حکایت ۹سال رنج؛ بانویی بهورزی که اوقات خود را وقف خدمترسانی به مردم کرده است
گروه استانها - شغل بهورزی یکی از مشاغل مخاطرهآمیز حوزه بهداشت و درمان بوده که اصلیترین هدف فعالان این شغل محرومیتزدایی از چهره روستاهاست.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، مراقبتهای بهداشتی اولیه از اساسیترین اقدامات در توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع محسوب میشود و گسترش شبکه بهداشتی درمانی در کشور ضمن دسترسی مستقیم مردم به خدمات بهداشتی اولیه، نقش بیبدیلی را در ایجاد و توسعه سلامت تا دور افتاده ترین مناطق کشور برعهده گرفته است.
تلاش در راستای بهبود وضعیت سلامت همگانی مردم و آگاهسازی آنان از اصول بهداشتی در مناطق مختلف بهویژه در مناطق محروم و کمبرخوردار یکی از مسئولیتهای سنگین حوزه بهداشت و درمان کشور بوده که بهورزان این مسئولیت خطیر را عهدهدار شده و آن را انجام میدهند.
بیشک بهورزان کلیدیترین زنجیرههای موفقیت شبکههای بهداشتی هستند، از دل روستا برخاسته و با دردهای روستانشینان سخت عجین و تضمینکننده سلامت آنان هستند و در خط مقدم نظام سلامت واژه ایثار را با چاشنی عشق و اخلاص معنا میبخشند.
12شهریور در تقویم رسمی کشور و نظام سلامت به منظور تکریم و پاسداشت جایگاه بهورزان این طلایهداران عرصه خدمت در خط اول ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در خانههای بهداشت نامگذاری شده و فرصتی مناسبت برای تقدیر از زحمات این قشر پرتلاش را فراهم کرده است.
«مهنوش رستمی» یکی از بهورزان شهر شویشه از توابع شهرستان سنندج است که که بعد از 9سال خدمت در این شغل و تجربههای سنگین و پرخطر که تمام اوقات خود را وقف خدمترسانی به خلق خدا کرده و در مسیر ارتقای سلامت روستاییان از هیچ کوششی دریغ نکرده است، با وی گفتوگویی داشتهایم که در ادامه میآید...
وی در پاسخ به این سؤال که به عنوان یک بهورز با تجربه در مورد شغل بهورزی و انجام مراقبتهای اولیه سلامت در روستاها برای کسانی که با این حرفه آشنایی ندارند، چه سخنی دارید، گفت: کسی که در روستا کارهای اولیه بهداشتی انجام میدهد و در خانه بهداشت فعالیت میکند بهورز تلقی میشود، بهورزان در دورافتاده ترین روستاهای کشور خدمات بهداشتی ضروری را به روستاییان ارائه داده و با این اوصاف از اشاعه بیماری در جامعه جلوگیری میشود.
وی افزود: در هر خانه بهداشت بر حسب جمعیت تحت پوشش یک یا چند بهورز فعالیت دارد و بر اساس موقعیت جغرافیایی آن یک یا چند روستا راتحت پوشش خود قرار میدهد.
رستمی میگوید: روستایی که خانه بهداشت درآن مستقر است روستای اصلی و بقیه روستاهای تحت پوشش به عنوان روستای قمر شناخته میشوند.
وی در پاسخ به این سؤال که مهمترین رسالت و کارهای روزانه یک بهورز را توضیح دهید، اظهار کرد: هر صبح با شروع ساعت کاری و ورود به خانه بهداشت بعد از گفتن بسم الله وظایف و کارهای روزانه بهورز آغاز میشود.اولین و مهم ترین کار چک کردن دمای یخچال واکسن است تا از سلامت واکسن ها اطمینان حاصل کنیم، سپس کلرسنجی ازآب آشامیدنی روستا و بعد از آن ورود به سامانه سیب و پیگیری افراد مبتلا به کرونا، زنان باردار، کودکانی که نوبت واکسن آنها فرا رسیده و همچنین بیماریهای واگیر و غیرواگیر از دیگر دغدغه های روزانه ماست.
این بهورز کردستانی بیان کرد: روزانه ضمن انجام مراقبتهای الزامی و آموزش چهره به چهره مراجعهکنندگان در زمینه مسائل مختلف بهداشتی، جلسات شورای بهداشت روستا نیز به صورت مرتب تشکیل شده و خوشبختانه برنامههای ابلاغی در زمینه حل مشکلات بهداشت محیط، مؤثر واقع شده است.
وی در پاسخ به سؤال دیگر که نقش و جایگاه بهورزان درارتقای سطح سلامت و بهداشت روستاها در ابعاد مختلف را چگونه ارزیابی میکنید؟ توضیح داد: شناخت موقعیت جغرافیایی و جمعیت منطقه، بیمار یابی و گزارش موارد جدید به مراکز بهداشتی درمانی، درمانهای ابتدایی، آموزش بهداشت، واکسیناسیون، مراقبتهای دوران بارداری، مراقبتهای کودکان زیر 8سال، مراقبت از افراد با بیماریهای مزمن، بررسی بهداشت محیط، بهداشت حرفهای ، بهداشت مدارس و غیره از جمله این وظایف است.
رستمی به نحوه فعالیت بهورزان در روزهای کرونایی و غربالگری افراد دارای علائم پرداخت و عنوان کرد: در دوران کرونا حجم کاری ما نیز مانند سایر پرسنل کادر بهداشت و درمان چند برابر شده است، وظایفی که به بهورزان محول شدخ شامل انجام سه مرحله غربالگری کرونا از جمعیت تحت پوشش از طریق سامانه 3040 بوده و سؤالات مربوط به غربالگری از افراد پرسیده و جواب آنها در سامانه سیب ثبت و بر اساس این پاسخها سالم یا مشکوک بودن فرد را تشخیص و جهت انجام تست کرونا ارجاع داده میشوند، اگر تست فرد مثبت باشد پیگیری و آموزش فردی و خانواده وی به صورت تلفنی صورت صورت میگیرد.
انتهای پیام/486/ ع