تصمیم عربستان برای انتقال شبکههای سعودی چه ضربهای به دبی زد؟
تصمیم عربستان برای انتقال شبکههای خود از دبی به ریاض در بحبوحه اختلافات این کشور با امارات در سطوح مختلف، علامت سوالهایی در خصوص حجم خسارتهای وارد شده به اماراتیها ایجاد کرده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از الواقع السعودی، تصمیم عربستان مبنی بر بازگرداندن کانالهای رسانهای خود از دبی منجر به خسارتهایی به امارات شده است.
رقابت اقتصادی، سیاسی و منطقهای میان دو کشور اصلی حوزه خلیج فارس(عربستان سعودی) و همسایه کوچک آن (امارات) تحت حکومت شاهزادگان در حال تشدید است. طی هفتههای گذشته روابط امارات و عربستان سعودی بر سر منافع متضاد متشنج شده است.
ویدئویی که توسط حساب معروف توئیتر «مفتاح» با استناد به روزنامههای خارجی تهیه شده ، تعدادی از خسارات مستقیم دبی را در نتیجه این تصمیم سعودی برشمرده است ، که به عنوان «گوشمالی» ابوظبی و تلاش جدید برای دور زدن آن از سوی عربستان توصیف شد.
بر اساس گزارش این حساب کاربری، امارات نفوذ سیاسی خود را بر رسانههای عربستان سعودی از دست خواهد داد و بنابراین وضعیت شهر رسانهای دبی دچار نوسان میشود. همچنین امارات بازده مالی حقوق کارکنان رسانه را از دست میدهد که این امر منجر به مهاجرت متخصصان رسانهای به ریاض میشود و به تبع آن بخش املاک و مستغلات با انتقال هزاران کارگر به ریاض نیز تحت تاثیر قرار میگیرد.
منابع آگاه گزارش داده بودند که پخش کنندگان ، روزنامه نگاران و تکنسینهایی که برای شبکه «العربیه» متعلق به عربستان سعودی در مقر اصلی خود در دبی کار میکردند، اعلاناتی دریافت کردهاند تا به تدریج به عربستان سعودی بروند. این اقدام در چند مرحله صورت میگیرد و هدف تولید 12 ساعت برنامههای خبری از ریاض با فرا رسیدن ژانویه 2022 خواهد بود. از بقیه کارمندان نیز برای انتقال تدریجی به ریاض حمایت خواهد شد.
این خبر باعث سردرگمی شهر رسانهای دبی شد ، جایی که العربیه در آن مستقر است ، به ویژه هنگامی که گروهی از کارکنان خود را برای شروع فصل اجتماعی آماده میکردند.
بر اساس اطلاعات دریافتی از امارات، کارکنانی که اعلان انتقال را دریافت کردهاند به همکاران خود از گروه « ام بی سی» ملحق میشوند جایی که گروهی از آنها در ریاض کار میکنند. در حال حاضر ، حدود نیمی از خدمه کانال سعودی در عربستان حضور دارند و تعدادی برنامه برای « ام بی سی» تهیه میکنند.
این تصمیم اخیر سعودی مبنی بر انتقال شبکههای خود به ریاض نگرانی را برای امارات ایجاد کرده است؛ چراکه این اقدام ضربهای به شهر تولید رسانه در دبی وارد میکند، جایی که العربیه بزرگترین استودیو را به ارزش 700 هزار دلار اجاره میکند. همچنین کارگران شبکههای سعودی بیشترین دستمزد را در دبی دریافت میکنند که خلأ وسیعی را به دنبال خواهد داشت وعواقبی بر بازار املاک و مستغلات و حتی بر میزان هزینه کارگران آن کانالها به دنبال خواهد داشت.
تصمیم عربستان برای انتقال شبکههای خود از دبی که یک شهر آزاد رسانهای محسوب میشود، در راستای تلاش برای تحت تاثیر قرار دادن موقعیت این شهر به عنوان یکی از مراکز رسانههای بینالمللی انجام میگیرد.
پیش از این عربستان سعودی فشار بر شرکتهای بینالمللی برای تغییر پایگاه منطقهای خود در خاورمیانه و انتقال آن به ریاض را افزایش داده و چالش مستقیمی برای دبی ایجاد کرده بود. منابع سعودی گزارش دادند که دولت عربستان و موسسات دولتی در این کشور از آغاز سال 2024 با شرکتهای خارجی که دفاتر خاورمیانه آنها در کشورهای دیگر منطقه است، قرارداد امضا نخواهند کرد.
عمده درآمد امارات از راه گردشگری و سرمایه گذاریهای خارجی تامین میشود. به ویژه دبی قطب اقتصادی امارات است و اگر اقدامات عربستان در راستای ضربه زدن به جایگاه این شهر به همین منوال ادامه داشته باشد شاهد دور تازهای از تنشها میان ابوظبی و ریاض خواهیم بود که مناسبات دو طرف را در همه سطوح تحت تاثیر قرار میدهد.
اندیشکده «استراتفور» در گزارشی نوشت که به نظر میرسد روابط سعودی و اماراتی با ظهور رقابت اقتصادی و اختلافات استراتژیک در مورد تعدادی از مسائل منطقه به پایان میرسد.
به نظر میرسد ریاض و ابوظبی در دنیای اقتصادی، خود را برای رقابت طولانی مدت آماده میکنند و هر دوطرف ضمن تلاش برای استفاده از نقاط ضعف نسبی یکدیگر، سیاستهای خود را تغییر داده و انگیزههایی برای جذب مشاغل و گردشگران ایجاد میکنند. به طور خلاصه میتوان گفت علیرغم روابطی که دو کشور در مورد موضوعات مهم استراتژیک دارند، رقابت و اختلاف آنها در دهه آینده ادامه خواهد داشت و این موضوع منجر به قطع روابط دو طرف در آینده خواهد شد.
انتهای پیام/