وجه اشتراک واشنگتن و ریاض در پرونده دولت لبنان/ استراتژی ۶مرحلهای آمریکا علیه حزبالله
بیتفاوتی عربستان و آمریکا به پرونده تشکیل دولت در لبنان و عدم حمایت آنها از نخستوزیری نجیب میقاتی چندین علامت سؤال به وجود میآورد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه الاخبار، مواضعی که عربستان سعودی و ایالات متحده در قبال انتخاب «نجیب میقاتی» بهعنوان مأمور تشکیل دولت در لبنان پیش گرفتهاند نشان میدهد که در زمان حاضر تنها طرف خارجی مؤثر بر پرونده لبنان که از نخستوزیری نجیب میقاتی در این کشور حمایت میکند فرانسه است و دو طرف دیگر یعنی ریاض و واشنگتن اساس سازوکار خود را اجرای هر پروژهای که در راستای مقابله با حزبالله باشد قرار دادهاند، همچنین بهنظر میرسد که تشکیل یا عدم تشکیل دولت در لبنان برای عربستان و آمریکا تفاوت چندانی ندارد.
از همان ابتدا پس از انتخاب نجیب میقاتی بهعنوان مأمور تشکیل دولت در لبنان روند مأموریت او در رایزنیهای انجامشده با فراکسیونهای پارلمانی و شخص «میشل عون» رئیسجمهوری لبنان آسان بهنظر نمیرسد و نباید انتظار داشت که میقاتی و میشل عون در مدت زمان کوتاه به توافق برسند، این واقعیتی است که کسانی که درگیر بحران سیاسی لبنان هستند آن را احساس میکنند اما هنوز بهشکل رسمی اعلام نشده است.
در مورد حمایتهای داخلی و خارجی از نخستوزیری نجیب میقاتی در لبنان باید گفت هرچند که روابط میقاتی با میشل عون و «جبران باسیل» رئیس جریان آزاد ملی از نظر ظاهری بهتر از روابط این دو با «سعد حریری» نخست وزیر سابق لبنان که چند روز قبل از مأموریت تشکیل دولت استعفا داد، است؛ اما واقعیت آن است که نخست وزیر مکلف جدید در سطح بینالمللی موفق نشده است حمایتی بیشتر از سعد حریری به دست بیاورد.
هنگامی که سعد حریری در اکتبر سال گذشته میلادی بهعنوان نامزد نخستوزیری دولت جدید لبنان معرفی شد فرانسویها کنار مصر و امارات متحده عربی و اردن و روسیه از او حمایت کردند و آمریکا نیز برای حمایت از حریری شروطی از جمله حذف حزبالله از دولت آینده را پیشِروی او قرار داد.
امروز نجیب میقاتی از حمایت فرانسه و اردن برخوردار است؛ اما نتوانسته است حمایت آمریکا و عربستان را جلب کند و حتی در مصاحبهای که اخیراً با بلومبرگ داشت نگفت که ایالات متحده از او حمایت میکند بلکه اعلام کرد مطمئن است که واشنگتن آماده حمایت از او خواهد بود.
این موارد چند سؤال اساسی به وجود میآورد و اینکه؛ آیا حمایت خارجی که نجیب میقاتی امیدوار به آن است اساساً وجود دارد و آیا اصلاً واشنگتن و ریاض تشکیل دولت در لبنان را میخواهند؟ شواهد نشان میدهد مسلم است که عربستان قصد ندارد در هیچ یک از امور مربوط به تشکیل دولت لبنان وارد شود و هرچند ریاض بهاندازهای که از سعد حریری متنفر بود از میقاتی نفرت ندارد اما تمایل چندانی هم نسبت به نخست وزیر مکلف جدید لبنان از سوی عربستان دیده نمیشود.
البته این موضوع مربوط به شخص میقاتی نیست؛ بلکه عربستان در زمان حاضر تنها یک هدف در لبنان دارد که آن هم مقابله با حزبالله است و هر راهی در لبنان که به این هدف منتهی نشود به کار سعودیها نمیآید، بنابراین همه تلاشهای فرانسویها برای بازگرداندن عربستان به پرونده لبنان شکست خورد.
آخرین تلاش پاریس در این زمینه درخواست آن از ریاض برای شرکت در کنفرانس حمایت از لبنان که در 4 آگوست یعنی سالگرد انفجار بندر بیروت در پاریس برگزار میشود بود که «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه این موضوع را با «فیصل بن فرحان» همتای سعودی خود در میان گذاشت اما وزیر خارجه عربستان پاسخ منفی به فرانسویها برای مشارکت در این کنفرانس داد.
از سوی دیگر موضع آمریکا نسبت به پرونده تشکیل دولت در لبنان نیز تفاوت چندانی با سعودیها ندارد. واشنگتن پرونده دولت لبنان را به پاریس سپرده است و اگر فرانسه موفق به حل بحران سیاسی لبنان نشود آمریکاییها نیز تمایلی به این امر ندارند.
علت این امر آن است که ریاض و واشنگتن یک وجه اشتراک بزرگ در لبنان دارند و آن مقابله با حزبالله است و آمریکا اکنون چشم به انتخابات پارلمانی لبنان دوخته است، در واقع ایالات متحده نیز مانند عربستان سعودی پروژه تازهای برای ضربه زدن به مقاومت دارد و بر این اساس حتی اگر دولت لبنان نیز تشکیل شود و یک دولت انتخاباتی باشد واشنگتن علیه آن اقدام خواهد کرد و در این راستا از برخی سیاستمداران یا فعالان مدنی مخالف نظام سیاسی در لبنان تحت شعارهای مبارزه با فساد و انجام اصلاحات استفاده خواهد کرد.
استراتژی 6مرحلهای آمریکا علیه حزبالله
اما استراتژی جدید واشنگتن برای مقابله با حزبالله شش مرحله دارد که شامل موارد زیر میشود:
ـ معرفی حزبالله بهعنوان مسئول اصلی سقوط اقتصادی و مالی لبنان و نیز انفجار مهیب بندر بیروت.
ـ حمایت از ارتش لبنان بهعنوان تنها طرفی که میتواند از یک روز ثبات لبنان را تضمین کند و از طرف دیگر از قدرت حزبالله بکاهد.
ـ جلوگیری از تشکیل هر دولتی که حزبالله و متحدانش سهم قابلتوجهی در آن داشته باشند.
ـ زمینهسازی برای برگزاری اعتراضات خیابانی.
ـ ارائه کمکهایی در قالب کمکهای بشردوستانه از طریق انجمنهای وابسته به واشنگتن در لبنان، بهطوری که موجب افزایش محبوبیت این گروهها و انجمنها میان مردم لبنان و جلوگیری از توجه آنها به دولت شود.
ـ برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی و زمینهسازی برای پیروزی مهرههای آمریکا در این انتخابات.
این استراتژی چندین بار در کنگره آمریکا مورد بررسی قرار گرفته است و برخی از اعضای آن استراتژی مذکور را به کمیته روابط خارجی ارجاع دادند. آمریکاییها در این استراتژی جدید خود حساب ویژهای روی ارتش لبنان باز کردهاند تا از طریق آن پروژههای خود را اجرا کنند و همچنین واشنگتن تأکید دارد که باید ذهنیت افکار عمومی را به این سمت بکشاند که حزبالله از بندر بیروت بهعنوان محل ترانزیت و ذخیرهسازی تجهیزات خود استفاده میکرده است.
انجام تحقیقات بینالمللی درباره انفجار بندر بیروت مشابه اتفاقی که در پرونده ترور «رفیق حریری» نخست وزیر فقید لبنان افتاد و موجب شد حقیقت ماجرا هرگز کشف نگردد نیز ضمن همین استراتژی آمریکا قرار دارد.
انتهای پیام/+