ساخت‌وساز شهرداری در محوطه شهر تاریخی ری/ نیرو و امکانات اندک برای حفاظت و حراست از میراث باستانی + فیلم

ساخت‌وساز شهرداری در محوطه شهر تاریخی ری/ نیرو و امکانات اندک برای حفاظت و حراست از میراث باستانی + فیلم

گروه استان‌ها – چندی پیش بقایای یک شهر تاریخی در محوطه برج طغرل شهرری کشف شد اما در فرصت کوتاهی کاوش‌ها پایان یافت و این طرح نیمه‌کاره رها شد در صورتی که با آغاز فصل سرما کار کاوش در این محدوده سخت خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ری، خردادماه سال جاری بود که واحد نوسازی شهرداری تهران هنگام ساخت بوستان در مجاورت برج طغرل "شهرری" و در منطقه 20 شهرداری تهران با بقایای شهر تاریخی برخورد کرد و بلافاصله باستان شناسان در محل حاضر و عملیات کاوش در این محدوده آغاز شد.

در جریان کاوش‌ها که مدت کوتاهی نیز به آن اختصاص یافت آثار ارزشمندی مربوط به دوره‌های تاریخی تیموری، ایلخانی، خوارزمشاهیان و سلجوقیان کشف شد و به گفته کارشناس این پروژه ادامه کاوش‌ها در ضلع شرقی این کارگاه آثار و بقایای ساختمان‌های کهنی را آشکار خواهد کرد.

با توجه به کشفیات آثار تاریخی در چندین محل دیگر از این بوستان می‌توان گفت بوستان فعلی بر روی شهری تاریخی واقع شده که کاوش و حفاری در این محل تأثیرات قابل‌توجهی را برای توسعه و رونق گردشگری در شهر 8 هزارساله ری را به همراه دارد.

البته در همان روزهای ابتدایی کاوش به‌رغم کشف داده‌های تاریخی و فرهنگی از کارگاه‌های احداث شده در بوستان، نبود منابع مالی منجر به تعطیلی کاوش‌ها شد و در نهایت در بازدید اخیر از این کارگاه متوجه شدیم که کاوش‌ها به‌طورکلی پایان یافته و عوامل شهرداری تهران به‌رغم تاریخی بودن این بنا در حال بازسازی محل است.

پله‌هایی که به گفته کارشناسان تاریخی بقایای برجی دیگر در حوالی برج طغرل بوده امروز با سطحی‌ترین تجهیزات و با استفاده از نایلون پوشانده شده و عملیات ساخت‌وساز و تخلیه مصالح در محوطه در حال انجام است.

اختصاص بودجه‌ برای شناسایی و کاوش میراث هشت‌هزارساله ری

احمد ابوحمزه در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم در ری، با اشاره به توقف کاوش‌ها برای کشف شهر تاریخی در محدوده برج طغرل اظهار داشت: بر اساس قوانین در صورتی که در هر نهاد، مؤسسه یا اداره دولتی آثار فرهنگی و تاریخی یافت شود، می‌بایست بودجه حفاری و نگهداری مکان توسط آن مجموعه پرداخت شود. لذا در این پروژه به دلیل اینکه بقایای شهر تاریخی در محدوده فعالیت شهرداری تهران اتفاق افتاده طبق قانون باید موردحمایت قرار گیرد و بودجه لازم تا اتمام کار تأمین شود.

وی افزود: متأسفانه این قانون در حال حاضر نادیده گرفته شده و با اینکه میراث فرهنگی کشور، استان تهران و واحد حفاظت آثار پیگیر این پروژه هستند اما این طرح نیمه‌کاره رها شده لذا می‌بایست با تأمین هزینه‌ها به تیم باستان‌شناسی کمک شود تا بتوانند زوایای پنهان محوطه را کشف و آن را برای آیندگان حفظ کنند.

این استاد دانشگاه در ادامه با بیان اینکه باستان‌شناسی آثاری مربوط به دوره تیموری و قبل از آن را در این کاوش یافته‌اند گفت: به دنبال آشکار شدن نخستین نشانه‌های وجود اثر تاریخی در محوطه، پیشنهاد ایجاد سایت باستان‌شناسی در کنار بنای هزارساله برج طغرل را ارائه دادم که مجری طرح می‌تواند با گذاشتن شیشه ضخیم و حصاربندی مناسب امکان نمایش اثر را فراهم کند.

ابوحمزه تأکید کرد: در کنار برج طغرل که مربوط به قرن چهارم و پنجم است، قطعاً آثاری به‌صورت یادمانی و بزرگداشتی وجود داشته که ادامه حفاری و کاوش کمک شایان توجهی به تکمیل اثر و شناخت این دوره تاریخی می‌کند.

این ری شناس با بیان اینکه مسئولان شهرستانی باید بودجه‌ای برای حفریات و اداره میراث در نظر بگیرند ابراز داشت: شهرداری، اداره میراث فرهنگی ری، فرمانداری ویژه شهرستان ری و نهادهای مربوطه می‌بایست بودجه‌ای را برای شناسایی و کاوش میراث هشت‌هزارساله ری اختصاص دهند. در حال حاضر ری با وجود آثار کهن موجود قابل مقایسه با شهرهای هم رده خود نیست و از حفاظت و حراست از آثار تاریخی با امکانات و نیروی اندک در حال انجام است.

ابوحمزه با اشاره به اینکه شهرداری قصد متوقف کردن حفاری شهر تاریخی را دارد گفت: متأسفانه این موضوع صحت دارد البته پژوهشگاه باستان‌شناسی مربوطه و میراث فرهنگی استان تهران پیگیری لازم را خواهند کرد و امیدواریم بودجه لازم اختصاص و مرحله جدید حفاری آغاز شود و صرفاً با قرار دادن حفاظ حفاری به پایان نرسانند.

این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: کاوش‌ها بهتر است که طبق برنامه و تا پیش از سردی هوا آغاز شود تا بتوانیم به نتایج خوبی برسیم زیرا که این شهر تاریخی در کنار برج طغرل برای تاریخدانان دارای اطلاعات قابل‌توجهی است که آثار مربوط به دوره تیموری، ایلخانی، خوارزمشاهیان و سلجوقیان را آشکار خواهد کرد.

پایان مهلت مجوز لازم برای کاوش، دلیل توقف طرح است

نوروز تقی پور در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم در ری، دلیل پایان کاوش را پایان مجوز پروژه اعلام کرد و گفت: مجوز اولیه صادر شده توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی برای کاوش در این محدوده به پایان رسیده و در صورت تمدید و صدور مجوز دوم باستان شناسان در محوطه مشغول به کار خواهند شد.

وی افزود: باستان‌شناسانی که در محوطه مشغول به فعالیت بودند می‌بایست گزارش مرحله نخست کاوش را به پژوهشگاه ارائه کنند و در صورت صلاح‌دید مجوز دوم صادر خواهد شد.

رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان ری در ادامه تأکید کرد: دلیل پایان کاوش عدم تأمین مالی پروژه نیست و پایان مهلت مجوز لازم برای کاوش، دلیل توقف طرح است.

کشف شهر تاریخی در مجاورت برج طغرل/ کاوش برای کشف سایر بقایای شهر تاریخی ادامه یابد + فیلم
اختصاص منابع بخش گردشگری و مرمت آثار باستانی استان کرمان کافی نیست
مرمت آثار باستانی کرمانشاه به زودی آغاز می‌شود

بر اساس این گزارش ادعای‌های ضدونقیضی در این زمینه وجود دارد که البته با توجه به شواهد موجود و دادهای فرهنگی و تاریخی یافته شده از این محدوده تعلل در صدور مجوز قابل قبول نیست.

در بازدیدی که از محوطه داشتیم و همان‌گونه که در تصاویر مشاهده می‌شود عملیات ساخت‌وساز روی آثار تاریخی بدون توجه به قدمت این بنا و توسط عوامل شهرداری، بدون حضور کارشناس باستان‌شناسی در حال انجام است که بدون تردید منجر به تخریب بقایای آثار تاریخی دوره‌های تیموری، ایلخانی، خوارزمشاهیان و سلجوقیان خواهد شد.

از این رو انتظار می‌رود نهادهای متولی و همچنین مسئولین شهرستانی برای صیانت از این اثر تاریخی ارزشمند اقدام کنند تا از آسیب بیشتر به این شهر تاریخی جلوگیری شود.

خبرنگار: مریم باحور

انتهای پیام/ی

 
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon