سرنوشت پرونده سوت‌زنی خبرنگار و ضاربان طلبه آمر به معروف تبریزی چه شد؟

سرنوشت پرونده سوت‌زنی خبرنگار و ضاربان طلبه آمر به معروف تبریزی چه شد؟

گروه استان‌ها - باید فرهنگ‌سازی‌هایی برای مطالبه گری انجام شود، مطالبه و اعتراض حق مردم است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، امربه‌معروف و نهی از منکر دو واجب از فروع دین هستند که در قرآن مکرراً در کنار باورهایی مانند حج، جهاد، زکات و... به آن تأکید داشته است.

البته برای تحقق وجوب امربه‌معروف و نهی از منکر شرایطی مانند آگاهی نهی‌کننده، احتمال تأثیر در نهی شونده، استمرار و اصرار مخاطب بر ترک معروف یا ارتکاب منکر و متوجه نبودن ضرر بر نهی‌کننده تعریف شده است.

در حدیثی از امام حسین (ع) می‌خوانیم: "من برای احیای دین اسلام و امربه‌معروف و نهی از منکر قیام کرده‌ام."، از این حدیث می‌توان نتیجه گرفت که فراموشی این واجب دینی موجب متزلزل شدن اصل دین اسلام و گمراهی امت خواهد شد.

اما آنچه که سالیان سال با نفرت پراکنی رسانه‌های بیگانه و اقدامات اشتباه برخی کج فهمان شاهد آن بودیم معنای این واجب دینی به اعمال خشونت‌آمیز و برخی برخوردهای سخت‌گیرانه تحریف شده است. درحالی‌که با استناد به احادیث و سیره معصومین امربه‌معروف و نهی از منکر ابتدا به‌صورت انزجار از منکر و تحسین معروف به صورت قلبی و در مرحله دوم به صورت زبانی و در آخرین مرحله و با شرایطی که آمده است به صورت فیزیکی اجازه داده شده است.

اخیرا هم اقدام‌زشت یک شهروند ارومیه‌ای در زیر گرفتن یک بانوی بدحجاب را به امر به معروف مرتبط دانستند در حالی که واقعیت نداشت و واجب دینی را طور دیگری در جامعه مطرح کردند.

در این رابطه با دبیر ستاد احیای امربه‌معروف و نهی از منکر آذربایجان شرقی درباره "احیای" این واجب فراموش شده پرداختیم.

"آموزش" و "تبیین" جزو اولویت‌های ستاد امربه‌معروف و نهی از منکر استان است

حجت‌الاسلام محمدحسن نستوهی دبیر ستاد احیای امربه‌معروف و نهی از منکر آذربایجان شرقی در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به این‌که آموزش و تبیین جز اولویت‌های این ستاد است، اظهارداشت: طبق تفاهم‌نامه که با آموزش‌وپرورش و دانشگاه‌ها داریم دوره‌های تربیت مربی و معلم برای افراد دغدغه مند برگزار می‌کنیم و در کنار آن کلیپ‌ها و متن‌هایی را نیز در این راستا با تمام کمبود بودجه و... نشر می‌دهیم.

وی دوره‌های "بینش مطهر" را یکی از این دوره‌های آموزشی دانست و گفت: به صورت وبینار، دبیر ستاد امربه‌معروف و نهی از منکر کشور بحث‌های بنیادینی را پیرامون مسئله امربه‌معروف و نهی از منکر مطرح می‌کنند، در پایان دوره نیز گواهی به شرکت‌کنندگان اعطاء می‌شود.

در دولت جدید هم تعارفی با هیچ مقام مسئولی نداریم

حجت‌الاسلام نستوهی اولویت امربه‌معروف و نهی از منکر را "حاکمان" دانست و ابرازداشت: در کتابی از آیت‌الله جوادی آملی می‌خوانیم که "ظاهر مردم باطن مسئولین است"، پس باید مطالبه گری ما ابتدا متوجه مسئولین باشد برای همین جلسات اخلاق و دوره‌های انتقادپذیری برای مدیران استان گذاشته‌ایم که اکنون به خاطر کرونا این جلسات تعلیق شده است.

وی ادامه داد: همانگونه که آیت الله رئیسی نیز در برنامه‌های خود ذکر کرده‌اند گشت ارشاد برای مسئولین خواهیم گذاشت، در دولت جدید هم تعارفی با هیچ مقام مسئولی نداریم و مطالبات خود را با قوت بیشتر ادامه خواهیم داد.

دبیر ستاد احیای امربه‌معروف آذربایجان شرقی گفت: در حال حاضر شاید زیاد رسانه‌ای نشود ولی تذکرات جدی به مسئولین خاطی داده می‌شود و در صورت عدم نتیجه‌گیری برخی از این موارد رسانه‌ای می‌شود، حجت‌الاسلام آل هاشم به عنوان ریاست شورای امربه‌معروف و نهی از منکر استان نظارت مستقیمی بر روند انجام کارها دارند.

امر به معروف و نهی از منکر باید از روی دلسوزی باشد

وی فرهنگ "به من چه" و "به تو چه" را مخالف فرهنگ امربه‌معروف و نهی از منکر دانست و اذعان داشت: طبق سیره اهل‌بیت (ع) امربه‌معروف و نهی از منکر باید از روی دلسوزی و محبت باشد و نباید ذهنیت غلطی که در اذهان عمومی جا افتاده است باعث در حاشیه ماندن این اصل مترقی شود.

حجت‌الاسلام نستوهی خاطرنشان ساخت: طبق ماده 9 قانون حمایت از امر به معروف و نهی از منکر هیچ کسی حق ندارند در این راستا مانع ایجاد کند و ایجاد مانع جرم محسوب می‌شود چنانچه پرونده ضرب و جرح یکی از طلاب در پارک‌های تبریز در کمتر از دوازده ساعت هر 4 ضارب دستگیر شدند و یا در پرونده خبرنگار افشاء کننده قاچاق باعث تبرئه شدیم.

وی با اشاره به این که مطالبه و اعتراضاتی که در قالب قانون باشد نوعی امر به معروف و نهی از منکر هستند، ابرازداشت: بعضاً با دخالت عوامل نفوذی مطالبه به حق مردم به اغتشاش تبدیل می‌شود، باید فرهنگ سازی هایی برای مطالبه گری انجام شود، مطالبه و اعتراض حق مردم است.

مصادیق مغفول امر به مروف و نهی از منکر در جامعه

به گزارش تسنیم، مقام معظم رهبری نیز به بهانه های مختلف گریزی به تبیین مفهوم اصلی این واجب دینی زده اند که یکی از آن ها سخنرانی ایشان در سال 1394 و حرم مطهر رضوی است که فرمودند: " بعضی تصوّر می‌کنند امر به معروف و نهی از منکر منحصر می‌شود به اینکه انسان به فلان زن یا مردی که یک فرع دینی را رعایت نمی‌کند تذکّر بدهد؛ البتّه اینها امر به معروف و نهی از منکر است امّا مهم‌ترین قلم امر به معروف و نهی از منکر نیست."

ایشان به صورت مصداقی به مواردی از معروف ها و منکرات اشاره کرده و فرمودند: " اعتلای فرهنگ، سلامت محیط اخلاقی و خانوادگی، تکثیر نسل و تربیت نسل جوان، رونق دادن به اقتصاد و تولید، همگانی کردن اخلاق اسلامی، گسترش علم و فنّاوری، استقرار عدالت قضائی و اقتصادی، مجاهدت برای اقتدار ملّت ایران و امّت اسلامی و تلاش و مجاهدت برای وحدت اسلامی از جمله معروف ها و ابتذال اخلاقی، کمک به دشمنان اسلام، تضعیف نظام و فرهنگ اسلامی، تضعیف اقتصاد جامعه و تضعیف علم و فنّاوری از جمله منکرات است".

توجه به ابعاد ناشناخته و فراموش شده امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی بیش از گذشته اهمیت یافته و باید با حفظ چهارچوب‌ها این واجب فراموش شده را در همه ابعاد زندگی ساری و جاری کنیم.

انتهای پیام/114/ش

 
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon