نجفی: از رئیس مجلس خواستم که "فرهنگ قربانی سیاست نشود"/ حیدری فاروقی: شناخت قالیباف از فرهنگ و سینما "قابل اتکا" است
دیدار خوب و معتبری بود، اولین دیدار رسمی رئیس پارلمان با حوزهٔ فرهنگ و هنر از سینما شروع شد و این نشانه امیدبخش است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، جلسه دیدار سینماگران با رئیس مجلس شورای اسلامی در روز ملی سینما تازهترین دیدار هنرمندان با بدنه سیاسی نظام جمهوری اسلامی ایران است. دیداری که به نظر میرسد باید با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز صورت میگرفت. اما در هر حال این دیدار زمینه فضای تازهای میان دولت و هنرمندان را ایجاد میکند که باید برای رفع مشکلات هنرمندان و پیشرفت این مهمترین رکن هنری کشور اقدام کرد.
مسائل سینما در مسیر قانونگذاری جدید
مهدی سجادهچی نویسنده فیلمنامه و رئیس صنف فیلمنامهنویسان درباره این جلسه بیان کرد: تقریباً محورهای ثابت همه حضار ناظر بر مسائل معیشتی به صورت کلی بود؛ مانند بیمه هنرمندان که نسبت به بیمه دیگر اقشار و صنوف سهم بیشتری را باید بپردازند و هیمنطور مالیات که چون بیشتر هنرمندان چند سال یکبار کار میکنند برای برخی از آنان سنگین است.
وی ادامه داد: اما مهمتر از همه اینها این است که سینما در کشور ما چیزی است که میشود به آن افتخار کرد اما اصلا در کشور ما به آن میزان که لایقش است به آن افتخار نمیشود. حتی دهنمکی ناراحت بود از این که ساخت فیلم در سینمای دفاع مقدس تقریبا غیر ممکن شده است در حالی که قاعدتاً نظام علاقهمند به آن است. به هرحال نکات مختلفی مطرح شد توسط دوستان که بیشتر در این چند محور بود.
نویسنده فیلمنامههای «روز سوم» و «خاک سرخ» درباره برخورد و بازخوردی که از رئیس مجلس گرفته شد بیان کرد: آقای قالیباف هم برخورد جالبی کردند و زمانی را مشخص کرد و گفت تا بیست و یکم ماه بعد این سه نکته مهم تکلیفش روشن میشود. یعنی موضوع بیمه، مالیات و همینطور کارگروهی که بین مجلس و سینما تشکل شود تا مسائل و موضوعات سینما را از نظر تقنینی، اگر لازم است تبدیل به طرح شود و یا با مشورت دولت به لایحه تبدیل شده و در صحن علنی مجلس مورد بررسی قرار گیرد. اما همه این حرفها بهنظرم شدنی است.
وی در پایان درباره مهمترین مسأله این جلسه خاطرنشان ساخت: نکته مهم این دیدار اما ترکیب این گروه است که حرف اول و آخر را میزند. اگر این ترکیب هوشیاری، زیرکی و کارایی لازم را داشته و جدی باشد، معلوم میکند که این جلسه بازده حقیقی خود را داشته باشد.
حس خوب کارگردان سربداران بعد از جلسه با قالیباف
محمدعلی نجفی رئیس هیأت مدیره خانه سینما که در این جلسه در کنار شاهسواری مدیرعامل خانه سینما حضور داشت به ما گفت: این دیدار جلسه خوبی بود یعنی بهطور نسبی از این جلسات داشتیم اما مهمترین نکته این جلسه این بود که خودشان تصمیم گرفته بودند که این دیدار را داشته باشیم و بنابراین برای سینما این تعامل خوشایند بود.
کارگردان گزارش یک قتل درباره موضوعات مطرح در این جلسه بیان کرد که موضوعات مهمی مانند بیمه و مالیات هنرمندان مطرح شد که قولهایی برای بازنگری در قوانین هم داده شد.
نجفی نیز به کارگروهی که برای حل مشکلات باید طراحی شود اشاره کرد و گفت هنگام بیرون آمدن از این دیدار طولانیمدت که نزدیک به 4 ساعت طول کشید، احساس خوبی داشتم. البته من عموماً انسان خوشبینی هستم اما اینبار واقعاً حس کردم در صورتی که به این برنامهها و گفتهها با همکاری این کارگروه عمل بشود اتفاقات خوبی برای سینمای کشور رخ خواهد داد. حرف من هم بیشتر روی موضوع اهمیت فرهنگ و اینکه نباید قربانی سیاست شود متمرکز بود.
اولین معاون سینمایی بعد از انقلاب اسلامی درباره دیداری هم که با دولت و وزیر ارشاد باید صورت بگیرد نیز گفت: طبیعتاً زمانی که این دیدار با دولت و وزارت ارشاد صورت بگیرد، مسائلی که مستقیماً با سینما سروکار دارد گفته خواهد شد. مانند پروانههای ساخت و نمایش و اینکه متأسفانه متناسب با سلایق در هر دولت برنامهها و سیاستها عوض میشود. در حال حاضر با این بودجه مصوب شده امکانات و کارایی چندانی وجود ندارد. در هر حال باید چنین دیداری با رئیس جمهور و وزارت ارشاد نیز داشته باشیم زیرا این بحث و گفتوگوها منجر به تعامل و ترقی میشود. اگر این جلسات ادامه داشته باشد برای آینده سینما و هنر مفید خواهد بود.
شناخت قالیباف از هنر سینماگران را امیدوار کرده است
دکتر رامین حیدری فاروقی رئیس آکادمی خانه سینما نیز در گفتوگو با تسنیم دیدگاهش را درباره این جلسه بیان کرد: سینما سند است؛ قابل مراجعه است. هم تحلیل و انعکاس نیازهای مختلف یک جامعه است؛ هم امکان پیشبینی میدهد اگر دسترسی داشته باشد و دستش باز باشد. سینمای ایران بیش از دسترسیها و امکاناتش مؤثر بوده است و لازم است بر اساس اثر بخشیاش مورد توجه باشد.
وی ادامه داد: پارلمان هر کشور، گذشته از اینکه محل قانونگذاری است، نوع توجه و ارتباط آن با بخشهای مختلف، نقش پیشنهاد دهنده دارد. در ارتباط با رئیس پارلمان که در سابقهٔ مدیریتی خود در بخشهای مختلف تحرک ایجاد کردهاند و شناخت قابل اتکایی از ارزش و نفوذ حوزه فرهنگ و سینما دارند؛ این توقع و امیدواری ایجاد شده است که رابطهٔ دامنهدار و مستمری میان بخش فرهنگی مجلس و خانهٔ سینما برقرار شود.
حیدری فاروقی درباره مسائل مطرح شده نیز گفت: مطالب متنوعی بیان شد، مثلاً بیمه و مالیات که تصمیمهای گذشته نشان میدهد شناخت کافی از ترکیب جمعیتی و سطح درآمد حوزهٔ فرهنگ و سینما وجود نداشته است و نمیشود فصلی بودن کار سینما و دورههای بیکاری و وقفههای طولانی آن را نادیده گرفت یا درآمد بالای معدودی از اهالی سینما را در ارزیابی، به سایر بخشها تعمیم داد. مورد دیگر، مسأله آینده سینمای بعد از کرونا بود، تعطیلی طولانی سالنهای سینما و تغییر عادات جهانی فیلم دیدن و آشنایی به سازوکار پلتفرمها که موجب تغییر قواعد تولید و اکران میشود و قوانین آن روشن نیست و لازم است حوزهٔ نظارت بر آن با توجه به تقاضای اجتماعی و امکان رونق بازار، طراحی و اجرا شود.
در مورد سینمای مستند، به اهمیت ثبت اسناد و وقایع و نقش آن در ایجاد اعتماد به عنوان مهمترین سرمایه اجتماعی اشاره شد. اگر مدیران و تصمیمگیران به آثار مستند توجه کنند، هشدارهای بموقع آنها، هزینههای رخدادهای مخرب را کم میکند. همکاران ما دهها اثر ممتاز دربارهٔ مدیریت آب کشور ساختند که چون نادیده گرفته شدند، تماشای آنها پس از واقعه جز دریغ بسیار نبود. اگر مستندنگاری و آسیبشناسی شیوههای تبدیل ایده به اجرا رایج شود، ما مسیرهای امنتری را برای پیشرفت، پیش رو خواهیم داشت. جناب قالبباف هم با تأکید به سابقهٔ کاری خود قول دادند که طی یک ماه آینده، شرایط لازم برای استمرار در ارتباط میان سینماگران و کمیسیون فرهنگی فراهم شود و همکاری برای گفتوگو و مفاهمهٔ بیشتر و طراحی شیوههای روزآمد صورت پذیرد.
وی در پایان بیان کرد: دیدار خوب و معتبری بود، اولین دیدار رسمی رئیس پارلمان با حوزهٔ فرهنگ و هنر از سینما شروع شد و این نشانه امیدبخش است. سینما، شناسهٔ جهانی ایران در فرهنگ معاصر و سزاوار انواع امنیت است و قول این امکان داده شد؛ امیدواریم عنوان سرنوشتسازِ گفتوگو و تبادل نظر که در بیان ایشان بود، سرمشقی پارلمانی برای مدیریت و تصمیمگیری کشور در تمام بخشها باشد.
انتهای پیام/