‌چالش‌های ‌خشکسالی در چهارمحال و بختیاری/ کاهش بارش تولیدات کشاورزی را نصف کرد

‌چالش‌های ‌خشکسالی در چهارمحال و بختیاری/ کاهش بارش تولیدات کشاورزی را نصف کرد

گروه استان‌ها ـ کاهش بارش و خشکسالی‌ها در چهارمحال و بختیاری به دلیل تغییر اقلیم و کم‌آبی‌های اخیر به گفته مسئولان و کارشناسان استانی اثرات بسیاری بر کاهش تولیدات محصولات کشاورزی گذاشته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد‌، کاهش نزولات جوی در سال‌های اخیر سبب خشکسالی شده است، قصه‌ای که گویا سر دراز دارد و مشکلات و چالش‌هایش تمام نشدنی است، کاهش نزولات جوی در استان به دلیل تغییر اقلیم و کم آبی‌های اخیر به گفته مسئولان و کارشناسان استانی اثرات بسیاری بر کاهش تولیدات محصولات کشاورزی گذاشته است.

استان چهارمحال و بختیاری نیز به دلیل موقعیت جغرافیایی و تغییر اقلیمی که در سال‌های اخیر رخ داده است بارش‌های کمتری نسبت به سال های گذشته دریافت کرده است، کشاورزی و باغداری در استان تحت تاثیر خشکسالی قرار گرفته و موجب شده تا با کاهش تولیدات کشاورزی نسبت به سنوات گذشته مواجه شویم، نبود محصولی برای برداشت و فروش نیز گویای این مشکل است و موجب شده برخی کشاورزان انگیزه‌ای برای تولید نداشته باشند و وضعیت اقتصادی آن‌ها تغییر کند.

دستیابی به امنیت غذایی در استان و تولید محصولات کشاورزی به دگرگونی شیوه مدیریتی در باغداری و کشاورزی بستگی دارد، کاهش تولیدات محصولات کشاورزی نیز سبب مشکل در این زنجیره می‌شود و امنیت غذایی به خطر می‌افتد و با کمبود این محصولات در استان شاهد افزایش صادرات از استان‌های دیگر خواهیم بود.به گفته کارشناسان تغییر الگوی کشت در استان به دلیل کم‌آبی‌های اخیر و خشکسالی می‌تواند گامی موثر در این راستا باشد.

توزیع کود و سم کشاورزی نیازمند مدیریت صحیحی است

دبیر رضایی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی استان چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد‌، با اشاره به کاهش تولیدات در بخش کشاورزی، اظهار داشت: یکی از سه عنصری که موجب کاهش تولیدات می‌شود آب است، آب مایه حیات است و اولین عامل و عنصری است که موجب کاهش تولیدات کشاورزی می‌شود، همچنین مدیریت منابع آب و عدم بهروری و اطلاع از استفاده بهینه آب چه توسط کشاورز و چه تولیدکننده باعث شده تا بخش عظیمی از تولیدات کشاورزی رو به کاهش رود.

وی افزود: عامل دیگر عناصر کمکی کشاورزی مانند کود و سم برای آفت‌کشی مزارع است که توزیع این عناصر قیمت بالایی دارد که نیازمند یک مدیریت و نظارت درست است  و توزیع باید به نوعی باشد که از طریق منابع تخصصی انجام شود، قیمت بالای سموم و مواد تقویتی سبب شد تا قدرت خرید کشاورز واهش یابد و نتواند این مواد را دریافت کند در نتیجه با کاهش تولیدات مواجه می‌شویم.

رئیس کمسیون کشاورزی اتاق بازرگانی استان چهارمحال و بختیاری در ادامه با تاکید دوباره بر اینکه کاهش تولیدات کشاورزی به دلیل آفات و عدم تغذیه است، تصریح کرد: شاید تولیدکننده در پایان کار به آن سودی که در نظر داشته است نرسد و برای سامان بخشید به این موضوع نیاز به اِن جی او، تشکل یا پایانه‌های محصولات کشاورزی است.

رضایی بیان داشت: اگر بتوانیم سازماندهی کنیم و تشکل‌های به صورت  منسجم به وجود بیاید، برای قیمت‌گذاری‌های استانی و کشوری در زمینه بادام، هلو و ماهی قزلالا که این محصولات چهارمحال و بختیاری برند کشوری هستند، باشند، قیمت گذاری درست صورت گرفته باشد و کشاورز به سود منطقی دست پیدا کند انگیزه بیشتری برای تولید پیدا می‌کند و با کاهش تولیدات مواجه نخواهیم بود.

توسعه کشاورزی مکانیزه و مدرن امری مهم در دوران خشکسالی

وی با اشاره به مشکلات به وجود آمده در این زمینه، گفت: توسعه کشاورزی مکانیزه در این امر بسیار مهم است چرا که با کاهش ذخایر آبی استان کشاورزی سنتی دیگر پاسخگو نیست و با همین ذخایر آبی که وجود دارد باید بتوانیم تولیدات داشته باشیم، به عبارت دیگر از فضا‌هایی که وجود دارد به صورت مکانیزه و متراکم استفاده کنیم و با میزان آب کم بتوانیم محصول بیشتر و مطلوب‌تری تولید کنیم.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی استان در پایان خاطرنشان کرد: توسعه سردخانه‌ها اولویت بعدی است که بخش خصوصی اقدامات مطلوبی در این زمینه انجام داده است، استان سردخانه‌های خوبی را در یکی دوسال اخیر داشته که در دپو محصولات کشاورزی و استفاده آن در زمان‌های مختلف به ما کمک می‌کند.

کمبود ذخایر آبی عامل مهم در کاهش تولیدات کشاورزی

حسین بهرامی، کارشناس حوزه کشاورزی استان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد‌، با اشاره به کاهش تولیدات کشاورزی در سطح استان، اظهار داشت: عوامل مختلفی در کاهش تولیدات کشاورزی موثر است که موثرترین عامل کمبود ذخایر آبی استان است، بازار و وضعیت اقتصادی نیز نقش پررنگی در این رابطه با این موضوع ایفا می‌کنند.

وی افزود: به‌طور کلی خشکسالی، کم بارشی و تغییر اقلیم نیز از جمله عوامل تاثیرگذار کاهش تولیدات هستند، حوادث غیر مترقبه طبیعی دیگری نیز مانند سرما زدگی در طول سال اتفاق افتاد که در کاهش تولیدات باغداری خصوصا محصولات بادام بی‌تاثیر نبوده است.

بهرامی با تاکید بر مشکلات به وجود آمده از کاهش تولیدات در سطح استان، بیان داشت: اولین اثر عوامل کاهش تولید بر امنیت غذایی است که آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد، باتوجه به اینکه کشاورزی عامل تولید مواد غذایی است، در بخش زراعت نیز با کاهش تولید گندم و آفت‌زدگی روبه‌رو شدیم که امنیت غذایی را به خطر می‌اندازد و از سوی دیگر موجب کاهش تجارت و مسائل اقتصادی و اجتماعی می‌شود.

کارشناس حوزه کشاورزی استان، اضافه کرد: زمانی که تولید کاهش یابد درآمد کشاورز نیز کاهش می‌یابد چرا که محصولی برای برداشت و فروش ندارد. لذا برای حمایت کشاورزان از نظر اقتصادی، باید تسهیلاتی در اختیار کشاورزان قرار بگیرد تا بتوانند خسارات و کم درآمدی خود را جبران کنند.

راه حل مقابله با کاهش تولیدات کشاورزی حل مشکلات خشکسالی است

بهرامی با اشاره به راهکار‌های مقابله با کاهش تولیدات در استان، خاطرنشان کرد: در درجه اول باید خسارات و مشکلات ناشی از خشکسالی و حوادث برطرف شود و یا با آن سازگاری ایجاد شود که راه‌حل دانش بومی است، بارندگی‌ها و روان آب‌ها را ذخیره کرده و در طول سال و فصل‌های مختلف استفاده کنیم، اجرای سیستم نوین آبیاری، در زراعت و باغداری به پرورش گونه‌هایی بپردازیم که آسیب پذیری و کاهش عملکرد کمتری داشته باشند و تقویت سفره‌های آب زیر زمینی نیز از عوامل موثر است.

وی در پایان، یادآورشد: ما اگر بتوانیم سرمازدگی را در استان پیش‌بینی کنیم و به کشاورزان به موقع هشدار دهیم، می‌توان تا حدی زیادی از خسارات جلوگیری کرد، در حال حاضر 60 هزار هکتار از اراضی کشاورزی  استان تحت پوشش آبیاری تحت فشار هستند که این اقدام در کاهش راندمان خشکسالی و کاهش هدر رفت آب بسیار موثر است.

انتهای پیام/7540/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon