روایت تسنیم از بی‌توجهی به مسجد جامع اردستان/ کاندیدای ثبت جهانی نگهداری و مرمت نمی‌شود


روایت تسنیم از بی‌توجهی به مسجد جامع اردستان/ کاندیدای ثبت جهانی نگهداری و مرمت نمی‌شود

گروه استان‌ها - یکی از مواردی که به مسجد جامع اردستان صدمه وارد می‌کند وسایل صوتی نامیزان و همچنین وسایل گرمایشی و سرمایشی است که درست استفاده نمی شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردستان، با گشت و گذری در شهرستان اردستان متوجه می‌شویم که مساجد و حسینیه‌های بسیار قدیمی در این شهرستان وجود دارد اما آنچه که در نظر همگان بسیار نمود دارد و سابقه تاریخی زیادی هم دارد مسجد جامع شهر اردستان است که به دایره المعارف مساجد معروف است.

مسجد جامع اردستان یک مسجد چهار ایوانی‌ دارای بخشی‌ از یک‌ مجموعۀ بزرگ‌ بناهای‌ عمومی‌، همچون‌ مسجد، مدرسه‌، حمام‌، حسینیه‌، آب‌انبار، کاروانسرا و بازارچه‌ آن را تشکیل داده است و این‌ مجموعه‌ در دوره‌های‌ مختلف‌ تاریخی شکل گرفته‌ و در حال‌ حاضر قدیمی‌ترین‌ هستۀ تاریخی‌ آن‌، مسجد جامع‌ است‌.

اما آنچه موضوع گزارش خبرگزاری تسنیم واقع شده این است که مسجدی با این عظمت که کاندیدای ثبت جهانی هم قرار گرفته چرا کمتر نسبت به مرمت و نگهداری آن توسط مسئولان و مردم اقدام می شود و مرتبا در آن اقدام به برگزاری مراسم‌ها و مناسبت‌های ملی و مذهبی اقدام می‌شود که این موضوع می‌تواند به تخریب دیواره‌های این بنای تاریخی بیانجامد هر چند در چند سال گذشته از زدن اشیاء و میخ به دیواره آن جلوگیری شده اما همچنان محتاج توجه بیشتر مسئولان و مردم است.

مساجد با حضور و نفس مردم زنده است

مهدی مشهدی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردستان، اظهار داشت: نکته‌ای که در خصوص مساجد بسیار مهم است اینکه هر ابنیه‌ای با وجود نفس مردمانی زنده خواهد بود که در آن رفت و شد می‌کنند و درست است که اوقاف و میراث فرهنگی برای آن هزینه می‌کنند اما اگر مردم در آن حضور نداشته باشند هیچ ارزشی ندارد.

وی افزود: ما اصلا منکر حضور مردم در مراسم‌های مختلف در مسجد نیستیم و معتقدیم که مسجد همیشه باید مورد استفاده مردم باشد و مراسم‌های خیلی خوبی در آن برگزار می‌شود که یکی از مراسم‌های خوب اخیر مراسم سالگرد شهدای هفتم تیر بود که در مسجد جامع اردستان برگزار شد و دست‌اندرکاران بدون نصب بنر و پرچم خاصی اقدام به برگزاری مراسم کردند تا مردم و میهمانان مسجد را آن چنان که هست ببینند.

رئیس میراث فرهنگی شهرستان اردستان گفت: یکی از مواردی که به مسجد جامع اردستان صدمه وارد می‌کند وسایل صوتی نامیزان و همچنین وسایل گرمایشی و سرمایشی است که درست استفاده نمی‌شود که می‌تواند این موارد را با تعامل هیئت امنا و بزرگان شهر موضوع و مشکل را برطرف کرد که میراث فرهنگی در یکسال گذشته بیش از یک میلیارد تومان برای این مسجد هزینه کرده و مواردی از قبیل نصب دوربین بود که اتفاقاتی که در آن اتفاق می‌افتاد به جهت نصب دوربین به صفر رسیده است.

وی ابراز داشت: ما مرتبا چند نیرو در مسجد جامع داریم که کار می‌کنند و الان در حال مرمت سردرب حسینیه مسجد هستند و لازمه همه این موارد همکاری و دلسوزی مردم و مسئولان است تا بتوانیم بهترین مراسم‌ها را هم در این مسجد بگیریم و حتی درخواست کردیم تا فیبر نوری بیاورند و با توجه به دوربین‌ها می‌توان بهترین مراسم‌های استانی و کشوری را با بزرگان منطقه در این مسجد انجام داد.

بی‌مهری بعضی‌ها نسبت به مسجد جامع اردستان

مشهدی بیان کرد: موضوعی که رعایت نمی‌شود اینکه بعضی‌ها اقدام به نوشتن یادگاری بر روی دیواره مسجد می‌کنند یا بعضا در آن به روشن کردن شمع می‌پردازند که این اشتباه است و یا به آن میخ بکوند که این‌ها در شأن مسلمانی ما هم نیست و از اصحا ب رسانه هم که حامی میراث هستند تقدیر می‌کنیم.

رئیس میراث فرهنگی شهرستان اردستان تاکید کرد: پرونده ثبت جهانی این بنای با ارزش انجام شده و در حال پیگیری است و با شهرداری اردستان مکاتبه‌ای شده و یکی از همکارانمان در استان اصفهان به عنوان نماینده پیگیر موضوع است که پنج مسجد دوره سلجوقی و به این شکل را در استان پیگیری می‌کند و کارهای آن انجام شده است.

وی تصریح کرد: ثبت یک اثر در میراث جهانی برای هر شهری خیلی ارزش دارد و مسئولان شهرستان‌ها با پیگیری خواستار هستند تا یک اثر در جهان برایشان به ثت برسد که ما یک مورد قنات دو طبقه را داریم و مسجد جامع اردستان در سال یک هزار و 310 با شماره سند 180 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

آثار تاریخی بازگو کننده فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی است

مهدی مشتاقی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردستان، اظهار داشت: آثار تاریخی بازگوکننده فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی است و در میان کشورهای دنیا ایران نقش گل سرسبد آثار تاریخی را داشته که برای شناساندن آن به نسل‌های آینده باید کوشا باشیم و در میان شاخه‌های معماری ساخت بناهای مذهبی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده به شکلی که در طول تاریخ باشکوهترین و زیباترین هنرها و فنون در خدمت آن‌ها قرار گرفته است.

وی افزود: در قدیم بعضا مساجد را جامع می‌خواندند و مساجد جامع از نظر منزلت و مراتب پس از مسجدهای چهارگانه مسجدالحرام، مسجدالنبی، بیت المقدس و مسجد کوفه قرار دارد و به شکلی موضوع پیش رفت که در قرن اول اسلامی سکونت گاهی که به مقام شهر ارتقاء می‌یافت در آنجا مسجد جامع می‌ساختند و فقط در این مسجد نماز می‌گذاشتند و اگر شهری بدون مسجد جامع یا آدینه بود اهمیت شهری نیز نداشت.

کارشناس ارشد مسائل تاریخی گفت: در ابتدا مجوز ساختن مسجد جامع فقط در شهرها بود و در روستاها اجازه ساخت مسجد جامع داده نمی‌شد و به عبارت دیگر دارا بودن مسجد جامع یکی از امتیازات حقوقی شهر نسبت به روستا بود و به تدریج با پیدایش شهرهای جدید یکصد هزار نفری به این علت که حضور همه نمازگزاران در یکجا برای برگزاری نماز ممکن نبود احداث چندین مسجد جامع در یک شهر ضرورت یافت.

مسجد جامع اردستان دارای چهار دوره تاریخی است

وی ابراز داشت: مسجد جامع اردستان دارای چهار دوره تاریخی است که اولین دوره مربوط به بنای کاخ ساسانی است که قدمت آن از یک‌هزار و 800 سال بیشتر است و خشت‌های خام باقی مانده از آن در سمت شمال آن و در سمت شمال غرب مسجد نزدیک درب ورودی حوزه علمیه حاج حسین نورالدین واقع شده است که طول و عرض آن 38 در 38 سانتیمتر است و این خشت‌ها در زیر لایه‌های گچ در سال 51 تا 55 هجری شمسی کاوش شده و در واقع قدیمی‌ترین دیوار موجود در شهرستان اردستان محسوب می‌شود.

مشتاقی بیان کرد: مسجد جامع شهر اردستان از باشکوهترین و نامدارترین آثار تاریخی معماری با ارزش ایران به شمار می‌آید که گنبد دوپوشه و کتیبه‌های کوفی و ثلث گچ‌بری‌ها روی آجر و محراب‌های بسیار زیبا و هنرمندانه از بزرگی و زیبایی هنرمندی و دست پرورده استادانی است که این بنا را در 900 سال پیش در اینجا ساخته اند.

کارشناس ارشد مسائل تاریخی در خصوص امتیازات مسجد جامع اردستان نسبت به سایر مساجد تاریخی ایران افزود: اینکه این مسجد اولین مسجد دو طبقه در جهان اسلام است و از وجه امتیازات آن تعدد فضاهای مجموعه مسجد جامع است که به احتمال قوی برای آن نیز مشابهی نمی‌توان یافت.

انتهای پیام/802/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon