زیرساخت تولید ماهانه ۲۵ تا ۳۰ میلیون دوز واکسن برکت فراهم شده است + پاسخ به شبهات


زیرساخت تولید ماهانه 25 تا 30 میلیون دوز واکسن برکت فراهم شده است + پاسخ به شبهات

رئیس گروه دارویی برکت ضمن پاسخگویی به ابهامات و شایعات مطرح شده درباره واکسن کووایران برکت گفت: زیرساخت تولیدی واکسن که ایجاد شده بین ۲۵ تا ۳۰ میلیون دوز است.

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران پویا؛ حمیدرضا جمشیدی در گفت‌وگوی ویژه خبری به ابهامات و شایعات مطرح شده درباره واکسن کووایران برکت پاسخ داد.

جمشیدی با بیان این‌که از ابتدای شیوع کرونا در کشور بلافاصله رئیس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) تیمی را تشکیل داد تا موضوع کرونا را با جدیت دنبال کند، اظهار کرد: ستاد اجرایی فرمان امام و گروه دارویی برکت، مأموریت خاصی در کرونا نداشتند؛ گروه دارویی برکت می‌توانست به سمت تولید واکسن کرونا برود یا نرود یعنی اجباری وجود نداشت اما با تشکیل این ستاد در همه مباحث کرونا درگیر شدیم.

وی افزود: در روز‌های اول، تولید ماسک در کشور 200 هزار عدد و نیاز کشور ده‌ها میلیون عدد بود که با ورود ستاد به این موضوع میلیون‌ها ماسک برای اولین بار توسط ستاد وارد کشور شد و بعد خط تولید را راه اندازی کردیم و هر دارویی که از هر جای دنیا وارد شد بلافاصله مجموعه دارویی برکت به این قضیه ورود و آن دارو را تولید کرد.

جمشیدی با اشاره به راه اندازی کال سنتر 4030 برای پاسخگویی به سؤالات کرونایی مردم نیز گفت: تاکنون حدود 50 میلیون نفر با تلفن 4030 تماس گرفته‌اند و روزانه 4 هزار اپراتور پاسخگوی مردم بودند.

وی با اشاره به تولید کیت تشخیص سریع کرونا نیز یادآور شد: بعد از ورود این کیت به بازار جهانی با فاصله یک ماه ستاد این کیت را تولید کرد و ستاد اجرایی فرمان امام به عنوان پیشتاز حل مشکلات موضوع کرونا است که در واردات و تولید اقدامات خوبی انجام داده است.

چرا نتایج برکت منتشر نمی‌شود؟

وی در پاسخ به سؤالی درباره علت عدم انتشار مطالعات بالینی نیز تصریح کرد: اولاً چاپ و انتشار مقاله کار راحتی نیست و ما اول داده‌های خام را در بخش حیوانی و بالینی منتشر کردیم و برای چاپ مقاله یک تیم 10 نفره مستقر کردیم و این مقاله آماده و سابمیت شد و مقاله را برای 10 مجله مهم دنیا ارسال می‌کنیم تا بتوانیم در یکی از این مجلات مقاله را چاپ کنیم البته ممکن است زمان بر باشد، چون اختیار چاپ مقاله با ما نیست.

وی در پاسخ به این سؤال که چرا وعده‌های ستاد اجرایی فرمان امام در زمینه ساخت واکسن برکت به طور کامل محقق نشد نیز تصریح کرد: نیاز کشور 140 میلیون دوز واکسن است؛ ستاد اجرایی فرمان امام گفت ما 50 میلیون دوز واکسن را تا آخر شهریور تولید می‌کنیم. به یک نکته باید توجه کنیم؛ 5 تا 6 کشور دنیا که واکسن ساختند را ببینید؛ فایزر، سینوفارم، بهارات، انستیتو سرم هند، همگی کمپانی‌های واکسن ساز جهان بودند اما ما هشت ماه پیش از ابتدا شروع به ساخت کارخانه تولید واکسن کردیم و از 27 آذرماه، کلنگ ساخت را زدیم که باید در این مدت 15 هزار متر مربع ساختمان می‌ساختیم و 7000 لیتر بیورآکتور نصب می‌کردیم و ده ها کیلومتر کابل و آب استریل و بخار و فشار و حرارت را راه اندازی می‌کردیم و همزمان باید دانش فنی را توسعه می‌دادیم و باید امکان توسعه دانش فنی این واکسن را به دست دانشمندان جوان ایرانی در داخل کشور فراهم می‌کردیم.  

رئیس هیئت مدیره گروه دارویی برکت درباره خطوط تولید واکسن کوو ایران برکت تشریح کرد: فاز یک، 3.5 تا چهار میلیون دوز تولید می‌کند و فاز دو هفت تا هشت میلیون دوز ظرفیت تولید دارد که صددرصد این فاز آماده است و کشت سلول در آن انجام شده و در چند روز آینده اولین "بچ" فاز دو تولید می‌شود؛ در فاز سوم هم 95 درصد تجهیزات آماده و نصب شده است و در 30 تا 40 روز آینده فاز سوم را به بهره برداری می‌رسانیم.

وی ادامه داد: تا الان 6.5 میلیون دوز واکسن ایرانی تولید کرده‌ایم که از این تعداد 2.5 میلیون دوز واکسن تحویل وزارت بهداشت شده و تا آخر هفته 600 هزار دوز دیگر نیز تحویل می‌دهیم. یادمان باشد این واکسن تولید ایران است و در 30 کشور اطراف ما در مدیترانه شرقی هیچ کشوری واکسن تولید نکرده است. همه کمپانی‌ها اهدافی را مشخص کردند و هیچ یک نتوانستند سر موقع به نتیجه برسند؛ دعوای قضایی بزرگی که بین آسترازنکا و کشورهای اروپایی ایجاد شد به دلیل عدم تأمین واکسن بود.

علت تأخیر در تحقق وعده‌ها

وی در مورد علت تأخیر در تحقق وعده‌ها بیان داشت: در زمانی که ما بیورآکتور نیاز داشتیم تمام واکسن‌سازهای جهان نیز به این تجهیزات نیاز داشتند؛ مشکل دیگر خرید تجهیزات از خارج کشور بود و زمانی که تجهیزات خریداری شده بود در فرودگاه یک کشور دیگر که به دلیل بحران کرونا، قرنطینه شد، 15 روز تجهیزات در آن کشور ماند و البته تحریم هم یکی از مشکلات بود؛ مثلا پول یکی از دستگاه‌ها را چهار بار فرستادیم که برگشت خورد؛ طبیعتاً فروشنده تا پول را دریافت نکند تجهیزات را برای ما ارسال نمی‌کند که در مرحله چهارم موفق شدیم پول دستگاه را پرداخت کنیم. بنابراین حتی اگر در شرایط معمولی باشیم طبیعی است که برای پروژه بزرگ یک تا دو ماه تاخیر داشته باشیم.

جمشیدی در ادامه گفت: با این وجود زیرساخت تولیدی واکسن که ایجاد شده بین 25 تا 30 میلیون دوز است و میزانی که امروز تولید می‌شود ماهانه 3.5 تا چهار میلیون دز است و خط بعدی که از هفته آینده شروع به تولید می‌کند، ماهانه 8 میلیون دوز اضافه میکند که به ظرفیت فعلی اضافه می‌شود و اگر نصب تجهیزات فاز سه در پایان شهریور کامل شود بالای 20 میلیون دوز به این ظرفیت اضافه خواهد کرد؛ البته طبیعی است که در پروسه تولید واکسن فراز و نشیب‌هایی را خواهیم داشت.

پاسخ به شایعات فضای مجازی درباره واکسن برکت

وی در پاسخ به سؤالی درباره شایعات منتشر شده در فضای مجازی درباره واکسن برکت تصریح کرد: یک بخشی از این بحث‌ها شبیه طنز است مثلا به ما گفتند شما خط تولید ندارید در حالی که کارخانه توسط خبرنگاران بازدید شد؛ ما نمی‌توانیم خبرنگاران را در مکان‌هایی که ویروس تکثیر می کنیم ببریم ولی در قسمت‌های دیگر وارد شدند و فیلم‌های آن منتشر شد و یک مکان که خط پرکنی ماست که هنوز راه اندازی نشده بود از کفش یک کارگر عکسی منتشر شد و از آن سوژه درست کردند  در حالی که ما آن زمان در خط پرکنی اصلا کار فیلینگ را انجام نمی‌دادیم زیرا در آن زمان به طور کامل راه اندازی نشده بود.

وی در پاسخ به میزان نیاز به مواد اولیه تولید واکسن برکت افزود: الان به اندازه 50 میلیون دوز واکسن مواد اولیه داریم؛ مواد اولیه اصلی را تا 150 میلیون دوز واکسن داریم و طراحی ما این است که ظرف 20 روز آینده مواد اولیه را به اندازه مورد نیاز برای 150 میلیون دوز برسانیم

سرمایه گذاری 160 میلیون دلاری برای تولید واکسن برکت

وی درباره میزان سرمایه گذاری واکسن برکت نیز تصریح کرد: کل سرمایه گذاری که گروه برکت در این کار انجام داده است 160 میلیون دلار است؛ این درحالی است که آسترازنکا یک میلیارد دلار برای تولید واکسن فقط کمک گرفته است. دولت ارز محدودی را به تولید کننده‌ها داد که تأمین 20 درصد شامل مواد اولیه آن، با ارز دولتی بود و 80 درصد این سرمایه گذاری با ارز آزاد و نیمایی است و همه اسناد آن نیز موجود است.

قیمت گذاری واکسن برکت

جمشیدی درباره قیمت گذاری واکسن برکت تشریح کرد: مکانیزم قیمت گذاری برای همه فرآورده‌های بیولوژیک در سازمان غذا و دارو این است که قیمت، 70 درصد میانگین قیمت خارجی باشد که معاون اقتصادی رئیس جمهور و سازمان غذا و دارو یک قیمت تعیین کردند که بر اساس آن به شکل علی الحساب به همه واکسن‌های داخلی از جمله برکت به ازای هر واکسن 200 هزار تومان علی الحساب پرداخت می‌شود و بعد طبق قانون، سازمان غذا و دارو باید از تولید کننده‌ها قیمت تمام شده را اخذ و نرخ را تعیین کند.

رئیس گروه دارویی برکت درخصوص سود این گروه دارویی نیز بیان داشت: اولاً برکت یک شرکت بورسی است که 250 هزار سهامدار خرد در شرکت‌های مختلف دارد و دوماً با سودی که از برکت حاصل می شود 12 بیمارستان در مناطق محروم ساخته شده و به وزارت بهداشت هدیه شده است، بیش از 300 مرکز بهداشتی و درمانی در کشور که عمده آن در سیستان و بلوچستان است توسط گروه دارویی برکت هدیه شده است، برای پنج هزار کودک ناشنوا کشت حلزونی انجام و هزینه های درمانی بیش از 50 هزار بیمار صعب العلاج پرداخت شد و امیدواریم با این سود، مشکل راهبردی واکسن در کشور را حل کنیم. یک ریال از این پول در خارج از سلامت هزینه نمی‌شود.

وی درباره علت وجود اختلاف آماری بین واکسن‌های تولیدشده با توزیع شده نیز گفت: زمانی که ماده اصلی واکسن را تولید می‌کنیم و به شیشه های آمپول منتقل می‌کنیم 15 روز در انبار نگهداری می‌کنیم تا تست های پایداری و ... انجام شود و سپس تحویل سازمان غذا و دارو می دهیم که یک تا دو روز به این فرایند اضافه می‌شود تا سازمان غذا و دارو تحویل معاونت بهداشت و درمان برای توزیع و تزریق دهد. بنابراین آمارهای تولید، توزیع، انبارها، تزریق و ... با یکدیگر متفاوت است.

آیا برکت جلوی واردات واکسن کرونا را گرفت؟

وی درباره شائبه مطرح شده مبنی بر اینکه گروه دارویی برکت جلوی واردات واکسن را گرفت، تأکید کرد: کدام وجدان انسانی اجازه می دهد تا مرگ مردم را شاهد باشد و اعلام کند که می‌خواهم قهرمان تولید شوم؛ آن وقت که مردم گرفتار ماسک بودند مهمترین وارد کننده ماسک در کشور گروه دارویی برکت و ستاد اجرایی بود و بعد تولید ماسک را راه اندازی کرد. اولویت ما سلامت مردم است و خانواده خود افراد ستاد اجرایی فرمان امام نیز در معرض خطر بودند، اینکه ما جلوی واردات را گرفته باشیم شبیه به شوخی است. برکت یک شرکت است و در جلوگیری واردات واکسن نمی‌توانست دخالتی داشته باشد.

جمشیدی در پاسخ به این سؤال که چرا بحث تولیدواکسن از ابتدای تولید تا الان دائماً در رسانه‌ها مطرح شده است، توضیح داد: تولید واکسن به عنوان یک موفقیت ملی برای همه کشورها بود، ابرقدرت‌های بزرگ دنیا به دنبال این بودند که اعلام کنند واکسن تولید کردند و اگر در کشور ما به عنوان یک کشور تحریمی یک اقدامی انجام شد آیا نباید به گوش مردم برسد؟ در این شرایط رقابت سنگینی بین روسیه، چین، اروپا و آمریکا برای تولید واکسن بود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon