میراث دولت تدبیر در لرستان| زخم وعده‌ها بر تن پروژه‌های بروجرد؛ تعطیلی کارخانه‌ها و بیکاری کارگران+تصاویر


میراث دولت تدبیر در لرستان| زخم وعده‌ها بر تن پروژه‌های بروجرد؛ تعطیلی کارخانه‌ها و بیکاری کارگران+تصاویر

گروه استان‌ها- به سرانجام نرسیدن وعده‌های تولید، اشتغال و تعطیلی کارخانه‌های بروجرد، دومین شهر بزرگ استان لرستان در دولت تدبیر سبب شده تا این روزها شاهد بیکاری روز افزون جوانان باشیم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بروجرد، شهرستان بروجرد از دیرباز در عرصه صنعت و اقتصاد حرفی برای گفتن داشته به طوری که طی سالیان گذشته با داشتن بیش از 100 واحد بزرگ صنعتی و تولیدی همواره در توسعه اقتصادی استان برتر بوده است.

کارخانه‌های بزرگ صنعتی و برند کشور مانند اکسیر، سامان کاشی، داملران،کاشی جم، زاگرس خودرو و ده‌ها کارخانه بررگ سنگبری با تولید سنگ‌های قیمتی صادراتی همه و همه ظرفیت‌های صنعتی خوبی برای این شهرستان محسوب می‌شوند که می‌توانند بخشی از بیکاری این شهرستان را جبران کنند اما این روزها عوامل مختلفی سبب شده تا بسیاری از وحدهای صنعتی و تولیدی این شهرستان دیگر رمقی نداشته باشند و یکی پس از دیگری دچار رکود و تعطیلی شوند.

در این میان وعده‌های رنگارنگ دولت تدبیر هم چاره ساز نشد و این وعده‌ها در طی 8 سال از عمر این دولت یکی پس از دیگری رنگ باخت. در ادامه به شرح وضعیت برخی از طرح‌ها، صنایع و واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل این شهرستان می‌پردازیم.

طرح منطقه ویژه اقتصادی

مجوز ساخت منطقه ویژه اقتصادی بروجرد سال 89 از مجلس شورای اسلامی گرفته شد و قرار بود این منطقه ویژه در بیش از 5700 هکتار و در شش فاز ساخته شود اما باگذشت 9 سال هنوز خبری از اجرایی شدن آن نیست و در حد یک وعده باقی مانده است.

از نگاه کارشناسان، تولیدکنندگان، نمایندگان و مسئولان ایجاد منطقه ویژه اقتصادی بروجرد پایدار است و هیچ گونه مشکل قانونی ندارد و به گفته آنها تنها مسئله‌ای که وجود دارد کارشکنی‌ها و عدم اختصاص بودجه لازم به این پروژه است.

احداث این منطقه در بروجرد از مصوبات مجلس شورای اسلامی است که به تصویب شورای نگهبان رسیده و مراحل قانونی خود را طی کرده و هیچ‌گونه مشکلی ندارد اما آنچه که در جلسه اخیر هیئت دولت لغو شده عاملیت شرکت خصوصی تعیین شده برای عملیات اجرایی این منطقه ویژه اقتصادی است.

لغو عاملیت شرکت یادشده به دلیل عدم آمادگی برای اجرای این پروژه علی‌رغم پیگیری‌های زیاد بوده که پس از مذاکره با سازمان مناطق آزاد و موافقت استان مقرر شد عاملیت شرکت خصوصی لغو و یکی از نهادهای دولتی عاملیت آن را به عهده بگیرد.

طی تفاهم‌نامه‌ای که 20 شهریورماه 1393 بین استانداری لرستان و شرکت تولیدی، بازرگانی یاوران اقتصاد سحر (یاس) وابسته به حوزه علمیه بقیه‌الله(عج) تهران امضا شد این شرکت به عنوان مجری منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه آیت‌الله بروجردی معرفی و بعد از چند سال از این شرکت خلع ید و به شرکت بین‌المللی آباد راهان پارس واگذار شد که در حال حاضر این شرکت نیز عاملیت آن لغو شده است.

طرح ره‌اندازی مجدد کارخانه سامان کاشی

سال 69 کلنگ سامان کاشی به زمین زده شد، این کارخانه بعد از 24 سال فعالیت مستمر در سال 93 با مشکل روبرو شد و حتی در برهه‌ای طی حکم قضایی دادگاه بنا شد که برای پرداخت حقوق معوقه کارگران، تجهیزات کارخانه به فروش برسد اما بعد، مسئولان این حرکت را اقدامی ضد تولید دانستند و از این کار منصرف شدند.

علت تعطیلی این کارخانه وجود مشکلات حقوقی سرمایه‌گذار با بانک‌ها، بدهی‌های بانکی، مالیاتی و تامین اجتماعی و نیز بدهی 10 میلیارد تومانی 60 نفر از کارگران بابت بازنشستگی‌شان اعلام شده است.

مسئولان قول داده بودند که این کارخانه تا پایان سال 98 تعیین تکلیف و احیا شود اما همچنان مشکلات بانکی سامان کاشی پا برجا و کارخانه تعطیل است.

طرح احداث راه آهن

احمدی نژاد رئیس جمهور وقت کلنگ راه آهن دورود- بروجرد- ملایر را در مهر ماه سال 90 به زمین زد. پیگیری احداث این پروژه سال‌ها پیش توسط نمایندگان مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی مطرح و در دوره‌های مختلف مجلس هم‌زمان با سفرهای هیئت دولت وقت پیگیری و مطالبه شده است.

120میلیارد تومان اعتبار در بودجه سال 1400به راه آهن لرستان اختصاص یافت که از این میزان 60 میلیارد سهم راه‌آهن بروجرد است که ردیف اعتباری بروجرد از خرم‌آباد جدا شده است.

طرح اندازی مجدد کارخانه زاگرس خودرو

فعالیت کارخانه زاگرس خودرو یا همان عظیم خودروی فعلی در بروجرد از سال 1375 شروع شد و زمینه فعالیت آن نیز  مونتاژ اتومبیل بود.

زاگرس خودروکار خود را  با کارخانجات خودروسازی پروتون مالزی آغاز کرد تا دستاورد مونتاژ این خودروی لوکس و زیبا بانام «پروتون» از شهرستان بروجرد به بازارهای فروش داخلی عرضه شود.

خط تولید کارخانه زاگرس خودرو در آذرماه سال 91 به دلیل مشکلات مالی با افزون بر 450 کارگر خود برای نخستین بار اعلام مشکل کرد ولی فعالیت خود را با تولید اتومبیل‌های پی‌کاپ پارس‌ خودرو از سر گرفت و در دهه فجر سال 93 خط تولید خودرو MVM 530 به مجموعه تولیدات این شرکت خودروسازی افزوده شود.

با اینکه مدیران این کارخانه در همان زمان وعده داده بودند در نیمه دوم سال 92 تعداد خودروهای تولیدی در این کارخانه از سه هزار دستگاه با راه‌اندازی مجدد این کارخانه تا سال 94 به بیش از 10 هزار خودرو با قطعات و موتور جدید برسد اما این وعده ختم به تعطیلی همین خط تولید خودرو در این کارخانه شد.

طرح احداث فرودگاه

فرودگاه بروجرد، پروژه‌ای که در مجلس ششم مطرح و در دولت دهم و دور دوم سفر‌های استانی رئیس‌جمهور وقت به تصویب رسید اما اکنون بعد از 19 سال هنوز رنگ خوش افتتاح را به خود ندیده است. طرحی که قرار بود در قلب اقتصادی استان افتتاح شود و کمی از بار فرودگاه خرم‌آباد بکاهد؛ چراکه برخی از کارشناسان معتقدند با توجه به نیاز استان و وجود تنها یک فرودگاه در لرستان، ضروری است هرچه سریع‌تر عملیات احداث فرودگاه بروجرد آغاز شود. فرودگاهی که هر ساله در برهه‌ای از زمان اجرای آن قوت می‌گیرد، اما دوباره به دست فراموشی سپرده می‌شود.

 باید گفت این طرح نیز در حد وعده باقی ماند و به یک رویای دست نیافتنی تبدیل شد. احداث فرودگاه در شهرستان بروجرد بود این طرح که در اقتصادی‌ترین نقطه لرستان قرار گرفته و می‌تواند به توسعه اقتصادی استان کمک کند، 19 سال است که اسیر وعده‌های تکراری شده است؛ وعده‌هایی که حتی به تحقق اختصاص زمین پروژه هم ختم نشده است. البته در این بین تعدادی از کارشناسان طی این سال‌ها بر سر این طرح اختلاف‌نظر پیدا کرده‌اند که آیا ضرورتی دارد اجرایی شود یا خیر؟ مسئله‌ای که نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی با توجه به برخورداری استان تنها از یک فرودگاه خرم‌آباد و نداشتن ظرفیت این فرودگاه برای فعالیت‌های اقتصادی، بر احداث فرودگاه بروجرد تأکید می‌کند.

درحالی‌که مردم بروجرد
سالهاست که در انتظار تحقق وعده احداث فرودگاه هستند و اغلب کارشناسان بر ضرورت احداث فرودگاه در راستای توسعه منطقه ویژه اقتصادی استان تأکید دارند؛ گروهی همواره از توجیه نداشتن احداث فرودگاه می‌گویند. این نیز درحالی است که اغلب کارشناسان معتقدند در صورتی که فرودگاه بروجرد احداث شود، می‌توان به توسعه اقتصادی استان، اشتغالزایی و افزایش تولید کمک کرد. با این حال باز هم تعدادی ساز مخالف می‌زنند و طی این سال‌ها مانع نشست و برخاست هواپیما از این منطقه شده‌اند.

گزارش از مژگان کرمی

انتهای پیام/642/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon