روایت تسنیم از قصه پرغصه تجار کرمانشاهی در مرزها / وقتی "ایستایی کالا" بازار عراق از ایران گرفت
گروه استانها- تجار کرمانشاهی با وجود ظرفیتهای ویژه از نظر مرزی بودن و وجود منطقه آزاد قصرشیرین و چند مرز رسمی هنوز با مشکلات فراوان با ریشه ملی و استانی مواجه هستند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، صادرات کالاها و خدمات نقش مهمی در حجم فروش، سهم بازار، اشتغال، بهبود فضای رقابتی کسب و کار، توسعه صنعت و کشاورزی و خدمات، درآمد، سودآوری و در نهایت رفاه ملی دارد و این برای استان کرمانشاه با چند مرز رسمی و بازارچه و در عین حال آمار بالای بیماری اهمیت دوچندان دارد.
کرمانشاه به دلیل اینکه هم با بخش عربی و هم با بخش کردی عراق ارتباط مرزی و بیشترین تعداد گذرگاه را در استانهای مرزی با عراق دارد، نقش پررنگی در تجارت ایفا میکند و همزبانی مردم این منطقه با کردهای عراقی بسیار در تجارت مؤثر است.
برای بهرهمندی از مزایای این مرزها ضرورت دارد تولیدکنندگان ایرانی از تسهیلات ویژه در بخشهای مالیات، بیمه، حمل و نقل، وام بانکی، مجوز تأسیس، توسعه کسب و کار و مواردی از این دست برخوردار شوند تا قابلیت رقابت کالاهای تولیدی داخل در بازار جهانی افزایش یابد.
اما به نظر میرسد صادرکنندگان و تجار کرمانشاهی با موانع جدی روبهرو هستند به طوری که قوانین دست و پاگیر برای تردد تجار و صادرات کالا، مشکل ایستایی کالا در مرز و نبود حمل کسره کالا از عمدهترین مشکلات تجارت در استان کرمانشاه است.
از طرف دیگر صنایع غذایی از اولویتهای مبادلات عراق است و به همین دلیل محصولات استان کرمانشاه در اولویت هستند اما در این استان محصولات با بستهبندی صادراتی در حجمی که نیاز بازار عراق را تأمین کند وجود ندارد؛ بنابراین توسعه صنایع تبدیلی و بستهبندی در استان کرمانشاه میتواند سودآوری خوبی داشته باشد.
کیوان کاشفی رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه اتاق بازرگانی استان میتواند شتابدهنده رونق تجارت با کشور عراق باشد اظهار داشت: حدود 220 واحد تولیدی عضو اتاق هستند که در مقایسه با 700 تا 800 واحد صنعتی مجوزدار نشاندهنده وجود نوعی خلأ است که البته از 220 مورد عنوان شده حدود 50 درصد به صورت مستمر فعالیت میکنند.
وی با اشاره به اینکه حدود 400 تاجر نیز در استان وجود دارد که ظرفیت بسیار خوبی محسوب میشود گفت: وضعیت فعلی عراق با عراق 2003 که تجارت سنتی داشت متفاوت شده و رقبای قدرتمندی پا به میدان گذاشتهاند.
کاشفی روند صادرات به عراق در سه سال اخیر را ثابت میداند و میگوید زمان آن رسیده که شاهد جهشی 30 تا 50 درصدی در صادرات استان به بازار عراق باشیم.
وی با اشاره به پروژه شتابدهنده صادرات به عراق در اتاق بازرگانی عنوان کرد: ساختار این شتابدهنده ایجاد شده و امید داریم این شتابدهنده بتواند خیلی از شرکتها و واحدهای تولیدی که تولید دارند اما صادرات ندارند به این چرخه اضافه کند.
کاشفی افزود: با وجود رشد نرخ ارز روند صادرات در این مدت حدود هفت تا هشت میلیارد دلار و با احتساب صادرات گاز تنها تا سقف 10 میلیارد دلار باقی مانده است.
وی با بیان اینکه اتاق مشترک ایران و عراق شتابدهنده صادرات به عراق است عنوان کرد: باید در استانهای مرزی کشور به دستورالعمل واحدی برای تجارت با عراق برسیم.
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه بیان کرد: روش کنونی تخلیه و بارگیری منسوخ شده و وقت آن رسیده موضوع حمل یکسره را یکبار برای همیشه حل کنیم.
وی با اشاره به اینکه صادرات و واردات عراق باید به تعادل برسد گفت: نیازمند ویزای بلندمدت عراق برای تجار و سرمایهگذاران ایرانی هستیم.
کاشفی با بیان اینکه باید جهش صادراتی جدی را به بازار عراق رقم بزنیم افزود: مرزهای خسروی و مهران زمینهساز ترانزیت یکسره و سه روزه کالا به سواحل مدیترانه هستند.
بنابراین دولت باید چتر حمایتی را بر صادرات بگستراند و تجار نیز از فضای رقابتی در دنیا بیشتر استفده کنند تا با مشوقهای صادراتی و حمایت از صادرکنندگان به خلق اقتصاد پویا و پاینده کمک شود.
انتهای پیام/832/ش