نگاهی به راهبرد مقاومتی دفتر سیاسی جدید حماس

نگاهی به راهبرد مقاومتی دفتر سیاسی جدید حماس

عضو دفتر سیاسی حماس طی مصاحبه‌ای به تبیین پروژه مقاومتی جنبش حماس در فلسطین پرداخت. با توجه به انتخابات جدید جنبش حماس می‌توان آن را راهبرد دفتر سیاسی جدید مقاومت توصیف کرد که طی ۴ سال آینده در این جنبش تصمیم‌گیر خواهند بود.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، محمود الزهار، عضو دفتر سیاسی جنبش حماس در گفتگویی با خبرگزاری آناتولی اصلی ترین مسائل روز مقاومت در فلسطین به ویژه نوار غزه را مورد توجه قرار داده است. با توجه به جایگاه ویژه‌ای که محمود الزهار در جنبش حماس دارد و اظهاراتی که از زبان جنبش حماس بیان می‌کند می‌توان این سخنان را راهبرد دفتر سیاسی جدید حماس برشمرد که در زیر به آنها خواهیم پرداخت.

راهپیمایی برای فشار به اشغالگران

نخستین مسئله‌ای که سوی محمود الزهار مطرح شد توصیفی است که او از راهپیمایی‌های میدانی نزدیک نوار مرزی غزه ارائه کرد. با وجود آنکه رسانه‌های رژیم صهیونیستی این راهپیمایی‌ها را راهبرد جدید حماس توصیف کرده‌اند اما عضو دفتر سیاسی جنبش حماس راهپیمایی‌های نوار مرزی را اقدامی در راستای اعمال فشار بر رژیم صهیونیستی به منظور جلوگیری از جنایت‌های بیشتر علیه ملت فلسطین توصیف می‌کند. او می‌گوید این راهپمایی‌ها بدان منظور انجام نمی‌شوند که جنگی جدید خلق کنند. این راهپیمایی‌ها نتیجه تنگنایی است که رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه به وجود آورده است و امروز به امور حیاتی مردم نوار غزه مثل غذا، آب و برق رسیده است.

بعید بودن وقوع جنگ جدید

در خصوص وقوع جنگ جدید در نوار غزه الزهار اعلام کرد براساس گزارش‌های عمومی٬ رژیم صهیونیستی به دنبال یک توطئه جدید نیست چرا که این نگاه را ندارد که جنگ جدید بتواند این رژیم را نجات دهد. رژیم صهیونیستی غیر قابل اعتماد است اما ما به این نتیجه رسیده‌ایم که برای وارد کردن منطقه به یک جنگ جدید دسیسه چینی نمی‌کند چرا که هنوز نتوانسته آثار کشتاری که در جنگ اخیر ایجاد شده را ترمیم کند.

او افزود در جنگ اخیر خسارت‌های وارده به رژیم صهیونیستی در تاریخ این رژیم بی‌سابقه بود. اظهارات آنها نشان می‌دهد که درک کرده‌اند که توانمندی‌های مقاومت کاسته نشده، آنها می‌توانستند موفقیت‌های بیشتری را محقق کنند.

حق مقاومت مشروع

مهمترین نکته‌ای که محمود الزهار در خصوص پروژه و استراتژی مقاومت فلسطین مطرح کرد «حق مقاومت مشروع» بود. الزهار با تأکید بر اینکه هر فلسطینی حق دارد در هر مکانی از خودش با تمام وسایل ممکن دفاع کند این نکته را به عنوان الگوی مقاومت فلسطین طرح کرد و به آن این نکته را افزود: حال اگر این دفاع از خود از راه‌های مسالمت آمیز محقق نشد این حق ما است که برای دفاع از سرزمین و مقدسات‌مان هرگونه که ممکن است مسلح شویم. این نکته مهمترین مسئله‌ای است که در حوزه مقاومت مطرح است و محمود الزهار با توصیف آن نشان داد دفتر سیاسی حماس با تأکید بر این اصل اساسی مقاومت، برای 4 سال آینده خود طراحی می‌کند.

جرم توصیف کردن همکاری امنیتی

الزهار در کنار طرح اصل مقاومت مشروع به این نکته اشاره کرد که رژیم صهیونیستی بمب هسته‌ای دارد اما چرا باید فلسطینی‌ها از داشتن اسلحه معمولی محروم باشند تا از خود دفاع کنند. او در این راستا به اقدام حکومت خودگردان فلسطین در همکاری امنیتی اشاره کرد و گفت: حکومت خودگردان بر یک مبنای اشتباه عمل کرد و در نقطه‌ای اشتباه ایستاد و مرتکب جرمی به نام «همکاری امنیت با رژیم صهیونیستی» شد.

 جنگ، بخشی از مقاومت مشروع 

در کنار اصل مقاومت مشروع، الزهار جنگی که برآمده از همین مقاومت مشروع است را بخشی از آن توصیف کرد. به این معنا که جنگ بخشی از پروژه مقاومت نیست بلکه بخشی از «حق مقاومت مشروع» است که به عنوان ابزار مقاومت علیه اشغالگران به کار گرفته می‌شود. او به نکته‌ای رعب انگیز برای اشغالگران اشاره کرد و اینکه: حماس به دنبال جنگ‌های مرحله‌ای نیست بلکه آن جنگی را دنبال می‌کند که به آزادی نهایی فلسطین ختم شود. همانگونه که بسیاری از کشورهایی که مستعمره بودند با مقاومت سرزمین خود را آزاد کردند و ما نیز خود را برای آن جنگ نهایی آماده می‌کنیم.

توسعه حوزه حمایتی مقاومت

محمود الزهار امنیتی توصیف کردن مسئله محله الشیخ جراح در شهر قدس به نکته بسیار مهم اشاره کرد که می‌توان آن را مهمترین دستاورد مقاومت در «عملیات شمشیر قدس» توصیف کرد و آن توسعه دایره حمایتی مقاومت بود. او اعلام کرد مقاومت این را وظیفه خود می‌داند که از تمامی فرزندان فلسطین در تمام فلسطین اشغالی حمایت کند. این جمله نه تنها به معنای آن است که حماس از مردم قدس حمایت می‌کند بلکه در هر جای فلسطینی اشغالی که فرزندان فلسطین حضور داشته باشند از حمایت مقاومت برخوردار خواهند بود. این مسئله علاوه بر توسعه دایره حمایتی مقاومت، بر بازدارندگی ایجاد شده توسط مقاومت و احتمال اقدامات جدید در صورت تخطی رژیم صهیونیستی نیز تأکید کرد.

آزادی اسیران

محمود الزهار با پرداختن به مسئله آزادی اسیران فلسطینی به نوعی نشان داد بخشی از راهبرد دفتر سیاسی جدید حماس در آزادی اسیران فلسطین است. همانگونه که اعضای حماس پیش از این وعده آن را به مردم فلسطین داده بودند. بر همین اساس محمود الزهار راهبرد حماس در مسئله تبادل اسیران را بدین گونه توصیف کرد:   «مذاکره غیر مستقیم، تا تحقق مبادله ای همچون مبادله گلعاد شالیت»  

او در بخش اول اعلام کرد راهی جز مذاکره مستقیم وجود ندارد. در بخش دوم اعلام کرد این تبادل باید همچون مبادله شالیت در سال 2011 باشد یعنی آزادی هزاران اسیر فلسطینی در قبال 4 نام مطرح به عنوان اسیران رژیم صهیونیستی در بند حماس.

 استمرار عملیات اسارت نظامیان رژیم صهیونیستی 

نکته دیگری که الزهار در خصوص مسئله اسیران رژیم صهیونیستی اشاره کرده، مسئله قابل توجه آن بود که مقاومت تا زمان رسیدن به نتیجه نهایی هیچ خبری در خصوص اسیران رژیم صهیونیستی مبنی بر زنده بودن یا اینکه تنها چند جسد هستند ارائه نخواهد کرد. نکته مهمتر از آن قرار داشتن دستور اسیرگیری در دست سربازان مقاومت است. او افزود حماس اگر بتواند بر این تعداد اسیران بیافزاید قطعاً این کار را خواهد کرد. این مسئله نشان داد مقاومت این مسئله را به عنوان یک راهبرد دنبال خواهد کرد.

 جلوگیری از عادی سازی‌های بیشتر 

طی روزهای گذشته که مسئله آشتی بین چند کشور عربی به ویژه در حاشیه خلیج فارس مطرح شده برخی رسانه‌ها از این سخن گفته‌اند که حماس با این آشتی‌ها مخالف است. محمود الزهار ضمن تبیین این مسئله ، موضع و راهبرد حماس را در این زمینه در دوره جدید اعلام کرد.

اول اینکه در این زمینه حماس از آشتی بین کشورهای عربی استقبال می‌کند و آن را به نفع خود و فلسطین می‌بیند. دوم آنکه حماس مخالف عادی سازی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی است نه مخالف آشتی و توسعه روابط کشورهای عربی با یکدیگر . اما او نکته سومی را مرکب از دو نکته اول مطرح کرد و آن اینکه حماس مخالف آن است که آشتی بین دو کشور به رابطه‌ای ختم شود که یک کشور دیگر را به جمع کشورهای عربی که با رژیم صهیونیستی عادی سازی روابط کرده‌اند اضافه کند. اما با این حال از آشتی کشورهای عربی استقبال می‌کند.

 

به طور کلی محمود الزهار در تبیین راهبرد دفتر سیاسی حماس با تبیین اصل مقاومت مشروع، کل پروژه مقاومت را تبیین کرد و در کنار هر نوع جنگی را بخشی از مقاومت مشروع توصیف کرد تا دشمن ، مقاومت را تروریسم و خواهان جنگ توصیف نکند. در وهله دوم تا حدی مشخص شد که حماس در این دوره به دنبال آزادی اسیران فلسطینی و ایجاد گشایش برای نوار غزه است همچنان که ضمن استقبال از آشتی کشورهای عربی خواستار جلوگیری از استمرار عادی سازی روابط است. در کنار اینها راهپیمایی‌های میدانی مردمی به ابزاری برای اعمال فشار بر رژیم صهیونیستی و جلوگیری از جنایت‌های بیشتر این رژیم به کار گرفته خواهند شد. علاوه بر همه اینها مقاومت دایره حمایت خود از مردم فلسطین را به کل فلسطین تعمیم داده است و این مسئله می‌تواند آینده فلسطین را دچار تغییرات ریشه‌ای کند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon
طبیعت