نگاهی به اهداف دفاعی ترکیه و سودای پنتاگون سازی-بخش اول

نگاهی به اهداف دفاعی ترکیه و سودای پنتاگون سازی-بخش اول

دولت ترکیه، برای مجموعه وزارت دفاع، بنای عظیمی با مرکزیت ماه و ستاره احداث می‌کند که معماری آن، شباهت کاملی به ساختمان پنتاگون دارد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، قرار است ترکیه به زودی صاحب بنایی مانند پنتاگون آمریکا شود.

ماه و ستاره یا به قول ترک ها آی و ییلدز، از مهمترین نمادهای حکومت عثمانی و جمهوری ترکیه است و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور، دستور احداث ساختمانی برای وزات دفاع را صادر کرده که یک ماه و یک ستاره عظیم در کانون آن قرار دارد، اما پیرامون این ماه و ستاره، ساختمان های بزرگی به صورت پنج ضلعی ساخته می شوند که شباهت دقیقی به پنتاگون یا ساختمان وزارت دفاع آمریکا دارد.

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

خود مقامات دفاعی ترکیه نیز، شباهت بنای جدید وزارت دفاع به پنتاگون آمریکا را پنهان نمی کنند و حتی در خبر رسانی پایگاه اینترنتی صنایع دفاعی ترکیه (savunmasanayist) در مورد پروژه مزبور، آشکارا از عبارت «پنتاگون ترکیه» استفاده شده است.

ظاهراً سودای تبدیل شدن به یک قدرت نظامی بزرگ برای اردوغان، موضوع مهمی است و تصویر پنتاگون و ابعاد هوایی و زمینی آن، نزد مشاورین امنیت ملی و دفاعی رئیس جمهور، پیامی قدرتمندانه را القا می کند که مضمون آن چنین است: چرا آمریکا پنتاگون داشته باشد ولی ما چنین چیزی نداشته باشیم؟

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

قرار است علاوه بر وزارت دفاع، ستاد کل نیروهای مسلح، فرماندهی های سه نیروی زمینی، دریایی و هوایی و مرکز فرماندهی سایبری و مجموعه های تحت امر دفاعی، در ساختمان های پیرامونی مجموعه مزبور، در کنار هم قرار بگیرند. هنوز در مورد برآورد هزینه های مالی این پروژه، اطلاعاتی منتشر نشده است.

29 اکتبر سال 2023 میلادی، به عنوان روز افتتاح ساختمان و بهره برداری از آن اعلام شده و این روز مصادف است با یکصدمین سالگرد تاسیس جمهوری ترکیه.

اگر انتخابات پیش از موعد در ترکیه برگزار نشود، بر اساس تقویم رسمی، برگزاری انتخابات سراسری ترکیه، 4 ماه قبل از بهره برداری از این ساختمان خواهد بود و مشخص نیست که آیا در روز افتتاح، اردوغان همچنان مرد شماره یک ساختار سیاسی ترکیه خواهد بود یا خیر. اما از حالا می توان چنین پیش بینی کرد که بخش هایی از بنای مزبور، در هفته های منتهی به انتخابات، مورد بهره برداری قرار بگیرند و حزب حاکم، بهره سیاسی لازم را از آن ببرد.

اردوغان و رونمایی از انواع و اقسام تسلیحات

اردوغان، این روزها به طور مرتب در نمایشگاه های صنایع دفاعی و مراسم پرده برداری از محصولات جدید دفاعی شرکت می کند و این اقدامات، بازتاب گسترده ای در رسانه های ترکیه دارد.

اردوغان دیروز در یک مراسم ویژه، در کنار داماد خود سلجوق بیرقدار، یک پهپاد جدید ساخت کارخانه بیرقدار را به جهانیان معرفی کرد که ظاهراً ویژگی های فنی خاصی دارد.

رئیس جمهور ترکیه، مطابق عادت معمول و سنت مرسوم سخنرانی های خود، در مورد این اقدامات، الفاظ اغراق آمیزی به کار برد و ادعا کرد، با ساخت این پهپاد و افزایش قدرت رصد اطلاعاتی و دفاعی ترکیه، در این منطقه از جهان، هر کسی که بخواهد سنگی را جا به جا کند، باید اول با ترکیه مشورت کند!

برخی از ویژگی های پهپاد جدید بیرقدار ترکیه از این قرار است:

مسافت خبررسانی و دور شدن از قرارگاه کنترل و خبر رسانی، 300 کیلومتر.

توان حمل مهمات: 700 کیلوگرم.

حداکثر ارتفاع توام با توان عملیاتی: بین 18 هزار فوت تا 27 هزار فوت.

حداکثر ماندن در هوا: 27 ساعت.

طول بال ها: 12 متر.

طول پهپاد 6.5 متر.

مهمات: 4 راکت هوشمند لیزری.

توان موتور: 105 اسب بخار درون سوز انژکتوری.

البته تنها محصول و دستاورد صنایع دفاعی ترکیه، پهپاد نیست و در بخش ادوات و نفربر زرهی، انواع مهمات هوشمند، مجموعه های جنگ الکترونیک، ادوات مخابرات، مجموعه های مین روبی و خنثی سازی بمب، سلاح های انفرادی و سایر بخش ها نیز، تنوع زیادی در صنایع دفاعی ترکیه مشاهده شده اما ظاهراً برند ویترینی ترکیه، پهپادهای بیرقدار است.

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

اردوغان تلاش می کند تا صادرات محصولات دفاعی را همچون یک مساله حیاتی و استراتژیک نشان دهد. این در حالی است که در دو سال اخیر، بارها شاهد اقدامات تحریمی انگلیس، کانادا و آمریکا در مورد روند صادرات قطعات پهپادی به ترکیه بوده ایم.

کشورهایی همچون جمهوری آذربایجان، پاکستان، لیبی، قطر و لهستان در صف خریداران بیرقدار بوده اند و حالا ظاهراً عراق نیز برای خرید، وارد مذاکره شده است.

جمعه عناد سعدون وزیر دفاع عراق، در مصاحبه با الشرقیه اعلام کرده که مذاکرات اولیه بین بغداد و آنکارا صورت گرفته و قرار است دست کم 6 فروند پهپاد مدل تی.بی.2 بیرقدار و 12 مجموعه جنگ الکترونیک، از ترکیه خریداری شود.

اردوغان، رئیسی که شیفته نماد و شکوه است

در دورانی که رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه بود و عبدالله گل بر کرسی ریاست جمهوری تکیه زده بود، کاخ چانکایا در شهر آنکارا، مرکز اصلی مجموعه نهاد ریاست جمهوری ترکیه بود و ساختمان نهاد نخست وزیری نیز در منطقه قزل آی بود.

اما اردوغان معتقد بود که این ساختمان قدیمی، نماد و تصویری از یک کشور قدرتمند را به نمایش نمی گذارد و وقتی که یک مهمان خارجی سطح بالا به نهاد نخست وزیری می آید، چنان محوطه کوچکی دارد که عملاً در خیابان مورد پیشواز قرار می گیرد و لازم است که یک مجموعه بزرگ برای نخست وزیری احداث شود.

چنین شد که پروژه احداث کاخ بزرگ آکسارای بش تپه آغاز شد. اما این مجموعه عظیم دارای الگوی معماری، ابهت خاصی پیدا کرد و نظام سیاسی ترکیه نیز متحول شد.

بنابراین، اردوغان به عنوان رئیس جمهور به کاخ بش تپه رفت که بیش از یک هزار اتاق دارد، ساختمان نخست وزیری به وزارت دادگستری داده شد و کاخ چانکایا هم عملاً بسته شد. با آن که انتقادات فراوانی در مورد هزینه های سرسام آور ساخت کاخ ریاست جمهوری صورت گرفت، اما اردوغان اعلام کرد، هر جا که پای اعتبار و شکوه کشو در میان باشد، نباید از خرج و هزینه ابا کرد.

اردوغان بعدها دستور داد ساختمان های عظیمی در آنکارا و استانبول برای سرویس اطلاعاتی میت احداث شود و حالا هم با تاسیس ساختمان بزرگ ماه و ستاره وزارت دفاع که کپی کاملی از پنتاگون آمریکا است، دولت اردوغان تبدیل به دولتی شده که بیشترین بناهای بزرگ تاریخ جمهوری ترکیه را با هزینه های شگرف انجام داده است.

منتقدین اردوغان بر این باورند که یکی از ویژگی های منفی رئیس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه، این است که مانند پادشاهان قدیم تاریخ ترکیه که دوست داشتند بعد از خود، قصر، پل و بناهای عظیم به یادگار بگذارند، اردوغان نیز عادت دارد که ساختمان های عظیم و باشکوه احداث کند و بعدها بگویند همه اینها مال دوران اردوغان است.

منتقدین، این رفتار را با لفظ «سودای بتن ریزی» توصیف می کنند و در شرایطی که تامین هزینه های اولیه زندگی برای میلیون ها خانوار ترکیه سخت و دشوار شده، احداث پروژه های بزرگ، هزینه های سنگینی بر بودجه عمومی و اقتصاد ترکیه تحمیل می کند.

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

در بخش آتی، به این موضوع پرداخته خواهد شد که تاکید موکد اردوغان بر قدرت سخت، تا چه اندازه مهم است و ترکیه برای تبدیل شدن به یک قدرت صادرکننده محصولات دفاعی تا چه اندازه شانس و مجال دارد و در همین حال، به بررسی این موضوع می پردازیم که در این مسیر، با چه موانع و چالش هایی روبرو خواهد بود.

 

ادامه دارد...

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران