روایت یک مستند از پشت پرده انفجارهای تروریستی در افغانستان / اسلام‌زاده: طالبان رهبر داعشی را آزاد نکرد تا جنگ این دو علنی شود + فیلم

روایت یک مستند از پشت پرده انفجارهای تروریستی در افغانستان / اسلام‌زاده: طالبان رهبر داعشی را آزاد نکرد تا جنگ این دو علنی شود + فیلم

محسن اسلام‌زاده کارگردان مستند «زندگی میان پرچم‌های جنگی» معتقد است که طالبان و داعش تفاوت‌های عمیقی با یکدیگر دارند و طالبان می‌داند که برای ادامه حکومت باید تکلیف خود با گروه‌های تروریستی را سریع‌تر مشخص کند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مستند «زندگی میان پرچم‌های جنگی» به کارگردانی محسن اسلام‌زاده روایتی متفاوت از شرایط افغانستان طی سال‌های اخیر در مواجهه با پدیده‌های مهمی نظیر طالبان، داعش و آمریکا است و سعی دارد به تحلیل شرایط پیچیده این همسایه شرقی کشورمان بپردازد. این فیلم مستند در حالی برای اولین بار در جشنواره سینماحقیقت دو سال پیش اکران شد که تحولات در افغانستان، طالبان و داعش به اندازه امروز جدی، پرخبر و حاشیه‌ساز نبود و به همین دلیل شاید کمتر مورد توجه قرار گرفت.

اسلام‌زاده که مستند قبلی خود را با عنوان «تنها میان طالبان» در افغانستان ساخته و تلاش کرده بود با حضور در میان طالبان، رمز و راز این گروه قدیمی در همسایه شرقی کشورمان را باز کند، در مستند «زندگی میان پرچم‌های جنگی» سراغ سوژه‌ای جدیدتر رفت و به بررسی حضور داعش در افغانستان و نظر طالبان درباره اقدامات و جنایات این گروه تروریستی پرداخت. سخنان رهبران طالبان در نفی اقدامات داعش، تلاش‌هایشان برای به دست‌آوردن قدرت دوباره در افغانستان و ترس مردم از آنان صحنه‌های مهمی از این فیلم بود.

در هفته‌های اخیر با وقوع سریع تحولات در افغانستان و قدرت‌گیری دوباره طالبان در این کشور، نام این مستند نیز دوباره بر سر زبان‌ها افتاد و به اکران در شبکه نمایش خانگی راه پیدا کرد. علاوه بر این، با حملات وحشیانه داعش در افغانستان طی 72 ساعت اخیر و جنگ علنی آنان با طالبان بخش‌های دیگری از این مستند مورد توجه اهالی سینما و تحلیلگران قرار گرفت.

حال، این فیلم مستند امشب، یکشنبه 7 شهریورماه در قالب جشنواره تلویزیونی مستند از تلویزیون پخش خواهد شد تا برای اولین بار این اثر در دید عموم مردم قرار گیرد.

قدرت‌گیری داعش در افغانستان برای همه خطرناک است

محسن اسلام‌زاده کارگردان این فیلم مستند در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم درباره مسئله اصلی خود در مستند «زندگی میان پرچم های جنگی» گفت: مسئله اصلی من در این فیلم داعش است، چرا که اگر پای داعش به افغانستان باز شود و بتواند پایگاهی برای خود در آنجا ایجاد کند، تبعات بسیار بدی برای مردم افغانستان و همسایه‌های خود از جمله ایران به وجود می‌آورد. بنابراین در این فیلم فقط به دنبال داعش هستم، اگرچه برخی از کسانی که در جبهه مقابل طالبان قرار دارند در مصاحبه‌ها می‌گویند که بین داعش و طالبان فرقی وجود ندارد، بنده معتقدم که فرق بسیار بزرگی بین طالبان و داعش وجود دارد که باید معرفی شود.

وی اضافه کرد: البته لازم است این را اعلام کنم منظورم این نیست که طالبان جنایت نکرده و داعش جنایتکار است، بلکه معتقدم که نقاط افتراق مهمی بین داعش و طالبان وجود داشته که باید بیان شود. طالبان به خوبی می‌داند اگر می‌خواهد حکومت کند باید تکلیف خود را با دیگر گروه‌های جهادی که در دنیا نامشان مطرح شده است، مشخص کند. آنان می‌دانند که کشورهای آسیایی و به ویژه ایران روی این گروه‌ها بسیار حساس‌اند. علاوه بر این، طالبان در دوره قبلی که حکومت را در اختیار داشت به دلیل چنین عملکرد‌های خلاف عرف ساقط شد. بنابراین هم به دلایل عقیدتی و هم به دلایل سیاسی آنان به دنبال مبارزه با داعش و چنین جریانات تکفیری هستند.

مستند , داعش | گروه تروریستی داعش , طالبان , کشور افغانستان ,

طالبان، رهبر داعشی را آزاد نکرد تا جنگ این دو علنی شود

او با اشاره به تقابل طالبان با داعش گفت: جالب است بدانید که وال استریت ژورنال در خبری مدعی شده است که فردی به نام ابوعمر خراسانی که یکی از رهبران داعش در افغانستان بوده است، انتظار داشته با روی کارآمدن طالبان، او را از زندان آزاد کنند اما طالبان با رسیدن به کابل، صدها زندانی را آزاد می‌کند اما او را آزاد نمی‌کند و حتی چند نفر از داعشی‌ها را در زندان اعدام می‌کنند. در نقطه مقابل داعش هم به مبارزه با طالبان روی می‌آورد.

اسلام‌زاده تأکید کرد: از زمانی که با ملاخیرالله خیرخواه، از رهبران ارشد طالبان مصاحبه داشتم، کانال‌های داعش بسیار عصبانی شده و نسبت به چند بخش از صحبت‌های ملاخیرالله اعتراضات بسیار وسیعی داشتند. در آن مصاحبه طالبان علیه وهابیت حرف زد و برادری شیعه و سنی و مذاکره بر ایران بر سر حق‌آبه را مطرح کرد. تمام اینها برای داعش بسیار سنگین است و صراحتاً آنان را مرتدد خطاب می‌کنند.

آیا طالبان، داعش دیگر است؟!

این گزاره که طالبان، داعش دیگری است، این روزها با قدرت‌گیری دوباره طالبان در افغانستان بسیار مطرح می‌شود. اسلام‌زاده در مستند خود تلاش کرده است تا این دو گروه را از ابعاد مختلفی مورد مقایسه قرار دهد.

اسلام‌زاده در این زمینه می‌گوید: عده‌ای اصرار دارند که بگویند پرچم سفید طالبان به صورت ناگهان تبدیل به پرچم سیاه داعش می‌شود. به نظرم این سخن خیلی دور از واقعیت است و تا زمانی که پرچم طالبان مقتدر باشد، داعش نمی‌تواند رشد کند و طالبان با آنها می‌جنگد. باز هم تأکید می‌کنم که طالبان با داعش دشمن است.

مستند , داعش | گروه تروریستی داعش , طالبان , کشور افغانستان ,

اتفاقات 72 ساعت اخیر در افغانستان بسیار هولناک بوده است و داعش با انفجارهای تروریستی متعدد بسیاری از مردم افغانستان را به شهادت رسانده که رسماً مسئولیت این انفجارها را هم برعهده گرفته است.

پرچم سفید طالبان به پرچم سیاه داعش تبدیل نمی‌شود!

کارگردان مستند «زندگی میان پرچم‌های جنگی» در این باره می‌گوید: من اتفاق چند روز اخیر را تحت تأثیر سرویس‌های امنیتی می‌دانم، چرا که به صورت حتم داعش قدرت زیادی در افغانستان ندارد. به نظرم باید کمی صبر کرد تا دید که از انفجارهای اخیر و این جنایت هولناک چه کسانی نفع می‌برند؟ برای مثال بسیاری از مشکلات آمریکایی‌ها از جمله هجوم جمعیت به واسطه انفجارهای اخیر حل شد. چیزی که واضح است این است که کسانی که می‌گفتند پرچم سفید طالبان تبدیل به پرچم سیاه داعش می‌شود، سخت در اشتباه بودند.

یکی از بزرگترین انتقادات که به مستند زندگی میان پرچم‌های جنگی وارد شد این بود که این فیلم تلاش دارد تا طالبان را تطهیر کرده و جنایات گذشته او در منطقه را به دست فراموشی بسپارد.

اسلام‌زاده در واکنش به این ابهام می‌گوید: اصلاً این‌چنین نیست. در 15 دقیقه ابتدایی فیلم نگرانی‌های مردم را می‌بینیم که درباره فاجعه میرزاولنگ تحلیل می‌کنند. فاجعه‌ای که رخ داد و طالبان رسیدگی نکرد. این موضوع انتقاد جدی به طالبان و اخطاری جدی به آنان است که اگر قرار باشد در آینده باز هم چنین اتفاقاتی تکرار شود و طالبان رسیدگی نکند خوب نیست. علاوه بر این، این فیلم می‌خواهد نشان بدهد که طالبان ضد داعش است.

مستند , داعش | گروه تروریستی داعش , طالبان , کشور افغانستان ,

بسیاری از منتقدین مستند «زندگی میان پرچم‌های جنگی» را با مستند قبلی این کارگردان «تنها میان طالبان» مقایسه کرده و معتقدند که توفیق این فیلم نسبت به اثر قبلی کمتر خواهد بود.

این مستندساز گفت: معتقدم «زندگی میان پرچم‌های جنگی» فیلم بسیار جدی‌تری نسبت به «تنها میان طالبان» است و موفقیت‌های بیشتری را نسبت به فیلم قبلی داشته است، چرا که در جشنواره فجر حضور داشته و در چند جشنواره جدی بین‌المللی راه پیدا کرده است. باید درنظر داشت که نزدیک به یک سال و نیم است که درگیر کرونا هستیم و بسیاری از جشنواره‌ها به صورت ضعیف‌تر برگزار می‌شود. از نظر فنی هم مستند «زندگی میان پرچم‌های جنگی» یک قدم جلوتر از «تنها میان طالبان» و عمیق‌تر است. با این حال، بیشتر انتقادها به ریتم فیلم بود که ضمن مشورت با آقای دغاغله، تدوینگر فیلم به این نتیجه رسیدیم که ریتم فیلم کندتر باشد و اتفاقات و زندگی زیر سایه جنگ را بیشتر به تصویر بکشیم.

مستند , داعش | گروه تروریستی داعش , طالبان , کشور افغانستان ,

وی اضافه کرد: علاوه بر این باید دقت داشت که مستند تنها میان طالبان اولین فیلم خط‌شکن این‌چنینی بود و از نظر رسانه‌ای همه را شوکه کرد. در فیلم دوم این فضا شکسته است و مخاطب بیشتر به دنبال شنیدن حرف‌های جدی‌تر است. به همین دلیل بود که نگاه‌مان را از جنگ فراتر برده و به اتفاقات زیرمتنی دقت بیشتری کردیم.

اسلام‌زاده در پایان با اشاره به اولین پخش این فیلم از شبکه مستند در قالب جشنواره تلویزیونی مستند گفت: جشنواره تلویزیونی مستند ابتکار خوبی بود و سیاست‌هایی را در پی گرفته است که اولاً توانسته آن را تثبیت کرده و ثانیاً آن را رو به جلو ببرد. اختصاص ساعت پخش مناسب به فیلم‌ها، پرداخت حق پخش به فیلم‌های بخش مسابقه و اهدای جوایز به برگزیدگان کمک کرده است تا فیلم‌سازان نگاه بهتری به این رویداد داشته باشند. این موضوع در بهبود کمیت و کیفیت آثار امسال دیده می‌شود. امسال فیلم‌های خوبی در بخش بلند وجود دارد و «زندگی میان پرچم‌های جنگی» رقابت سختی با آنها خواهد داشت.

براساس این گزارش، مستند «زندگی میان پرچم‌های جنگی» امروز ساعت 20 از شبکه مستند پخش شده و ساعت 24 و 9 صبح روز بعد بازپخش خواهد داشت.

 

مستند , داعش | گروه تروریستی داعش , طالبان , کشور افغانستان ,

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران