افزایش جمعیت میلیونرهای ایران با وجود تحریم‌های آمریکا و شیوع کرونا

افزایش جمعیت میلیونرهای ایران با وجود تحریم‌های آمریکا و شیوع کرونا

یک موسسه بین المللی نوشت: تعداد میلیونرهای ایران در سال میلادی گذشته ۲۵۰ هزار نفر افزایش یافته و ایران با سه پله صعود در جایگاه چهاردهم جهان از نظر جمعیت میلیونرهای خود قرار گرفته است .

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از میدل ایست آی، تعداد میلیونرهای ایران طی یک سال گذشته علیرغم تحریم‌های آمریکا و مواجهه با چندین موج شیوع کرونا افزایش یافته است. 

طبق جدیدترین گزارش موسسه کپجمینی از ثروت دنیا، جمهوری اسلامی ایران بیشترین افزایش تعداد میلیونرها را در 2020 داشته است.  تعداد این افراد حداقل 250 هزار نفر افزایش یافته و ایران را با سه پله صعود در جایگاه چهاردهم جهان قرار داده است.

طبق این گزارش، تعداد میلیونرهای ایران در حال حاضر از اسپانیا، روسیه، برزیل و حتی عربستان هم بیشتر است.

اما با توجه به تحریم‌های آمریکا و مرگ یک نفر در هر دو دقیقه بر اثر کووید 19، این سوال به وجود آمده که چطور تعداد میلیونرهای ایران افزایش یافته است؟

تحریم‌های آمریکا

آنچه افزایش تعداد میلیونرهای ایران در جهان را قابل توجه تر کرده این است که ثروت میلیونرهای آن در 2020 علی رغم تحریم های سخت آمریکا 24.3 درصد بالا رفته است.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران اعلام کرده تحریم‌های آمریکا یک تریلیون دلار خسارت به اقتصاد کشور وارد کرده است.

 ایران از 2018 و از زمان بیرون رفتن دونالد ترامپ از قرارداد اتمی برجام، تحت تحریم های مختلفی قرار گرفته است.

واشنگتن در روزهای پایانی دوره ریاست جمهوری ترامپ تمرکز تحریم‌های خود را تغییر و مخصوصاً اقدامات غیر هسته‌ای ایران را هم مورد تحریم قرار داد.

به نظر می رسید این تغییر موضع ترامپ استراتژیک بوده و با توجه به برنامه جو بایدن برای بازگشت به مذاکره با ایران صورت گرفته است. چون تحلیلگران هشدار داده بودند برداشتن تحریم‌های غیر هسته‌ای طی مذاکرات بسیار سخت است.

این تحریم‌ها که در دوره همه‌گیری کرونا هم پابرجا بوده‌اند، هزینه زندگی برای مردم عادی را بالا برده و قیمت کالاها از جمله غذا و دارو را افزایش داده‌اند.

بازار بورس

طبق آخرین گزارش سرمایه‌گذاری جهان که توسط کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل منتشر شده،  سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در ایران از بیش از 5 میلیارد دلار در 2017 تا 1.5 میلیارد در 2019 و 1.3 میلیارد دلار در 2020 کاهش یافته است.

صادرات کالا و خدمات ایران هم از 111 میلیارد دلار در 2017 تا 98 میلیارد دلار در 2018 و کمتر از 29 میلیارد دلار در 2020 پایین آمده است.

بیشتر میلیونرهای ایران نه تولید کننده هستند و نه کارآفرین. این افراد حتی در جذب سرمایه هم خوب نیستند.

در نبود سرمایه‌گذاری خارجی و فرصت رشد برای اقتصاد ایران، این میلیونرها بیشتر از طریق پولی که از جیب مردم عادی خارج می‌شود ثروتمند شده‌اند نه درآمدهای خارجی یا تولید.

دولت ایران در ماه سپتامبر یعنی پایان تابستان سال گذشته یک درصد از صندوق ثروت حکومتی را به بازار بورس تهران تزریق کرد که باعث افزایش تعداد میلیونرها شد.

در گزارش ثروت جهان آمده است:«ارزش تجارت در بازار بورس تهران بین ماه‌های مارس و ژوئیه 2020 معادل اسفند 98 تا تیرماه 99، 625 درصد نسبت به همین دوره در یک سال قبل از آن افزایش یافت. بازار بورس تهران در اواسط تابستان سال گذشته رکورد زد».

ولی حباب بازار سهام تهران ترکید و بسیاری از مردم عادی که با تشویق دولت پول خود را در بورس سرمایه‌گذاری کرده بودند ضرر کردند.

محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در ایران در مصاحبه‌ای در این مورد گفت:« 150 نفر که سرمایه آنها بیش از یک تریلیون تومان (40 میلیون دلار) بوده، قبل از کاهش نرخ بهره توسط دولت، پول های خود را از بانک بیرون کشیده و به ارز خارجی، طلا، سهام و ملک تبدیل کرده بودند».

وی با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاری توسط مردم عادی چند هفته قبل از آغاز سقوط بازار سهام در اوت 2020 معادل مرداد سال گذشته صورت گرفته گفت:«این افراد از اکتبر 2019 تا مارس 2020 (مهر تا اسفند 98) وارد بازار بورس شده بودند. سرمایه‌گذاری آنها در بازار بورس تهران باعث 500 درصد افزایش ارزش سهام شد. مردم طبقه متوسط در فروردین و اردیبهشت 99 وارد بازار بورس شدند. طبقه فقیرتر مردم دارایی های خود را فروختند تا در خرداد و تیرماه در بورس سرمایه‌گذاری کنند».

ارزهای مجازی

بازار ارز های مجازی هم به ثروتمندتر شدن میلیونرهای ایران کمک کرده است.

بیت کوین، محبوب ترین ارز مجازی دنیا، در حال حاضر بیش از 44 هزار دلار معامله می‌شود ولی در آوریل (فروردین سال جاری) به اوج 63 هزار دلار رسیده بود.

طبق گفته آریان، یکی از استخراج کنندگان بیت کوین در تهران، برخی افراد این ارز مجازی را در مقیاس صنعتی استخراج کرده و پول هنگفتی به دست آوردند تا اینکه خاموشی‌های گسترده دولت را متقاعد کرد تمام فعالیت های استخراج ارز مجازی را متوقف کند.

یک مزرعه استخراج ارز مجازی چینی درنزدیکی رفسنجان که یکی از بزرگترین مزارع ارز مجازی در خاورمیانه است، در ابتدای سال جاری میلادی به خاطر استفاده از 175 مگاوات ساعت برق تعطیل شد.

این مزرعه که 54000 دستگاه استخراج کننده ارز مجازی در اختیار داشت بزرگترین مزرعه استخراج بیت کوین در ایران بود که حدود یک سوم کل برق اختصاص داده شده به استخراج کنندگان ارز مجازی در این کشور را مصرف می‌کرد.

ایران به خاطر قیمت پایین برق یکی از مهمترین مقاصد استخراج ارز مجازی است.

گزارش ثروت جهان نشان می‌دهد حدود 72 درصد از میلیونر های ایران در ارز مجازی سرمایه‌گذاری کرده بودند.

در این بین، اتاق بازرگانی تهران تخمین می زند حدود 12 میلیون ایرانی که 15 درصد جمعیت آن را تشکیل می‌دهند در ارزهای مجازی سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

انتهای پیام/65

 
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon