خشکسالی چوب لای چرخ آسیاب گندمکاران زنجانی گذاشت


خشکسالی چوب لای چرخ آسیاب گندمکاران زنجانی گذاشت

گروه استان‌ها- وجود برخی از مشکلات همچون کاهش میزان بارندگی، بادزدگی، طغیان افت سن گندم و عدم همراهی مناسب کشاورزان توسط ارگان ذی‌ربط سبب شد تا کیفیت و کمیت محصول تولیدی در سال زراعی جاری کاهش یابد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، کشاورزی از جمله فعالیت‌هایی است که در تامین امنیت غذایی نقش مهمی را ایفا می‌کند و یکی از اساسی‌ترین فعالیت‌های اقتصادی در تامین معیشت مردم نیز محسوب می‌شود.

اما این فعالیت همواره به امور مختلف همانند عوامل اقلیمی وابسته است و اگر اندکی تغییرات جوی ایجاد شود ادامه این مسیر با چالش‌های اساسی روبه‌رو خواهد شد.

یکی از مهم‌ترین تاثیرات اقلیم بر کشاورزی و زراعت کاهش میزان بارندگی‌ها و خشکسالی است که اگر این امر رخ دهد در کنار افزایش دما می‌تواند حجم تولیدات را به شدت پایین آورده و علاوه بر عدم تامین نیاز داخل کشور و وابستگی، سبب هجوم آفات و امراض نیز شود که این امر نیز به نوبه خود تاثیر سو دیگری بر سطح تولیدات و حتی کیفیت محصول خواهد داشت.

اما در این بین در کنار ناملایمی‌هایی که اقلیم و شرایط آب و هوایی بر کشاورزی و زراعت تحمیل می‌کند باید دولت برای گذر از بحران و آسیبی که خشکسالی می‌تواند محصول را با طغیان آفت تهدید کند، چاره‌سازی کند و در ساده‌ترین اقدام در تامین نهاده‌های مورد نیاز از جمله سم با قیمت یارانه‌ای و کمکی یاریگر کشاورزان و تولیدکنندگان باشد تا در کنار خشکسالی و افت عملکرد محصول، عدم دسترسی مناسب به نهاده و گرانی آن‌ها سبب کاهش سطح تولید نشود.

با تمام این‌ها در سال آبی جاری کاهش میزان بارندگی در سطح کشور رخ داد و نگرانی‌های بسیاری را از بابت تامین آب مورد نیاز برای کشاورزی ایجاد کرد، چرا که اگر دسترسی به آب کاهش یابد کشور بیش از هر زمان دیگری از لحاظ تامین محصولات غذایی و استراتژیک به ویژه در بحث گندم وابسته خواهد شد. 

با این وجود یکی از مهم‌ترین تولیدات محصولات کشاورزی در هر جامعه و کشور، تولید "گندم" است که به عنوان یک محصول استراتژیک محسوب می‌شود و به عنوان یکی از اساسی‌ترین‌ کالا‌ها در سبد غذایی افراد جامعه مطرح است و امسال نیز خشکسالی از یک سو و طغیان آفت سن از سویی دیگر مزارع گندم به ویژه دیم‌زار‌ها را به شدت تهدید می‌کرد.

به طوری که طبق نظر کارشناسان کشاورزی در زنجان قسمت عمده‌ای از گندم دیم به دلیل عدم ارتفاع‌گیری بوته، عدم خوشه‌بندی، طغیان سن، کاهش کیفی و کمی محصول و در نهایت هزینه بالای برداشت مکانیزه گندم با کمباین و عدم صرفه اقتصادی برای کشاورزان قابل برداشت نشد.

این موضوع علاوه بر اینکه کشور را در تولید گندم دچار وابستگی خواهد کرد حتی در سال‌های پیش رو طغیان سن به دلیل عدم مبارزه با آن، امنیت غذایی را نیز به شدت تهدید خواهد کرد. با این حال استان زنجان نیز یکی از استان‌هایی است که سالانه قریب به  308 هزار هکتار از اراضی زیر کشت گندم می‌رود و قریب به 300 هزار تن نیز برداشت محصول انجام می‌شود.

اما امسال مشکلات مذکور سبب شد تا علاوه بر کاهش کمیت محصول، کیفیت آن نیز کاهش یابد و رقم پیش‌بینی شده از کشاورزان خرید نشود. از سویی دیگر کشاورزان در سال زراعی گذشته به دلیل افزایش قیمت بذر گندم قادر به خرید بذر مورد نیاز نبودند و امسال برای اینکه با این مشکل مواجه نشوند قسمتی از گندم تولیدی را به عنوان بذر نگه‌داری کردند و این امر یکی از علل کاهش میزان خرید تضمینی گندم بود.

در این راستا جواد تاراسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به اینکه قریب به 230 هزار تن گندم در سال جاری در استان تولید شد گفت: قسمتی از گندم تولیدی به شکل تضمینی از کشاورزان استان خریداری شد اما حجمی از گندم برای خود مصرفی و همچنین تامین بذر در فصل زراعی پیش رو نگه‌داری شد.

وی با اشاره به اینکه امسال میزان بارندگی‌ها در حدود 50 درصد نسبت به بلند مدت کاهش داشت افزود: خشکسالی از یک سو، طغیان افت سن و بادزدگی از سویی دیگر سبب شد تا دانه‌ها کوچک و ضعیف باشند و عملکرد لازم حاصل نشود.

تاراسی با اشاره به اینکه قریب به 20 درصد بذر گندم مورد نیاز کشاورزان تامین خواهد شد گفت: البته تعدادی از کشاورزان بذر مورد نیاز را ذخیره کرده‌اند و کشاورزانی که بذر جهت کشت نیاز داشته باشند نیز تا حد امکان توسط جهاد کشاورزی تامین خواهد شد. 

از سویی دیگر ولی‌الله زمانی مدیر‌کل غله استان زنجان نیز در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: تا حال حاضر قریب به 70 هزار تن گندم مازاد بر نیاز از کشاورزان خریداری شده و 99 درصد مطالبات گندم‌کاران پرداخت شده است. لازم به توضیح است که مطالبات گندمکاران حداکثر در مدت 12 روز کاری به حسابشان پرداخت می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: در سطح استان 37 مرکز خرید فعال وجود دارد که در این روز‌ها در 20 مرکز تحویل گندم انجام می‌گیرد با این حال با توجه به اینکه زمان برداشت در شهرستان‌های مختلف متفاوت است پیش‌بینی می‌شود خرید گندم تا پایان شهریورماه در برخی شهرستان‌ها ادامه داشته باشد.

زمانی گفت: بیشترین سطح زیر کشت محصول گندم در شهرستان خدابنده است و بر همین اساس بیشترین حجم خرید گندم نیز از کشاورزان این شهرستان انجام گرفته است.

به گزارش تسنیم در سال جاری علاوه بر خشکسالی و مشکلات پیرامون آن، مشکلاتی برای مبارزه با سن گندم برای کشاورزان وجود داشت که تمام این عوامل دست به دست هم داد و سبب شد تا علاوه کاهش کیفیت، کمیت محصول تولیدی نیز پایین‌تر آید و میزان خرید تضمینی گندم نسبت به سال‌های گذشته کمتر شود.

با این حال امید می‌رود در سال زراعی پیش رو این مسئله تکرار نشود و کشاورزان بدون چالش و دغدغه بتوانند در راستای حفظ محصول، تولید و تامین نیاز استان و کشور برنامه‌ریزی مناسبی داشته باشند و امنیت غذایی کشور را تامین نمایند و در نهایت دچار معضل در مسیر تولید محصول استراتژیک استان نشوند.

انتهای پیام/ح

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon