نفس دشتها در استان خراسان جنوبی به شمارش افتاد؛ فرونشست زمین خطرناکتر از زلزله
گروه استانها- گویی خشکسالی در استان خراسان جنوبی تمامی ندارد و نه تنها به خشک شدن قنوات و کاهش ذخیره سدها رسیده است بلکه نفس دشتها را هم به شمارش انداخته است آن طور که ۹۹ دشت ممنوعه بحرانی و ۲۲ دشت ممنوعه در استان داریم.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند ، زلزله پدیده ای است که حتی لفظ کلمه اش هم برایمان سخت است، به راستی زلزله کابوسی است که هر از چند گاهی با رخداد زلزله ای کوچک و بزرگ خواب را از چشمان ساکنان می رباید هراسی منطقی از ویرانی شهر، همین امروز صبح بود که درح در خراسان جنوبی شاهد زلزله ای با 4.6 دهم ریشتر بود.
کارشناسان بارها و بارها اعلام کرده اند که برخی از نقاط استان بر روی گسل زلزله است اما آنچه در این گزارش مطرح است زلزله نیست بلکه موضوعی فراتر از زلزله با عنوان زلزله خاموش است آن طور که برداشت بی رویه آب از ذخایر سفرههای زیر زمینی مدت هاست که دشتهای استان را با پدیده فرونشست و مخاطرات جدید ناشی از آن مواجه کرده است و این پدیده زمین شناختی نیز با همه مخاطرات جدی و ابعاد ویرانگری که دارد با بی توجهی و غفلت دستگاهها و نهادهای مختلف مواجه است.
فرونشست زمین پدیده ای است که در اثر برداشت بی رویه از منابع آبی زیر زمینی، هنگامی که آنها تغذیه و احیا نشوند رخ میدهد و کارشناسان از آن با نام زلزله خاموش یاد میکنند که این وضعیت اکنون در بسیاری از نقاط ایران از جمله خراسان جنوبی که با بیلان منفی آب زیر زمینی رو به رو است مشاهده میشود.
کارشناسان معتقد هستند که در پی وضعت آبی بحرانی ایران در دهههای اخیر و برداشت بی رویه از منابع تجدید ناپذیر آب زیر زمینی در ایران ،کشور شاهد رخداد پدیده ای با نام فرونشست زمین شده است این پدیده در اثر برداشت از منابع آب زیر زمینی و تغذیه نشدن آنها رخ میدهد و در بسیاری از مناطق خراسان جنوبی با وجود درگیری با خشکسالی سالهاست که زنگ خطر فرونشستها به صدا درآمده است.
کم آبی مهم ترین مشکل و پیامد خشکسالی در خراسان جنوبی است به گونه ای که در حال حاضر روستاهای زیادی در خراسان جنوبی با تانکر آبرسانی میشوند و به دلیل خشک شدن چشمهها، قنوات، چاههای مالداری و کاهش آبدهی آنها، کم آبی شدید گریبانگیر دامداران این استان کویری برای تامین علوفه و آب شده است.
بحران کم آبی به مغز استخوان کویری خراسان جنوبی رسیده است
گویی بحران کم آبی به مغز استخوان کویری خراسان جنوبی رسیده است و حکایت خشکسالی در خراسان جنوبی تنها به خشک شدن قنوات، کاهش ذخیره سدها و آبرسانی سیار به بیش از 400 روستا خلاصه نمیشود، بلکه زخمهای عمیق خشکسالی حالا خود را به دشتهای خراسان جنوبی رسانده و از مجموع 44 دشت استان 9 دشت ممنوعه بحرانی 22 دشت ممنوعه و 13 دشت آزاد را در وضعیت ممنوعه و بحرانی قرار داده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی گفت: در خراسان جنوبی 44 دشت وجود دارد که از این تعداد 9 دشت ممنوعه بحرانی، 22 دشت ممنوعه و 13 دشت آزاد است.
سروری با بیان اینکه فرو نشست زمین در دشتهای استان همه ساله اتفاق می افتد هر چند که مقدار آن ناچیز است اما در صورت تداوم و مرور زمان، به صورت شکافها و گودالهای عمیقی نمایان خواهد شد، افزود: آنچه که در حال حاضر در استان به صورت شکاف نمایان شده است در دشت سرایان بوده که ترکهایی به عمق 3 تا 4 متر در سطح زمین ایجاد کرده است.
بیشتر از ظرفیت دشتهای استان آب برداشت می شود
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی گفت: مهمترین دلیل وقوع این پدیده برداشت بیش از حد آب از سفرههای آب زیر زمینی است که با توجه به خشکسالیهای چند ساله اخیر و کاهش 57 درصدی بارندگیها در سال گذشته وضعیت را حادتر ساخته است به طوری که هم اکنون بیشتر از ظرفیت دشتهای استان از آن آب برداشت می شود.
سروری به اجرای طرح احیای و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی برای مدیریت منابع آبی موجود اشاره کرد و افزود: در حال 90 درصد چاههای کشاورزی استان به کنتور هوشمند آب و برق مجهز شده اند که براساس برنامه ریزی انجام شده بقیه چاهها هم هر چه سریع تر به کنتور هوشمند مجهز خواهند شد.
وی از کشاورزان خواست که با توجه به مصرف حدود 90 درصدی منابع آبی استان در بخش کشاورزی به دنبال مدیریت مصرف آب و با استفاده از شیوههای نوین آبیاری و استفاده از محصولات کم آب بر باشند.
سروری از اعتبارات تخصیصی گلایه کرد و تاکید داشت: در شرایط فعلی برای مقابله با این بحران برنامهها را به صورت دیون اجرا می کنیم.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی گفت: با توجه به هزینه بسیار بالای تأمین، انتقال و توزیع آب شرب در استان از تمامی هم استانیها درخواست میکنیم که در مصرف آب شرب حداکثر صرفه جویی را داشته باشند.
وی استفاده از آب شرب عموم برای مصارف غیر مانند کشاورزی و آبیاری باغ ویلاها را باتوجه کمبود منابع آبی را دور از انصاف دانست.
انتهای پیام/254/ح