کمآبی به دامنه سرسبز سبلان رسید/ ادامه داستان کمبود سفرههای زیرزمینی
گروه استانها - اردبیل استانی که آوازه سرسبزی و کشت و صنعت مغانش همه جا را فراگرفته و دامنه سرسبز سبلان را در خود جای داده اما طبق نظرات کارشناسان هماکنون با بحران آب مواجه است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل ، اردبیل استانی که آوازه سرسبزی و کشت و صنعت مغانش همه جا را فراگرفته و دامنه سرسبزسبلان را در خود جای داده اما طبق نظرات کارشناسان هماکنون با بحران آب مواجه است که به نظر میرسد این مسئله حاصل کمتوجهی و کمکاری برخی مسئولان و دستگاههای اجرایی ذیربط است.
اگر در اسرع وقت در این زمینه تمهیدات لازم و کافی اندیشیده نشود این روند همراه با بحران کمآبی در سالهای آینده نیز تبدیل به یک معضل جدی خواهد شد، چرا که استان اردبیل در سالهای اخیر تحت تأثیر تغییرات اقلیمی و کاهش چشمگیر بارشها قرار گرفته و با مشکلات جدی مواجه شده است.
اگر هر چه سریعتر تصمیماتی مناسب در کشت محصولات استراتژیک در استان انجام نیابد بیشک این کشور با مشکلاتی جدی مواجه خواهد شد، چرا که با کاهش سفرههای آبهای زیرزمینی منابع آبی نیز با کمبود جدی روبهرو میشود که این مسئله بسیار خطرآفرین خواهد بود.
براساس اسناد رسمی شرکت آب منطقهای اردبیل، بارش در این استان بین 31 استان کشور جایگاه بیست و نهم را دارد که در واقع بارندگی در اردبیل نسبت به سالهای گذشته حدود 45 درصد کاهش داشته است.
طبق اذعان کارشناسان شرکت آب منطقهای، روان آبها و ذخایر زیرزمینی هم در اردبیل کاهش چشمیگری داشته است و با توجه به این که پنج برابر ظرفیت استاندارد از دشت اردبیل آب برداشت شده است همین امر سبب شده تا دشت اردبیل نشست کند.
طبق آمار رسمی منتشر شده استاندارد برداشت آب از دشت اردبیل 130 میلیون مترمکعب اعلام شده و در مقابل بیش از 632 میلیون مترمکعب آب برداشته شده که این موضوع نشان دهنده مصرف 5 سال آینده استان محسوب میشود که نیازمند بررسیهای ویژه و اساسی است.
طبق اظهارات معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای اردبیل آب سفرههای زیرزمینی 12 متر کاهش یافته و تاکنون حدود 700 میلیون مترمکعب کسری آب در سفرههای آب زیرزمینی استان اردبیل ایجاد شده است.
کمبود آبهای زیرزمینی علاوه بر مشکلات ایجاد شده شوری آب را نیز به همراه خواهد داشت که این مسئله نیازمند حمایت از بخش کشاورزی برای جلوگیری از ایجاد هزینههای گزاف تصفیه آب است که در کنار نصب چاههای غیرمجاز کشاورزان سبب تشدید این مشکلات شده است.
به همین منظور مسئولان آب منطقهای به دنبال راهکار بازگشت آب به سفرههای آب زیرزمینی برای جلوگیری از برداشت آب میدانند که به همین منظور یک هزار و 900 دستگاه کنتور هوشمند در چاههای اردبیل نصب کرده تا بر میزان برداشت از چاهها را برآورد کرده و اجازه برداشت بیشتر را ندهد.
با توجه به شرایط پیش آمده حل بحران آب نیازمند انجام اقداماتی از سوی نهادهای حاکمیتی است تا هر چه سریعتر مشکلاتی که در این زمینه سبب به خطر افتادن نفس استان اردبیل شده برطرف شود.
انتهای پیام/132/ ع