حسرتی که در فصل برداشت محصول به دل نخلداران کرمانی می‌ماند/ حاصل زحمات یکساله کشاورزان باز هم به جیب دلالان می‌رود


حسرتی که در فصل برداشت محصول به دل نخلداران کرمانی می‌ماند/ حاصل زحمات یکساله کشاورزان باز هم به جیب دلالان می‌رود

گروه استان‌ها – نخلداران زیادی در استان کرمان تمام طول سال را چشم انتظار تابستان هستند تا حاصل دسترنجشان را ببینند اما تنها حسرت نصیبشان شده و حاصل زحماتشان به جیب دلالان می‌رود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان ، استان کرمان یکی از قطب‌های تولید خرما در کشور است و تولید 25 درصد خرمای کشور در این استان انجام می‌شود با این وجود نخلداران استان کرمان هر ساله با مشکلات زیادی مواجه هستند؛ خانواده‌های زیادی در جنوب و شرق استان کرمان تمام طول سال را چشم انتظار تابستان هستند تا حاصل دسترنجشان را ببینند اما تنها حسرت نصیبشان می‌شود.

سال‌ها است که نخلداری دیگر سود چندانی برای کشاورزان ندارد و درآمد فروش خرما حتی کفاف هزینه‌های سالانه نخلداران را نمی‌دهد و به گفته خود کشاورزان سودی هم اگر هست، نصیب دلالان می‌شود.

عمده محصول خرما استان کرمان در جنوب و شرق این استان تولید می‌شود که از مناطق محروم استان است؛ مردم این مناطق مجبورند با زحمت و تلاش فراوان در گرمای طاقت فرسای کویری کرمان به امید ثمر دادن درختان نخل بنشینند اما هر ساله فصل برداشت محصول، زمان آغاز مشکلات و دغدغه‌های آنها است.

مشکلات نخلداران استان کرمان کم نیست؛ گاهی آفت خشکیدگی محصولشان را تهدید می‌کند و گاهی به واسطه نبود نقدینگی و تنگی دست مجبورند محصول خود را با قیمت ناچیز به دلالان و واسطه‌ها بفروشند.    

تابستان گرم و طاقت فرسا در استان کرمان از نیمه گذشته و فصل برداشت محصول خرما است و در این روزها گرانی کارتن و ملزومات بسته‌بندی در کنار گرانی کارگر برای برداشت محصول نخلداران کرمانی را با مشکل مواجه کرده است به طوری که برخی از این نخلداران به دلیل ناتوانی در تأمین کارتن مجبور شدند محصول خود را به صورت فله به دلالان و واسطه‌ها بفروشند و از تلاش یک‌ساله چیزی جز رنج و زحمت عایدشان نشود.   

نخلداران کرمانی از افزایش قیمت بسیار زیاد کارتن و ملزومات بسته‌بندی خرما می‌گویند که نسب به سال گذشته بیش از 200 درصد افزایش داشته است.

یکی از نخلداران شرق استان کرمان با بیان اینکه قیمت کارتن سال گذشته کیلویی 8 هزار تومان بوده و امسال به کیلویی 18 هزار تومان رسیده است گفت: یعنی امسال چیزی در حدود 225 درصد افزایش قیمت داشتیم.

یکی دیگر از نخلداران ریگانی نیز با بیان اینکه نه تنها کاتن که همه چیز گران شده است افزود: به دنبال این هستیم تا جایی کاتن ارزان پیدا کنیم؛ ما باید کاتن را از بم خریداری کرده و به ریگان بریم و کارتن خرما کیلویی 23 هزار تومان شده است.

یکی دیگر از نخلداران بمی با بیان اینکه به جز قیمت کارتن دیگر اقلام مورد نیاز بسته بندی نیز افزایش قیمت داشته مثلاً پلاستیک که هر روز به یک قیمت بفروش می‌رسد و تابع قیمت ارز است گفت: چسبی را که سال گذشته 2.5 تا 4 هزار تومان می‌خریدم امسال 18 هزار تومان شده است.

وی با اشاره به اینکه این مسئله باعث شده که کشاورزان مجبور شوند محصول خود را پیش فروش کنند افزود: با توجه به افزایش قیمت کارتن مجبور شدیم که خرمای خود را به صورت سبدی و فله‌ای بفروشیم که نفعی برای نخلدار نداشته و سود آن به جیب دلالان می‌رود.

از سوی دیگر تولیدکنندگان کارتن نیز از افزایش قیمت‌ها و نبود منابع مالی گلایه دارند؛ یکی از این کارخانه‌داران شرق استان کرمان با بیان اینکه روزانه ظرفیت تولید چیزی در حدود 30 هزار مادر کارتن، 500 هزار کفی و 500 هزار درب کارتن داریم اظهار داشت: تولیدات این کارخانه تنها 5 درصد نیاز نخلداران شرق استان کرمان را تأمین می‌کند.

وی با اشاره به اینکه امسال هنوز فروش نقدی کارتن نداشتیم ادامه داد: با توجه به اینکه منابع مالی نداریم، مجبوریم روزانه تنها 8 ساعت کار کنیم در حالی که این کارخانه می‌تواند سه شیفت کار کند و 25 درصد قیمت کارتن را در منطقه پایین بیاورد.

نخلداران کرمانی گلایه‌مند؛ از افزایش نرخ کارتن و ملزومات بسته‌بندی و نبود نظارت و عدم حمایت مسئولان و از سوی دیگر فعالان بخش کاتن نیز به‌دلیل مشکلاتی که در تأمین نقدینگی داشتند برای ورود کاتن اقدام نکردند و این احتمال وجود دارد که امسال با کمبود کاتن مواجه شویم.

ذبیح‌الله اعظمی نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به اینکه حق با کشاورزان است و نه تنها کارتن خرما که در همه نهاده‌های کشاورزی از جمله کود و سم نیز افزایش قیمت داشته‌ایم اظهار داشت: پیش‌بینی می‌شود که در سال جاری افزایش قیمت محصول خرما را داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه 25 درصد خرمای کشور در استان کرمان تولید می‌شود و شایسته نیست که کارتن خرمای ما در دیگر استان‌ها تولید و به استان کرمان وارد شود گفت: متاسفانه سرمایه گذاران استان کرمان در این حوزه کمتر پای کار می‌آیند.

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سال گذشته یک میلیون و 300 هزار تن تولید خرمای استان کرمان بوده و امسال به دلیل کاهش نزولات آسمانی و ریزش خرما با کاهش تولید خرما مواجه هستیم افزود: برآورد می‌شود که تولید خرمای استان کرمان در سال جاری به زیر یک میلیون و 200 تن برسد.

وی با عنوان اینکه از این میزان تنها 289 هزار تن آن در سال گذشته صادر شده و بقیه آن مصرف داخلی کشور بوده که میزان صادرات ما باید به 50 درصد برسد گفت: پیشنهاد می‌شود که خرما به صورت سبدی و درجه‌بندی شده برداشت شده و به سردخانه‌ها برود و پس از آن با توجه به نیاز بازار مصرف بسته‌بندی شود.

اعظمی با اشاره به اینکه نخلداران ما اصرار دارند که در همان فصل برداشت تمام محصول خود را بسته بندی کنند بیان کرد: متأسفانه بسیاری از تجار خارجی نوع بسته‌بندی و کارتن‌های خرمای ما را نمی‌پسندند.

وی با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات و معضلات کشاورزان و باغداران خرمای ما این است که گرفتار دلالان می‌شوند گفت: بارها و بارها هم کمیسیون کشاورزی و هم با مسئولان بانک کشاورزی در سطح ملی و استان صحبت شده که  سرمایه در گردش در اختیار کشاورزان و خرماداران قرار گیرد تا مجبور نشوند محصول خود را به دلیل نداشتن منابع مالی به دلالان و واسطه‌ها با قیمت پایین بفروشند.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: با وجود همه مصوبات کمیسیون کشاورزی و با وجودی که نه تنها در بودجه 1400 که چهار سال است که در مجلس مصوب شده که سود و بهره وام‌های کشاورزی بخشیده شده و این وام‌ها امهال شود و از سوی دیگر دیوان عدالت اداری هم رای داده که بانک‌ها حق ندارد از کشاورزان بهره گرفته و کشاورزان را جریمه کنند اما بانک‌ها به هر طریق ممکن بهانه می‌آورند.

وی با تأکید بر اینکه بانک‌ها باید از قانون تمکین کرده و وام‌های کشاورزان را استمهال کنند گفت: به محض مشخص شدن وزیر جدید کشاورزی این موضوع را با جدیت پیگیری می‌کنیم.

اعظمی با بیان اینکه برای برگزاری سه میز خرما در وزارت‌خانه جهاد کشاورزی، معاونت دیپلماسی وزارت امورخارجه و معاونت توسعه و تجارت وزارت صمت مکاتبه شده است افزود: منتظر مشخص شدن وزاری جدید هستیم که این میزها با حضور این وزرا تشکیل شوند.

وی با اشاره اینکه کشاورزان و باغداران ما جزو بهترین کشاورزان کشور هم از نظر میزان عملکرد و هم بسته بندی و ... هستند گفت: سال گذشته کشاورزان استان کرمان، خرمای خود را به قیمت خوبی فروختند و این در حالی است که در برخی از استان‌ها هنوز بخشی از محصول آنها در سردخانه مانده است.

نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در بکارگیری کارگران اتباع خارجه در حوزه کشاورزی در استان کرمان محدودیت‌هایی داریم و این مسئله باعث بالا رفتن قیمت کارگر شده است گفت: 22.9 باغات کشور در استان کرمان است و با توجه به اینکه با معضل کمبود کارگر در استان مواجه هستیم درخواست شده که مجوز استفاده از کارگران خارجی با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در استان کرمان صادر شود.

وی با اشاره به اینکه نخلداران ما باید تلاش کنند که افزایش تولید خرما در واحد سطح را داشته باشیم افزود: در حال حاضر میزان تولید ما 6 تا 7 تن در هکتار است که باید تلاش شود که به 15 تن برسد و توسعه برخی از اقلام پرطرفدار خرما در استان از جمله خرمای کلوته و مجول توسعه یابد.

سیدمهدی طبیب‌زاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان نیز با بیان اینکه کارتن‌سازی و صنایع بسته‌بندی و قیمت‌ها در این حوزه تابع ارز و نوسانات نرخ ارز است اظهار داشت: در حوزه صنایع کارتن سازی و بخش بسته بندی با مشکلات مزمنی در استان کرمان مواجه هستیم.

وی با بیان اینکه پیشنهاد ما این است که نخلداران و ذینفعان این حوزه خودشان پیش قدم شده و نسبت به سرمایه‌گذاری در این بخش با تشکیل شرکت‌های سهامی عام ورود کنند گفت: در منطقه بم شهرک خرما در حال راه‌اندازی است و تمامی صنایع وابسته به خرما در این شهرک مستقر می‌شود و می‌توان این کار را برای جنوب استان هم انجام داد.  

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با بیان اینکه سرمایه در گردش صنایع کارتن سازی باید تأمین شود ادامه داد: اعطای تسهیلات ارزان قیمت و با یارانه در مناطق جنوبی برای کارتن سازی‌ها ضرورت دارد.

وی با بیان اینکه کارتن سازی ما باید از تنوع خوبی در استان برخوردار شود تصریح کرد: سال‌هاست که کارتن‌های بسته‌بندی خرما در استان، همان کارتن‌های قدیمی است و تغییری در آن ایجاد نشده است.

طبیب‌زاده با اشاره به اینکه کارتن‌های تولید شده برای خرما متناسب با سلیقه بازار نیست تصریح کرد: باید این نقیصه مزمن جبران شده و حتماً باید صنایع تبدیلی وابسته به خرما در استان کرمان را کامل کنیم.

وی با بیان اینکه خرماداران ما از مسائل زیادی رنج می‌برند و امسال این مشکلات مزید بر علت شده است گفت: کیفیت خرمای استان کرمان خوب است و امیدواریم که صادرات خرمای تولید شده در استان به 50 درصد رسیده و برای تقویت شبکه تأمین مواد و تجهیزات اولیه صنایع وابسته به خرما و پس از آن برای صادرات خرما چاره‌اندیشی شود.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با اشاره به اینکه قیمت خرما تابع عرضه و تقاضا است ادامه داد: هر نوع دخالت و اظهار نظر غیرکارشناسی در این حوزه تبعات خود را داشته و بازار را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.

وی با بیان اینکه خرما معمولاً در مناطق محروم استان کرمان کاشت می‌شود و معیشت قشر عظیمی از مردم این مناطق از این راه تأمین می‌شود گفت: باید تلاش کرد بهره‌وری این محصول بالا رفته تا کشاورزان سود کنند.

طبیب‌زاده با اشاره به اینکه تسهیلات حوزه کشاورزی باید رقابتی شود افزود: باید ابتدا قیمت خرما در داخل کشور را اقتصادی کرده و روش‌هایی برای رونق خرما در داخل کشور ایجاد کنیم اما صادرات نجات بخش کشاورزی استان کرمان است.

وی با بیان اینکه نرخ تسهیلاتی که ما به کشاورزان و صادرکنندگان می‌دهیم چهار تا پنج برابر کشورهای رقیب است و باید بتوانیم خرمای رقابتی تولید کنیم تا کشاورزان ما بتوانند با کشورهایی مانند عربستان، تونس و مصر که خیلی از ما جلوتر هستند رقابت کنند گفت: تجارت بین‌الملل صحنه رقابت است و باید به کشاورزان کمک کرد تا در بازار جهانی قدرت رقابت پیدا کنند.

انتهای پیام/511/ز

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon