جزئیات جدید از نشست بغداد؛ سطح شرکت کنندگان در هاله‌ای از ابهام

جزئیات جدید از نشست بغداد؛ سطح شرکت کنندگان در هاله‌ای از ابهام

نشست بغداد که ابتدا نشست همسایگان عراق نامیده شد با ورود ماکرون و مشارکت کشورهایی دیگر علاوه بر همسایگان عراق، ابعاد منطقه‌ای و جهانی به خود گرفته است.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، العربی الجدید در گزارشی با اشاره به نشست مهم در بغداد اعلام کرد: بغداد پایتخت عراق در اواخر آگوست جاری میزبان نشستی است که اولین نشست از نوع خود است که در عراق از سال 1990 برگزار می‌شود و در آن 10 کشور عربی، منطقه‌ای و اروپایی مشارکت دارند که پنج کشور همسایه عراق شامل ایران، ترکیه، عربستان، کویت و اردن به علاوه مصر و فرانسه و قطر و امارات و نماینده اتحادیه اروپا و نماینده سازمان ملل است.

العربی الجدید نوشت: هنوز دعوت از بشار اسد رئیس جمهور سوریه برای شرکت در این نشست مشخص نیست. فرانسه طی ساعات گذشته وارد عمل شده است و از کشورهایی که از آنها دعوت شده خواسته که در سطح بالا در این نشست مشارکت کنند.

این رسانه می‌نویسد: برنامه‌ای که در آغاز از آن به نشست کشورهای همسایه عراق یاد می‌شد پس از مکالمه تلفنی «مصطفی الکاظمی»، نخست‌وزیر عراق، با «امانوئل مکرون»، رئیس جمهوری فرانسه، ابعاد بین‌المللی گسترده‌تری یافت.

العربی الجدید گزارش داد: نخست‌وزیر عراق در  روزهای گذشته،، «خالد البتال» وزیر برنامه‌ریزی این کشور را به کویت، «فواد حسین» وزیر امور خارجه را به ترکیه و عربستان و ایران، «علی علاوی» وزیر دارایی عراق را به اردن، «جمعه عناد» وزیر دفاع را به مصر فرستاد تا دعوت‌نامه‌های رسمی را به سران این کشورها ابلاغ کنند.

موعد اولیه این نشست 29 اوت و پس از برگزاری مراسم عاشورا در عراق که با تدابیر شدید امنیتی همراه است، خواهد بود.

 

العربی الجدید گزارش داد: به دنبال سفر فواد حسین به تهران در سه شنبه گذشته و دیدار او با ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران، یک منبع عالی رتبه در وزارت خارجه عراق اعلام کرد که عربستان، ایران و ترکیه به عنوان سه کشور مهم همسایه عراق از این نشست استقبال کرده‌اند.

این مسئول عالی رتبه در وزارت خارجه عراق فاش کرد: عربستان منتظر اطلاع از سطح مشارکت ایران و ترکیه در این نشست است تا درباره مشارکت شخص ولیعهد، محمد بن سلمان، تصمیم بگیرد. در مورد دیگر کشورها هم همین‌طور است و هنوز سطح مشارکت آنها مشخص نیست.

مسئول مذکور تصریح کرد: فرانسه وارد عمل شده است و حامی تلاش‌های بغداد است. درباره دعوت از نمایندگان سوریه هم هنوز هیچ چیز مشخص و روشن نیست و هنوز کمیته هماهنگ‌کننده این نشست به نظر جامعی نرسیده است و این موضوع تا دو روز آینده مشخص خواهد شد.

همزمان منابعی نزدیک به دفتر نخست‌وزیر عراق، تأکید کردند که کمیته هماهنگ‌کننده این نشست که به ریاست «نزار الخیرالله»، قائم‌مقام وزارت امور خارجه عراق، تشکیل شده در حال تدوین دستور کار نشست است که شامل همکاری در عرصه امنیتی و مبارزه با داعش، حل اختلافات مرزی و آبی، افزایش همکاری‌ها در بخش بازرگانی و سرمایه‌گذاری و حمل و نقل و بهداشت می‌شود.

العربی الجدید گزارش داد: پیش از این «فؤاد حسین»، وزیر امور خارجه عراق، نیز در اظهاراتی غیر رسمی تأکید کرد که این کنفرانس با هدف «به حرکت درآوردن آب‌های راکد در منطقه برگزار می‌شود و هدف از آن گرفتن عکس یادگاری نیست».

او همچنین گفت که فضای «بسیار مناسبی» برای برگزاری نشست دوجانبه ایران و عربستان در حاشیه این نشست فراهم شده است.

العربی الجدید نوشت: خالد البتال وزیر برنامه ریزی عراق در گفتگوی تلویزیونی گفت که عبدالله دوم شاه اردن و عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر و ماکرون بر حضور در این نشست در اواخر ماه جاری تاکید کرده‌اند.

«حسین علاوی»، مشاور نخست‌وزیر عراق، تأکید کرد که همه کشورهایی که به این نشست دعوت شده‌اند از این دعوت استقبال کرده‌اند

وی افزود که تاکنون مخالفتی از سوی کشورهای دعوت شده برای شرکت در این نشست وجود نداشته است.

علاوی گفت: مشارکت در سطح سران کشورها خواهد بود.  سران این کشورها به شکل دوجانبه و نیز جمعی با یکدیگر دیدار خواهند کرد و دولت عراق شرایط مناسب را برای آن فراهم خواهد آورد. مسئولان ایرانی حامی نشست هستند و در آن مشارکت خواهند کرد. در این نشست موضوعات مهم منطقه‌ای طرح خواهد شد. شرایط برای تفاهمات و نزدیکی دیدگاهها فراهم است.

از سوی دیگر «عامر الفایز» عضو کمیسیون روابط خارجه پارلمان عراق به العربی الجدید گفت: وزارت خارجه تاکنون اطلاعات رسمی درباره این نشست به ما نداده است اما بر اساس اطلاعاتی که من در اختیار دارم، از همه کشورهای همسایه از جمله ایران، عربستان، ترکیه، کویت و اردن دعوت به عمل آمده است اما درباره سوریه تاکنون مشخص نشده است.

وی افزود: همچنین از ماکرون رئیس جمهوری فرانسه و هیئتی از اتحادیه اروپا و سازمان ملل دعوت شده است و در این نشست موضوعات مربوط به امور منطقه و ثبات سیاسی آن و نیز همکاری امنیتی و تبادل اطلاعات و مشکلات مرزی و آبی بررسی خواهد شد.

به ادعای الفایز، دولت الکاظمی با حمایت آمریکا به دنبال برگزاری نشست دوجانبه میان تهران و ریاض به منظور تلطیف روابط میان طرفین است هرچند که مشخص نشده که این بند در جدول برنامه‌های نشست هست یا خیر. همه باید در یک سالن حضور پیدا کنند و اختلافات را مورد بررسی قرار دهند.

«مجاهد الطائی» کارشناس امور امنیتی عراق هم به العربی الجدید گفت: بر اساس اطلاعات موجود، ماکرون بخشی از تلاش‌های نشست و توسعه پرونده‌های آنرا برعهده گرفته است. فرانسه روابط باثباتی با ایران و عربستان و دیگر کشورهایی که دعوت شده‌اند، دارد و می‌تواند نقش میانجی میان میان ریاض و تهران در راستای تکمیل نقش میانجی گرایانه عراق ایفا کند.

وی افزود: تاکنون تصویری روشنی از نشست و تعداد حاضران و سطح مشارکت ارائه نشده است.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon