زلفیگل: زحمات دانشمندان و دانشجویان را زیر سؤال نبریم/ آثار تولید علم باید در جامعه بروز و ظهور پیدا کند
وزیر پیشنهادی علوم گفت: یکی از افتخارات نظام جمهوری اسلامی داشتن رتبه اول در منطقه است و برج تولید علم کشور در منطقه خودنمایی میکند و رشد علمی ایران در برخی سالها ۱۳برابر متوسط رشد علمی دنیا بوده است.
به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، محمدعلی زلفیگل وزیر پیشنهادی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در جلسه رأی اعتماد به وزرای دولت سیزدهم گفت: هر مدیر و مسئولی در جمهوری اسلامی ایران در هر رده و سطحی، چنانچه در راستای اهداف شهدا و امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری حرکت نکند، یقیناً عاقبت به خیر نخواهد شد. شهدا عاقبت به خیر شدند چون در راستای اهداف نظام حرکت کرده، مردمی بودند و همه را خودی میپنداشتند؛ همچنین مردم را با هر قوم، زبان و فرهنگ دوست میداشتند و خادم مردم بودند.
وی افزود: دیدیم که در مراسم تشییع پیکر مطهر سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی بیش از 35 میلیون نفر حضور یافتند چون او را از خود میپنداشتند و او نیز مردم ایران را از خود میپنداشت؛ من نهایت تلاش خود را خواهم کرد که در هر مسئولیتی، مشی و منش شهید چمران و شهید حاج قاسم سلیمانی را الگوی خود قرار دهم.
وزیر پیشنهادی علوم خاطرنشان کرد: در دوران ریاست دانشگاه بوعلی سینا که بیش از 15 هزار جمعیت دانشجویی دارد و یکی از سیاسیترین دانشگاههای کشور است، بهلطف خدا در فتنه 1388 بهگونهای مدیریت کردیم که هیچکس آسیب ندید. همه میدانیم که فتنه سرآغاز مشکلات خارجی برای ما شد و دشمن نسبت به براندازی نظام اسلامی بهخیال خام خود امیدوار شد؛ چگونه میتوانیم با کسانی که این ضرر را به نظام زدند در یک خط باشیم؟
زلفیگل بیان کرد: اگر کسی از طریق نظام جمهوری اسلامی ایران و ساختارهای آن آبرویی کسب میکند، مردانگی حکم میکند که آبرویش را برای نظام هزینه کند و چگونه با کسانی که در بزنگاهها از دفاع نمیکنند، همخط باشیم؟ با شفافیت اعلام میکنم و سیاستمداران آمریکا بدانند که دست سردار ما را قطع کردند و کمترین هزینهاش قطع دست آنها از این منطقه خواهد بود.
وی گفت: یکی از افتخارات نظام جمهوری اسلامی، داشتن رتبه اول در منطقه است و برج تولید علم کشور در منطقه خودنمایی میکند و رشد علمی ایران در برخی سالها 13 برابر متوسط رشد علمی دنیا بوده است؛ قدر دانشمندان و دانشجویان دانشپژوهان خود را بدانیم. مقام معظم رهبری بارها این موفقیت علمی را افتخار نظام اسلامی دانستهاند و ما اجازه نداریم که نتیجه زحمات این عزیزان را زیر سؤال ببریم.
وزیر پیشنهادی علوم با اشاره به اظهارات برخی نمایندگان خاطرنشان کرد: باید آثار تولید علم در جامعه بروز و ظهور پیدا کند و علت اینکه این تاکنون رخ نداده این است که ما سه دسته تحقیقات داریم؛ تحقیقات بنیادی، کاربردی و توسعهای. مقررات ما تاکنون بیشتر برای تحقیقات بنیادی بوده و نظامهای سنجشی برای تحقیقات بنیادی که خروجی آن بروندادهای علمی بوده است، اگر دنبال این هستیم که نقش دانشگاه را در جامعه بروز و ظهور ببخشیم، راهش این است که برای سطح دوم تحقیقات برنامهریزی کنیم و نظامات سنجشی و انگیزشی شایسته را ایجاد کنیم تا دانشپژوهان و اعضای هیئت علمی انگیزه لازم را برای تحقیقات کاربردی داشته باشند.
زلفیگل بیان کرد: سعی میکنیم که در دورهی 4 ساله، نظام پیشنهادات را برای کاربردی کردن تحقیقات خصوصا بخش مهمی از پایاننامهها و رسالههای دکتری ایجاد کنیم. دانشگاهها، اساتید و دانشجویان مقصر نیستند و آنان کار خود را بهخوبی انجام دادهاند و ما بیش از این از آنان نخواستهایم؛ باید با ایجاد سیستم جدید، بستر نرمافزاری و سخت افزاری را برای تحقق پژوهش ایجاد کنیم.
وی گفت: سرمایههای کشور اعم از سرمایههای مادی، معنوی و انسانی نباید دچار افت بها شود بلکه میبایست همافزایی داشته باشد و آیندگان در بر آوردن نیازهایشان با مشکل روبرو نشوند یعنی علاوه بر نیازسنجی، نیازآفرینی هم بشود. همچنین نباید به محیط زیست مادی، معنوی، مذهبی، فرهنگی و اجتماعی آسیب برسد و بنده با توجه به این اصول برنامههای خود را تدوین کردهام.
گزینه پیشنهادی وزارت علوم خاطر نشان کرد: دانشگاهها باعث تحقق آرمانهای جامعه میشوند زیرا تحقق آرمان بدون علم و دانش مقدور نیست و بههمین دلیل است که دانشگاهها مورد توجه هستند؛ برای اینکه بتوانند این آرمانها را محقق کنند، باید بر اساس اسناد بالادستی، سند چشمانداز، نقشه جامع علمی کشور، بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری و از همه مهمتر، سند اسلامی حرکت کنند و این سند عالی و خوب در دستورکار من خواهد بود.
زلفیگل گفت: مجلس قدرت بینظیری به انشگاههای ما داده و این نشان میدهد که نظام جمهوری اسلامی ایران چقدر برای دانشمندان و دانشگاهها ارزش قائل است؛ همچنین قانون هیئتهای امنا استقلال خاصی به دانشگاه داده و دانشگاه از این اعتماد نظام اسلامی به بهترین نحو استفاده کرده و موجب دوام و قوام بیشتر نظام بشود.
وی اظهار داشت: همه میدانیم که علم نور و شفافیت است و وقتی یک دانشمند یافتهی علمی خود را منتشر میکند، همهی دنیا میبینند و نظر میدهند و اصلاح میکنند. شفافیت را در وزارت علوم توسعه میدهیم و با اینکار، از پلشتیها پیشگیری خواهد شد و بهجای اینکه فرهنگ مچگیری را توسعه دهیم باید پیشگیری و شفافیت را دنبال کنیم.
وزیر پیشنهادی علوم عنوان کرد: تعامل همافزا با مجلس، شورایعالی انقلاب فرهنگی و شورایعالی علوم، تحقیقات و فناوری در دستورکار ماست و با این تعامل میتوانیم از این ظرفیتها برای ارتباط دانشگاه با صنعت و مرجعیت علمی و دیپلماسی علمی نهایت استفاده را داشته باشیم.
زلفیگل تصریح کرد: در بخش آموزشی، مشکلی که آیندهی کشور را به خطر میاندازد عدم توزیع متوازن استعدادها در رشتههای مختلف تحصیلی است و تقاضا برای رشتههای علومپایه و علوم انسانی کم شده، در صورتیکه این رشتهها پایه و اساس علم هستند. این مسائل سیاستهای فرابخشی لازم دارد که با تعامل با کمیسیون آموزش مجلس، وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت و وزارت علوم چارهای اندیشید و این فقط در اختیار وزارت علوم نیست.
وی افزود: از دیگر مشکلات بروز نبودن سرفصلها و نادیدهگرفتن مهارتهاست؛ باید آموزشهای مهارتی را جدی بگیریم زیرا جامعهی ما فقط به تحصیلات تکمیلی نیاز ندارد و بلکه به تکنسین و آموزشهای مهارتی هم نیاز داریم و دانشگاههای علمیکاربردی و فنیوحرفهای مورد توجه ویژهی ما خواهد بود و میتوان این دانشگاهها را در سراسر کشور توسعه داد.
گزینه پیشنهادی برای تصدی وزارت علوم در ادامه گفت: از دیگر مشکلات عدم رصد دانشآموختگان است و بعد از اینکه دانشجو دانشآموخته شد، او را رها میکنیم؛ در صورتیکه در برنامهی من است که مأموریت جدیدی برای موسسه آموزش و پژوهش عالی تعریف میکنم و از مهندسی آمار استفاده میکنیم تا بدانیم دانشآموختگان کجا مشغول کار هستند و آیا شغل دارند و شغل آنها با رشته تحصیلیشان مرتبط هست یا نه؟ که طبق آن هدایت صحیح تحصیلی داشته باشیم.
زلفیگل افزود: نقش دانشگاهها در جامعه کمرنگ است و برای اینکار از پتانسیل پایگاه استنادی جهان اسلام برای نظام پیشنهادات استفاده و سعی خواهیم کرد که تحقیقات را کاربردی کنیم. متأسفانه برای رشتهها مأموریت عام و خاص تعریف نشده و ما اینکار را انجام خواهیم داد تا بتوانند به مرجعیت علمی برسند و در دنیا مانند خورشیدی در سپهر علم جهان بدرخشند.
وی گفت: تلاش میکنیم با حمایت مجلس، در برنامه توسعه هفتم کشور خلاهای قانونی را اصلاح کرده و مقررات لازم را الحاق کنیم تا امکان حمایت ویژه از فناوری، تکنولوژی و شرکتهای دانشپایه مقدور شود. معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور شرکتهای دانشبنیان را احراز صلاحیت میکند و این از مشکلات است و یعنی شرکت باید به یک پتانسیل برسد ویک محصول را تولید کند و ارزیابی شده تا تایید شود؛ در حالیکه باید از شرکتهایی که در حال رشد هستند، حمایت کنیم.
گزینه پیشنهادی وزارت علوم اظهار داشت: علم و فناوری جدید همراه با خود فرهنگ جدیدی ایجاد میکند؛ مانند اینکه تلفن همراه، فضای مجازی، فناوری اطلاعات و امثال آن، فرهنک خاص خود را دارد و اگر در پی پویش، پالایش و پیرایش فرهنگی هستیم باید روی علم و فناوری سرمایهگذاری کنیم. اگر میخواهیم قدرت نرم نظام جمهوری اسلامی ایران را توسعه داده و کشورهای مسلمان، ایران اسلامی را الگوی خود قرار دهند، باید روی علم و دانش سرمایهگذاری کنیم زیرا ایندو، فرهنگ سالم را با خود همراه خواهد داشت.
زلفیگل بیان کرد: میکوشیم از پتانسیلهای تشکلهای اسلامی،کانونهای فرهنگی و انجمنهای علمی استفاده کنیم تا فرهنگ علمی را در ذهن و قلب جوانان ماندگار کنیم.
انتهای پیام/