومت: چه مستشاری، چه رزمی، اخراج اشغالگران قطعی است

هر چند برخی سیاستمداران و احزاب و گروه‌های سیاسی از توافق به دست آمده میان بایدن و الکاظمی استقبال کرده‌اند، اما گروه‌های مقاومت و برخی سیاستمداران عراقی به جدی بودن دولت آمریکا و عمل به تعهداتش به دیده تردید می‌نگرند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم،‌ دیدار مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق و جوبایدن رئیس جمهور آمریکا در بامداد سه شنبه در کاخ سفید که با صدور بیانیه‌ای در خصوص وضعیت حضور نظامیان آمریکایی در خاک عراق همراه شد، واکنش‌های مختلفی را در فضای مجازی به ویژه میان سیاستمداران عراقی به دنبال داشته است.

در بیانیه بایدن و الکاظمی آمده است که روز سی و یکم دسامبر 2021 میلادی برابر با جمعه دهم دی 1400 هجری شمسی، پایان ماموریت رزمی(نظامی) آمریکا در عراق خواهد بود. واشنگتن و بغداد توافق کردند که تا پایان سال 2021 میلادی، حضور نیروهای نظامی آمریکا در عراق پایان یابد.

در این بیانیه با ادعای اینکه، آمریکا به حاکمیت و قوانین عراق احترام می‌گذارد، آمده است که دولت عراق بر تعهد خود برای محافظت از نیروهای ائتلاف بین‌المللی که مشغول مشاوره و آموزش(در عراق)هستند، تاکید کرد.

بر اساس این بیانیه، هیئت‌های دو طرف تصمیم گرفتند که روابط امنیتی به‌صورت کامل به نقش آموزشی، مستشاری، حمایتی و اطلاعاتی تبدیل شود و اینکه تا تاریخ 31 دسامبر 2021، دیگر هیچ نیروی آمریکایی با نقش رزمی در عراق نخواهد بود.

بایدن در دیدار با الکاظمی ادعا کرد که نقش آمریکا در عراق، تنها در دسترس بودن برای تداوم آموزش و یاری‌رسانی برای مقابله با داعش خواهد بود.

با این حال نشریه غربی پولیتیکو به نقل از یک مقام دولت آمریکا و دو منبع آگاه تاکید کرده بود که پایان ماموریت رزمی آمریکا در عراق به معنای خروج از این کشور نخواهد بود.

بیانیه بایدن و الکاظمی پس از چهار دور مذاکره موسوم به گفتگوهای استراتژیک میان عراق و آمریکا درباره خروج نظامیان اشغالگر صادر شده است که طی آن دو طرف توافق کرده‌اند خروج نظامیان آمریکایی تا پایان سال جاری میلادی تکمیل شده و نیروهای مستشاری جایگزین آنها شوند.

پارلمان عراق روز یکشنبه پانزدهم دی 1398 و به فاصله تنها دو روز پس از اقدام جنایتکارانه تروریست‌های آمریکایی در به شهادت رساندن سپهبد قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه به همراه ابومهدی المهندس نایب رئیس حشد شعبی، طرح اخراج نظامیان بیگانه از خاک عراق را تصویب کردند. مردم و شخصیت‌های مختلف عراقی بارها بر مخالفت خود با ادامه حضور نظامیان آمریکایی تاکید کرده و آن را به مثابه اشغالگری دانسته‌اند.

مقتدی صدر رهبر جریان صدر ضمن استقبال از توافق به دست آمده گفته است اشغالگران اعلام کرده‌اند که تمام نیروهای رزمی خود را خارج می‌کنند..توافق خروج نظامیان آمریکایی، ثمره مقاومت است و البته باید به همراه گروه‌های مقاومت عراق منتظر ماند و پایان خروج این نظامیان را دید.

ائتلاف پارلمانی الفتح به ریاست هادی العامری با استقبال از نتایج به دست آمده در گفتگوها میان آمریکا و عراق از جمله توافق درباره خروج نیروهای رزمی آمریکا آن را گامی مثبت به‌سوی تحقق حاکمیت ملی کامل در عراق دانست و از مسئولان ذی‌ربط در دولت عراق خواست که عملی کردن این توافق را پیگیری کنند.

نگاهی به واکنش‌های سیاستمداران و فعالان عراقی به بیانیه الکاظمی-بایدن و موضوع حضور نظامیان آمریکایی

 شیخ عبد الامیر التعیبان نماینده پارلمان عراق در توئیتی نوشته است: چه رازی است که نظامیان آمریکایی از افغانستان خارج می‌شوند، پایگاه های خود را از قطر به اردن منتقل می‌کنند و همچنین تمام سامانه های دفاع هوایی پاتریوت را از سطح منطقه جمع آوری کرده‌اند، درحالی که با وجود مصوبه پارلمان عراق در خصوص اخراج نیروهای بیگانه از این کشور، همچنان در خاک عراق مستقر هستند.

 

«احمد عبد الساده»نویسنده، روزنامه‌نگار و فعال رسانه‌ای عراقی در توئیتی نوشته است : خروج بدون قید و شرط تنها راه برای آمریکا است تا اینکه جان نظامیان و منافع خود در عراق را حفظ کند. در غیر این صورت با ضربات مقاومت روبرو خواهند شد و تمام منافع اقتصادی خود در  عراق را از دست خواهند داد.

« یوسف الکلابی» از نمایندگان پارلمان عراق در توئیتی به رفتار توهین ‌آمیز مقامات آمریکایی با هیئت بلندپایه عراقی در مراسم استقبال آنها اشاره کرده و نوشته است: به برخی از اعضای هیئت عراقی ویزای ورود به آمریکا داده نشد. از جمله فرمانده نیروی هوایی عراق. این اولین تحقیر پیش از برگزاری مراسم استقبال توهین آمیز از نخست وزیر عراق بود.

«حیدر العبادی» رئیس ائتلاف پارلمانی النصر و نخست وزیر اسبق عراق در توئیتی نوشت: از نتایج گفتگوی راهبردی عراق و آمریکا استقبال می‌کنیم. این توافق نتیجه تلاشهای دولت برادر، الکاظمی و حمایت نیروهای ملی بود. این توافق یک پیروزی برای عراق و منافع و حاکمیت عراق است.ما بر همبستگی ملی در خصوص مسائل بزرگ کشوری تاکید می‌کنیم و اینکه دولت، ملت و نیروهای ملی برای دفاع از موجودیت،  منافع و حاکمیت عراق یک صف واحد باشند.

«امجد العقابی» از نمایندگان پارلمان عراق در واکنش به خبر توافق بغداد-واشنگتن در پایان دیدار بایدن و الکاظمی در توئیتی نوشت: بار دیگر هیئت مذاکره کننده عراقی درباره خروج نیروهای عملیاتی اشغالگر از عراق موفق عمل کرد.

«احمد الاسدی» دیگر نماینده پارلمان عراق،‌این توافق را دستاورد دولت عراق درباره خروج نظامیان آمریکایی دانسته و نوشته است : از زمان مصوبه پارلمان مبنی بر اخراج نظامیان بیگانه، روند اجرای آن را پیگیری کرده و توصیه‌های خود را به مذاکره‌کننده عراقی مبنی بر ضرورت اینکه حاکمیت عراق و حفظ آن، دغدغه نخست‌شان باشد، ارائه کردیم.از آنچه مذاکره‌کننده عراقی محقق کرد، استقبال کرده و کمیسیون های مختلف پارلمان سازوکار اجرای این توافق را دنبال خواهند کرد.

«سید عمار حکیم» رهبر جریان حکمت ملی عراق هم در توئیتی،به تحسین رهاورد مصطفی الکاظمی و تیم مذاکره کننده عراقی پرداخت و خروج نیروهای عملیاتی آمریکا از عراق را نتیجه موضع واحد عراق در مخالفت با حضور نظامی بیگانگان قلمداد کرده است.

«اسامه النجیفی» از سیاستمداران اقلیت اهل سنت عراق هم در توئیتی نوشته است: نتایج گفتگوی راهبردی میان عراق و ایالات متحده آمریکا در دور چهارم این گفتگوها، مثبت بوده است. ما امیدوار هستیم که با همکاری و حمایت ، این نتایج مثبت تقویت شود و در تمام زمینه ها در راستای خدمت به عراقی ها باشد.

«ماجد شنگالی» سیاستمدار اقلیت کردهای عراق هم در توئیتی به سفر الکاظمی به آمریکا و توافق به دست آمده درباره مسئله حضور نظامیان آمریکایی واکنش نشان داد و نوشت : همه در توییت ها و اظهار نظرهای خود از توافق با آمریکا حمایت کرده‌اند. اما مهمترین بند این توافق این است که تنها عنوان حضور نیروهای آمریکایی در عراق از نیروی عملیاتی به نیروی مستشاری تغییر کرده است و در واقع هیچ گونه خروجی صورت نمی‌گیرد.

«حیدر ملا» از سیاستمداران اقلیت اهل سنت و نماینده سابق پارلمان عراق در واکنش به این توافق نوشت : امضای توافق راهبردی با ایالات متحده آمریکا دستاوردی از سوی دولت است تا اینکه بتواند حاکمیت کامل کشور را محقق کند. امری که به واسطه دخالتهای همسایگان، ما را با مشکلات و سختی‌هایی روبرو کرده است.حضور نیروهای آمریکایی با ماموریتهای مستشاری و آموزشی برای ساختن ارتش عراق کفایت می‌کند؛ ارتشی که بتواند با تروریسم و سلاحهای خارج از کنترل گروه های شبه نظامی مقابله کند.

«خمیس خنجر» رئیس ائتلاف انتخاباتی «عزم» هم در توئیتی نوشت : ما از هر گونه اقدامی در راستای سازماندهی روابط با ایالات متحده آمریکا که به نفع ملت عراق باشد حمایت می‌کنیم. ما از آموزش نیروهای خود و هماهنگی‌های اطلاعاتی با آمریکا که در شرایط کنونی به آن نیاز داریم نیز حمایت می‌کنیم.

« قاسم الاعرجی» مشاور امنیت ملی عراق در توئیتی درباره این توافق نوشته است: اعلام توافق راهبردی میان عراق و ایالات متحده آمریکا که پس از تلاشهای بسیار زیر نظر مصطفی الکاظمی، نخست وزیر، به دست آمده  است، دستاوردی حقیقی به شمار می‌رود، دستاوردی که شایسته عراقیهای وطن‌پرست و راهی است به سوی فردایی بهتر که در آن عراق از صلح، امنیت و شکوفایی برخوردار می‌شود.

تاکید مقاومت بر جدی نبودن آمریکا در خارج کردن نظامیانش از عراق/ آمریکایی‌ها با کلمات بازی می‌کنند/ چه مستشاری، چه رزمی، اخراج آمریکایی‌ها قطعی است

هر چند برخی سیاستمداران و احزاب و گروه‌های سیاسی از توافق به دست آمده میان بایدن و الکاظمی استقبال کرده‌اند، اما گروه‌های مقاومت و برخی سیاستمداران عراقی به جدی بودن دولت آمریکا و عمل به تعهداتش به دیده تردید می‌نگرند.

در این زمینه گروه‌های مقاومت تاکید کرده‌اند آمریکا باید تمام نظامیان خود را از عراق خارج کند. نصر الشمری از رهبران جنبش مقاومت النجباء به شبکه المیادین گفته است که  از نظر جنبش نُجَباء، مسائل تفاوت چندانی نکرده و عراق نیازی به نیروهای آمریکایی ندارد؛ بنابراین به‌وضوح اعلام می‌کنیم که ما همچنان نیروهای آمریکایی را تحت هر عنوان و هر صفتی، به‌عنوان اهدافی برای سلاح مقاومت به‌شمار می‌آوریم.

هر چند قرار است بر اساس این توافق، ماموریت نیروهای نظامی آمریکا از جنگی به آموزشی و مستشاری تغییر کند، اما فعالان و گروه‌های مقاومت بر این باورند که آمریکایی‌ها درصدد خارج کردن هیچ نیروی نظامی از عراق نیستند، بلکه تنها به تغییر ماموریت آنها بسنده خواهند کرد.

نصر الشمری سخنگوی جنبش النجباء تاکید کرده است: تغییر عنوان‌ها به این صورت به ما ربطی نخواهد داشت و وجود هرگونه نیروی نظامی خارجی را غیر قابل قبول می‌دانیم و باید زودتر از اراضی عراق خارج شوند.

انتهای پیام/

 
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon