اتصال کنشگران فضای مجازی با نخبگان رسانه سیاست سوگواره "ملت امام حسین" است

اتصال کنشگران فضای مجازی با نخبگان رسانه سیاست سوگواره "ملت امام حسین" است

مدیرکل فضای مجازی معاونت فضای مجازی هنر و رسانه دفتر تبلیغات از سیاست کلی برگزاری پویش ملت امام حسین خبر داد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، حجت‌الاسلام مرتضی حاجیانی، مدیرکل فضای مجازیِ معاونت فضای مجازی هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی در نشست خبری سوگواره بین‌المللی "ملت امام حسین" که در سالن انتشارات سوره برگزار شد، گفت: مجموعه تبلیغات اسلامی در شهر قم بنا شده که در واقع مرکز حوزه‌های علمیه مراکز کشور شناخته می‌شود. این سازمان در سراسر کشور هم شعبی دارد. متولی و رسالت اصلی این مجموعه، برنامه‌هایی در سطح فضای حوزه است. لذا سوگواره را که از سال 93 آغاز کردیم، از همان فضای حوزه شکل گرفت. در آن زمان به عنوان سوگواره مجازی ب«لاغ» شناخته شد و مخصوص مبلغان و حوزویان بود.

وی افزود: تبلیغ نوین در تعریف ما، حوزه‌های جدید رسانه‌های مکتوب یا حوزه‌هایی مثل اسباب بازی‌ها و یا رسانه‌های تصویری را شامل می‌شود و همچنین عبارتند از فضای مجازی و بستر و پلتفرم‌هایی که عرصۀ تبلیغ فرهنگی در آن می‌توانست قرار گیرد. این سوگواره تا 6 سال مخصوص فضای حوزه ادامه داشت. سوگواره هفتم را با تغییراتی که در تبلیغات اسلامی صورت گرفت و معاونت جدیدی در سال 98 با عنوان معاونت فضای مجازی ـ هنر و رسانه تأسیس شد، به صورت ملی برگزار کردیم و در کنار حوزویان، مابقی فعالان فرهنگی را هم پوشش دادیم. این فراخوان ملی سال گذشته با نام سوگوارۀ «اشراق» فراخوان خود را اعلام کرد که هفتمین دورۀ سوگوارۀ مجموعه دفتر تبلیغات اسلامی در حوزۀ رسانه‌های نوین بود. امسال یعنی در سال هشتمین سال جشنوارۀ «اشراق»، گام دیگری را برداشتم که به نظر ما این حرکت برای تمام مجموعه‌های فرهنگی کشور منشأ خیر خواهد شد. اساساً این نیت و دغدغه در بین تمام مسئولان فرهنگی نهادهای مربوطه وجود داشت که اگر کارهای موازی در این نهادها می‌بینیم، با هم‌افزایی از بین ببریم و سعی کنیم از یک سو در بودجه‌های بیت‌المال در این شرایط اقتصادی کشورر صرفه‌جویی کنیم و از دیگر سو بتوانیم کار تخصصی انجام دهیم.

حاجیانی ادامه داد: ما سال گذشته نزدیک به 5 هزار اثر در سوگوارۀ اشراق دریافت کردیم. در کنار این سوگواره، سوگوارۀ «مهر محرم» برگزار می‌شد که امسال چهاردهمین سال تجربۀ خود در برگزاری این برنامه را پشت سر می‌گذارد. این سوگواره به صورت تخصصی در حوزۀ عکاسی کار خود را آغاز کرد و بعد مابقی حوزه‌های رسانه‌ای را پوشش داد که در سیزدهمین سال سوگواره مهر محرم، تمام حوزه‌های رسانه‌ای از جمله عکس و فیلم و گرافیک و ... را در برگرفت. سوگواره‌ای که زیر نظر وزارت ارشاد و با حمایت مرکز رسانه‌های دیجیتال و با اجرای اداره کل ارشاد سمنان اتفاق می‌افتاد.  

وی با اشاره به سوگوارۀ دیگر دفتر تبلیغات اسلامی گفت: سوگوارۀ دیگری که همین حال و هوا را داشت، «بوی سیب» بود. این سوگواره توسط رادیو معارف برگزار می‌شد. این برنامه نیز در حوزه‌های رسانه‌ای ورود داشت. به همت مدیران اجرایی نهادهای فرهنگی، جلسات متعددی قبل از محرم برای هم‌افزایی این سه سوگواره برگزار شد. این بخش‌ها با چینش تخصصی به نهادی واگذار شد که می‌توانست اقدام مناسب را انجام دهد؛ مثلاً حوزه عکاسی و ویدئو به سوگوارۀ «مهر محرم» ارائه دادیم. یعنی الان یک برند واحد داریم به نام سوگوارۀ بین‌المللی «ملت امام حسین» که مسئولیت آن در بخش عکس و ویدئو با سوگوارۀ «مهر محرم» است.  

وی افزود: سه بخش هم برای سوگوارۀ اشراق است: یکی بخش آفرینش‌های ادبی که در حوزۀ متون ادبی و حوزه‌های نویسندگی، فیلمنامه و داستان کوتاه ورود دارد. ما انجمن شعر را در دفتر تبلیغات داریم که اکنون پنجمین جشنوارۀ شعر اشراق را اجراء می‌کند؛ لذا این حرکت‌هایی که در دفتر ایجاد شد، سبب شد بخش آفرینش‌های ادبی، به مجموعۀ دفتر تبلیغات و سوگوارۀ اشراق واگذار شود. یکی از بخش‌های دیگر بخش طراحی و گرافیک بود. در این حوزه، هم انجمن هنرهای تجسمی و هم حلقۀ هنریِ «مثال» را داریم که اینها مجموعه‌هایی از حوزه هستند که در فضای تخصصی هنرهای تخصصی وارد شدند و به شدت توانمندند. یک بخش دیگری که به سوگوارۀ اشراق واگذار شد، «کنش‌گران عاشورایی» بود. سوگوارۀ بوی سیب هم که در رادیو معارف بود، متولی بخش صوت و پادکست شد؛ لذا این هم‌افزایی امروز به خوبی حفظ شد. اما چرا عناوین سوگواره‌ها یعنی «مهر محرم»، «بوی سیب» و «اشراق» حفظ شده، به این دلیل است که هر کدام از اینها مخاطبانی در فضای رسانه‌ای داشتند و مخاطبان آنها را می‌شناختند. بنابراین تمام این سه سوگواره امسال ذیل سوگوارۀ «ملت امام حسین» جشنواره را برگزار کردند.

مدیرکل فضای مجازیِ معاونت فضای مجازی هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه امسال با حضور بسیج رسانه بخش خادمین رسانه‌های حسینی هم به سوگواره اضافه شد، افزود: در حوزۀ بین‌الملل از شبکۀ جهانی ولایت درخواست داشتیم تا به سوگواره اضافه شوند و به این ترتیب بخش بین‌الملل فعال شد؛ لذا این بخش توسط این شبکه جهانی دبیری می‌شود.

وی ادامه داد: امروز نشست خبریِ یکی از بخش‌ها را داریم که کنشگران عاشورایی است. این بخش سال در گذشته اضافه شد و در دو حوزه فعالیت می‌کند: اولین حوزۀ آن، حوزۀ مردمی است. ما در فراخوان مردمی این بخش، هر کاربرانی که در فضای مجازی با هشتک «ملت امام حسین» پستی را قرار می‌دهد، توسط سیستم داده‌کاوی جمع‌آوری می‌کنیم و جوایزی را اهدا می‌کنیم. تلاش داریم خیلی از مؤلفه‌های تخصصی را در این بخش وارد نکنیم.

حاجیانی ادامه داد: بخش تخصصیِ کنشگران عاشورایی هم با رصد و داده‌کاویِ کنشگران تخصصی و معرفی کنشگران برتر دنبال خواهد شد. به صورت داده‌کاوی تمام اطلاعاتی که در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی مختلف به اشتراک گذاشته می‌شود، جمع‌آوری می‌کنیم. سال گذشته در همین بخش 500 هزار پست را از شبکه‌های اجتماعی جمع‌آوری کردیم که این تعداد به عنوان برترین‌هایی بودند که از جهت کمّی و کیفی توسط تیم 10 نفره از کنشگران فضای مجازی شناخته شدند. طی این فرآیند، تمامی این کنش‌ها، محتواها، پست‌ها، لینک‌ها و صفحات فعالان شبکه‌های مجازی، بررسی و ارزیابی شد؛ 140 تا از این لینک‌ها به داوری نهایی رسید و سال گذشته توسط هیئت داوران ارزیابی نهایی و به برگزیدگان، جوایزی اهداء شد.

وی با تصریح بر اینکه امسال هم به همت دبیرخانۀ سوگوارۀ مجازی اشراق، در بخش کنشگران عاشورایی هیئت داورانی دعوت کردیم تا بتوانیم تمام آثار را با داده‌کاوی جمع‌آوری کنیم، گفت: در این بخش حجت‌الاسلام شهاب مرادی و حجت الاسلام احسان بی‌آزار تهرانی، داوری آثار را بر عهده دارند. هیئت داوران پس از پایان مهلت سوگواره که 15 مهرماه مصادف با پایان ماه صفر، آثار را دریافت می‌کنند. امیدواریم  در دی‌ماه اختتامیه را برگزار کنیم. اکنون هم دبیرخانه سوگواره را در تبلیغات حوزه علمیه داریم که زیرمجموعه دبیرخانه مشترک «ملت امام حسین» فعالیت می‌کند. این دبیرخانه هر ساله در بین این نهادها جابجا می‌شود و سال اول، به مجموعه رادیو معارف واگذار شد و در آنجا مستقر است.

حاجیانی گفت: سال‌های گذشته با هدف تربیت فعالان هنر و رسانه‌های نوین و ظرفیت‌شناسی آنها، سوگواره را برگزار می‌کردیم، اما امسال کیفیت کار گسترده‌تر شده است. وظیفه‌ای که سازمان‌ها بر عهده دارند، شبکه‌سازی تمام این فعالان در حوزۀ رسانه‌های نوین است. هیچ‌کدام از این سازمان‌ها متولی این ظرفیت نیروی انسانی و فعالان فرهنگی در کشور نیستند. هر کدام از اینها باید به نوعی این بدنه را تقویت کنند. ما تلاش‌ فراوانی در مجموعۀ دفتر تبلیغات داشتیم تا ادبیات تخصصی کنشگری و فعالیت در فضای مجازی را تدوین کنیم، چرا که کمتر کسی به آن پرداخته است. ما وقتی از اساتید رشته مختلف هنری دعوت به همکاری می‌کنیم، با جهان جدیدِ شکل‌گرفته توسط شبکه‌های اجتماعی و پلتفرم‌های ارتباطی احساس غریبگی می‌کنند؛ یعنی ادراک جدیدی نسبت به ریخت اجتماعی جدید دنیا ندارند که در این فضا یک رسانه چگونه باید پیام خود را منتقل کند. در مقابل، فعالانی را داریم که استاد تخصصی خودشان نیستند، بلکه فعال مردمی‌اند، همان کاربرانی که توسط این فضا توانسته پیام فرهنگی و مذهبی و آیینی را به مخاطب منتقل کند.

وی با اشاره به دستاورد سوگواره گفت: دستاورد جدی ما این است که فعال فضای مجازی که در بدنۀ مجازی، پیام دین و انقلاب اسلامی را به مخاطب منتقل می‌کند، در کنار استادی قرار دهیم که سال‌هاست در رشتۀ مطالعات رسانه و ارتباطات تخصص دارد تا این جهان جدید را هر دو با هم کشف کنند و به مدلی برسند که بتوانند آن را بین مابقی کنشگران فعالان مجازی برسانند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
triboon
گوشتیران