خسارت ۵۰۰میلیارد تومانی خشکسالی به کشاورزان گلستانی/ سدها آبی برای کشت تابستانه ندارند


خسارت 500میلیارد تومانی خشکسالی به کشاورزان گلستانی/ سدها آبی برای کشت تابستانه ندارند

گروه استان‌ها ــ خشکسالی شدید، رمق گلستان و مردمش را گرفته، خشکی زمین‌های کشاورزی از یک‌سو و خالی ماندن سدهای استان، چشم انداز وحشتناکی را از آینده استان به نمایش گذاشته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  گرگان، آمار مربوط به میزان بارش‌ها نشان می‌دهد گلستان یکی از خشک‌ترین سال‌ها در نیم قرن اخیر تجربه می‌کند. منابع آبی در این استان برخلاف نام زیبا و فریبنده‌اش به شدت محدود و وابسته به سفره‌های زیرزمینی است.

ذخیره برفی استان چند ماهی است که به صفر رسیده و این یعنی رودخانه‌های استان دیگر آبدهی ندارند و یکی یکی در حال خشک شدن هستند و سدها هم خالی مانده است.

سطح آب‌های زیرزمینی به شدت افت کرده و مسئولان آب منطقه‌ای از کاهش 241 میلیون مترمکعبی آب سفره‌ها خبر می‌دهند. بسیاری از چاه‌های کشاورزی به علت پایین افتادن سطح آب، مجبور به کف شکنی شده‌اند و دبی بسیاری از چاه‌ها نیز کاهش پیدا کرده است.

حتی تأمین آب شرب هم برای مردم شهرها و روستاهای این استان با چالش مواجه شده و در این تابستان داغ مردم با قطعی‌های چند ساعته آب در برخی مناطق شهری از جمله گرگان مواجه هستند.

این شرایط می‌طلبد که مصرف آب را در هر بخشی مدیریت کرد. آنطور که آمارها نشان می‌دهد حدود 85 درصد آب استان در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد، حدود 3 درصد آن در بخش صنعت و بقیه هم سهم بخش شرب و محیط زیست است. اما برخلاف این شرایط هنوز هم کشت‌های پرآب در این استان با چاه‌ها و سدهای خشک شده، انجام می‌شود و نتیجه‌اش را می‌توان در خشک شدن بخشی از اراضی کشاورزی استان دید.

طبق اعلام جهادکشاورزی استان خشکسالی امسال تا کنون 500 میلیارد تومان به کشاورزان استان خسارت زده و تولید محصول در بخش‌های زراعی، باغی، دام و طیور و شیلات را با کاهش همراه کرده است.

رئیس مدیریت بحران سازمان جهادکشاورزی استان در گفت‌وگو با رسانه‌ها از خسارت شدید خشکسالی به کشاورزان خبر داد و گفت: خشکسالی میزان تولید بسیاری از محصولات را کاهش داد و در گندم ما با کاهش 470 هزار تنی محصول مواجه شدیم که بیش از 2 هزار و 350 میلیارد تومان خسارت به کشاورزان وارد کرد.

محمدحسین جانعلی نژاد افزود: خشکسالی محصول کلزای بیش از 11 هزار هکتار از ارضی استان را غیرقابل برداشت کرد، در جو هم خسارتی بیش از 49 میلیارد تومان به بار آورد و دست کشاورزان را خالی گذاشت.

وی گفت: در محصولات باغی یکهزار و 670 تن و در تولید شیر با کاهش 60 هزار تنی، کاهش 520 تنی عسل و یکهزار و 350 تنی گوشت قرمز و کاهش شدید در تولید و پرورش ماهیان گرمابی و سردآبی رو به رو شدیم.

بخشی از این اراضی و فعالیت‌های کشاورزی زیر پوشش بیمه قرار داشت که تنها بخش ناچیزی از خسارت‌ها جبران خواهد شد اما دست سایر کشاورزان امسا به علت خشکسالی شدید، خالی ماند.

اما سدهای استان به عنوان یکی از منابع تأمین کننده آب موردنیاز بخش کشاورزی هم حال و روز خوشی ندارند، آبگیری سدها نسبت به مدت مشابه سال گذشته به شدت کمتر شده و آن طور که مدیرعامل آب منطقه‌ای استان گفته فقط 22.9 درصد حجم مخازن سدهای استان آبگیری شده که کفاف نیاز کشت‌های تابستانه را هم نمی‌دهد.

سیدمحسن حسینی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: تا تاریخ دهم مردادماه، ذخیره آبی سدها 56 میلیون مترمکعب است که 22.9 درصد حجم کل سدها را تشکیل می‌دهد در صورتی که در مدت مشابه سال قبل 119.8 میلیون مترمکعب معادل 48.8 درصد آب پشت سدها وجود داشت.

وی گفت: البته سیلاب‌های اخیر، 3.5 درصد معادل هشت میلیون و 570 هزار متر مکعب به حجم مخازن سدهای استان وارد کرد با اینحال ما با کاهش شدید آبگیری سدها مواجه هستیم.

مدیرعامل آب منطقه‌ای استان افزود: در حوضه آبریز گرگانرود حجم آب ورودی به سد گلستان سه میلیون و 400 هزار مترمکعب، سد بوستان 490 هزار متر مکعب، سد نگارستان 200 هزار مترمکعب، سد شهید ایمری 20 هزارمترمکعب، سد شهید قربانی 20 هزارمترمکعب و سد شهید دستغیب 10 هزار مترمکعب بوده ولی روانابی وارد سدهای وشمگیر و شهید چمران نشده است.

وی ادامه داد: در حوضه آبریز اترک در آخرین سیلاب مرداد ماه، حجم آب ورودی به تالاب - سد آلاگل سه میلیون متر مکعب، سد دانشمند یک میلیون مترمکعب، تالاب - سدآلماگل 200 هزار مترمکعب، سد اینچه برون 200 هزار مترمکعب و سد کرند 30 هزار مترمکعب بوده و در حوضه قره سو، ورودی به سد کوثر اتفاق نیفتاده است.

حسینی بیان داشت: در حال حاضر 8 درصد سد گلستان، یک درصد سد کوثر، 6.3 درصد سد بوستان، 2.8 درصد وشمگیر،27.1 درصد نگارستان، 8.8 درصد سد شهید ایمری، 4.2 درصد سد شهید قربانی، 13.3 درصد سد شهید دستغیب، 10 درصد کرند، 28 درصد دانشمند، 22.4 درصد اینچه برون، 84 درصد تالاب سد آلماگل و 54 درصد آلاگل آب دارد و سد شهید چمران هم خشک شده است.

به گفته وی در سال گذشته حدود 70 میلیون آب از سدها رهاسازی شده که حدود 15 درصد در بخش پرورش ماهی و حدود 85 درصد در بخش زراعت مورد استفاده قرار گرفت.

انتهای پیام/581

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon