روایت والدین دانشآموزان؛ موافق بازگشایی ایمن مدارس و کلاسهای حضوری هستیم
خانوادهها هم نگران وضعیت یادگیری فرزندانشان در آموزش مجازی و هم نگران سلامت آنها هستند؛ بر این اساس، موافق بازگشایی حضوری مدارس در صورت رفع دغدغههای بهداشتی هستند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ افت تحصیلی و کاهش یادگیری دانشآموزان در کلاسهای مجازی، یکی از دغدغههای این روزهای والدین، کارشناسان و برخی مسئولان وزارت آموزش و پرورش است اما این تنها یک سوی ماجراست. آنچه در نگاه والدین اولویت و دست بالاتری دارد، حفظ سلامت فرزندشان و اطمینان از حضور ایمن در مدرسه و کلاسهای درس است.
بازگشایی ایمن مدارس وابسته به واکسیناسیون معلمان و کارکنان و رعایت پروتکلهای بهداشتی است؛ تراکم پایین کلاسها و رعایت حداقل فاصله ایمن، استفاده از ماسک، شستشوی مرتب دستها، تهویه مناسب کلاسها مواردی است که باید در مدارس به شدت رعایت و اجرا شود تا اعتماد والدین جلب شده و آماده حضور دانش آموز در مدرسه شوند.
در سبک مدیریتی دستوری و متمرکز آموزش و پرورش معمولاً برنامهریزیها در تهران و بر روی کاغذ به پیش میروند اما هنگام اجرای آنها در سطح مدارس به دلیل عدم آمادگی کارکنان و نبود امکانات، در برخی از مواقع، توفیق کامل حاصل نمیشود. بر این مبنا باید مشخص شود میزان آمادگی کادر اجرایی و معلمان مدارس چقدر بوده و شرایط و امکانات مورد نیاز برای بازگشایی ایمن مدارس فراهم شده است یا نه؟ آیا مدارس قادر به تامین مواد شوینده و ماسک (بهویژه برای قشر مستضعف) هستند؟ میزان الزام و از همه مهمتر تعهد معلمان و کارکنان مدارس برای اجرا و حفظ پروتکلهای بهداشتی چقدر است؟
این گزارش به بررسی برخی نظرات و انتظارات والدین و خواستههای آنها برای بازگشایی مدارس و برگزاری کلاسهای حضوری پرداختهایم. از یک سو برخی والدین معتقدند آموزش مجازی تاثیر چندانی بر یادگیری فرزندانشان نداشته چرا که اساساً در کلاس های متراکم مدارس دولتی خبری از کیفیت نبوده است که با آموزش مجازی از دست رفته باشد. علاوه بر آن فشارهای روانی حضور در این محیط متراکم که بعضا همراه با تاثیرات منفی برخی همسالان بود، حذف شده است.
از سوی دیگر برخی والدین، مهارت و امکانات لازم برای مشارکت در آموزش فرزندانشان را ندارند. طراحی و تولید محتوای آموزشی چندرسانهای که نیازهای دانش آموزان را برطرف کند، نوپاست و راهی طولانی برای رسیدن به بلوغ و جایگزینی با آموزش حضوری در کلاس درس دارد همچنین برخی روانشناسان در خصوص انزوا و خانهنشینی دانشآموزان و عوارض بلندمدت آن هشدار میدهند. بر این اساس عدهای از والدین معتقدند بازگشایی مدارس و برگزاری کلاسهای حضوری باید صورت پذیرد.
آموزش مجازی و حضوری تفاوتی ندارند
خانم رحمانی که دو فرزند دخترش در دوره متوسطه تحصیل میکنند و از موافقان ادامه آموزش مجازی است، گفت: موافق بازگشایی مدارس نیستم مگر اینکه دانشآموزان هم واکسن بزنند؛ آموزش حضوری برای دانشآموزان پایه اول و دوم دبستان مناسب است و برای دانشآموزان پایههای بالاتر بهویژه دبیرستان آموزش غیرحضوری می تواند کافی باشد البته در صورتی که زیرساختهای آن فراهم باشد.
خانم احمدی، مادر امیرعلی 10 ساله که امسال به پایه چهارم دبستان میرود: کاملاً شاهد اُفت یادگیری دانشآموزان در آموزش مجازی هستیم، متأسفانه آموزش و پرورش ما آمادگی لازم برای ورود به این فضا را نداشت و در این میان دانشآموزان بیشترین آسیب را دیدند؛ کلاس مجازی معمولاً با ارسال فایل صوتی یا نهایت فیلم از سوی معلم بدون تعامل با دانشآموزان بود، فرزندم اصلاً پای کلاسهای مجازی نمینشست و خودم در کلاسهای مجازی حاضر میشدم و بعداً مطالب را به پسرم منتقل میکردم.
آموزش حضوری برای برخی دروس
نمرات امتحانات هم که اصلاً دقیق نیست، چون والدین به دانشآموزان کمک میکردند، برای دروسی مانند ریاضی میتوانم بگویم یادگیری فرزندم هیچ بود و برای این ضعف برنامه جبرانی هم وجود ندارد و با این وضعیت باید امسال به کلاس چهارم برود، خوب طبیعی است دروس دشوارتر میشود آن هم در حالی که پسرم هنوز مطالب پایه سوم ابتدایی را یاد نگرفته است؛ به خاطر همین آسیبها و مشکلات، با وجود آنکه بابت سلامتی فرزندم هم نگرانم اما واقعاً موافق آموزش حضوری برای دروسی مانند ریاضی، فارسی و علوم هستم.
آقای نظری که فرزندش در دوره متوسطه دوم درس میخواند موافق آموزش حضوری است آن هم به دلیل اُفت شدید تحصیلی دانشآموزان؛ البته او برای این موافقت شرطهایی هم دارد از جمله رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی و واکسیناسیون کامل معلمان، کادر مدارس و والدین.
آموزشهای مجازی بسیار ضعیف بود و برخی دبیران با سرچ در فضای مجازی، فیلم دروس درسی را برای دانشآموزان در گروههای درسی واتساپ بارگذاری میکردند، این فیلمها برای دانشآموزان فایدهای نداشت و به خوبی یاد نمیگرفتند در دروسی مانند ریاضی، اُفت یادگیری محسوس است، حتی حاضر بودیم برای جبران این یادگیری با تعدادی از خانوادهها پول روی هم بگذاریم و معلم خصوصی برای فرزندانمان بگیریم؛ فرزندم میگوید دیگر نمیتوانم به شیوه آنلاین درس بخوانم.
نگرانی از سرویس مدارس
آقای زعفرانی که خودش از فرهنگیان است و فرزند دانشآموز در پایه دهم دارد، درباره بازگشایی مدارس به شیوه حضوری معتقد است: اگر شیوع و همهگیری کرونا کاهش یابد یا دانشآموزان واکسن متناسب با سن خود را دریافت کرده باشند موافق آموزش حضوری هستم در غیر این صورت خیر!
رعایت پروتکلهای بهداشتی در سرویس مدارس و خطر شلوغی وسایل نقلیه عمومی می تواند مشکل ایجاد کند.
در آموزش مجازی انتقال مطلب و مخاطب قرار گرفتن دانشآموزان و تعامل دو یا چند طرفه دبیر با دانشآموزان ،کیفیت آموزش را بهبود میبخشد هماکنون در بستر شبکه شاد بیشتر دبیر و یا ادمین میتواند بهصورت تصویری با دانشآموزان ارتباط و تعامل برقرار کند، مشارکت و پاسخگویی دانشآموزان فقط با فایل صوتی غیر آنلاین یا فایل متنی انجام میشود.
خانم نکویی که تنها فرزندش نخستین تجربه حضور در مدرسه را در کلاسهای مجازی گذراند و مهر امسال به پایه دوم دبستان میرود، گفت: موافق آموزش حضوری نیستم، هر چند آموزش مجازی بسیار دشوار است ولی تا زمانی که واکسیناسیون به صورت کامل انجام نشود، آموزش مجازی را ترجیح میدهم.
پسرم اصلاً محیط مدرسه را درک نکرده است، سال گذشته هم که آموزشها مجازی بود شبکه شاد مشکل داشت و کلاسهای درس در واتساپ برگزار شد، بسیار برای یادگیری فرزندم زمان و انرژی میگذارم و چون یک فرزند دارم این کار امکانپذیر است اما برخی مادران دو فرزند دارند یا کارمند هستند به همین دلیل نمیتوانند زمان کافی را برای آموزش و یادگیری فرزندانشان داشته باشند، در آموزش مجازی، نقش مادر در یادگیری دانشآموز و انتقال مطالب، تکرار و تمرین بسیار مهم است، چون با فرزندم تمرین میکردم ریاضی را خوب یاد گرفته اما نگران املا هستم البته معلمشان در تابستان هم دو روز در هفته برای جبران یادگیری دانشآموزان کلاس آنلاین برگزار کرد.
آموزش ترکیبی مدارس غیردولتی
خانم شاهقلی که فرزندش امسال به پایه اول دبستان در مدرسهای غیردولتی میرود، گفت: موافق آموزش حضوری نیستم چون هنوز واکسیناسیون عمومی نشده و بسیاری از خانوادهها واکسن نزدهاند، اگر قرار بر بازگشایی مدارس باشد باید والدین اگر ممکن بود واکسینه شوند، در مدرسه حتماً امکاناتی مانند ماسک و مواد ضد عفونی کننده و فضای تهویه مناسب وجود داشته باشد.
مدرسه فرزندم از والدین خواست تا آموزش تلفیقی را بپذیرند اما قبول نکردیم البته این فرصت را ایجاد کردهاند تا عدهای از خانوادهها که تمایل دارند فرزندشان در برخی روزهای هفته برای آموزش حضوری به مدرسه بیاید و آنهایی که نگران هستند فقط از طریق مجازی آموزشها را دریافت کنند. آموزش حضوری بدین شکل است که دانشآموزان سه روز در هفته و روزی سه ساعت به مدرسه میروند و کلاسهای 7 نفره برگزار میشود.
خانم بدخشان که فرزندش امسال به پنجم دبستان میرود، موافق آموزش حضوری است اما به شرط آنکه واکسن به والدین، دانشآموزان دارای بیماری زمینهای و معلمان و کادر مدارس تزریق شود و در کلاسهای درس شاهد حضور حداقلی دانشآموزان و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی باشیم. نگران اصلی من، عدم رعایت فاصله اجتماعی در کلاسهای درس است.
آسیبهای کار با موبایل
دانشآموزان با حضور در کلاس درس، تعامل اجتماعی را فرا گرفته و دروس را به صورت عمقی و بهتر میآموزند، در آموزش مجازی شاهد عدم کارایی ساختارها و اپلیکیشنهای موجود هستیم، آموزش مجازی تأثیر چندانی در یادگیری ندارد، عدالت در امتحانات رعایت نمیشود چون برخی دانشآموزان تقلب میکنند همچنین کار با موبایل روی جسم دانشآموزان تاثیر منفی داشته و آسیبهای اجتماعی و فرهنگی هم دارد چون ممکن است وارد فضاها و سایتهای نامناسب با سنشان شوند.
به گزارش تسنیم، طبق اعلام مسئولان وزارت آموزش و پرورش، سال تحصیلی جدید در مناطق روستایی و عشایری به صورت حضوری آغاز میشود اما در سایر مناطق که جمعیت دانشآموزان بالاتر است، آموزش حضوری از اول آبان به صورت تدریجی آغاز خواهد شد و دانشآموزان هفتهای دو یا سه روز برای آموزش حضوری به مدرسه میروند و در این شرایط جمعیت دانشآموزان در کلاسهای درس کمتر خواهد بود.
انتهای پیام/