سلبریتیهای ترکیه و توجه به مسئولیت اجتماعی
بخش قابل توجهی از ستارهها و سلبریتیهای مشهور ترکیه در دوران شیوع ویروس کرونا، از مشی مبتنی بر مسئولیت شناسی اجتماعی و حمایت از مدافعین سلامت و تبلیغ واکسیناسیون، تبعیت کردند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، امروز در اغلب کشورهای جهان، نقش سلبریتی ها و چهره های مشهور و دارای نفوذ اجتماعی، در سطح بسیار گسترده و عجیبی برجسته شده است.
پوشش پهناور اینترنت و فضای مجازی هم به کمک سلبریتی ها آمده و کاری کرده که میلیاردها نفر از مردم کره زمین، شبانه روز در حال رصد و پیگیری رفتارها و سبک زندگی ستاره های عالم سینما، موسیقی، ورزش، مُد و دیگر حوزه ها باشند.
بدون تردید این پدیده و این رویه، آسیب ها و لطماتی برای جوامع بشری دارد. اما بخواهیم یا نه، چنین چیزی بر زندگی مردمان همه کشورها سایه انداخته است. ضمن این که در دنیای سلبریتی نیز، می توان به وضوح دید که مرزهای آشکاری بین ارزش ها و هنجارها وجود دارد.
برخی از ستاره ها، با سبک زندگی خود، اعتیاد به مواد مخدر و الکل، لاقیدی، تنوع روابط جنسی، مصرف، تجمل گرایی، فردمحوری و غرور را ترویج می دهند.
در مقابل، ستاره های دیگری نیز داریم که نه تنها در کشور خود، بلکه در سطح جهان، به عنوان سفیر صلح، فعال حوزه خیریه، دفاع از حقوق زنان و کودکان، دفاع از مظلومین و ترویج نیکی و تعامل، فعال هستند و اغراق آمیز نیست اگر گفته شود خیلی وقت ها، در قامت لیدرهای اجتماعی و مردمی ظاهر می شوند و کارکرد نقش آنها، با دولتمردان و سیاستمدار، قابل مقایسه نیست و تفاوت آشکار دارد.
ترکیه نیز از این وضعیت مستثنی نیست و سلبریتی ها و ستاره های این کشور نیز، با میلیون ها طرفدار و دنبال کننده نقش مهمی در تحولات اجتماعی، ایفا می کنند.
ترکیه، کشور ستاره ها
ترکیه کشوری است با صدها شبکه تلویزیونی خصوصی، ده ها روزنامه و مجله کثیرالانتشار پرطرفدار، چندین بنگاه و هلدینگ رسانه ای بزرگ، ده ها آژانس تبلیغاتی و به موازات آن، یک اقتصاد توریسم محور و تجارت محور و همچنین باشگاه های ورزشی قدرتمند و پولدار.
در نتیجه، علاوه بر دولت و احزاب و جریانات سیاسی، بخش خصوصی و هلدینگ های بزرگ، برای رسیدن به اهداف خود، به کار و فعالیت صدها ستاره نیاز دارند.
این نیاز متقابل، موجب جابه جایی ده ها میلیارد لیره در سال، بین بازیگران، ورزشکاران و چهره های مشهور می شود. اما به موازات فعالیت های پردرآمد، همواره، محلی نیز برای فعالیت خیرخواهانه و داوطلبانه و بدون چشمداشت وجود دارد.
حوزه هایی همچون ترک سیگار، مبارزه با خشونت علیه زنان، پرهیز از خشونت و کودک آزاری، حفظ محیط زیست و همچنین مقابله با کرونا. بخش قابل توجهی از ستاره ها و سلبریتی های مشهور ترکیه در دوران شیوع ویروس کرونا، از مشی مبتنی بر مسئولیت شناسی اجتماعی و حمایت از مدافعین سلامت و تبلیغ واکسیناسیون، تبعیت کردند.
صد البته در ترکیه نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر، چهره های مشهور، همواره عادت دارند برای هر کار و اقدامی پول دریافت کنند و حتی برخی از ستاره های سینمایی و تلویزیونی ترکیه، در دوران اوج شیوع کرونا، در ازای دریافت پول های کلان، به تبلیغ داروهایی پرداختند که ادعای تقویت سیستم بدنی ایمن و مبارزه با کرونا را تبلیغ می کرد اما کاشف به عمل آمد که چنین چیزی، صرفاً یک کلاهبرداری تجاری است و متوقف کردن تبلیغ این محصولات، به اعتبار ستاره های مبلغ محصول تقلبی نیز لطمه زد.
فخرالدین کوجا وزیر بهداشت ترکیه، در یک اقدام ابتکاری، از بازیگران و هنرمندان ترکیه خواست، برای تبلیغ واکسیناسیون، به صحنه بیایند و به کمک پزشکان بشتابند.
در همان روزهای نخست، چهره های مشهوری همچون شنر شن، هالوک بیلگین ار، ازگی مُلا و پزشک مشهور ترک تبار مقیم آمریکا یعنی مهمت اُز، به درخواست وزیر بهداشت ترکیه پاسخ مثبت دادند و چندین پست و پیام ویدیویی، صوتی و نوشتاری، در مورد فواید واکسیناسیون منتشر کردند.
علاوه بر این، در مقطع پیش از شیوع کرونا هم، بسیاری از قهرمانان و مربیان ورزشی، ابتدا با تبلیغ فواید قرنطینه و فاصله گذاری، به روند مقابله با کرونا کمک کردند و بعدها نیز با انتشار عکس خود در حال تزریق واکسن، نقش خود را ایفا کردند.
روزنامه نگاران و گویندگان تلویزیونی
با آن که رسانه دیجیتال و اینترنت محور و شبکه های اجتماعی فضای مجازی، جهان رسانه ها را تغییر داده، اما در ترکیه، بنا به دلایل بسیار هنوز هم ستون نویس های مشهور روزنامه ها و همچنین مجریان تلویزیونی، از محبوبیت و نفوذ اجتماعی گسترده ای برخوردار هستند و پیام ها، توییت ها، سخنان و رفتارهای آنان در سطحی بسیار گسترده مورد توجه طبقات و اقشار مختلف مردم ترکیه قرار می گیرد.
در چنین شرایطی است که یک تحلیل کوتاه منتشر شده در ستون ثابت نویسنده یک روزنامه مانند فاتح آلتایلی، ییلماز اوزدیل، احمد خاقان و بسیاری دیگر و حتی انتشار یک پست کوتاه اینستاگرامی یا توییتری، مورد توجه میلیون ها نفر قرار می گیرد.
بررسی چند و چون مواجهه ستاره ها و چهره های مشهور ترکیه با کرونا و واکسیناسیون، این واقعیت را نشان می دهد که طیف روزنامه نگاران مشهور و گویندگان تلویزیونی، بیش از بازیگران، ورزشکاران و سایر گروه های مشهور، احساس مسئولیت کردند.
نوشتن صدها تحلیل روشنگرانه و سازنده در مورد اهمیت فاصله اجتماعی، ماسک و دیگر مسائل مربوط به کرونا و تولید و پخش هزاران پست تصویری در توییتر، یوتیوب و اینستاگرام از سوی چهره های مشهوری همچون ییلماز اوزیدل، جنید ازدمیر، مرادی یتکین، شیرین پایزن، فاتح آلتایلی و بسیاری دیگر از روزنامه نگاران و گویندگان، بازتاب گسترده ای در رسانه ها و افکار عمومی ترکیه داشته است.
یکی از ابعاد مهم پست های منتشر شده توسط این چهره های مشهور، پرهیز از افراط در جانبداری از دولت یا مخالفت با دولت است. به این معنی که در پست های آنان، صرفاً مقامات دولتی و بهداشتی مورد خطاب قرار نگرفته و تلاش کرده اند تا رفتارهای غلط شهروندان را نیز به چالش کشیده و راهنمایی های لازم را انجام دهند.
مصداق ترکیه نشان می دهد که توجه جدی، انسانی و بدون چشم داشت ستاره ها و سلبریتی ها به موضوع سلامت و واکسیناسیون، نمونه برجسته ای از نقش اجتماعی و مهم آنها و کمک به دولت، برای پیشبرد اهداف مثبت است.
در پایان باید گفت، مدیران گروه های رسانه ای، صاحبان شبکه های فعال مبتنی بر اینترنت و فضای مجازی، نقش برجسته ای در معرفی و برجسته کردن سلبریتی ها دارند و اگر چه، نهایتاً این مردم و به ویژه قشر نوجوانان، جوانان و زنان هستند که در توجه به ستاره ها نقش مهمی دارند، اما با این حال، فعالیت و انتخاب آگاهانه و بها دادن به چهره های مشهور بر اساس میزان کمک آنها به رشد هنجارها و عواطف انسانی، می تواند تا حد زیادی، تاثیرگذار باشد و مانع از بروز آسیب های گسترده شود.
انتهای پیام/