فضاسازی شهری در ماه محرم، آزمون جدید شهرداری تهران


فضاسازی شهری در ماه محرم، آزمون جدید شهرداری تهران

سال گذشته انتقادات بسیاری به عملکرد شهرداری تهران در آماده‌سازی فضای شهر برای ماه محرم شد و اقدامات صورت گرفته پاسخگوی انتظارات شهروندان نبود؛ حال، همه در انتظار عملکرد جدید شهرداری در آستانه این ماه هستند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، یک‌سال و نیم از جولان ویروس کرونا می‌گذرد اما این ویروس همچنان می‌تازد و قربانی می‌گیرد با این حال مردم به زندگی با این ویروس منحوس خو گرفته و تجربه‌های زیادی در روند زندگی روزمره و حتی برگزاری آیین‌های ملی و مذهبی کسب کرده‌اند؛ آیین‌هایی که بسیاری از آنها مانند نوروز، شب‌های قدر، اعیاد قربان و غدیر و ایام محرم جایگاه ویژه‌ای در فرهنگ و مذهب ما دارند.

در این بین شاید یکی از متفاوت‌ترین آیین‌هایی که سال گذشته در شرایط کرونایی تجربه شد مربوط به ماه محرم بود زیرا فضای شهری تهران خالی از شور و حال سالیان گذشته بود.

اگرچه هیچ چیز و هیچ‌کس نمی‌تواند حرارت عشق امام حسین(ع) و غم مصائبی که بر ایشان، اهل‌بیت(ع) و یارانش گذشته را از دل شیعیان کمرنگ کند و همیشه شور و حال دل‌ها در محرم با دیگر ماه‌های قمری متفاوت است، اما سال‌های پیش رخسار شهر هم به رنگ عزا در می‌آمد و تا چشم کار می‌کرد پرچم و پارچه‌های سیاه بود و مساجد، هیئت‌ها و حسینیه‌های آماده به اقامه عزا، طنین مداحی و روضه‌خوانی از هر کوچه و خیابانی به گوش می‌رسید، دسته‌های عزاداری روانه کوچه پس کوچه‌های شهر می‌شدند و ایستگاه‌های صلواتی به راه بود  در حالی که سال گذشته شاهد فضای کم فروغی بودیم.

بسیاری از شهروندان و مسئولان از شهرداری تهران انتظار داشتند با توجه به تجارب مناسبت‌های گذشته و آگاهی از محدودیت‌های کرونایی دست به ابتکار عمل بزند و فضای متفاوتی ایجاد کند. برخی بر این باور بودند که شهرداری می‌توانست معابر مناسب در هر محله و منطقه شهر را شناسایی و آنها را ساعاتی از شب برای برگزاری مراسم‌های عزاداری در اختیار شهروندان قرار دهد و در کنار آن از ایده‌ها و نظرات شهروندان نیز بهره‌مند شود و آنها را عملیاتی کند.

این در حالی بود که عملکرد مدیریت شهری از نظر پیروز حناچی شهردار تهران مناسب بود و می‌گفت: مطابق هر سال پرچم‌های عزاداری امام حسین(ع) در مسیرهای بزرگراهی نصب شده و بزرگ‌ترین پرچم عزای اباعبدالله اکنون روی تپه‌های عباس‌آباد به اهتزاز درآمده است همچنین تابلو‌ها و سازه‌های ترکیبی تبلیغاتی شهرداری به محرم اختصاص یافته است و حتی از بخش خصوصی هم درخواست کردیم در کنار تبلیغ خود روی تابلوهای شهری، نمادی از محرم را به کار ببرند؛ تمام تلویزیون‌های شهری هم به محرم اختصاص یافته است؛ از سوی دیگر شهرداری 50 هزار پرچم امام حسین(ع) تهیه کرده که مردم می‌توانند بر سردر منازل و مغازه نصب کنند.

اما هیچ یک از اقدامات مذکور نتوانسته بود پاسخگوی انتظار شهروندان باشد حال با تجربه سال گذشته و انتقادات مطرح شده، همه در انتظار عملکرد جدید شهرداری در آستانه ماه محرم هستند و می‌توان گفت آزمون جدیدی پیش‌روی مدیریت شهری است.

محمدرضا جوادی یگانه معاون امور فرهنگی و اجتماعی شهردار تهران در اعلام برنامه‌های شهرداری به خبرنگار تسنیم گفت: مسئله‌ای که درباره سیاه‌پوش کردن فضای شهر در سال گذشته وجود داشت و امسال هم احتمالاً با آن مواجه هستیم این است که مردم به دلیل شیوع کرونا در هیئت‌هایی که هر ساله در هر کوچه و خیابانی برپا بود و صدای عزا از آنها به گوش می‌رسید حضور ندارند.

وی ادامه داد: سال گذشته سیاه‌پوش کردن شهر را نسبت به دو سال قبل، دو برابر کرده بودیم اما جای خالی مردم را پر نکرد؛ امسال از استاندار تهران درخواست و در شورای فرهنگ عمومی این موضوع را مطرح کردیم که همه ادارات و ساختمان‌های دولتی، بانک‌ها و مدارس در سیاه‌پوش کردن شهر به ما کنند. به طور معمول هر ساله داخل ساختمان‌های شهرداری در ماه محرم سیاه‌پوش می‌شود، اما از دستگاه‌های دولتی و شهرداری خواسته‌ایم که نمای ساختمان‌ها را هم سیاه‌پوش کنند.

معاون شهردار تهران تصریح کرد: شهرداری تهران علی‌رغم مسائل مالی برای سیاه‌پوش کردن فضای شهری بودجه ویژه‌ای در اختیار مناطق قرار داده است تا بتوانیم در حد توان این کار را انجام دهیم و معابر اصلی شهر هم سیاه‌پوش کنیم. شهرداری تهران سال گذشته دو برابر سال‌های قبل کار کرد ولی باز هم جای خالی مردم پر نشد ولی امیدواریم سایر دستگاه‌ها به کمک شهرداری بیاین و در این فضا مشارکت کنند.

وی درباره اینکه سال گذشته انتظار این بود با توجه به شرایط کرونایی و محدودیت‌های اعمال شده دست به ابتکار عمل بزند، اظهار کرد: مردم از این وضعیت ناراحت هستند زیرا رستاخیز عمومی جامعه که محرم است، مانند گذشته محقق نمی‌شود این در حالی است که شهرداری اقدام مضاعف کرد. با این حال با اتاق اصناف توافقی داشته‌ایم و 100 هزار پوستر در اختیار اصناف و مساجد قرار داده‌ایم.

حجت‌الاسلام میثم امرودی رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز امروز در مراسم اهتراز پرچم اباعبدالله الحسین(ع) که در میدان امام حسین(عبرگزار شد، گفت: نمایشگاه عطر سیب امسال در 5 نقطه از شهر فعالیت خود را آغاز کرده است و 55 غرفه در میدان امام حسین(ع) برپاست.

به گفته وی، علاوه بر توزیع اقلام بهداشتی و ماسک، اقلام ارزان‌قیمت نیز در اختیار هیئات مذهبی قرار خواهد گرفت و نمایشگاه نیز تا 3 روز دیگر به کار خود پایان داد.

اگرچه معاون شهردار تهران بر این باور است که جای خالی حضور مردم را با هیچ چیز نمی‌توان پر کرد اما بیشتر اقدامات شهرداری در سال گذشته شامل مواردی بود که در سالیان قبل نیز انجام می‌شد و فقط، طرح جدیدی با عنوان «کوچه های حسینیم به اجرا درآمد که باز هم نتوانست آنطور که باید رونق بخش آن روزها باشد.

اگرچه طلب کمک از سایر دستگاه‌ها و به‌کارگیری سایر فضاها برای سیاه‌پوش کردن و برگزاری نمایشگاه عطر سیب خالی از لطف نیست، اما باید دید شهرداری تهران با در نظر گرفتن برنامه‌هایی که به آن اشاره شد در عمل چقدر می‌تواند حال و هوای حسینی در شهر ایجاد کند، پاسخگوی انتظارات شهروندان باشد و در این آزمون سربلند شود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon