حملات ۱۱ سپتامبر و ۲۰ سال باج‌گیری آمریکا از عربستان

حملات 11 سپتامبر و 20 سال باج‌گیری آمریکا از عربستان

با گذشت ۲۰ سال از حادثه ۱۱ سپتامبر و اثبات نقش ریاض در این حملات سوالاتی در خصوص آینده روابط آمریکا و عربستان در آینده مطرح می‌شود.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از الخلیج آنلاین، سالهاست که عربستان سعودی به دست داشتن در حملات به برج‌های مرکز تجارت جهانی در شهر نیویورک در 11 سپتامبر 2001 متهم است ، در حالی که ریاض به طور مداوم همه این اتهامات را رد می‌کند.

«جو بایدن»، رئیس جمهوری آمریکا هفته گذشته فرمان خارج کردن برخی اسناد دولتی مربوط به حملات 11 سپتامبر 2001 از حالت محرمانه را صادر کرد. سفارت عربستان سعودی در واشنگتن تاکید کرد که از افشای اسناد مرتبط به این حملات حمایت می‌کند و هر گونه تایید مبنی بر دست داشتن ریاض در حملات 11 سپتامبر دروغ محض است.

در گزارش‌هایی که تاکنون در خصوص حملات 11 سپتامبر منتشر شده بسیاری از عاملان این عملیات شهروندان عربستان سعودی بوده‌اند درحالی که مقام‌های سعودی همواره هرگونه گزارش درباره دست داشتن و اتهام نقش مسئولان این کشور را در حوادث 11 سپتامبر نادرست و دروغ توصیف کرده‌اند.

یکی از وعده‌های جو بایدن در دوران تبلیغات انتخاباتی خود، التزام به شفافیت بوده است و همین امر موجب شده تا خانواده قربانیان حملات 11 سپتامبر خواستار انتشار تحقیقات دو دهه مراکز امنیتی ایالات متحده درباره این حادثه باشند.

قانون جاستا

روابط عربستان و آمریکا در سال 2016 با تصویب قانون «عدالت در برابر حامیان تروریسم» به بالاترین سطح تنش رسید. این قانون در درجه اول حامی خانواده‌های قربانیان حملات 2001 که اقداماتی علیه عربستان انجام داده‌اند، است.

نویسنده «اسامه یوسف الطحوس» در این خصوص اعلام کرد: سال‌های گذشته هیچ مدرکی مبنی بر اتهامات مطرح شده علیه عربستان سعودی در رابطه با عاملان حملات 11 سپتامبر اثبات نشده ، اما او معتقد است که اگر عربستان در این حوادث مشارکت نداشت هیچ قانونی وضع نمی‌شد و این کشور کانون توجه قرار نمی‌گرفت. قانون جاستا از نظر سیاسی و اقتصادی به عربستان سعودی مربوط می‌شود. از نظر سیاسی تلاشی برای تابعیت عربستان از ایالات متحده و کاهش نقش عربستان در منطقه است.

تلاش برای اثبات اتهامات علیه عربستان 

خانواده‌های قربانیان حوادث 11 سپتامبر سال‌ها تلاش می‌کردند ثابت کنند که دولت عربستان این حملات را تسهیل کرده و بین شهروندان سعودی و برخی از هواپیماربایان ارتباط وجود دارد. بدین ترتیب آنها موفق به اثبات این امر شدند.

خانواده‌های قربانیان امیدوارند ادعاهای مشابه را اثبات کنند، زیرا بسیاری معتقدند که جزئیات این حملات خوب اجرا شده به دلیل عدم تمایل دولت آمریکا در پاسخگویی کامل تمام افراد درگیر به طور کامل فاش نشده است.

ماه گذشته هزار و هشتصد نفر از خانواده‌های قربانیان نامه‌ای را امضا و تاکید کردند جو بایدن در صورتی که به وعده خود عمل نکند و این اسناد را منتشر نکند، حضورش در مراسم یادبود قربانیان با خوش آمد گویی همراه نخواهد شد. این یک پیروزی و گامی دیگر در جستجوی حقیقت برای خانواده‌ها خواهد بود که باز هم ممکن است چند سال طول بکشد.

عربستان سعودی مدتهاست خواستار افشای کامل اسناد شده است تا نام آن پاک شود و همه شبهاتی که هر از گاهی در راهروهای سیاسی واشنگتن یا در مطبوعات آمریکا مطرح می‌شوند، از بین ببرد.

آینده روابط آمریکا و عربستان پس از افشای اسناد حوادث 11 سپتامبر

الطحوس در مورد سرنوشت روابط عربستان سعودی و ایالات متحده معتقد است که دولت‌های پی در پی آمریکا در تلاش هستند تا عربستان را با اتهامات مربوط به دخالت در حملات 11 سپتامبر تحت فشار و باج خواهی قرار دهند. برنده در آرام سازی اوضاع پرونده 11 سپتامبر ، متهمان آن و طرف‌های درگیر ایالات متحده آمریکا است. همچنین بازنده عقب نشینی‌ها نیز ایالات متحده است، زیرا با خروج از عراق و افغانستان به دیگر قدرت‌های بین المللی فرصت نفوذ در منطقه را خواهد داد و همچنین عربستان و هم پیمان خود را از دست خواهد داد.

دکتر فارس به نوبه خود تأکید می‌کند که روابط عربستان سعودی و آمریکا استراتژیک است و برای چندین دهه همکاری، تفاهم، هماهنگی و منافع مشترک گسترش می‌یابد.

الرشید معتقد است که روابط آمریکا و عربستان امروز در پایین‌ترین سطحی است و سیاستهای دنبال شده توسط دولت عربستان از سوی دولت آمریکا پذیرفته نمی‌شود.

«دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری سابق آمریکا به دلیل بهره‌مندی از دلارهای سعودی، از خارج شدن اسناد مروبط به حملات 11 سپتامبر چشم پوشیده بود.

جایگاه نفوذ مذهبی عربستان در جهان اسلام از بین رفته است از سوی دیگر عربستان در خاورمیانه نفوذ سیاسی خود را هم از دست داده و در بین کشورهای حاشیه خلیج فارس جایگاه سیاسی سابق را ندارد؛ اما منافع اقتصادی سرشاری برای آمریکایی‌ها دارد. خرید کلان سعودی در حوزه تسلیحات و بازار جدیدی که سعودی‌ها برای توسعه اقتصادی با ایجاد شهرهای جدید و مدرن به راه انداخته‌اند، می‌تواند میلیاردها دلار برای آمریکا درآمد داشته باشد و بسیار وسوسه برانگیز است، بنابراین آمریکا از منابع نفتی و گازی، بازار اقتصادی و تسلیحاتی عربستان نخواهند گذشت.

آمریکایی‌ها دنبال افزایش فشار به عربستان هستند تا امتیازات بیشتری کسب کنند و از سوی دیگر توقعات سعودی‌ها را کور کنند تا عربستان در سیاست‌های منطقه دخالت نکند که به نظر نمی‌رسد ایالات متحده روابط خود با عربستان را به سمت چالش ببرد.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon