افزایش ۱۲ درصدی آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع استان چهارمحال و بختیاری / انسان عامل اصلی آتش‌سوزی است

افزایش 12 درصدی آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع استان چهارمحال و بختیاری / انسان عامل اصلی آتش‌سوزی است

گروه استان‌ها - آتش سوزی مراتع و جنگل‌ها علاوه بر این‌که سرمایه‌های ملی را از بین می‌برد، هزینه‌های زیادی را متحمل می‌کند، هزینه‌هایی از جمله از دست دادن طبیعت که اکثرا جبران ناپذیرند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از   شهرکرد  ، در طی یکسال اخیر، جنگل‌ها و مراتع استان به طور محسوسی درگیر آتش‌سوزی شده‌اند، خشکسالی اخیر یکی از دلایل افزایش قابل توجه این آتش سوزی‌ها بوده است اما عوامل انسانی نیز در این میان بی‌تاثیر نبوده و بر تشدید این کار افزوده است.

با توجه به خشکسالی‌های اخیر طبق آمار کشوری سالانه حدود 14 هزار هکتار از جنگل‌های کشور از بین می‌رود، معضلی که عدم احتیاط و سهل‌انگاری در برابر آن باعث به وجود آمدن مشکلاتی اعم از از بین رفتن پوشش گیاهی  و امنیت غدایی خواهد شد که با از بین رفتن پوشش گیاهی چرخه حیات نیز رو به افول خواهد رفت.

آتش سوزی مراتع و جنگل‌ها علاوه بر این‌که سرمایه‌های ملی را از بین می‌برد، برای استان نیز هزینه‌های زیادی متحمل می‌کند، هزینه‌هایی که گاها مالی و جانی است و ممکن است جبران ناپذیر باشد.

افزایش فرسایش خاک، تخریب و از بین رفتن جنگل‌ها، از بین رفتن گونه‌های گیاهی و جانوری، کاهش ذخیره نزولات جوی و سیل از جمله آسیب‌های ناشی از آتش‌سوزی است، با هر بار آتش سوزی که در مراتع و جنگل‌ها رخ می‌دهد 10 سال گذشته جنگل‌ها از بین می‌رود.

شاید نبود سازمان و نهاد متخصص این کار در استان یکی از چالش‌ها و مشکلات اصلی عدم مهار حریق جنگل‌ها باشد، مسئله‌ای که نیازمند همت مسئولین برای پیگیری و جمع‌بندی است.

  انسان عامل اصلی آتش‌سوزی جنگل‌ها  

هومان خاکپور، فعال محیط زیست و کارشناس محیط زیست استان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در   شهرکرد  ، با اشاره به آتش سوزی سالانه جنگل‌های استان، اظهار داشت: وقتی بنا داریم بررسی کنیم آتش سوزی‌ها در چه سطحی اتفاق می‌افتد باید برگردیم و عوامل آتش‌سوزی‌ها را شناسایی کنیم، در واقع حقیقت این است که ما اگر به دنبال عوامل آتش سوزی باشیم به یک عامل اصلی که انسان است بر می‌خوریم.

وی افزود: این عامل انسانی هم در اثر کم توجهی و سهل‌انگاری و  هم می‌تواند به صورت عمدی عامل این اتفاق باشد، اما بر مبنای اینکه ما مستنداتی نداریم بر عمدی بودن اتفاق آتش‌سوزی که بخواهیم تحقیق بکنیم، مبنای اصلی را بر سهل‌انگاری می‌گذاریم، یعنی در اثر یک بی احتیاطی و سهل‌انگاری یک آتش‌سوزی اتفاق افتاده است.

فعال محیط زیست استان با تاکید بر تغییرات اقلیمی و عوامل تشدید آتش سوزی، تصریح می‌کند: به‌طور یقین خشکسالی به تنهایی عامل آتش سوزی نیست، یعنی اگر تا فردی کبریتی روشن نکند، آتشی ایجاد نکند، خشکی علوفه و تغییرات اقلیمی به خودی خود عامل آتش‌سوزی نمی‌تواند باشد، پس عامل اصلی در اصل همان انسان است که عمدتاً در اثر بی احتیاطی آن اتفاقی رخ داده است اما خشک بودن طبیعت این آتش‌سوزی را فقط تشدید می‌کند.

خاکپور در ادامه با تاکید بر این‌که راهکار چیست و چه کاری می‌توان انجام داد، بیان کرد: همه‌ کار بنا بر این نیست که بگوییم چه کاری بکنیم، چون باید بدانیم چه کاری نکنیم، یعنی بی احتیاطی نکنیم همین کافی است، همین که کاری نکنیم می‌توان باعث کاهش بسیاری از حوادث باشد.

کارشناس حوزه محیط زیست استان در ادامه با اشاره به ضرر و زیان آتش‌سوزی در استان، می‌گوید: اولین زیانی که آتش‌سوزی ایجاد می‌کند از بین بردن پوشش گیاهی است، پوشش گیاهی ضامن بقای آب و خاک است یعنی آن چیزی که برای ما آب و خاک حفظ می‌کند و می‌تواند آب و خاک را به عنوان منابع تولید و امنیت غذایی ما تضمین کند، پوشش گیاهی است.

  از بین رفتن آب و خاک با آتش‌سوزی  

وی در ادامه گفت: با حریق آتش، منابع پایه حیات و منابع امنیت غذایی ما که آب و خاک هستند به خطر می‌افتد، نرخ فرسایش خاک بالا رفته و ورود آب به سفره‌های زیر زمینی کاهش پیدا می‌کند، چرا که خود آتش‌سوزی باعث می‌شود خاک دانه‌ها بسته شود و آب به زیر زمین نفوذ و جریان پیدا نکند و منجر به سیل شود، در واقع هم آب و هم خاک را از دست می‌دهیم.

خاکپور با اشاره دومین خسارت آتش‌سوزی، اظهار می‌کند: دومین خسارت آتش‌سوزی شامل از بین رفتن تنوع زیستی می‌شود، این تنوع زیستی هم گیاهی است و هم جانوری، یعنی در منطقه‌ای که آتش‌سوزی اتفاق می‌افتد ممکن است بسیاری از گونه‌های نادر گیاهی و جانوری را از دست بدهیم، و بسیاری از جانواران که حکم اکوسیستم طبیعی را دارند از بین خواهند رفت.

فعال محیط زیست استان، یادآور شد: نکته دیگر این‌که آتش سوزی باعث از بین رفتن حاصلخیزی خاک می‌شود، یعنی آن خاکی که در طی سال‌ها سال آمادگی حاصلخیزی پیدا کرده است از بین برود و به شدت تخریب شود.علاوه بر خسارات مالی گاها دیده می‌شود که خسارات جانی نیز به وجود آمده است و بسیاری از سکونتگاه‌های موقت و دائمی در نزدیکی جنگل‌ها خسارات مالی و جانی می‌بینند.

کمبود نیرو داریم

شهرام احمدی، مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در   شهرکرد  ، با اشاره به اینکه عوامل انسانی علل اصلی آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع است، اظهار داشت: آمار آتش‌سوزی مراتع و جنگل‌های استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته 11/7 افزایش یافته است.

وی با تاکید بر این‌که تعداد محیط‌بانان و جنگل‌بانان در استان نسبت به استاندار جهانی پایین است و با کمبود محیط‌بان و جنگل‌بان مواجه هستیم، افزود: بیشترین دلایل آتش‌سوزی در جنگ‌ها و مراتع عوامل انسانی غیر عمد است یعنی به دلیل عدم احتیاط و سهل‌انگاری افراد در منطقه به وجود آمده است، در برخی مواقع نیز به دلیل مشکلات و اختلافات خانوادگی بین دامداران و باغداران استان آتش‌سوزی عمدی صورت می‌گیرد، آمار آتش‌سوزی عمدی در استان در حال حاضر 2 درصد است.

انتهای پیام/7540/ی

 
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon