نمازخانه‌های بین‌راهی استان آذربایجان شرقی دور از شأن شهرهای اسلامی است

نمازخانه‌های بین‌راهی استان آذربایجان شرقی دور از شأن شهرهای اسلامی است

گروه استان‌‌ها - با بررسی میدانی برخی نمازخانه‌های بین راهی و حتی ادارات،‌ نمازخانه‌های بین‌راهی آذربایجان شرقی دور از شأن شهرهای اسلامی است و حتی نمازخانه‌هایی وجود دارد که در برخی اماکن به انباری تبدیل شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، نمازخانه‌ها در یک شهر اسلامی یکی از شاخص‌های ارزیابی میزان توجه آن شهر به اهمیت دین، نماز و احیای شعائر دینی است.

وقتی در یک شهر اسلامی نمازخانه‌ها و مساجد موجود در سطح شهر در ساعات اقامه نماز تعطیل است یا فقط یک ربع برای پخش اذان و حضور چند نفر معدود باز است، نمی‌توان ادعای شهر اسلامی را داشت.

از سوی دیگر نمازخانه‌های برخی اماکن عمومی مانند پارک‌ها هم نه تنها بسته است بلکه به انباری تبدیل شده و این یک داستان دیگر در مورد بی‌توجهی به حوزه نماز و عدم بسترسازی برای اقامه نماز است.

بخش دیگر موضوع نمازخانه‌های بین راهی است که این مجموعه‌ها به هر چیزی شبیه هستند به جز نمازخانه، چرا که بدون فضاسازی مناسب بوده و شباهتی به نمازخانه ندارند، در بدترین نقطه ممکن جانمایی شده‌اند، به خوابگاه تبدیل شدند و برخی از آنها تا سال‌ها نسبت به نگهداری و یا شستن فرش اقدام نکرده‌‌اند و حتی کارکرد نمازخانه را به انباری تبدیل کرده و یک گوشه را برای اقامه نماز نگه داشته‌اند که اینها در شأن یک کشور اسلامی و یک شهر اسلامی نیست.

از حق نگذریم، نمازخانه‌های بین راهی راه‌آهن و فرودگاه‌ها، از جمله تمیزترین و اصولی‌ترین نمازخانه‌ها است چرا که ضمن فضاسازی و نگهداری مناسب، نمازخانه‌ها را تجهیز کرده و مسافران را تکریم می‌کنند.

اما در برخی ادارات هم علی‌رغم هزینه‌های زیاد برای تغییر دکوراسیون اتاق‌های ادارات، به ویژه روسای ادارات، از توجه به تجهیز و فضاسازی نمازخانه‌ها غفلت می‌کنند و آن را جزو اولویت‌های چندم، پس از تغییر دکوراسیون اتاق مدیر می‌دانند.

در مجموع تا این بخش به فضای فیزیکی نمازخانه‌ها پرداختیم و در بخش بعدی به اقامه نماز و اقدامات فرهنگی و مذهبی در نمازخانه‌ها و مساجد خواهیم پرداخت. در این زمینه یکی از نهادهای مسئول، ستاد اقامه نماز آذربایجان شرقی است.

ستاد اقامه نماز یک تشکل غیردولتی زیر نظر دفتر نماینده ولی‌فقیه در استان است که رسالت‌هایی از قبیل تمهید، تعلیم، ترویج و تعمیق فرهنگ اقامه نماز، شناسایی، فعال‌سازی و بهره‌گیری از تمامی ظرفیت‌های جامعه در امر اقامه نماز، برنامه‌ریزی، نظارت و ارزیابی مستمر عملکرد دستگاه‌های اجرایی در امر اقامه نماز، تربیت نیروی متخصص و تولید محتوای مورد نیاز و شناسایی موانع و مشکلات اقامه نماز در جامعه و پیگیری رفع آن از طریق دستگاه‌های ذی‌ربط را بر عهده دارد.

در پاسخ به این دغدغه‌ها به سراغ رئیس ستاد اقامه نماز استان آذربایجان شرقی رفتیم تا در مورد اشکالات اساسی و فضای نمازخانه‌ها به ویژه نمازخانه‌های بین راهی گفت‌وگو کنیم.

نمازخانه های بین راهی دور از شان استان است

حجت‌الاسلام مجید آقاجانی رئیس ستاد اقامه نماز استان آذربایجان شرقی در این گفت‌وگو با اذعان به این که نمازخانه‌های بین راهی دور از شأن استان است اظهار داشت: بسیاری از نمازخانه‌ها در بسیاری از جهات دارای اشکالات عمده‌ای از جمله نداشتن وضوخانه و ظاهر نامناسب هستند که ادارات متولی مانند شرکت نفت، اوقاف، راهداری و گردشگری باید هر چه سریع‌تر نسبت به بازسازی و بهسازی این نمازخانه‌ها اقدام کنند البته اقدامات قابل تقدیری نیز صورت گرفته است.

وی ادامه داد: در استان 365 نمازخانه بین راهی داریم که 87 مورد آن مکان‌های بوم‌گردی مانند کندوان هستند و 150 مورد را در نرم‌افزار گوگل مپ جانمایی کرده ایم و در دیگر نرم‌افزارها نیز در حال اقدام هستیم.

آقاجانی از وجود 150 پارک در شهر تبریز خبر داد و افزود: یک سوم از این تعداد یا نمازخانه ندارند و یا نمازخانه‌هایشان بسته، انباری و تخریب شده و در حد نمازخانه نیست. 

اقدام قابل تحسین اعضای شورای ششم در نخستین جلسه 

آقاجانی به فتوایی از مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: در هیئت وزیران مصوبه‌ای است که اجازه بیست دقیقه وقت نماز برای کارمندان می‌دهد این موضوع از مقام معظم رهبری نیز استفتا شد که فرمودند اشکالی ندارد البته باید کارمندان جهت رسیدگی به امور ارباب رجوع، نگذارند این وقت از 20 دقیقه بیشتر به طول بیانجامد.

وی به تحلیف اعضای جدید شورای ششم شهر تبریز اشاره کرد و ضمن تبریک این انتخاب به حرکت قابل تحسینی از اعضای این شورا اشاره کرد و گفت: در نخستین جلسه شورای شهر تبریز زمانی که صدای اذان شنیده شده، همه اعضا جهت اقامه نماز در اول وقت اقدام کردند.

برای ادارات و دانشگاه‌ها در نحوه اقامه نماز امتیازدهی می‌شود

حجت الاسلام بابایی معاون نظارت و ارزیابی ستاد اقامه نماز استان هم در مورد دغدغه‌های تسنیم توضیح داد و رسیدگی به نمازخانه و نمازهای جماعت تمام ادارات، سازمان‌ها، دستگاه‌های اجرایی و دانشگاه‌ها را یکی از برنامه‌های محوری این ستاد دانست و گفت: برای ادارت امتیازی از هزار داده می‌شود تا کیفیت و کمیت اداره و دانشگاه مربوطه در اقامه نماز ارزیابی شود.

وی ادامه داد: در استان دو سازمان امتیاز هزار و چهل اداره امتیاز بالای 900 را کسب کردند، معدود اداره‌ای بود که امتیاز لازم را نتواند کسب کند اما این کافی نیست و در استان در این موضوع بسیار جای کار و توجه دارد.

معاون نظارت و ارزیابی ستاد اقامه نماز استان با بیان این که بنیاد مهدویت در کنار ستاد اقامه نماز فعالیت‌هایی در مورد رسالت‌های خود دارد خاطرنشان ساخت: این بنیاد از دکترین مهدویت استان تشکیل شده است که برنامه های متنوعی را در این حوزه دارند که یکی از این موارد "هر شهروند یک مهدی یاور" و "هر مسجد یک قرارگاه بنیاد مهدی موعود" است که جمعه‌ها در طرح‌های تابستاتی پایگاه‌ها برنامه‌هایی اجرا می‌شود.

استقبال از ایده‌های هنرمندانه با موضوع "مهدویت" در طراحی المان‌های شهری 

حجت الاسلام صادقی معاون آموزش و فرهنگی هم در پاسخ به انتقادی مبنی بر وجود دیوار نوشته‌هایی با مضامین مهدوی اما بدون هیچ ابتکار و خلاقیتی گفت: از دانشجویان هنر و افراد صاحب ذوق هنری دعوت می‌کنیم تا ایده‌های خود را در طراحی المان‌های شهری و دیوار نوشته‌های هنرمندانه با مضامین مهدویت با ما در میان بگذارند.

به گزارش تسنیم موضوع اقامه نماز و فراهم‌سازی بستر اقامه نماز یکی از موضوعات در شأن توجه است، ضمن اینکه فضاسازی مناسب هم از دیگر اقدامات اولویت دارد در حوزه نماز است، نظر نگارنده ساخت ساختمان های آن چنانی و تزئین با کاشی‌های گرانقیمت و آینه کاری و غیره ابداً نیست بلکه رعایت حداقل‌ها هم ممکن است که مجموعه‌های هنری با ابتکاراتی که به خرج داده‌اند و توانسته‌اند با چوب، ام‌دی‌اف، کارتن‌پلاست و غیره با کمترین هزینه، بهترین فضاها را برای اقامه نماز تجهیز کنند که توجه به این بخش در ادارات و نهادها و شهرداری های شهر اسلامی ضروری به نظر می‌رسد.

انتهای پیام/114/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon